News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

shavuot

Started by dana, May 29, 2017, 07:31:43 PM

Previous topic - Next topic

dana

rozpoczynaja sie jutro wieczorem... swieto otrzymania tory od boga przez narod zydowki i rowniez swieto zniwa i pierwszych owocow w eretz israel...  tutaj pare przepisow na potrawy z klusek i serow i jarzyn, bo w to swieto wlasnie miesa sie nie je...

moja zapiekanka brokulowo-serowa

800 g mrozonych brokulow, dokladnie odcedzonych po rozmrozeniu
30 g stopionego masla
225 g serka cottage
100 g zoltego sera, startego na tarce o duzych oczkach
179 g kwasnej smietany
3 lyzki maki z proszkiem (tzw. selfraising)
4 jajka
1/4 lyzeczki galki muszkatolowej
sol i pieprz wg smaku

sos:
zrobic zasmazke, rozprowadzic slodka smietanka i doprawic wegeta, sola i pieprzem. Sos ma byc gesty, a ilosc taka, zeby pokryc zapiekanke...

w duzej misce dobrze wymieszac jajka, make, smietane i galke muszkatolowa. dodac sery i znow dobrze wymieszac. na konice dodac dobrze odcedzone brokuly, pokrojone na male kawalki i jeszcze raz wymieszac. przelozyc mase do natluszczonej i wysypanej grysikiem formy i piec okolo godziny, az zapiekanka bedzie zloto-brazowa.
polac zapiekanke sosem i zostawic w piecu na jeszcze 10-15 minut.

kluski z cukinia, smietana i cytryna

1/2 kilo dlugich klusek (spaghetti, tagliatelle, linguini)
4 srednie cukinie
2 szklanki slodkiej smietany
1 mala cebula
3 zabki czosnku
otarta skorka z jednej cytryny
2 lyzki soku z cytryny
okolo 50 g startego zoltego sera
maslo do smazenia
sol, pieprz

ugotowac kluski...
w czasie jak sie gotuja, przyrzadzic sos:
podsmazyc na masle drobno pokrojona cebulke na zloty kolor...
cukinie umyc, obciac konce, pokroic w talarki grubosci 4-5 milimetra i usmazyc na masle z obu stron na zloto-brazowy kolor...
najlepiej porcjami... do usmazonej cukini dodac na patelni smietane, skorke z cytryny, sok, sol, pieprz, zgnieciony czosnek, dobrze wymieszac i dusic pare minut, az sos zgestnieje... dodac ugotowane i dobrze odcedzone kluski, wymieszac dokladnie z sosem, lekko podgrzac, wylozyc na talerze i przed podaniem posypac startym serem...

zapiekanka z kartofli, batatow i sera brie  (8 porcji)

1kg ziemniakow
1 kg batatow
300 g sera brie pokrojonego w cienkie plasterki
300 ml slodkiej smietanki
3 zabki rozgniecionego czosnku
troche galki muszkatolowej i tymianku
sol, pieprz

rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni...  ziemniaki i bataty kroimi na cienkie plasterki i ukladamy warstwami w formie do pieczenia: najpierw plasterki ziemnikow, posypujac je sola, pieprzem i galka muszkatolowa, na nie warstwa batatow, rowniez posypujac je sola, pieprzem i galka muszkatolowa i dodatkowo ukladamy pokrojone plasterki brie i tak az wszystkie ziemniaki i bataty beda ulozone w formie... mieszamy smietane, tymianek i czosnek i zalewamy ta mieszanka ulozone ziemniaki i bataty i na koncu ukladamy pozostale plasterki sera... pieczemy przez okolo 50 minut az ziemniaki beda miekkie i zapiekanka bedzie miala zloty kolor...

fot. assaf ambres

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

kasiak

Polecam kluski z cukinią, śmietaną i cytryną. Dana podawała ten przepis jeszcze na Erec Israel. Mamy go w naszym stałym repertuarze i często przyrządzamy - bardzo szybko się go wykonuje i jest to naprawdę doskonałe! Wcale niekoniecznie z długim makaronem. My to najczęściej podajemy z makaronem typu rurki.  :P

dana

ujjj... ciesze sie, ze wam smakuje...

ja jutro robie moja brokulowa, bo wieczorem wszyscy polanim spotykaja sie swiatecznie i kazdy przynosi cos 'serowego'...  :D

kasiak

Kocham sery! Jestem serożerna, w przeciwieństwie do mojej mamy, która jest zdecydowanie mięsożerna.  :P

gregorcgn

i znowu nowe przwpisy, Ten przepis na pasta z zucchini bede robil w piatek.  :)

dana

ty???? przeciez nie ma czegos takiego, czego chyba jeszcze nie robiles...  :-*

ja jutro tez zrobie te kluski ze smietana i zucchini dla moich magabnikow... nie moglam dzisiaj, bo nie dojde do nich z tym jedzeniem bez samochodu z moimi ciagle slabymi kosciami... jutro dostane, jak mi synek odda auto... :D :D :D

gregorcgn

chyba juz kiedys robilem, ale nie pamietam. ja juz czuje ten zapach cytryny i smazoej zucchini..... Pasta zrobie naturalnie wlasnorecznie :-)

dana

ja jestem wygodnicka... uzywam gotowa... :D

Dana3

Bardzo lubię cukinię,ale makaronu z cukinią jeszcze nie robiłam. Jutro nie idę do pracy,to zrobię,wygląda na to że szybko się robi i jest smaczne.
Już mi ślinka leci....:))

Dana3

Dano,
czy na Shavuot robicie (lub pieczecie ) coś na słodko?coś co kojarzy się tylko z tym świętem.

dana

alez oczywiscie... serniki, ciasteczka serowe, slone wypieki z roznymi serami... na co ma sie ochote, co sie lubi, wszystko jest git, jak dlugo jest ser w srodku... :D

Dana3

dana