News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 22 stycznia 2024...

Started by dana, January 22, 2024, 02:26:17 PM

Previous topic - Next topic

dana

ostatni alarm mielismy na polnocy kraju pare minut po polnocy, do teraz cisza i na polnocy i na poludniu... cahal atakuje w libanie...

szkody wyrzadzane rakieta hizballah w moshavie avivim w gornej galilei... ojciec i syn mieszkajacy w tym domu sa czlonkami kitat konenut w moshavie i byli na strazy w momencie uderzenia rakiety w dom...

rakieta wystrzelona w nocy uderzyla w magazyn rolniczy w moshavie zar'it w gornej galilei...

cahal bombarduje w poludniowym libanie...

rodziny porwanych w coraz to nowych 'protestach'... dzisiaj wdarly sie do knesset na posiedzenie komisji finansow i zazadali, zeby parlamentarzysci dzialali w celu uwolnienia ich bliskich: 'nie porzucamy nikogo. nie bedziecie tu siedziec, kiedy oni sa tam, wstancie ze swoich krzesel'... 'to jest wasz porzadek dnia? kontynuowac jak zwykle?'... 'z powodu hametz rozwiazaliscie rzad, a z powodu porwanych nie?'... i oczywiscie okrzyki 'porozumienie teraz' i znaki 'nie bedziecie tu siedziec, kiedy oni tam umieraja'... posiedzenie zostalo przerwane...

kto zaplacil za te znaki? dlaczego wpuszczono ich do knesset? dlaczego mowi sie, i te rodziny i nasze media, te zrekrutowane i te prawicowe tez, tylko o 136 porwanych i nikt nie mowi, ze jest tam jeszcze 4 porwanych, juz od 8 lat w rekach hamasu? dla nich nikt nie urzadzal tych skandalicznych juz protestow...

demonstrowali nie tylko w knesset, ale i przed knesset: okolo 20 osob zablokowalo dojazd do knesset: 'przywracamy mandat narodowi' i 'zadamy odpowiedzialnego rzadu'... policja w tym wypadku usunela ich sila...

oczywiscie nasze zrekrutowane gazetkies nie pokazaly nam tego z wczorajszych demonstracji 'rodzin porwanych': 'bibi w zamian za bibas'...

wg new york times, 'czynniki' amerykanskie, brytyjskie i europejskie wywieraja teraz presje na israel, zeby pozwolil na dostarczanie pomocy humanitarnej dla gazy przez port w ashdodzie... pomoc ta ma byc transportowana przez cypr do ashdodu i dalej przez przejscie kerem shalom, po zbadaniu jej przez israel...

ten caly swiat, od lat pomagajacy hamasowi, pomaga dalej mordercom zydow... wiedza dobrze, ze ta cala pomoc idzie do hamasu, ze mieszkancy gazy dostaja tylko jakies ochlapy z tego i zastanawia mnie, dlaczego wlasnie reprezentanci tych panstw nie posylaja razem z ta pomoca swoich ludzi, zeby dopilnowali, ze ta pomoc bedzie rozdawana z tych ciezarowek prosto w rece mieszkancow gazy... tak samo jak ja, ten swiat widzi hamasnikow jadacych na tych ciezarowkach i strzelajacych w cywilow, ktorzy chca dostac ta pomoc... widza mieszkancow gazy, ktorym udaje sie od czasu po prostu spladrowac te ciezarowki zanim dostana wie w rece hamasu... nie kontrolowac rozdawania tej pomocy to zwyczajnie kolejna pomoc dla hamasu, dokladnie tak, jak w ciagu dlugich lat nie bylo zadania od tych panstw-darczyncow wyliczenia, dokad poszly darowane im miliardy... dzisiaj widzimy, na co te pieniadze zostaly wydane i pomoc idzie tam dalej...

ujjjjj jak ten swiat kocha mordercow hamasu....
minister spraw zagranicznych unii europejskiej: 'sposob niszczenia terrorystycznej organizacji hamasu jest bledny'...
minister spraw zagranicznych francji: 'mam nadzieje, ze unia europejska nalozy sankcje na brutalnych osadnikow'...
wicepremier irlandii: 'israel musi zdac rachunek za to, co robi, potepiam trwajace bombardowanie w gazie. to jest szokujace i nieusprawiedliwione w zaden sposob'...

sily cahalu, shabaku i magavu zaaresztowaly dzisiaj w nocy na terenach judei i samarii 15 poszukiwanych terrorystow i skonfiskowaly znaleziona bron i pieniadze przeznaczone na terror...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

sily bezpieczenstwa udaremnily zamachy, ktore planowalo dwoch terrorystow popierajacych daesh w jerozolimie... terrorysci kupili materialy chemiczne w celu przygotowania ladunkow wybuchowych i planowali zaatakowac cywilow i czlonkow bezpieczenstwa...

w khan younis w ciagu ostatniej nocy cahal zrobil znaczacy postep... bardzo intensywne walki w kasbie, likwidacja dziesiatek terrorystow, zolnierze dzialali rowniez po ziemia... szpital nasser zostal okrazony i na tym obszarze rowniez zlikwidowano terrorystow i znajduja sie tam dziesiatki rannych...

rzecznik cahalu: 'w ostatnich dniach zespol bojowy brygady kfir dzialal w kasbie w khan younis w dzielnicy bani suhila. sily zlokalizowaly w kasbie duza ilosc srodkow walki, broni, ladunki wybuchowe, granaty, magazynki i rakiety. w jednym z nalotow znaleziono i zniszczono domowa tokarke do produkcji broni.

zolnierze zespolu bojowego brygady kfir opuscili wczoraj wieczorem strefe gazy na kilka dni w celu odpoczynku i udoskonalenia swoich umiejetnosci i zostali zastapienia przez inne sily w khan younis. potem brygada bedzie kontynuowac dzialanosc operacyjna zgodnie z ocena sytuacji'...

dzialalnosc zespolu bojowego brygady kfir...

'w ramach dzialalnosci zespolu bojowego brygady yiftah dzisiaj w nocy w centralnej strefie gazy, zlikwidowano bande terrorystow, ktora zblizyla sie do sil. pozniej zidentyfikowano terrorystow, ktorzy probowali zaatakowac bojownikow w okolicy i we wspolpracy z hel ha-avir bojownicy skierowali dron, ktory zlikwidowal terrorystow'...

'w polnocnej strefie gazy sily zespolu bojowego 5 brygady zmechanizowanej piechoty zidentyfikowaly uzbrojona bande terrorystow. bojownicy odpowiedzieli ogniem i zlikwidowali jednego terroryste, potem skierowali dron hel ha-avir, ktory zlikwidowal reszte terrorystow i samolot bojowy zniszczyl budynek wojskowy, w ktorym dzialala banda'...

khan younis...

ataki cahalu w strefie gazy...

cahal w gazie...

gazanczycy uciekaja z khan younis do rafiyah...

gaza...

dana

dzisiaj, po raz pierwszy od wybuchu wojny, w knesset wniesiony bedzie wniosek o wotum nieufnosci dla rzadu, ktory wniosla partia pracy w zwiazku z 'porazka przywrocenia porwanych'... partia pracy wezwala wszystkie frakcji opozycji do poparcia tej propozycji: 'juz od 108 dni nasze corki i nasi synowie sa w niewoli hamasu. ich zycie jest zagrozone w kazdej chwili. pod tym rzadem zostali porzuceni i porwani, ten rzad nie podejmuje koniecznych decyzji, zeby ich uratowac i przywrocic wszystkich do domu teraz'...

w zeszlym tygodniu taka propozycje zlozyla rowniez partia pajaca yesh atid, ale dzisiaj szybciutko usuneli ja ze stolu...

szefowie koalicji: 'koalicja nie wezmie udzialu w przedstawieniach politycznych podczas wojny. dlatego koalicja nie wezmie udzialu w debacie i glosowaniu nad wotum nieufnosci'...

powiedz mi michaeli: dlaczego w ciagu ostatnich 8 lat ani razu nie wnioslas takiego wniosku w sprawie 4 porwanych, ktorzy sa przetrzymywani w gazie wlasnie od 8 lat? oskarzasz ty i twoi koledzy w opozycji netanyahu o prowadzeniu polityki w czasie wojny, ale to wlasnie wy zajmujecie sie 24/24 polityka w celu usuniecia netanyahu... i co ci sie tak spieszy do nowych wyborow? przeciez nie przechodzisz progu wyborczego...

netanyahu na spotkaniu z przedstawicielami rodzin porwanych: 'w przeciwienstwie do tego co mowia, nie ma realnej propozycji hamasu, to nie jest prawda. mowie to tak wyraznie, jak tylko moge, poniewaz jest tak duzo nieprawdziwych slow, ktore oczywiscie wzburzaja was. natomiast jest nasza inicjatywa i nie bede wchodzil w szczegoly'...

pajac znow ze 'wspaniala' propozycja, na otwarciu posiedzenia frakcji yesh atid: 'zamiast klotni podczas wojny, zamiast calej polityki, mam propozycje dla benjamina netanyahu: usiadzmy, ty i ja, premier i przywodca opozycji i ustalmy date wyborow'...

co sie posmialam pajacu, to moje... nie robisz nic oprocz podzegania, oczerniania, rozdzielania i wlasnie klotni... tym razem ty uznasz wyniki wyborow, pajacu? bo ostatnim razem nie uznales... ty farsztejst pajacu, ze nie bedzie wyborow podczas wojny, bo to nie tylko uniemozliwi glosowaniu setek tysiecy zolnierzy znajdujacych sie na frontach, ale rowniez doprowadzi do klotni, co jest ostatnia rzecza, ktora potrzebujemy teraz? ty farsztejst pajacu, ze nie bedzie zadnych wyborow, az komisja sledcza w sprawie wydarzen 7 pazdziernika, albo jak sie nazywa teraz wydarzen simchat tora, nie zakonczy swojej pracy?

aaaaa... jesli ci sie zapomnialo: jest ustalona data wyborow: 27 pazdziernik 2026 roku... 😃 😃 😃

dana

cahal podal teraz nazwiska trzech poleglych w gazie zolnierzy:
major david nati alfassi, 27, z beer shevy, zastepca dowodcy batalionu brygady spadochroniarzy, polegl w bitwie na poludniu strefy gazy...
major ilay levy, 24, z tel avivu, dowodca kompanii w batalionie brygady spadochroniarzy, polegl w bitwie na poludniu strefy gazy...
kapitan eyal mevorach twitto, z beit gamiliel, dowodca plutonu batalionu w brygadzie spadochroniarzy, polegl w bitwie w poludniowej strefie gazy...

yehi zichram baruch...

w walce, w ktorej zgineli david alfassi, ilay levy i eyal twitto, inny zolnierz batalionu brygady spadochroniarzy zostal ciezko ranny... oprocz tego dwoch bojownikow batalionu inzynieryjnego zostalo rannych w bitwie w poludniowej strefie gazy...

jak podaje w tej chwili hallel bitton rosen, polegli zolnierze zgineli od rakiety przeciwpancernej wystrzelonej w ich kierunku przez terrorystow hamasu, ktora zranila ciezko
jeszcze 3 innych zolnierzy...

cisza z alarmami dzisiaj... do tej pory ani jednego na poludniu i na polnocy kraju, chociaz cahal atakuje w poludniowym libanie...

masa samolotow przeleciala mi niedawno nad glowa.... nie wiem w ktorym kierunku, ale halas byl ogromny...

w khan younis jak widac ogromne natarcie w tej chwili... w nocy bylo jedno, teraz nastepne... wg doniesien naszych korespondentow wojskowych, cahal okraza tam dzielnice po dzielnicy... w miescie dzialaja 4 dywizje, i jest conajmniej 50 zlikwidowanych terrorystow hamasu... cahal atakuje teraz 'domowa brygade' sinwara i deifa...

cahal pracuje i na ziemi i pod ziemia, przeczesuje wszystko w poszukiwaniu sinwara, deifa, reszty wierchuszki hamasu i jihadu islamskiego i oczywiscie naszych porwanych... ci, ktorzy przeniesli sie z polnocnej strefy gazy do khan younis, teraz pedza do rafiyah, gdzie wg doniesien jest juz okolo miliona tych gazanczykow i to tuz kolo granicy egipskiej... i tam bedzie problem, kiedy cahal zabierze sie za os philadelphi przy tak ogromnej ilosci cywilow...

jak mowia teraz ci nasi reporterzy, nie wiadomo dokladnie, gdzie znajduje sie sinwar, tak samo, jak nie wiadomo dokladnie, gdzie sa nasi porwani... daja nam kilka mozliwosci: albo jest dalej pod ziemia w khan younis, albo tunelami przeszedl do rafiyah, albo nawet udalo mu sie wydostac z gazy... w kazdym wypadku jest podobno otoczony naszymi porwanymi i tutaj tez mamy rozne wersje: albo zacznie mowic o wymianie jego zycia i jego kolezkow za naszych porwanych, albo wiedzac, ze przyszla jego ostatnia godzina, najpierw ich zamorduje... israel tymczasem czeka na jakas 'realna' propozycje ze strony hamasu, ale o zaprzestaniu wojny nie ma w ogole mowy...

sily cahalu postepuja naprzod i znajduja sie juz niedaleko od osiedla neve dkalim w bylym gush katif i zaczynamy slyszec pierwsze glosy gazanczykow, jeszcze pojedyncze, przeciwko hamasowi 'ktory przyniosl na nas ta katastrofe'...

propozycja wotum nieufnosci zlozona dzisiaj w knesset przez partie pracy upadla oczywiscie po tym, jak tylko 18 parlamentarzystow poparly ja, bez sprzeciwiajacych sie lub wstrzymujacych od glosu, a dla takiej propozycji potrzebna jest bezwzgledna wiekszosc wszystkich czlonkow knesset, czyli conajmniej 61glosow...

co mnie rozsmieszylo, to bezczelnosc i zadufanie tej merav michaeli, ktora wprawdzie pare tygodni temu zawiadomila, ze nie bedzie sie ponownie ubiegac o stanowisko przewodniczacej tej partii, ale jak podaja teraz, wg tej jej propozycji michaeli bedzie mianowana na stanowisko premiera, ministra obrony, ministra spraw zagranicznych i ministra transportu... reszte stanowisk ta nienormalna rozdzielila miedzy miedzy czlonkow jej partii: naama lazimi 'dostala' ministerstwa finansow, mieszkalnictwa, opieki spolecznej i kultury... gilad kariv 'dostal' ministerstwa komunikacji, edukacji, rolnictwa i rowniez religii, a efrat raytan ministerstwa zdrowia, spraw wewnetrznych, sprawiedliwosci, gospodarki i bezpieczenstwa narodowego...

doslownie wylam ze smiechu... partia pracy nie przechodzi progu wyborczego... ma w tej chwili, po ostatnich wyborach, 4 parlamentarzystow razem z nia, wiec michaeli 'rozdzielila' wszystkie ministerstwa miedzy nimi... i ona mowi, ze netanyahu 'nie jest kompetenty'... ta 'walczaca na barykadach' feministka chciala rzadzic tylko ze swoja partia? bez innych partii opozycji? 😃 😃 😃

dana

ogladam patriotow i znow sie placze ze smiechu: nabijaja sie tam z michaeli, jej wniosku wotum nieufnosci i rozdzielenia tych ministerstw i jeden z panelistow mowi: 'cala jej partia miesci sie w taksowce'...  ;D  ;D  ;D

dana

rzecznik cahalu: 'zolnierze zespolu bojowego 401 brygady pancernej dzialajacy od kilku dni w daraj tupah na polnocy strefy gazy, wdarli sie do placowki al jabari, placowki szkoleniowej terrorystycznej organizacji hamas, ktora jest jednym z najwiekszych osrodkow szkolenia terrorystow. w ramach przeszukiwan bojownicy znalezli w podziemnej trasie duza sale komputerowa, basen, w ktorym terrorysci trenowali scenariusz ataku z morza, symulator symulujacy ostrzal mozdzierzowy, bron osobista i duza ilosc materialow wywiadowczych. wszystkie budynki zostaly znisczone przez sily brygady'...

al jabari przed i po...

znalezienie szybow i wyrzutni przez zespol bojowy 401 brygady w daraj tupah...