News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 22 grudnia 2023...

Started by dana, December 22, 2023, 01:27:54 PM

Previous topic - Next topic

dana

cahal opublikowal dzisiaj rano nazwiska kolejnych zolnierzy poleglych w gazie:
porucznik shai ayeli, 21, mieszkaniec ashkelonu, kadet w batalionie gefen, wojownik jednostki ratowniczej 669, polegl  w walce na polnocy strefy gazy...
starszy sierzant rezerwy tal shua, 31, mieszkaniec beer shevy, bojownik batalionu inzynieryjnego brygady kiryati, polegl w walce na poludniu strefy gazy...

yehi zichram baruch...

ponadto 3 zolnierzy zostalo ciezko rannych w walkach w poludniowej i polnocnej strefie gazy...

do tej pory nie ma alarmow z gazy, ale na polnocy kraju zaczeli strzelac juz o 8:30 rano... ponad 20 rakiet i pociskow przeciwpancernych wystrzelili do tej pory i cahal atakuje w libanie...

szkody wyrzadzone w moshavie shomera w wyniku ostrzalu z libanu...

rzecznik cahalu:
'w zeszlym tygodniu zespol bojowy gideon dokonal nalotu na kasbe w beit hanoun i z pomoca ognia z powietrza, sil obserwacyjnych i inzynieryjnych oczyszczono obszar kasby, zlikwidowano terrorystow, zaatakowano dziesiatki celow i infrastruktur terrorystycznych. zebrano duza ilosc broni, granatow, amunicji, bomb mozdzierzowych i kamizelek, w tym kamizelek cahalu. znaleziono mundury terrorystycznej organizacji hamasu i wsrod nich rowniez mundury dzieciece, dokumenty, telefony hamasu i torbe cahalu. sily znalazly kilka szybow tuneli, z ktorych najwiekszy znajdowal sie w szkole, z ktorej terrorysci zaatakowali sily dzien wczesniej'...

'w ramach dzialan zespolu bojowego brygady spadochroniarzy rezerwy w okregu jahar a dik bojownicy zlokalizowali sklad broni z wieloma srodkami walki. podczas operacji sily znalazly wyrzutnie rakiet dalekiego zasiegu, z ktorych niedawno wystrzelono na terytorium israela. wyrzutnie zostaly zniszczone w ataku powietrznym'...

'podczas serii ofensywnych operacji bojownikow 7 brygady w sercu khan younis w ostatnim dniu, w domach mieszkalnych znaleziono duzo broni, w tym mundury wojskowe, duzo rodzajow broni, ladunki wybuchowe, amunicje i sprzet bojowy'...

dokument hamasu pokazujacy platnosci na sume ponad miliona dolarow za wydatki na beton w khan younis...

hamasowska agencja informacyjna shahab poinformowala, ze 'podpulkownik' mahdi al akkad, dyrektor komisariatu policji w khan younis, zginal w ataku cahalu na dom jego rodziny...

cahal w gazie...

sily bezpieczenstwa zaaresztowaly dzisiaj w nocy na terenach judei i samarii 11 poszukiwanych terrorystow i skonfiskowaly znaleziona bron...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

kibbutz nir oz zawiadamia, ze porwany do gazy czlonek kibucu gadi hagai, 73, zostal zamordowany... gadi, ojciec czworga dzieci i dziadek 7 wnukow, zostal porwany do gazy razem ze swoja zona judy weinstein, 70, ktora dalej znajduje sie w niewoli hamasu... cialo gadi jest przetrzymywane przez hamas...

precyzyjna likwidacja w rafiyah... wg zrodel gazanskich jest tam 3 zlikwidowanych terrorystow i 6 rannych...

cahal w gazie...

i w tym tygodniu malo arabow na har ha-bait podczas piatkowych modlitw...

dana

cahal zawiadomil teraz, ze sierzant amit hod ziv, 19, mieszkaniec rosh ha-ayin, bojownik batalionu 71, polegl dzisiaj podczas dzialan operacyjnych na polnocy kraju w wyniku ostrzalu okregu shtuli...

yehi zichro baruch...

w tym samym wydarzeniu ciezko ranny zostal jeszcze jeden zolnierz z tego samego batalionu...

rzecznik cahalu: 'samolot bojowy hel ha-avir zaatakowal infrastrukture terrorystyczna i obiekt wojskowy hizballah na terytorium libanu.

ponadto zidentyfikowano kilka rakiet i pociskow mozdzierzowych wystrzelonych z terytorium libanu na terytorium israela. sily cahalu zaatakowaly zrodla ognia artyleria'...

jest problem z pociskami mozdzierzowymi, bo przeciw nim nie ma syren alarmowych... israel powinien w koncu przestac 'polykac' to ostrzeliwanie, przejac inicjatywe i zaczac tam porzadnie bombardowac... ja rozumiem, ze w tej chwili nikt nie chce otworzyc drugiego frontu, ale zolnierze na granicy libanskiej juz zaczynaja sie skarzyc, ze czuja sie, jak kaczki na odstrzelenie... jasne jest wszystkim, ze tam po gazie dojdzie do wojny rowniez i wg mojego czulentowskiego nosa nie ma na co czekac... cahal da sobie rade z hizballakami rowniez...

bojownicy batalionu 7 brygady znalezli dowod osobisty mohammeda deifa w domu jego siostry w poludniowej strefie gazy... na podworzu tego domu zlokalizowano rowniez szyb wyrzutni...

z trudem mozna znalezc pare zdjec z gazy zamieszczanych przez arabow, ale maja nowa karykaturke, ktora ma wyraznie dodac ich otuchy... 😃 😃 😃

rozpoczecie shabbatu sil golani w khan younis...

dana

od 14:30 nie ma alarmow...

general daniel hagari, glowny rzecznik cahalu, na jego wieczornej odprawie, miedzy innymi: 'sily cahalu kontynuuja dzialania ladowe w khan younis i jednoczesnie przygotowuja sie do kontynuacji walk i rozszerzenia dalszych dzialan w dodatkowych okregach z naciskiem na poludnie. znajdujemy sie dalej w okregu walk w dzielnicy daraj tupach w sasiedztwie sajayyi i mamy prawie pelna kontrole operacyjna na polnocy strefy.
[...]
cahal uzyl 13 ton materialow wybuchowych i zniszczyl 30 szybow. to tlumaczy, dlaczego prowadzenie wojny wymaga czasu.
[...]
naszym zadaniem jest wyeliminowac wszystkich wyzszych czlonkow hamasu. to wymaga wywiadu. w chwili, kiedy jest taka mozliwosc, wykonujemy. przywodztwo hamasu politycznego bierze sobie czas, az informuje, ze sa zabici. w momencie, kiedy my wiemy, ze kogos zabilismy, informujemy o tym spoleczenstwo. bojownicy dzialaja w khan younis i zwiekszylismy tam sily. wywrzemy presje na khan younis'...

gaza dzisiaj wieczorem...

rzecznik cahalu:
'w ramach dzialan ladowych w poludniowej czesci miasta gazy bojownicy brygady yiftach i sily inzynieryjne zaatakowali glowna kwatere hamasu w okregu issa. bojownicy zidentyfikowali bande terrorystow, ktora probowala zaatakowac sily i zlikwidowali ja'...

bojownicy yiftach w rejonie issy...

cahal opublikowal niedawno dokumentacje z kamery dla psow jednostki oketz, ktora ujawnia tunel terrorystyczny o dlugosci setek metrow, w ktorym znajduja sie pomieszczenia dowodzenia i lacznosci, pokoje do przebywania o powierzchni dziesiatek metrow, betonowe sciany i infrastruktura wodno-elektryczna...

dana

dalej cisza... mam nadzieje, ze nie przygotowuja nam 'niespodzianki' na jutro...