News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 16 czerwca 2017...

Started by dana, June 16, 2017, 05:47:51 PM

Previous topic - Next topic

dana

wszystko dzisiaj troche pozno wyszlo... ale piatek to krotki dzien, trzeba wszystko zdazyc, wypic kawe z przyjaciolkami i do tego doszlo jeszcze przeniesienie mojego compa w inne miejsce w domu, wiec dopiero teraz usiadlam do compa... na szczescie, zadnych wiadomosci oprocz wypadkow i kolejnego mordu nie ma... a ze jak wiadomo, w moim mocarstwie nie moze przejsc dzien bez jakiegos skandalu, to teraz mamy nowy: prezydentka sadu najwyzszego, miriam naor, ktora codziennie kazdemu prawi kazanie, jak sie trzeba uczciwie, demokratycznie i prawnie zachowywac okazuje sie nie taka znow uczciwa, demokratyczna i dzialajaca wg prawa...

w odpowiedzi na petycje zlozona przez ruch rzadzenia i demokracji biuro prokuratury okregowej w jerozolimie zawiadomilo w tym tygodniu sad do spraw administracyjnych, ze komitet doradzajacy prezydentce sadu najwyzszego w radzie wyborczej sedziow przechowuje dane osobiste sedziow. prokuratura ujawnila, ze te informacje 'dotycza kandydata w aspektach profesjonalnych i personalnych, wlacznie z informacjami w sprawie jego osobowosci i zachowania sie kandydata i jego zycia prywatnego'... prokuratura w imieniu zarzadu sadow oswiadczyla, ze poniewaz informacje zawieraja rowniez dane osobiste, nie moze ich opublikowac lub przekazac innym czlonkom rady mianowania sedziow... tym samym prokuratura ujawnila, ze komitet doradzajacy nie tylko bada i egzaminuje sedziow wg ich zachowania profesjonalengo, ale rowniez egzaminuje ich zycie osobiste... dziennikarka naomi levitzky, ktora ujawnila ta sprawe, twierdzi, ze miriam naor ma w jej biurze tajny computer zawierajacy poufne informacje o wszystkich kandydatach zgloszonych do systemu osadzania i rowniez o wszystkich osobach, ktore mialy kontakt z sadem najwyzszym...

minister turystyki yariv levin, adwokat z zawodu: 'w cywilizowanym kraju ziemia by sie trzesla slyszac takie rzeczy, ktore byly zaakceptowane. sedziom wolno robic co im sie chce i jakos to im przechodzi caly czas bez podjecia krokow i akcji takich jak przesledzenie ich dzialalnosci. w przeciwienstwie do innych, ktorzy sa zainteresowani w sledzeniu i szukaniu kazdej namniejszej rzeczy, ktora w innym miejscu nikogo by nie zaintereesowala. to pokazuje po raz dodatkowy rzeczywistosc nie do zniesienia w jakiej zyjemy i jak proces wyboru sedziow jest spaczony'... 

w kazdym razie jak widac, naor dzialala bezprawnie i czekam teraz na konsekwencje... ayelet shaked dostala prezent w rece i powinna go wykorzystac zmieniajac natychmiast system wyboru sedziow i prezydenta w sadzie najwyzszym...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

przed paroma minutami zamach w jerozolimie w okolicy bramy damascenskiej...

z pierwszych wiadomosci mowa jest o 3 terrorystach uzbrojonych w noze... jest jedna 22-letnia mloda kobieta ciezko ranna... historia jeszcze nie jest zakonczona, mowi sie rowniez o strzalach, poscigu za jednym lub wiecej terrorystami... jest conajmniej jeden zabity terrorysta, jak mowia w tej chwili...

dana

3 terrorystow zostalo zlikwidowanych, pogon za czwartym... ranna kobieta to zolnierka magabu, okolo 20 lat, w tej chwili w szpitalu reanimuja ja, ale jest w stanie beznadziejnym... jest jeszcze dwoch lekko rannych, z tego jeden napewno israelczyk, tozsamosc drugiego nie jest w tej chwili jasna... zamach byl zrobiony kolo bramy heroda w grocie hezkiyahu...

dana

teraz okazuje sie, ze zamach byl wykonany w dwoch miejscach i sqrwiele uzyli rowniez broni palnej... jest dwoch rannych arabow w stanie srednim od strzalow zolnierzy, nie wiadomo jeszcze, czy maja cos wspolnego z zamachem, czy przypadkowo znalezli sie na miejscu... jak mowia zrodla bezpieczenstwa, zamach wykonany zostal przez grupe terrorystow i shabak juz bada tozsamosc zlikwidowanych sqrwieli... policja przeszukuje dzielnice arabskie we wschodniej jerozolimie i kontroluje szosy prowadzace do autonomii, ktorymi czwarty terrorysta lub pomagajacy im, ktory ich przywiozl do miasta, moga uciec do autonomii...

teraz jest juz mowa o 4 zlikwidowanych terrorystach...

dana

teraz mowia o jeszcze 4 rannych w stanie srednim i lekkim...

terrorysci uzyli broni palnej i nozy w dwoch roznych, ale blisko polozonych miejsc kolo bramy damascenskiej i kolo bramy heroda...

dana

hamas juz pochwalil ten zamach i wezwal autonomie palestynska do zerwania koordynacji bezpieczenstwa z israelem...

i jak zawsze: media swiatowe o sledztwie donalda, smierci kohla, dalej o pozarze w londynie... o zamachu w jerozolimie ani slowa... doslownie ani slowa do tej pory... jak zamach jest w londynie, brukseli czy w paryzu, to nie koncza sie sprawozdania live... tak wyglada wlasnie ten swiat...

dana

teraz znow mowa tylko o trzech sqrwielach...conajmniej dwoch terrorystow pochodzi z okregu ramalli... sily bezpieczenstwa przygotowuja sie na rajd na domy terrorystow jeszcze dzisiaj w nocy... zrodla palestynskie mowia, ze trzeci terrorysta pochodzi z hevronu, ale to nie jest jeszcze do konca wyjasnione... shabak bada rowniez jak stworzona ta bande, jak dostali bron palna i jak zaplanowano ten podwojny zamach bez zauwazenia tego...dowodca okregu jerozolimy: 'dzisiaj wieczorem bedzie ocena sytuacji wszystkich sil bezpieczenstwa. byc moze, ze beda powazne konsekwencje w kwestii ramadanu, ktory faktycznie ma sie skonczyc dopiero za 10 dni'...

nic nie zrobicie, zadnych konsekwencji nie bedzie, bo nie bedziecie chcieli 'zaognic sytuacji'...

oswietlili sobie brame damascenska ladnie na ramadan...

dana

rzecznik fatahu osama al qawasmi opublikowal teraz oswiadczenie w zwiazku z zamachem w jerozolimie: 'fatah potepia zbrodnie wojenna jaka wykonaly sily okupacji israelskiej w jerozolimie przeciwko trzem mlodym palestynczykom. milczenie spolecznosci miedzynarodowej w sprawie kontynuowania okupacji i jej zbrodni zacheca israel do przelewania krwi palestynczykow. fatah podkresla, ze zwyciestwem krwi shahidow bedzie trzymanie sie ziemi, swietych miejsc i obrona ich'... 

trzeba umiec, nie? miedzy nimi a nami jest przepasc nie do przebycia i nie ma tutaj z kim robic zadnego pokoju...

dana

hadas malka, 23, zolnierka magabu, ktora zostala ranna w dzisiejszym zamachu w jerozolimie, zmarla od jej ran...

ihye zichra baruch...

Urszula

O, mój Boże, i jak w tej sytuacji życzyć Wam dobrego szabatu? Współczucie dla rodziców, bliskich.....

lipniaczek

...Izrael powinien w koncu powiedziec jasno i oficjalnie, ze podejscie do jakiejkolwiek rozmowy o pokoju z tym pseudo-narodem bylo bledem i tylko zachecilo do dalszego terroru...
???

dana

Dana3

Właśnie wróciłam z pracy.
Czytając najświeższe wiadomości z oczu popłynęły mi łzy, bo przecież to tak jakbym straciła dziecko.
Współczujemy rodzinom zamordowanych ofiar

dana

tylko jedna smiertelna ofiara dano... reszta przezyje... ale ta jedna to o jedna za duzo... jeszcze nie zaczela zyc... pozostawila rodzicow, 3 siostry i dwoch braci... juz sie nimi zajmuja psycholodzy, bo czesc z rodzenstwa to male dzieci, i oczywiscie dostaja pomoc od sasiadow, ktorzy o nich teraz dbaja...

Dana3

To nie zmienia faktu, że zabijając jedno życie zabili "tysiąc"