News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

shabbat shalom...

Started by dana, December 16, 2016, 03:51:45 PM

Previous topic - Next topic

agnieszka

Shabbat shalom  :)

"Niech Izrael się cieszy swym Stwórcą (...)
Bo Pan w ludzie swoim ma upodobanie." (Ps 149,2-4a)

pozdrawiam ciepło, dużo zdrowia wszystkim  :)

https://www.youtube.com/watch?v=5j7X_ret3D4&list=PLWr4uRWd6xgDhawL44yCtH5mnIA4ZxqZR&index=12

dana

sliczna piosenka...

shabbat shalom kochana...  :-*
ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

DanaKalinka

Shabat Slalom! Wow juz drugie Museum mam do ogladniecia supi! Dana spokojnego shabatu zycze. :-*

dana

shabbat shalom danusiu...  :-*

kasiak

Uwielbiam zwiedzać muzea. Dzięki Dana!

dana

podziekowania danusi, bo ona wpadla na ten pomysl... :-*

lipniaczek

dana

dana

shabbat...

dzisiaj bardzo specjalne muzeum, ktore znajduje sie w hotelu w tverii (tyberiada) i opowiada historie bardzo wyjatkowej kobiety w historii zydow: dona gracia mendes nasi  (1510 – 1569)...

dona gracia urodzila sie w portugalii w rodzinie anussim (zydzi, ktorych zmuszono do przyjecia religii chrzescijanskiej) po tym, jak jej rodzice uciekli z hiszpanii... wprawdzie cala rodzina zyla na pozor jako chrzescijanska, majac 18 lat dona gracia wyszla za maz za francisco mendesa, jej wujka, portugalskiego bankiera, ktorego prawdziwe nazwisko bylo tzemach benvenisti, czlonka rodziny benvenisti, ktorzy handlowali przyprawami z dalekiego wschodu... pobrali sie najpierw tajnie w zydowskiej ceremonii slubnej, potem z wielka pompa w kosciele... jej maz zmarl 8 lat pozniej i pozstawil jej caly jego majatek: w 16 wieku byla uwazana za jedna z najbogatszych kobiet w europie... sytuacja zydow w portugalii pogorszyla sie i dona gracia uciekla z jej jedyna corka reina najpierw do amsterdamu, dolaczajac sie do rodziny jej meza i z pomoca jej pieniedzy pomagala najpierw wielu anusim rowniez wydostac sie z portugalii, az nie zostala zmuszona do ucieczki z powodu jej zydowskiego pochodzenia...  z amsterdamu przeniosla sie do wenecji, ale i stamtad musiala uciekac po odkryciu, ze jest zydowka... dotarla do ferrary i tam juz przylaczyla sie oficjalnie do spolecznosci zydowskiej postanawiajac skonczyc z jej podwojnym zyciem jako anussa i juz oficjalnie jako zydowka prowadzila swoja dzialalnosc handlowa pomagajac anussim, ktorzy chcieli wyemigrowac do ziemi israela...  w roku 1533 przeniosla sie do konstantynopola i prowadzila tam tak rozlegla dzialalnosc, ze potrzebowala wlasnej floty... budowala synagogi, yeshivy i szpitale, miedzy innymi w konstantynopolu i salonikach, troszczac sie rowniez o zydowska edukacje...  wg historykow przyczynila sie do publikacji tanachu (tanach ferrara) na ladino...

w roku 1558 uzyskala od sultana tuerckiego sulejmana I koncesje na terytorium tverii w zamian za 1000 dukatow rocznie i rozpoczela odbudowe miasta... sama nie zdazyla przybyc do tyberiady i jej siostrzeniec i ziec, don josef nasi, wypelnil jej wole finansujac budowe budynkow publicznych, odnowienie murow obronych wokol miasta i budowe domow... sfinansowal rowniez imigracje zydow na statkach, ktore wynajal od wloch...

wg niektorych historykow dona gracia byla najbardziej znana i najwazniejsza kobieta w sredniowiecznej historii zydow...

synagoga la senora w izmirze, ktora sfinansowala dona gracia i ktora zachowala sie do dzisiaj...

fot. bacayo...

fot. zeev galili

kacik w domu dony gracii w tverii...

pozostalosci starozytnej tverii...

muzeum znane jako 'dom dony gracii' miesci sie w hotelu o tej samej nazwie w tverii... i jest tzw 'zywym muzeum, gdzie mozna dotknac eksponatow i dowolnego obiektu...

https://www.youtube.com/watch?v=OETcXDwXNRY

i piosenka melech melech melech – krol, krol, krol, ktora napisal, skomponowal i spiewa mordechai ben david...

niech wie kazdy zagubiony
ze ty dzialasz nieograniczenie
i zrozumiesz kazde stworzenie
poniewaz ty je stworzyles

i powie kazdy, ktorego dusza zyje
pan, bog israela, krol krolow
pan, bog israela, krol krolow
bo israela, krol, krol, krol, krol, krol

https://www.youtube.com/watch?v=-W4snJG_Z-Y

agnieszka

Shabbat shalom :)

"Jak Jeruzalem otaczają góry,
Tak Pan otacza lud swój teraz i na wieki"
(Ps 125, 2)
dziękujemy, Dana  :) pozdrawiam ciepło!

https://www.youtube.com/watch?v=UmLz5-1Bzbo&list=RDTv6uNlu74js&index=4

dana

shabbat shalom kochana...  :-*

DanaKalinka

Dana ,piekna historia,czyta sie jak bajke! :-*shabat shalom! Wypoczywaj droga!

dana

najlepszy odpoczynek byl dzisiaj... cala rodzinka, wlacznie z malymi terrorystkami, w koncu, po 6 tygodnia znow razem na obiedzie... bosko po prostu... :D

teraz poszli, cisza w domu, i zabiore sie za wiadomosci...  :-*

dana

shabbat...

dzisiaj bardzo specjalne museum 'beit ticho' – dom ticho mieszczace sie w centrum miasta w bocznej uliczce od glownej ulicy jerozolimy yaffo z interesujaca historia...

dom zostal zbudowany w 1864 roku przez rashida nashashibi, bogatego araba i byl znany jako 'palac rashida'... po kilku latach wynajal go handlarz antykami mozes wilhelm shapira, zyd, ktory odszedl od judaizmu, falszowal antyki i byl w centrum miedzynarodowej afery falszerstwa, ktora wstrzasnela swiatem archeologii...

albert ticho i jego zona anna urodzili sie na morawach w koncu 19 wieku... albert ticho ukonczyl studia medyczne we wiedniu, specjalizowal sie w okulistyce, a jego zona anna rozpoczela w wieku 15 lat studia artystyczne rowniez w wiedniu... pobrali sie po tym, jak organizacja 'dla syjonu' we frankfurcie poslala dr ticho do jerozolimy w celu otwarcia kliniki okulistycznej... w roku 1924 kupili ten dom...

podczas ogromnych zamieszek w ostatnim tygodniu sierpnia 1929 roku, dr ticho zostal dzgnietym nozem przez arabow w drodze do jego kliniki w dzielnicy mea shearim, w wyniku czego on i jego zona postanowili zamienic dolne pietro w ich domu na klinike, ktora sluzyla tak bogatym jak i biednym...

anna ticho (pozniej laureatka nagrody israela), przyjmowala w jej salonie artystow, pisarzy, filozofow i intelektualistow takich jak shai agnon, martin buber, gershom shalom, marc chagall, wysokiego komisarza brytyjskiego sir arthura wauchope'a i innych... podczas mandatu brytyjskiego w ich domu znajdowal sie tzw slik – kryjowka broni sluzaca palmachowi...

dr ticho zmarl w roku 1960... anna, ktora pracowala jako jego asystentka w klinice, malowala i upamietniala krajobrazy jerozolimy i jej mieszkancow i przyjmowala gosci w jej salonie do jej smierci w roku 1980... w testamencie pozostawila dom razem z kolekcja dziel sztuki, biblioteka, kolekcja menor dr ticho muzeum israela, zeby sluzyl jako centrum sztuki dla mieszkancow jerozolimy... 

dzisiaj po pracach konserwatorskich i odremontowaniu, zwiedzajacy moga podziwiac dziela sztuki, zmieniajace sie wystawy i w zalozonej tam kawiarnio-restauracji zjesc cos dobrego, a latem wypic kawe w przepieknym, ogromnym ogrodzie nalezacym do tego domu, a nawet zrobic przyjecie slubne, jak to zrobila moja kuzynka dla jej corki...

beit ticho znajduje sie na mapie jerozolimy znanej jako mapa charles'a wilsona z roku 1865...

fot. talmoryair...

fot. ofer tamir...

fot. netta slonim...

prace anny ticho i zbior judaica...

fot. lev

piekna piosenka o milosci, do ktorej slowa napisal shlomo artzi i ktory ja spiewa razem z rita... 

shnayim – dwoje...

o co prosze dla siebie? nie duzo
ty jestes wszystkim co mam, wokol
miedzy smutkiem i szczesciem, szukam sobie
kropli milosci

o co ja prosze, to podobne
czasem zamykam sie, nienawidze
czasem zadawalam sie pocalowaniem
twoich lez

tak to jest jak jest dwoje, wyglada
ze zawsze jest podwojnie,
rozmawiac daje mi sile
przezwyciezyc nawet 100 uderzen

tak to jest jak jest dwoje, to duzo
to zawsze podwojnie, rozmawiac
nie, to nie jest niemozliwe, to jest to
co sprawia że placze

nie placz, nie tym razem, nie placz
nie opanuje sie naprzeciw morza lez
i jeśli chcesz sie troche poruszyc zatancz
jestem tutaj w sąsiedztwie

poloz reke na mojej twarzy to mi znow przypomina
jak mnie calowales kiedys przed miastem
nasza mlodosc byla wtedy slodka
bo była tam milosc

tak to jest jak jest dwoje, wyglada
ze zawsze jest podwojnie,
rozmawiac daje mi sile
przezwyciezyc nawet 100 uderzen

tak to jest jak jest dwoje, to duzo
to zawsze podwojnie, rozmawiac
nie, to nie jest niemozliwe, to jest to
co sprawia że placze

https://www.youtube.com/watch?v=7XXVyVBEiBc

agnieszka

Shabbat shalom  :)

"Przez wzgląd na moich braci i przyjaciół
będę mówił: «Pokój w tobie!»/Jeruszalaim/ (Ps 122)

Pozdrawiam ciepło  :) piękna ta piosenka...
https://www.youtube.com/watch?v=RRgp33qlxJA&list=RDnHENsj6TxAk&index=8