News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 30 listopada 2023...

Started by dana, November 30, 2023, 12:03:08 AM

Previous topic - Next topic

dana

zdjecie abu ali: ambulanse czerwonego krzyza naprzeciw ambulansow egipskich na przejsciu rafiyah...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

jeszcze sa na przejsciu rafiyah...

zobaczymy, co powiedza jutro lekarze israelscy po zbadaniu ich w szpitalach...

dana

ciezki zamach w jerozolimie: dzisiaj przed godzina 8 rano dwoch terrorystow przybylo na trempiade przy wjezdzie do jerozolimy i otworzyli ogien do czekajacych na przystanku autobusowym z m16 i z pistoletu... zostali zlikwidowani przez cywilow i zolnierza golani, ktory dostal 24-godzinna przepustke i wracal dzisiaj z powrotem do gazy...

trzech israelczykow zostalo zamordowanych: 70-letni mezczyzna, 60-letnia kobieta i okolo 25-letnia kobieta... 11 osob zostalo rannych, wsrod nich 3 osoby w stanie ciezkim... terrorysci to dwaj bracia z jerozolimskiej dzielnicy tzur baher, ibrahim, 30 i murad nemer, 38... obaj powiazani z hamasem, obaj siedzieli w israelskich wiezieniach...

ich domy powinny byc jeszcze dzisiaj zburzone, kompletnie, nie tu pokoj i tam pokoj, razem z mieniem, bez dania tej rodzinie mozliwosci zabrania ich rzeczy...

samochod terrorystow i znaleziona w nim bron...

dana

pierwszy alarm na polnocy kraju: obrona powietrzna israela zestrzelila dron, ktory przedarl sie z libanu na terytorium israela...

taaaak... hizballaki popieraja w ten sposob ten zamach w jerozolimie...

rabin elimelech wasserman, sedzia sadu rabinackiego w ashdodzie, zostal zamordowany w dzisiejszym zamachu w jerozolimie...

podano teraz nazwiska jeszcze dwoch ofiar dzisiejszego zamachu: chana ifargan, 67, dyrektorka szkoly i livia dickman, 24...

ta dzielnica arabska tzur bacher, to druga, po jabel mukaber pod moim balkonikiem, dzielnica oddzielona od mojej jedynie szosa... mozna z niej wyjechac swobodnie, bez zadnej kontroli...

zolnierz, ktory pomogl zlikwidowac dzisiejszych terrorystow, roi eisenbach, mieszkaniec ofry, zostal ranny i znajduje sie w szpitalu w stanie lekkim i ustabilizowanym...

wczoraj w nocy gabinet wojenny zadecydowal, ze jesli do godziny 7 rano hamas nie przekaze listy majacych byc zwolnionych dzisiaj, walki w gazie zostana natychmiast wznowione... hamas twierdzil, ze nie ma wiecej kobiet i dzieci, zeby wypelnic warunki porozumienia i chcial doliczyc dwie zwolnione z obywatelstwem rosyjskim do wczoraj zwolnionych proponujac zwrocic 7 zywych porwanych i 3 ciala...

israel nie zgodzil sie na to i zazadal, zeby hamas przestrzegal warunkow umowy i zwrocil kobiety i dzieci, zywych, nie ciala... o godzine 06:45 hamas 'znalazl' nagle jeszcze 4 kobiety i przekazal liste 10 zywych porwanych, ktorzy maja byc dzisiaj zwolnieni...

abu ali: 'bassem naim, wyzszy urzednik hamasu, powiedzial kanalowi al arabi, ze organizacja terrorystyczna przekaze dzisiaj israelowi ciala trzech israelczykow znajdujace sie w jego rekach. nie okreslil o kim jest mowa'...

zidentyfikowano cialo ofira tzarfati, 27, mieszkanca kiryat ata... ofir byl na festiwalu nova kolo kibucu reim i ranny zostal porwany do gazy... zolnierze znalezli jego cialo w gazie i po identyfikacji zawiadomiono jego rodzine...

itai regev, ktory byl wczoraj zwolniony, spotkal sie z matka...

4 dni temu wrocila z gazy 21-letnia mia regev, ranna w noge... wczoraj uwolniono jej brata itai'a, 18, ktory jeszcze wczoraj odwiedzil siostre w szpitalu...

liam or, rowniez wczoraj zwolniony, z ojcem...

dana

i nastepny zamach: dwoch zolnierzy rezerwistow zostalo lekko rannych w zamachu samochodowym kolo przejscia beka'ot w dolinie jordanu, kiedy terrorysta najechal na nich samochodem... zostal zneutralizowany przez znajdujacych sie tam zolnierzy... ranni zostali przewiezieni do szpitala...

hamas wzial na siebie odpowiedzialnosc za dzisiejszy zamach w jerozolimie...

livia dickman, 24, ktora zostala zamordowana w dzisiejszym zamachu... byla nauczycielka w tej samej szkole w beit shemes, w ktorej dyrektorka byla rowniez dzisiaj zamordowana chana ifergen... livia byla w zaawansowanej ciazy... to jest zdjecie z jej slubu...

policja jerozolimska wjechala do dzielnicy tzur bacher, w ktorej mieszkali dzisiejsi zamachowcy i zaaresztowala ich rodzicow i brata...

blinken znow w israelu i juz na spotkaniu z netanyahu... napewno bedzie go przekonywal, ze 'jest potrzeba dlugiego zawieszenia broni'...

w israelu szacuje sie, ze jutro bedzie ostatnia wymiana porwanych przed wznowieniem walk...

abu ali w ostatnich godzinach:
'al jazeera: israelska marynarka wojenna strzela pociskami w kierun plazy w khan younis (poludnie strefy)'...

'palestynscy dziennikarze donosili przez ostatnia godzina o intensywnym strzelaniu cahalu w polnocno-zachodniej czesci miasta gaza – w dzielnicach natzer i sheikh radwan. to tutaj wczoraj zlikwidowano 3 terrorystow.

dodatkowo palestynczycy donosza, ze cahal strzelal do palestynskich 'rolnikow' w okregu fakhar we wschodnim khan younis'...

'dzielnica rimel w miescie gaza... widok z balkonu jednego z domow'...

'piloci z wyjatkowym talentem artystycznym... dzisiaj rano na niebie khan younis'...

spotkanie zwolnionej wczoraj moran yanai z jej rodzina...

dana

israel odmowil przyjecia cial... dzisiaj zwroca 10 porwanych zywych, jak bylo dotychczas...

wczoraj zwolniona, po zaledwie miesiacu w wiezieniu, ta zalosna prowokatorka ached tamimi, juz znalazla mikrofon dla jej klamstw i podzegan: 'codziennie znecaja sie nad wiezniarkami, bija je, sytuacja jest ciezka, nie ma jedzenia, nie ma wody, nie ma ubran, spia na podlodze... grozili, ze zabija mojego ojca, ktory jest w wiezieniu'...

tym razem nie masz kantyny i nie przytylas?

zanim sie zacznie wieczorne napiecie, troche z postow znalezionych na twitterze:

uri sela, dziennikarz kanalu 13: 'szalona historia psa mii, opowiedziana przez rodzine: na poczatku hamas w ogole nie zrozumial, ze to pies. mia dopiero sie obudzila i byla w koszuli nocnej, podniosla psa i przytulala go przez caly czas porwania. terrorysci mysleli, ze to jej lalka i dlatego udalo sie ja zabrac. dopiero w pozniejszym etapie, po paru godzinach, kiedy ona sie poruszyla w jej rekach, zrozumieli, ze to suka. doszlo do klotni, chcieli ja zabrac. ale to pies mii, a mia jest bardzo zdecydowana w stosunku do niej, wiec sie z nimi klocila. przez 53 dni suka jadla to samo, co oni jedli, wydzielali jej z racji, ktore otrzymywali.

na nagraniu wideo widac pelna napiecia rozmowe mii z czlowiekiem hamasu, ktory ja rozpoznal wysiadajaca z samochodu z suka. jeden z hamasnikow chcial zabrac belle i powiedzial 'co to jest?' i ona mu odpowiedziala – dosyc, ona jest moja, nie dotykaj jej. to nie byla klotnia, po prostu stanowczo dala mu do zrozumienia, ze wraca z nia do domu'...

itamar fleischman, dziennikarz kanalu 14 i prezenter radiowy: 'to, ze nazistowskas organizacja zwrocila
nam ludzi, ktorym wymordowali rodziny, to nie jest zwyciestwo. zwyciestwo bedzie, kiedy dzieci, ktore wrocily z niewoli, beda mogly isc spac w beeri albo w nir oz, bo zrozumieja, ze odnieslismy jedyne prawdziwe zwyciestwo, ktore jest wazne i to jest zniszczenie tych robakow'...

shlomo filber, direct polls: 'wszyscy lubimy sie samobiczowac caly czas 'jakim wielkim strategiem i artysta oszustwa jest sinwar', wiec zalozmy, tylko na potrzeby cwiczenia myslowego, ze israel dostrzegl okazje, w ktorej szef cia i szef wywiadu egipskiego maja motywacje i oszukanczo wyslal szefa mossadu do prowadzenia z nimi 'negocjacji bez upowaznienia', zeby otrzymac jak najwiecej wiarygodnych informacji o pozostalych uprowadzonych: ilu jest rannych, ilu nie zyje i jaki jest stan pozostalych i wymuszenia u nich wizyty czerwonego krzyza.

i wtedy kilku ministrow w gabinecie bezpieczenstwa (bez sprawdzenia) dwoma tweetami zniszczyli to. bo przeciez nie ma madrzejszych jak my!'...

'powiedzcie amerykanom, ze zwrot wszystkich uprowadzonych nie wystarczy. israel zada rowniez:
- kapitulacji hamasu i sinwara
- usuniecie calej broni i amunicji i calkowitej demilitaryzacji strefy
- utworzenie szerokiego pasa bezpieczenstwa wzdluz granicy i osi philadelphi* na terenie strefy
- odszkodowania w dziesiatkach miliardow dolarow dla rodzin porwanych, zamordowanych, ewakuowanych oraz rzadowi israela za wydatki wojenne
- oddalenie wszystkich sil radwana za litani, 40 km od granicy israela

i wtedy moze rozwazymy dluga przerwe w ogniu'...

* os philadelphi: waski pas o dlugosci okolo 14 km miedzy granica gazy i egiptu... byl utworzony w ramach egipsko-israelskiej umowy pokojowej i kontrolowany przez cahal... zostal zamkniety podczas wycofania z gush katif... 

chyba nikt z israelczykow nie zapomni tego strasznego zdjecia z osi philadelphi po zamachu na jeep cahalu w roku 2004, szukajacych pozostalosci cial zolnierzy, ktorzy zgineli w tym zamachu...

noa magid, dziennikarka, zalozycielka moked 443, na rzecz pasazerow jadacych na szosie 443 miedzy modi'in a jerozolima: 'israel w jednym zdjeciu: w dniu masakry za schronem, kiedy potwory hamasu strzelaja do ludzi na drodze – zolnierz niesie na plecach innego zolnierza, ktory zostal ranny w obronie ludnosci cywilnej. nie wiadomo, kto przezyl'...

aviad frija, mieszkaniec osiedla ahiya w binyamin, ktory razem z roi eisenbachem, zolierzem wracajacym do gazy, rowniez mieszkancem binyamin, zlikwidowal dzisiaj rano terrrorystow...

yedidia epstein, dziennikarz 'wiadomosci z tej chwili' zamiescil to zdjecie z dziesiejszego zamachu...

miejsce, na ktorym odbywal sie festiwal nova kolo kibucu reim... dzisiaj... zdjecia amir bohbot...

Margal

hamas wzial na siebie odpowiedzialnosc za dzisiejszy zamach w jerozolimie...

Czy to nie jest złamanie warunków zawieszenia ognia?

dana

czerwony krzyz zawiadomil, ze przekazano im dwie israelskie uprowadzone, ktore sa juz w drodze na terytorium israela... to dwie uprowadzone posiadajace rowniez rosyjskie obywatelstwo... jak podaja w

netanyahu do blinkena: 'przysieglem, ze zlikwiduje hamas, nic nas nie powstrzyma'...

kryzys w stosunkach z hiszpania po slowach premiera hiszpanii pedro sancheza: 'mam powazne watpliwosci, czy israel przestrzega miedzynarodowe prawo humanitarne. to co widzimy w gazie, jest nie do przyjecia'...

kancelaria premiera: 'premier netanyahu polecil ministrowi spraw zagranicznych eli cohenowi, wezwac ambasadora hiszpanii w israelu na rozmowe nagany po haniebnym oswiadczeniu hiszpanskiego premiera w dniu, kiedy terrorysci hamasu morduja israelczykow w naszej stolicy jerozolimie'...

eli cohen, minister spraw zagranicznych: 'w zwiazku z oburzajacymi slowami premiera hiszpanii, zdecydowalem wezwac israelskiego ambasadora w hiszpanii na konsultacje w jerozolimie'...

po powrocie do normalnej pracy sadow, w przyszlym tygodniu wznowiony bedzie proces netanyahu w sprawach tysiecy... debaty beda wznowione tam, gdzie zostaly przerwane: w teczce 4000... taaaak...

nasza zgnila prokuratura i teraz, podczas wojny, kiedy netanyahu spi moze 4 godziny na dobe, koniecznie musi kontynuowac proces z jej sfabrykowanym oskarzeniem... nie moze poczekac do konca wojny...

sily cahalu, shabaku i magavu zaaresztowaly dzisiaj w nocy na terenach judei i samarii 23 poszukiwanych arabow, z ktorych 10 nalezy do hamasu i skonfiskowano okolo 250 000 shekli przeznaczonych na dzialalnosc terrorystyczna...

policja udaremnila ogromny przemyt broni na granicy z jordania...

za tydzien pierwsza swieczka chanukowa... na budynku w jednej z dzielnic gazy, gdzie dzialaja sily cahalu, umieszczona ogromna chanukiye...

yarden roman gat, ktora zostala porwana 7 pazdziernika i wczoraj wrocila do israela, spotkala jej mala coreczke gefen i jej meza alona...

dana

pierwsze zwolnione dzisiaj, mia shemesh, 21, porwana z festiwalu nova i amit sosna, 40, porwana w kfar aza, juz sa w bazie hatzerim w israelu...

mama mii dzisiaj rano, kiedy dostala wiadomosc, ze mia bedzie zwolniona...

dana

balagan w wiadomosciach... teraz mowia, ze te dwie pierwsze zwolnione to israelki tylko z obywatelstwem israela, ze dwie z podwojnym obywatelstwem beda zwolnione razem z reszta...

podaja rowniez, ze hamas przekazal je czerwonemu krzyzowi w centrum miasta gaza, gdzie dzialal cahal i zniszczyl mase, co mowi o tym, ze byly ukrywane pod ziemia, a wypuszczenie ich w centrum miasta mowi o tym, ze hamas stracil mozliwosc przemieszczania sie pod ziemia miedzy tunelami...

potrwa jeszcze napewno pare godzin, zanim reszta israelczykow bedzie zwolniona i najprawdopodobniej z innych miejsc...

dana

nastepna tragedia... wczoraj liat atzili, 49, mieszkanka kibucu nir oz, zostala zwolniona z rak hamasu... ich dom zostal calkowicie spalony przez terrorystow hamasu... dzisiaj zawiadomiono ja o smierci jej meza, aviva, ktory zostal zamordowany 7 pazdziernika, przez dluzszy czas uwazany za zaginionego i dopiero teraz zidentyfikowano jego cialo...

mieli troje dzieci w wieku 18, 20 i 22 lat... najmlodsza z nich aya, byla podczas tego strasznego shabbatu w kibucu samar w aravie, gdzie pelni sluzbe wojskowa... starsze dzieci, ofri i neta, byly w nir oz i przezyly...

zawiadomienie kibucu:: 'kibuc nir oz ze smutkiem zawiadamia o smierci aviva atzili 7 pazdziernika. mial 49 lat, urodzil sie w kibucu, pozostawil zone liat i dzieci ofir, nete i aye. aviv byl jednym z filarow spolecznosci nir oz i prowadzil garaz sprzetu rolnicznego w kibucu. malarz, rowerzysta, kochajacy czlowieka i ziemie. yehi zichro brauch'...

pierwsza informacja: zolnierze obrony powietrznej wykonaly zestrzelenie nad netivot... w systemie bezpieczenstwa sprawdzaja teraz, co zostalo zestrzelone...

dana

blinken wzial udzial w posiedzeniu gabinetu wojennego[/b] i jak podaja w tej chwili, podobno nie mowil o zaprzestaniu wojny, tylko zeby 'dzialania wojenne odbywaly sie bez przemieszczania ludnosci'...

gdzie ten facet zyje? nie przemieszczac ludnosci i bombardowac z powietrza, ziemi i ladu, zeby zginala masa ludzi i zeby mozna nas bylo potem oskarzac w najlepszym wypadku o 'zabijanie cywilow' a w najgorszym o 'ludobojstwo'?

dana

13-letnia gali trashchenski, ktora zostala zwolniona wczoraj, poleciala z ojcem do szpitala...

dana

helikopter cahalu z mia i amit wyladowal teraz w szpitalu sheba...

mia z rodzicami...

dana

zabawy hamasowskiej ciag dalszy... nie ma znaku, ze zaczeli przekazywac majacych byc dzisiaj zwolnionych w rece czerwonego krzyza... znecaja sie nad nami dalej... wiedza dokladnie, jak wazne jest nam zwrocenie porwanych...

jak rozumiem, mieli w ciagu dnia rozne 'propozycje'... przekazac nam ciala, przekazac starszych mezczyzn, nie wliczaja teraz tych dwoch wczoraj zwolnionych z podwojnym obywatelstwe i wrecz chca je odliczyc od dzisiaj zwolnionych i mowi sie, ze bedzie jeszcze tylko szesc dzisiaj zwolnionych... do tej pory nie ogloszono nazwisk...

israel upiera sie przy umowie: 10 zywych kobiet i dzieci kazdego dnia... pewnie znow dadza nam czekac do tych 5 minut przed 12... w israelu przypuszcza sie, ze hamasniki nie maja juz wielu porwanych w swoich rekach i nie moga 'wypelnic quoty'...gabinet wojenny ma sie zebrac jeszcze dzisiaj wieczorem i w zaleznosci od tego, co zrobi hamas, bedzie musial zadecydowac, czy przeczekac jeszcze jeden dzien, dac szanse na dodatkowych zwroconych porwanych, czy jutro juz wrocic do tego 'manewru ladowego', czyli do walk...

na przejsciu rafiyah tez czekaja... i takich sqrwieli popiera duza czesc swiata...