News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 25 stycznia 2025...

Started by dana, January 25, 2025, 11:30:58 AM

Previous topic - Next topic

dana

nasze dziewczyny w drodze do domu....

hamasniki przyspieszyly uwolnienie i teraz widzimy dlaczego... przygotowali doslownie 'obraz zwyciestwa'... na 'placu palestyny' 4 samochody czerwonego krzyza, naprzeciwko 4 samochody, ktorzy przywiozly nasze obserwatorki... specjalne podium, na ktorym pracownicy czerwonego krzyza i hamasnicy/jihad islamski podpisuja przekazanie naszych porwanych... dziewczyny, ktore porwano w pizamach, wychodza w jakichs mundurach zielonych, hamasniki chca podkreslic, ze to zolnierki... trzymaja sie za rece, przechodza przez caly wolny obszar... wchodza na to podium, machaja rekami... kazda ma w reku znow jakas torbe 'podarunkow'... usmiechniete, rozumieja, ze sa w drodze do domu... wygladaja w doskonalym stanie fizycznym, ale oczywiscie nie wiadomo, jak wyglada ich stan psychiczny...

cale to miejsce otoczone dziesiatkami zamaskowanych i uzbrojonych terrorystow i ruinami gazy...

dziewczyny beda przekazane najpierw w rece cahalu, spotkaja sie najprawdopodobniej najpierw z matkami a potem beda przewiezione do szpitala beilinson...

te napisy za tymi sqrwielami... maja to ich 'zwyciestwo'...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

juz sa na terytorium israela w drodze na spotkanie z zolnierzami cahalu i rodzinami....

tak wyglada wjazd do moshavu yarhiv, w ktorym mieszka liri elbag: 'i wrocili synowie do granic' liri elbag, rodina yarhiv czeka na ciebie'...

dana

kanal 14 nie nadaje w shabbat, ciezko z tymi komentarzami na tych zrekrutowanych kanalach... kanal 14 powinien w te soboty, kiedy beda zwalniac naszych porwanych, uzyc tego zdania 'pikuach nefesh' i nadawac...

wspolne oswiadczenie cahalu i shabaku:
'cztery powracajace zostaly przekazane silom cahalu i shabaku w strefie gazy.
cztery powracajace sa eskortowane przez elitarna jednostke cahalu w drodze do kraju, tam przejda pierwsza ocene lekarska.

dowodcy i zolnierze cahalu salutuja i obejmuja powracajace w drodze do kraju.
rzecznik cahalu prosi spoleczenstwo o wykazanie odpowiedzialnosci i wrazliwosci i uszanowania prywatnosci powracajacych i ich rodzin'...

rzecznik cahalu pare minut termu:
'cztery powracajace zolnierki, daniela gilboa, liri elbag, naama levi i karina ariev, przekroczyly granice na terytorijm israela razem z silami cahalu i shabaku i obecnie udaja sie do pierwszego punktu przyjecia, gdzie spotkaja sie ze swoimi rodzicami'...

abu ali:
'trudno zignorowac przedstawienie swiadomosci, jakie stworzyl tutaj hamas: israelskie zolnierki, ubrane w mundury, machaja i usmiechaja sie do tysiecy palestynczykow i dzialaczy hamasu, ktorzy przybyli do centrum miasta gazy, podczas kiedy za nimi transparent z napisem wychwalajacym 'tupan al aqsa' (nazwa nadana wojnie przez hamas) i wystepujac przeciwko syjonizmowi.

swiadomosc znajduje sie dalej na szczycie doktryny wojskowej hamasu. kontynuuja ta sama linie.

czterech z czlonkow wojskowego skrzydla hamasu, ktorzy stali razem z 4 porwanymi na glownym podium, trzymali 4 karabiny israelskie typu mikro tavor'...

amir buhbut, dziennikarz:
'czynnik wojskowy w dowodztwie poludniowym: hamas zdecydowal sie polaczyc zwolnienie porwanych obserwatorek z bojownikami nukhba noszacych karabiny tavor cahalu, ktore jak widac byly zabrane jako lup 7 pazdziernika'...

amir... 'bojownicy nukhba'? az tak? israelski dziennikarz uwazany za rzetelnego? 'bojownicy' my asssssss....

almog boker, dziennikarz:
'nasze prawdziwe zwyciestwo! karina, daniela, liri i naaama sa w naszych rekach. obserwatorki, ktore ostrzegaly, wracaja do domu'...

dana

dziewczyny znajduja sie w obozie reim, gdzie przechodza wstepne badania... i przy calej radosci nie wolno nam zapomniec: zwalniamy dzisiaj z wiezien conajmniej 120 terrorystow, skazanych na dlugoletnie kary wiezienia, z krwia na rekach... co najmniej 70 z nich bedzie deportowanych do egiptu...

przyjaciolki danieli...

rodzina liri...

przyjaciolki liri...

babcia kariny oglada sprawozdanie z jej uwolnienia...

radosc na 'placu porwanych' w tel avivie...

dana

walla news: szczesliwa, ze kanal 14 nie nadaje: 'genialny ruch hamasu. oszczedzili nam trujacego przekazu'...

tak wyglada podczas shabbatu kanal 14...

rzecznik cahalu: 'jestesmy powaznie zaniepokojeni losem shiri i dzieci rodziny bibas'...

aha... losem yardena, ojca rodziny, juz nie jestescie zaniepokojeni?

kancelaria premiera:
'israel przyjal dzisiaj cztery zolnierki porwane przez organizacje terrorystyczna hamas i w zamian zwolni wiezniow zgodnie z ustalonym harmonogramem.

zgodnie z porozumieniem, israel nie pozwoli na przejscie gazanczykow na polnoc strefy, az nie obywatelka arbel yehud, ktora miala byc dzisiaj zwolniona, nie zostanie uwolniona'...

bardzo git... os netzarim zostaje dalej zamknieta...

dana

przygotowania cahalu do drugiego powrotu porwanych...

dana

juz sa w drodze do szpitala beilinson...

przekraczaja granice do israela...

spotkanie powracajacych obserwatorek z zolnierzami cahalu...

dana

hamas teraz zawiadamia, ze arbel yehud bedzie zwolniona w przyszlym tygodniu...

dzisiaj rodzinny obiad... zaraz pojawi sie cala rodzinka, tak ze bedzie przerwa w wiadomosciach...  :D

dana

rodzinka ladnie posprzatala ten pogrom w domu i rozeszla sie po domach... teraz nadrabiam wiadomosci...

helikopter cahalu z naszymi uwolnionymi w drodze do szpitala...

oczekiwanie kolo 'lotniska' szpitalnego...

daniela po wyladowaniu w beilinson...

liri...

karina z rodzicami...

i z siostra...

liri z rodzicami...

daniela z rodzicami...

naama...

z matka...

i z rodzenstwem...

dana

israel wypuscil z wiezien 200 terrorystow mordercow w ramach porozumienia z hamasem... wsrod nich 120 skazanych na dozywocie... 114 wypuszczono z powrotem do judei i samarii... tych 'ciezszych' mordercow deportowano do gazy i egiptu...

miedzy zwolnionymi terrorystami: zakaria zubeidi, dowodca batalionu jenin... muhammad atalla, oskarzony o gwalt na strazniczkach wiezienia.... zaid amar, ktory przeprowadzil zamach w roku 2015, w ktorym zamordowano malzenstwo henkin...

straszna cene placimy za uwolnienie naszych porwanych... straszna...

w ramalli oczywiscie powitano ich marszami, demonstracjami poparcia dla hamasu...
jak podaja, jeden mial byc deportowany do gazy, ale odmowil i zostal zastapiony przez innego terroryste...

wtf? wg umowy sqrwiele maja prawo decydowac, dokad beda deportowani? swiat rozumie, co to za 'narod', ktory swietuje powrot mordercow niewinnych ludzi?

w sweatshirtach israelskich wiezien...

amit segal, dziennikarz yedioth achronot:
'hamas ma zawiadomic do polnocy, ilu porwanych znajduje sie w jego rekach i ilu zyje'...

abu ali:
'oficjalne delegacje hamasu i jihadu islamskiego przybede do kairu, zeby powitac 70 deportowanych wiezniow'...

z gazy donosza, ze gazanczycy, ktorzy chcieli wrocic na polnoc strefy, uciekli przed ostrzalem cahalu...

wysoki ranga urzednik israelski: 'otwarcie przejscia dla gazanczykow z powrotem do polnocnej strefy gazy jest uzalezniona od uwolnienia arbel yehud'...

arbel...

hamas w oficjalnym oswiadczeniu: ' okupacja dalej opoznia realizacje porozumienia i nie pozwala na powrot wysiedlencow ulica a rashid. za opoznienie realizacji umowy i pozniejsze konsekwencje bedzie odpowiadac okupacja'...

israel opoznia? czy to przypadkowo wy nie naruszyliscie tego porozumienia juz kilkakrotnie wlacznie z dzisiejszym dniem, kiedy mieliscie zwolonic arbel yehud, jak bylo ostalone?

gazanczycy na granic korytarza netzarim...

dana

jak podaja teraz, po badaniach lekarskich w obozie reim i w szpitalu beilinson, stan zdrowia naszych uwolnionych obserwatorek jest stabilny...

israel zada od hamasu znaku zycia od arbel yehud... hamas twierdzi, przekazal israelowi wideo z arbel yehud...

nie ma zadnego wyjasnienia, nie od hamasu i rowniez nie od israela, dlaczego arbel nie zostala zwolniona dzisiaj, jak i shiri bibas, ktore wg porozumienia z hamasem mialy byc zwolnione przed zolnierkami...

rzecznik netanyahu: 'wbrew doniesieniom mediow arabskich, israel nie otrzymal zadnego nagrania dotyczacego arbel yehud'...

hamas zada wycofania sie cahalu z korytarza netzarim jeszcze dzisiaj... israel zada od hamasu natychmiastowego zwolnienia arbel yehud, jeszcze przed zaplanowanym zwolnieniem naszych porwanych w nastepna sobote...

pulkownik avichay adraee, rzecznik cahalu w jezyku arabskim, wydal dzisiaj pare godzin temu dwa ostrzezenia:

'nowe przypomnienie dla mieszkancow poludniowego libanu, ze az do odwolania zabrania sie wam przemieszczania na poludnie do linii wiosek i ich okolic.

cahal nie zamierza was atakowac, dlatego na tym etapie nie wolno wam wracac do waszych domow od tej granicy na poludnie. ktokolwiek poruszy sie na poludnie, naraza sie na niebezpieczenstwo'...

adraee jeszcze wyliczyl 64 wiosek, do ktorych libanczykom nie wolno w tej chwili wracac...

'pilne oswiadczenie dla mieszkancow strefy gazy, bedace kontynuacja wydanych oswiadczen i majace na celu unikniecie wszystkich tarc lub nieporozumien:
- potwierdzamy, ze wszystkie wydane instrukcje sa nadal w mocy, zwlaszcza zakaz zblizania sie do osi netzarim do czasu ogloszenia jej otwarcia.
- instrukcje pozostana w mocy az do czasu wydania nowych instrukcji wraz z przejsciem do nastepnego etapu umowy i po tym, jak hamas zobowiaze sie do wypelnienia swoich zobowiazan.
- dla waszego bezpieczenstwa – postepujcie zgodnie z instrukcjami'...

dana

jak podaja w tej chwili, netanyahu ma sie spotkac z donaldem the first za 2 tygodnie w usa...

dana

tamir morag, dziennikarza kanalu 14,] w wieczornych wiadomosciach mowi, ze arbel yehud nie zostala zwolniona dzisiaj, bo hamas ma 'interesy' z jihadem islamskim, ktory jak widac przetrzymuje arbel...

israel zada teraz gwarancji, ze arbel zostanie zwolniona w nastepna sobote, albo wczesniej... bez tego nie bedzie pozwolenia na powrot gazanczykow do polnocnej strefy...

opublikowane niedawno zdjecie liri elbag z helikoptera: 'kocham was, obywatele panstwa israel, zolnierze cahalu i moja rodzine! i am back'...

w tulkarem przyjmuja mordercow z flagami 'palestyny' i z karabinami...

arabeusze, jak mawiala nasza haifska, zrobili 'zdjecia zwyciestwa[... nicha, ze gaza w gruzach, ze tysiace zabitych wg nich, bo zaczynaja wyciagac ciala z tych gruzow... 'zwyciezyli'...

dana

przejscie na osi netzarim przygotowane dla powracajacych na polnoc gazanczykow... tymczasem zamkniete... zobaczymy, kiedy israel zgodzi sie na ich powrot...

dana

rzecznik cahalu zawiadomil wczesniej, ze jeden bojownik z jednostki egoz formacji komandosow, zostal dzisiaj ciezko ranny podczas dzialan w jeninie... oprocz niego jeszcze dwoch innych zolnierzy z jednostki egoz zostalo rannych: jeden w stanie srednim, drugi w stanie lekkim...