News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 22 czerwca 2017...

Started by dana, June 22, 2017, 12:46:23 PM

Previous topic - Next topic

dana

- tysiace ludzi demonstrowalo wczoraj w jerozolimie oznaczajac 'dzien dzieci jemenskich' zadajac otworzenia wszystkich archiwow w tej sprawie...

- po ostatnim zamachu kolo bramy damascenskiej, w ktorym zginela hadas malka, minister do spraw bezpieczenstwa wewnetrznego gilad erdan zawiadomil dzisiaj o planowanych zmianach w tym okregu: '32 zamach terrorystyczne zostaly wykonane w okregu bramy damascenskiej w ostatnich 2.5 latach. planujemy dokonanie tam bezprecedensowayc zmian w kazdym systemie zabezpieczen... kamery, posterunki, wywiad, zmiana terenu, zrobimy wszystko, zeby znaczaco zmniejszych zamachy w tym punkcie. shaar shchem (brama damascenska) przejdzie rewolucje'... erdan ustosunkowal sie rowniez do podzegania 'palestynskiego': 'trzeba powiedziec najwyrazniej – podzeganie palestynskie, kultura przemocy i nienawisc, ktora abbas i yasser arafat uprawiali w ciagu dlugich lat, odmowa paletynska do uznania prawa israela do istnienia jako panstwo zydowskie w jakichkolwiek granicach, sa glownymi przeszkodami dla pokoju i usuniecie ich  je zrobi wiecej niz cokolwiek innego, zeby stworzyc warunku do negocjacji'...

- turcja inwestuje miliony w rozne projekty we wschodniej jerozolimie, szczegolnie w projekty arabskie na har ha-bait... jak podaja doradcy burmistrza jerozolimy nir barkata i zarzadu miasta, dr david koren i ben abrahami: 'w ostatnich latach status jordanii w jerozolimie jest stopniowo ograniczany i w tej chwili obejmuje tylko 144 dunamy na har ha-bait i rowniez tam status jordanii jest ciagle zmniejszany i w ta proznie wchodzi turcja'...

- z gazy donosza, ze 4 koparki wojskowe przekroczyly plot graniczny miedzy israelem a gaza... nu, pewnie, ze przekroczyly...

buduja mur podziemny, ktory wam troche bedzie przeszkadzal...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

- rodzice chorych na raka dzieci, ktore z powodu strajku, a potem odejscia z pracy lekarzy dzieciecego oddzialu onkologicznego w hadassie ein karem i ich rowniez, spotkali sie z prezydentem rivlinem w jego biurze i przedstawicili mu ich 3 glowne warunki, ktore ida w parze z warunkami lekarzy: 1. oddzielenie przeszczepow szpiku kostnego – przeszczeply beda wykonywane tylko na oddziale dzieciecym i dyrektor oddzialu otrzyma prawo decyzji o wykonaniu przeszczepo poza oddzialem 2. turystyka kliniczna  - ilosc turystow otrzymujacych leczenie zostanie ustalona w koordynacji z dyrektorem oddzialu i zgodnie z mozliwosciami i standardami profesonalnymi oddzialu 3. powrot lekarzy na oddzial – caly zespol lekarski, 6 lekarzy i 3 stazystow, powroca na swoje oryginalne stanowiska, ktore zajmowali przed wymowieniem. dyrektor oddzialu i jego zastepczyni powroca na swoje pozycje, ktore zajmowali przed wybuchem kryzysu...  teraz ministerstwo zdrowia zawiadomilo, ze przyjelo wszystkie warunki rodzicow dzieci znajdujacych na na wydziale hemato-onkologicznym w hadassie ein karem...

ufff... to byla okropna historia... wszystko jedno czy lekarze mieli racje czy nie: zostawic chore dzieci bez opieki i leczenia??? kompletnie nie jestem w stanie tego zrozumiec...

- szef rady arabskiej wioski jalud razem ze skrajnie lewacka organizacyjka yesh din (jest prawo) zaapelowali dzisiaj do sadu najwyzszego przeciwko dowodcy cahalu w judei i samarii i radzie okregowej binyamin zadajac zmienienia postanowienia o budowie nowego osiedla amichai dla deportowanych z amony twierdzac, ze ziemia przeznaczona dla tego osiedla zawiera rowniez prywatne ziemie arabskie i ze 'wlasciciele nie dostali mozliwosci pokazania ich pozycji przed ogloszeniem powstania osiedla... 

taaaaaaak... ze osiedla ma powstac w okregu binyamin w dolinie shiloh mowi sie juz od conajmniej 2 miesiecy... nie mieliscie wczesniej okazji? przeciez to jest jasne o co wam chodzi, yesh din... git... zobaczymy, jakie dowody przedstawicie sadowi... co to za niesamowite organizacyjki istnieja w israelu... 

- danny danon, israelski ambasador w onz, przedstawil w tym tygodni radzie bezpieczenstwa w onz mapy i zdjecia posterunkow jakoby organizacji green without borders i wezwal do ich usuniecia stwierdzajac, ze hizballah od miesiecy ustanawia siec posterunkow przy pomocy i finansowaniu tej organizacji... danon wyslal list do czlonkow rady bezpieczenstwa, w ktorym opisal wydarzenie z kwietnia tego roku, kiedy grupa cywili zablokowala dojscie patrolowi unifil do posterunku obserwacyjnego noszacego frale organizacji green without borders...

taaak... ta onz-owska, wymuszona na nas rezolucja 1701 przestrzegana jest tylko przez israel, przez onz, liban i hizballakow juz nie i unifil palcem nie kiwa... tak to wyglada...

- rzecznik unrwa w gazie: 'jest jeszcze okolo 3000 zrunowanych domow w gazie, na ktorych odbudowe brakuje pieniedzy'...

nie brakuje, nie brakuje... hamasniki wydaja te pieniadze na rakiety i tunele terrorystyczne, a wy im w tym pomagacie zebrajac o jeszcze troche pieniedzy... nu i jakos nate piekne hotele, w ktorych nie wiem kto przebywa, i na te drogie, eleganckie restauracje to znalazly sie pieniadze? Nie wazne, czy 'panstwowe', czy prywatne, bo nawet jesli prywatne, to jednak moze nie taki straszny los gazanczykow? bo bieda i slumsy to sa wszedzie, w londynie i nowym jorku tez...

tak lubicie pokazywac gaze, zebrajac o pieniadze:

tego juz nie lubicie pokazywac:

a my myslimy o tym:

Dana3

Spacerując po deptaku,trafiliśmy na demonstracje,, dzień dzieci jemeńskich,,
było głośno,autobusy i auta stały w korku.
A ja stałam koło młodej policjantki, może nawet oglądałaś mnie w telewizji,akurat wtedy szli z kamerą i wszystko filmowali   

dana

nie nie ogladalam... wczoraj spedzilam caly dzien w kuchni, bo dzisiaj mam cala rodzine i przyjaciol na swietowanie przybycia keren na ten swiat... w koncu znalezlismy dzien, ktory wszystkim odpowiadal, szkrabula ma juz 6 miesiecy... :D :D :D