News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 3 lutego 2024...

Started by dana, February 03, 2024, 08:38:56 PM

Previous topic - Next topic

dana

nie nudzi mi sie jasna rachelcia... 😃 w czwartek wieczorem zaczelo mnie bolec oko, wczoraj po poludniu juz wlasciwie nie moglam go otworzyc i zaczely sie niezle bole... jednym okiem nie moge ani czytac, ani pisac... wieczorem bylo juz nie do wytrzymania, ale to piatek wieczor, wiec jedyna mozliwosc to do szpitala do emergency, na co znow nie bylam gotowa... tam trwa wszystko godziny, moj wojak wlasnie wrocil do domu po 40-godzinnym ciezkim dyzurze w bazie, sam sie ledwo trzymal na nogach... dzisiaj rano bylo jeszcze nischt git, ale w poludnie zaczelo sie 'przejasniac', teraz bol ustapil, moge choc troche otworzyc oko, wiec zebralam wiadomosci, jakie byly do tej pory, bo nie wiem, jak dlugo dzisiaj posiedze... nie chce 'wysilac' tego oka za bardzo...

dzisiaj mielismy tylko jeden alarm i to w otef w kibucach nirim i ein ha-shlosha... na polnocy nie oglaszali alarmow, ale tam polecialy rakiety z libanu na israel i cahal odpowiedzial ogniem...

hamas oglosil chyba jeszcze w czwartek, ze odpowie na propozycje porozumienia, jakie uzgodniono w paryzu, ale tymczasem odpowiedzi nie ma, hamas w koncu nie pojechal do kairu i jak teraz podaja, w hamasie sie kloca... sinwar i deif mowia, ze beda miec 'ostatnie slowo' w sprawie porozumienia, haniye nie chce sie zgodzic na zadna przerwe w ogniu, tylko zada calkowitego zakonczenia wojny i wycofania sie cahalu z gazy... sinwar jest 'zmeczony wojna', jak podaja, czemu sie nie mozna dziwic, bo cahal coraz blizej do niego... tymczasem omawiaja to porozumienie, ktore ma zawierac conajmniej 6 tygodni przerwy w ogniu bez israela i zwolnienia tysiecy terrorystow, jak to w ich zwyczaju...

joe-boy nie przestaje szantazowac israela w sprawie dostaw broni, teraz ma nowy pomysl, ze nie bedzie dostawy broni amerykanskiej dla sil cahalu dzialajacych przeciwko terrorowi w judei i samarii... wszystkim w israelu jest jasne, ze musimy w koncu uniezaleznic sie od dostaw broni z usa i przemysl wojenny w israelu pracuje juz 24/7 w tym celu... 'ladny' gest ze strony naszego 'najwiekszego przyjaciela' nie? pomoc dla terrorystow tak, pomoc dla broniacego sie i walczacego z terrorem israela – nie...

sily cahalu, shabaku i magavu zaaresztowaly dzisiaj w nocy na terenach judei i samarii 6 poszukiwanych terrorystow...

avichai adraee, rzecznik cahalu w jezyku arabskim, ujawnil dzisiaj material nakrecony w khan younis w ostatnich tygodniach, na ktorym widac uzbrojonych terrorystow na terenie szpitala al amal, uniemozliwiajacych dostep do pomocy humanitarnej, bijacych gazanczykow czekajacych na ta pomoc i strzelajacych w powietrze... oprocz tego materialy pokazuja terrorystow hamasu blokujacych cywilow, ktorzy probuja przeniesc sie na zachod do okregu humanitarnego...

cahal rozrzucil w calej strefie gazy ulotki w formie gazety zatytulowanej 'rzeczywistosc', w ktorej napisano do gazanczykow: 'uwazajcie, w tej gazecie przeczytacie prawde'... w
'wiadomosciach' skupiono sie na stosunku hamasu do ludnosci cywilnej w gazie i miedzy innymi jest tam artykul o moussie abu marzouku, ktory powiedzial 'tunele sa dla nas, zeby chronic naszych ludzi, a narod musi sie sam chronic'... na ostatniej stronie napisano do mieszkancow: 'dalej milczycie. obudzcie sie, przyszlosc jest w waszych rekach'...

taaaak... przeklinaja hamas, ale mimo ciaglych wezwan cahalu, ani jeden z tych 'niezaangazowanych' nie dal informacji ani o miejscu przebywania naszych porwanych, ani o miejscu przebywania sinwara... jest tam 140 naszych porwanych, napewno nie przebywaja wszyscy w tym samym miejscu, tylko jak juz wiemy w tunelach i wsrod rodzin gazanskich... i nikt, nikt nie pisnal nawet przecinkiem...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

rzecznik cahalu:
'samoloty bojowe zaatakowaly szereg celow terrorystycznych hizballah na terytorium libanu. zaatakowano dwie pozycje obserwacyjne na obszarze marvahin i ayta a shaab, kwatere wojskowa w yiroun, w ktorej dzialali terrorysci organizacji i wyrzutnie rakiet, z ktorej przeprowadzono wystrzaly na terytorium kraju. oprocz tego w ciagu dzisiejszego dnia zidentyfikowano trzy wystrzaly z terytorium libanu na okregi baram i zar'it, ktore spadly na otwarte tereny. nie ma rannych'...

ataki w libanie...

'na polnocy i w centralnej strefie gazy zespoly bojowe brygady nahal i 401 brygady pancernej podczas zaplanowanych nalotow zlikwidowaly w ostatnim dniu dziesiatki terrorystow i zniszczyly szereg wyrzutni rakiet przeciwpancernych. podczas nalotu na biuro nalezace do terrorysty hamasu sily znalazly sprzet wojskowy, bron i amunicje organizacji terrorystycznej'...

'w okregu shaati bojownicy jednostki bojowego wywiadu polowego zidentyfikowaly kilku terrorystow probujacych przeniesc bron w workach. sily skierowaly dron i zlikwidowali bande'...

'zachodnim khan younis zespol bojowy brygady givati zlikwidowal w ostatnim dniu okolo 20 terrorystow. podczas jednego z dzialan banda terrorystow wystrzelila rakiete przeciwpancerna w pojazd cahalu, bojownicy zamkneli kolo wokol trzech terrorystow, ktorzy strzelali i zlikwidowali ich.

na zachodzie miasta zolnierze zespolu bojowego brygady spadochroniarzy zlikwidowali w ostatnim dniu duza ilosc terrorystow. podczas nalotu sil na budynek w okregu miasta, bojownicy znalezli bron rpg, granaty, sprzet wojskowy i sprzet do nurkowania organizacji terrorystycznej hamas'...

rowniez w okregu khan younis samoloty bojowe zniszczyly kompleks bojowy terrorystycznej organizacji hamas, w ktorym znajdowal sie szyb tunelu i sklad broni organizacji. dodatkowo zolnierze zespolu bojowego 646 rezerwowej brygady spadochroniarzy znalezli karabiny kalasznikowa, ladunki wybuchowe i dodatkowe srodki walki organizacji hamas'...

'zolnierze zespolu bojowego 5 brygady rezerwowej walczyli pod dowodztwem 162 dywizji pancernej w okregu shaati na polnocy strefy. w ostatnim tygodniu zespol bojowy brygady we wspolpracy z hel ha-avir i jednostka yahalom zniszczyl szyb tunelu, ktory prowadzil do kryjowki organizacji terrorystycznej hamas i mieszczaca sie w nim podziemna winde.

zespol bojowy 5 brygady zaskonczyl swoja misje i zostanie zastapiony przez inne sily znajdujace sie w okregu'...

cahal w gazie...

dana

i znow nielegalne demonstracje zadajace natychmiastowego przywrocenia porwanych...

znow zablokowali ayalon i podpalili na szosie znak 'help'...

i przed domem netanyahu w cezarei...

gaza dzisiaj...

cahal w gazie...

gaza... wracaja do swoich domow, ktore juz nie istnieja...

jutro bedzie jeszcze troche, ale to oko juz daje mi sie we znaki i musi odpoczac... laila tov...

joe

Dana, zarazilas mnie tym Twoim Balkonikiem jest teraz moim nalogiem. Pozdrawiam z NY.

Pini62

Dana,
powrotu do zdrowia i kontynuacji.
Dzień zaczynam od kawy i Balconika.

dana

dana

Quote from: joe on February 04, 2024, 12:49:42 AMDana, zarazilas mnie tym Twoim Balkonikiem jest teraz moim nalogiem. Pozdrawiam z NY.

hahahahah... ale to nie jest niebezpieczne dla zdrowia...  ;D  dzieki za mile slowa...  :)