News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 2 marca 2022...

Started by dana, March 02, 2022, 01:26:29 PM

Previous topic - Next topic

dana

7 714 zarazonych wczoraj...

ukraina walczy, ale wiadomosci podaja, ze wojska rosyjskie zdobywaja ukrainskie miasta... boje sie myslec o tym, co sie tam dzieje... putin szaleje i u nas zastanawiaja sie, czy nastepna po ukrainie to moldawia...

polacy i ich pomoc dla uchodzcow ukrainskich na ustach wszystkich... to co widze na polskich stronach spolecznosciowych jest wprost niesamowite...

a u nas szaleje przewodniczacy knesset z partii pajaca, miki levi...

dzisiaj nad ranem policja wtargnela do 8 domow studentow yeshivy homesh, zrewidowala je i zaaresztowala 8 studentow, w tym dwoch przyjaciol zamordowanego yehudy dimentmana, ktorzy zostali ranni w tym morderczym zamachu... oprocz tego jeden z aresztowanych to siostrzeniec bezalela smotricha, przewodniczacego partii syjonizm religijny... z yeshivy podano, ze jeden z jej absolwentow, ktory obecnie sluzy w wojsku, zostal zaaresztowany w jego bazie... policja twierdzi, ze zaaresztowala ich, poniewaz zaatakowali zolnierza i 'palestynczykow' miesiac temu...

burza zaczela sie wlasciwie od reakcji na ta wiadomosc:

omer bar lev, minister bezpieczenstwa wewnetrznego: 'gratulacje dla oddzialu przestepstw nacjonalitycznych w okrego policji judei i samarii za zaaresztowanie 8 podejrzanych w incydencie ataku na zolnierzy i palestynczykow, ktory mial miejsce w zeszlym miesiacu kolo homesh. israelska policja i cahal nie cofna sie przed aresztowaniem podejrzanych, zydow czy palestynczykow'...

przypomnialo ci sie po miesiacu dopiero? co ty nie powiesz, bar lev... gdzie ci zaaresztowani arabscy 'podejrzani' o dzienne atakowanie zydow w judei i samarii? aaaaa... zapomnialam, ze ty
przeciez mowisz ciagle tylko o 'przemocy osadnikow'...

bezalel smotrich: 'o 4 rano budza rodzine z malymi dziecmi i przewracaja im dom w poszukiwaniach, jakby mowa bylo o najwiekszych przestepcach. kim jestescie, bezduszni policjanci, sludzy panow, ktorzy przesladuja osiedlencow homesh? najwazniejsze, ze saar promuje prawo podstawowe o prawach podejrzanych. hipokryci, mamy was dosyc'...

smotrich zareagowal rowniez na slowa bar leva: 'maly czlowiek, klamca, zdezorientowany i pelen nienawisci, ktory zamienia osiedlencow-pionierow we wrogow narodu. nie mam z toba problemu, ale z tym, ktory zamienil radykalny margines jak ty w ministra bezpieczenstwa wewnetrznego i pozwala ci na wrogosc wobec osiedlencow. nie bedzie wybaczenia.

bennett, shaked, orbach i ich partnerzy beda wyrzuceni do smieci historii, jak dezerterzy narodu zydowskiego od pokolen'...

yariv levin, przewodniczacy frakcji likudu i centrum opozycji: 'aresztowanie pionierow homesh to kolejna czerwona linia przekroczona przez lewicowy rzad bennetta. zamiast walczyc z terrorem, bennett walczy z osiedlencami. przeszukanie i wdarcie sie do domu z malymi dzieci w srodku nocy i bez zadnego uzasadnienia, to niebezpieczny krok w demokratycznym spoleczenstwie i nie wolno nam umozliwic, zeby to sie wydarzylo, przesladowania osiedlencow musza sie skonczyc, tak wyglada utrata opanowania. tak wyglada utrata wartosci'...

i potem, na tyle tych aresztowan, zaczelo sie w knesset... najpierw burza na plenum... miki levi, jak to w jego zwyczaju zamykac buzie opozycji, wyrzucil bez pardonu simche rothmana i orit struck, ktorzy poszli do tzw 'podkowy', malego pomieszczenia kolo plenum knesset... potem doszlo tam jeszcze kilku prawicowych parlamentarzystow i rowniez levi przylecial i zaatakowal rothmana...

simcha rothman: 'stalem z boku i nagle podszedl do mnie miki levi i kazal mi wyjsc. powiedzialem mu, ze nie moze mnie usunac, to nie jest plenum, to jest podkowa. powiedzialem mu, ze nie jest moim szefem, nie ruszylem sie i wtedy powiedzial ochraniarzom wyprowadzic mnie. to chuliganstwo, nie mozna tego nazwac inaczej.

powiedzial ochroniarzom zaatakowac parlamentarzyste w budynku knesset. on z czterema ochroniarzami, ja sam. gdyby nie ochraniarze, zaatakowalby mnie fizycznie. ochraniarze go odsuneli. przewodniczacy knesset uzywa bezprecedensowego chuliganstwa, zeby mnie uciszyc. nie na plenum, w podkowie! nie ma granic'...

shlomo karai, likud: 'podczas naszej modlitwy shaharit w podkowie, miki levi calkowicie oszalal i postanowil usunac parlamentarzystow nawet z podkowy, bez upowaznienia prawnego, z brutalna przemoca i jednoczesnie naruszajac immunitet.

mamy tu malego dyktatora, ktory nie uznaje granic sily. zwrocilem sie do doradcy prawnego knesset, zeby przywrocila go na miejsce i poinstruowala ochraniarzy knesset, zeby nie wykonywali takich nielegalnych rozkazow'...

bezalel smotrich: 'miki levi zamienia porzadkowych knesset w swoja prywatna policje'...

nir orbach, yamina, odwolal w nastepstwie tego skandalu dyskusji komisji knesset na temat khan al ahmar, zainicjowana przez rothmana...

nu, 'odemscil sie'...

w moim mocarstwie czlowiek sie nigdy nie nudzi... :D :D :D

- sad najwyzszy wyjatkowo wyznaczyl dodatkowa debate w sprawie zlozonej juz kilka miesiecy temu przez sasiadow oszusta w raananie petycji, zeby nakazal oszustowi przeniesc sie do rezydencji premiera w jerozolimie...

- setki mieszkancow otef yerushalaim, osiedli wokol jerozolimy znajdujacych sie w radzie okregowej binjamin, podpisalo specjalna petycje wzywajaca przewodniczacego rady binjamin, israela gantza, do poparcia ich w tym czasie, kiedy walcza o przywrocenie bezpieczenstwa w tym regionie i bezpieczenstwa ich osiedli, z powodu nieustajacego terroru arabskiego...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

slicznie u nas w tym naszym rzadzie, ktory przyszedl pracowac dla nas, zjednoczyc, uzdrowic i zmienic...

gideon saar, minister sprawiedliwosci, zawiadamia pare godzin temu: 'prawo ograniczajace kadencje premiera przeszlo w godzinach porannych w drugim czytaniu. wszystkie punkty zostaly zatwierdzone wymagana wiekszoscia (61 glosow). wszystkie zastrzezenia opozycji zostaly odrzucone. znam zasady knesset i nie pozwolilem, zeby ogromna ilosc pracy zainwestowanej w to prawo poszla na marne, w przyszlym tygodniu bedziemy glosowac nad trzecim czytaniem i z boska pomoca proces zostanie zakonczony'...

saar stracil kompletnie juz poczucie wstydu... przewodniczacy partii, ktora od miesiecy nie przechodzi progu wyborczego, klamie otwarcie spoleczenstwu: prawo nie przeszlo, nawet nie zostalo podane do glosowania, bo sie okazalo, ze nie ma wiekszosci, opozycja zamienila to glosowanie w glosowanie nad wotum nieufnosci  i koalicja odlozyla glosowanie nad tym prawem saar'a do przyszlego tygodnia... saar zna zasady knesset? jak dotychczas, glosowania nad kazdym prawem odbywaly sie w trzech etapach: glosowanie wstepne, potem prawo szlo do komisji legislacyjnej i po jej zatwierdzeniu odbywalo sie glosowanie w pierwszym czytaniu, a dopiero potem najwczesniej po paru godzinach, glosowanie w drugim i trzecim czytaniu jedno po drugim... tak, ze nie jest mozliwe glosowac w drugim czytaniu, a trzecie odlozyc na tydzien... nie przestaja klamac w tym rzadzie...

ron ben ishai, znany korespondent wojenny yedioth achronot, ktory znajduje sie w kijowie: 'pojechalem do babi jaru. nie tam nie zostalo zniszczone'...

i zalacza swoje zdjecia tam...  jak widac, klamstwa leca tam z obu stron...

pajac przyszedl pracowac dla siebie i boi sie o rotacje... niby ayelet shaked moze popsuc mu szyki... wg umowy rotacyjnej, kiedy pajac wymieni oszusta, shaked ma otrzymac albo ministerstwo spraw zagranicznych, albo ministerstwo sprawiedliwosci... ale pajac probuje teraz usunac ja zupelnie z rzadu i yaacov bardugo, komentator polityczny, donosi kilkanascie minut temu: 'trzesienie ziemi w rajskim rzadzie. wg poinformowanych zrodel, lapid znalazl sposob na utrzymanie rotacji na stanowisko premiera. otrzymal zgode bennetta na mianowanie ayelet shaked na przewodniczaca agencji zydowskiej, jako kandydata rzadu. shaked dala jej zgode, jak rowniez jej polecenie. shkediya* kwitnie'...

* gra slow: shaked po hebrajsku to migdal... shkediya to drzewo migdalowe... :D :D :D

shaked rozumie, ze po wyborach nie wroci do knesset... wiec szuka sobie innej, lukratywnej pozycji... tez przyszla pracowac dla nas...

dana

dalej wesolo w knesset i w tej koalicji... jeszcze jedno prawo koalicji upadlo, tym razem z powodu braku poparcia nira orbacha z partii yamina...

opozycja zaczela klaskac w rece i spiewac radosnie piosenki purimowe... cyrk doslownie...

za to partia pajaca yesh atid, ta laczaca, ta kochajaca, ta nigdy nie rozdzielajaca, dostala szalu i w odpowiedzi wrzasneli, ze nie przeprowadza zadnego prawa zlozonego przez partie yamina...

z szacunkiem i zrozumieniem, jak nas zapewniaja, nie?

a tymczasem, jak mozna bylo przewidziec, chiny wstrzymaly sie od glosowania za rezolujca przeciwko rosji i ostrzegly usa, ze poparcie dla taiwanu 'bedzie mialo wysoka cene'...

jak mowil moj dziadek, ktorego nigdy nie poznalam: 'swiat jest piekny, a ludzie aniolami'...