News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

shabbat shalom...

Started by dana, December 16, 2016, 03:51:45 PM

Previous topic - Next topic

dana

shabbat...

nie zdazylam w tym tygodniu zajac sie swietnym pomyslem danusi o muzeach, wiec dzisiaj tylko piekna panorama jerozolimy...

w sierpniu minela 15 rocznica od ewakuowania gush katif... hanan ben ari, ktorego bardzo lubie, napisal o tych tragicznych dla narodu israela piosenke z punktu dziecka, ktore zostalo wtedy deportowane razem ze swoja rodzina... muzyke do tej piosenki napisal hanan ben ari i elhanan shalom...

mamo, gdybym mogl

i znow  ta sama melodia
ktora spiewalas mi kiedys kolysanke
ona mi gra w sercu, przypomina rzeczy stamtad
tam, na przeciw tego samego morza
kiedy piaski byly moim domem
a wiatry mi szeptaly, ze nie jestem sam

a ty trzymalas mnie za reke
mowiac: 'spojrz na niebo'
przyrzeklas, ze pewnego dnia znow tu wrocimy...

mamo, gdybym tylko mogl
uzdrowic tesknote
wspomnienia wciaz pala mozg
milosc nie zwyciezyla i rowniez nie wiatr
mamo, gdybym tyko mogl
wierzyc tobie i nie uciekac
zdradzone serce nie pozwala mi ufac
tylko melodia jeszcze daje mi sile

i znow ta sama melodia
co roku latem
w szklarniach rosna pomaranczowe kwiaty jak wtedy
rowniez dzieci rozwijaly sie powoli
prawie wszyscy zbudowali dom
tylko nazwy ulic pamietaja co ukryto

pamietasz, spiewalismy przed synagoga
jesli cie zapomne jerozolimo
krzyczelismy, ze nadejdzie dzien i jeszcze tu wrocimy...

mamo, gdybym tylko mogl
uzdrowic tesknote
mamo, gdybym tyko mogl
zdradzone serce nie pozwala mi ufac
tylko melodia jeszcze daje mi sile

jeszcze tam wrocimy,  jeszcze tam wrocimy,
jeszcze tam wrocimy, mamo, jeszcze wrocimy...

mamo, gdybym tylko mogl
uzdrowic tesknote
mamo, gdybym tyko mogl
serce bije, serce chce sie znow cieszyc
i melodia jeszcze daje sile...

https://www.youtube.com/watch?v=-RSe8aOuZMQ

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

lipniaczku... sprawdz poczte..   :D

agnieszka

Shabbat shalom 

"Tak mówi Pan Wszechmocny: Żywię żarliwą miłość do Syjonu..."
(Zach 8,2)

pozdrawiam ciepło  :) zdjęcie jest piękne, Dano!
https://www.youtube.com/watch?v=0NmuWnVMEgM&t=93s

DanaKalinka

Kochana Jerozolimka,piekna jak zwykle!  :-*Shabat Slalom wszystkim ktorzy kochaja Jerushalajm!,, :-*

dana

shabbat shalom dziewczyny kochane...

ben snuf i shir lamaalot to super polaczenie...  :-*

lipniaczek

kasiak

Spokojnego szabatu. A my wszyscy w Polsce w czerwonej strefie...

dana

dzieki lipniaczku... byl bardzo spokojny... :)

tak kasiu... slysze te wiadomosci z polski... nu, spoleczenstwo polskie, dokladnie jak israelskie, musi w koncu zaczac przestrzegac tych zalecen, uwazac, maski, odstep, ciagle mycie rak... nie ma rady, az nie znajda szczepionki...

lipniaczek

...politycy obiecuja, ze szczepionka nas ocali, ale jak sie okazalo wiara w prawdomownosc politykow jest szczatkowa... prawda jest taka: zadna szczepionka nie bedzie 100% skuteczna i jak ze wszystkim w zyciu nie mozna wyeliminowac elementu ryzyka...
dlatego powiadam wam: na kogo wypadnie na tego bęc...
???

dana

dana

shabbat...

wiec wg propozycji danusi, dzisiaj malutkie muzeum, znajdujace sie na starym miescie, miedzy cardo a synagoga hurva...  tylko nie myslcie, ze sie bede tak rozpisywac przy kazdym muzeum... nie znam wszystkich... :D :D :D

odkrylam je zupelnie przypadkowo przechodzac tamtad juz pare lat temu.... nosi nazwe 'miejsce pamieci poleglych dzielnicy zydowskiej w jerozolimie', znajduje sie na uliczce lohamey ha-rova 1948 (bojownicy dzielnicy z roku 1948), miedzy slynnym cardo i rownie slynnej synagodze hurva  i upamietnia poleglych bojownikow i mieszkancow tej dzielnicy w wojnie wyzwolenczej... muzeum pokazuje ich bohaterska walke przeciwko doskonale uzbrojonemu przez brytyjczykow legionowi arabskiemu i potem upadek tej dzielnicy, ktora w rezultacie dostala sie w rece jordanskie i byla pod okupacja do wyzwolenia w wojnie 6-dniowej...

wtedy zginal tam nissim gini, 10-letni chlopczyk, ktory sluzyl jako obserwator i lacznik miedzy grupami bojownikow zydowskich, razem z jego 12-letnim bratem i 14-letnia siostra... po wyzwoleniu jerozolimy w 1967 roku, jeden z arabskich mieszkancow starego miasta zaprowadzil naszych zolnierzy do grobu braterskiego kilkunastu bojownikow zydowskich... udalo sie wtedy zidentyfikowac tylko jednego, wlasnie nissima, po jego mlecznych jeszcze zebach... ciala reszty bojownikow zostaly przeniesione do wspolnego grobu na gorze oliwnej, ale rodzicom zaproponowano, ze jako zidentyfikowany nissim moze byc pochowany na cmentarzu wojskowym na gorze herzla... rodzice odmowili: 'zginal razem z innymi i razem z innymi ma byc pochowany'... nissim dostal, stopien wojskowy, znany jest jako 'najmlodszy israelski zolnierz' i tabliczke pamiatkowa, ktora mozemy dzisiaj zobaczyc na cmentarzu wojskowym na gorze herzla w pomniku ku czci poleglych w walkach o jerozolime w 1948 roku...

fot. faruk

fot. dannythedigger

moshe rosnak, dowodca zydowskiej dzielnicy starego miasta, podpisuje kapitulacje, 1948

fot. john phillips...

i chyba najslynniejsza piosenka o wojnie wyzwolenczej: bab el wad po arabsku... dzisiaj shaar ha-gai, droga prowadzaca do oblezonej jerozolimy, ktora trzeba bylo przebic, zeby dostarczyc miastu wode i pozywienie...

https://www.youtube.com/watch?v=9p0xmWtP6Ig

agnieszka

Shabbat shalom  :)

"Pan strzec Cię będzie od wszelkiego zła..."
(ps 121)

pozdrawiam gorąco  :) dzisiaj spokojna piosenka, dziewczyna ma piękny głos...

https://www.youtube.com/watch?v=atlfu0bMDw0&list=RDb6rmFZRIW14&index=1

DanaKalinka

Shabat Slalom Izraelowi! Wow,tego Museum nie znam a tyle razy przechodzilam tam,dzieki Dana za super opis. Wypoczywaj droga! :-*

dana

piekna piosenka i glos rzeczywiscie nadzwyczajny....

nu danusiu, to przy nastepnej okazji masz co odwiedzic...

shabbat shalom dziewczyny drogie...  :-*

dana

shabbat  coraz wczesniej...  :)

jeszcze jedno muzeum w zydowskim kwartale starego miasta w jerozolimie: ha-bait ha-saruf czyli spalony dom... ma jeszcze jedna nazwe: beit katros – dom katrosow, datujacy sie z okresu drugiej swiatyni, ktory zostal spalony podczas zniszczenia jerozolimy w okresie  wielkiej rewolty w roku 70 a.d. i znaleziony w roku 1970, po zjednoczeniu jerozolimy w wojnie 6-dniowej, kiedy panstwo israel rozpoczelo ogromne wykopaliska archeologiczne na starym miescie i z biegiem lat znaleziono na calym tym obszarze 3000 lat historii miasta...

'spalony dom' zostal znaleziony na okolo 6 metrow ponizej poziomu dzisiejszej ulicy tifferet israel... wg pism yosefa ben matityahu, czyli znanego nam wszystkim jozefa flawiusza, ten obszar jerozolimy znany byl z bogactwa z powodu jego bliskosci do swiatyni i kaplanow, ktorzy tam mieszkali... domy w tej dzielnicy byly zwykle bardzo duze i znalezione tam przedmioty mowia o zyciu zydow w okresie przed zniszczeniem swiatyni...

miedzy innymi znaleziono tam ciezki kamien do odwazania z hebrajskim napisem (ktory dzisiaj kazdy moze przeczytac) 'bar katros', ktory naukowcy zinterpretowali jako 'syn katrosa'... jak powiedziano, znalezienie czegos takiego 'to marzenie kazdego archeologa: kamien do odwazania z imieniem dzierzawcy, a to imie jest szczegolne, bo wymienione jest w talmudzie jako imie jednej z kaplanskich rodzin, ktore pracowaly w drugiej swiatyni, chociaz w niezbyt pozytywnym kontekscie: 'biada ci z domu katrosa, biada mi od ich natarcia'...   rashi wyjasnia, ze pisali listy z obrazami, znieslawiali ludzi...

znaleziono tam, miedzy innymi, dwie wyjatkowe rzeczy: metalowa wlocznie i szczatki ramienia mlodej kobiety...

muzeum ma pokaz audiowizualny z zycia rodzinnego w tamtych czasach i ze znalezisk tam odkrytych...

fot. MHz'as

fot. doriza

zdjecia z jewish voice...

wg archeologow, pozar wywolany atakiem rzymian zaskoczyl mloda kobiete w kuchni, w ktorej zapadla sie podloga i ona probowala dosiegnac schodow... troche makabryczne znalezisko, ale mowi o tym, co sie tam zdarzylo...

i piosenka, do ktorej slowa napisal ehud manor, a muzyke ariel silber, ktory ja rowniez spiewa...

ten li koach – daj mi sile

daj mi sile
pozwol mi zapomniec
co otrzymuje czlowiek
co ma na swiecie
kiedy cale jego zycie
znika w ciagu chwili

daj mi sile
pozwol mi zapomniec
ta mala szanse
w grach szczescia
kto patrzy