News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

shabbat shalom...

Started by dana, December 16, 2016, 03:51:45 PM

Previous topic - Next topic

agnieszka

no w Izraelu :D tylko wirtualnie  :D

dana

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

Urszula

Ściskam wszystkich na dobry szabat i nie tylko  :-* Trzymajcie się zdrowo i bezpiecznie! I niech to cholerstwo minie jak najszybciej, bo mamy na lipiec/sierpień bilety do Izraela kupione....... Oczywiście to nic, w stosunku do tego, co tysiące ludzi przeżywa, ale serce by chciało tak bardzo

dana

shabbat shalom kochana... uwazajcie na siebie tez...  :-*

kasiak

Wiecie, że już piątek? Spokojnego i ZDROWEGO szabatu! Nie myślcie o wirusach, zostańcie w domu, chociaż piękna pogoda i poczytajcie książkę albo obejrzyjcie film. Pozdrawiam ciepło i serdecznie!  :-*

dana

shabbat shalom kasiula...  :-*

dana

shabbat...

dzisiaj tylko zdjecie z mojej dzielnicy... nie mam sily na tlumaczenia i szukania dlugiego... w przyszlym tygodniu mam nadzieje, ze juz bedzie wszystko ok...

to community center, albo jak sie to nazywalo za moich mlodych czasow w polsce 'dom ludowy'... wszystko sie tam odbywa: kolka dla duzych i malych, gimnastyki rozne, tance ludowe, zebrania towarzyskie... doslownie 5 minut od mojego mieszkania... budynek charakteryzuje brak okien praktycznie, swiatlo przychodzi z gory... nu i ta czerwona krowa... :D :D :D

agnieszka

Shabbat shalom  :)

"Pan jest moim pasterzem, Niczego mi nie braknie (...)
Nad wody spokojne prowadzi mnie" (Ps 23, 1-2)

Dużo zdrowia dla nas! Pozdrawiam ciepło  :)

https://www.youtube.com/watch?v=uvBcr4Em6CQ&list=RDuvBcr4Em6CQ&start_radio=1&t=0

dana

shabbat shalom kochana...  :-*

DanaKalinka

Shabat shalom kochani mieszkancy Izraela! Dana prosze o przepis na szarlotke,!!  :-*

Urszula

Pokoju, zdrowia i nieco radości e ten czas. I jeszcze nadziei. Niech Was chronią skrzydła aniołów szabatu :)

dana

niech nas wszystkich bronia, urszulo... swiat sie nam przewraca....

shabbat shalom...  :-*

dana

Quote from: DanaKalinka on April 03, 2020, 10:23:21 PM
Shabat shalom kochani mieszkancy Izraela! Dana prosze o przepis na szarlotke,!!  :-*

sofort, jak to sie mowi... :D

1 szklanka maki (ja biora ta juz z proszkiem, napewno masz w niemczech taka, jak nie, to dodaj jeszcze proszek do pieczenia)
1 szklanka kaszki manny, tej normalnej, nie blyskawicznej w gotowaniu...
1 szklanka cukru

wszystko dokladnie wymieszac, dokladnie, i odstawic na bok... poltora kg jablek, kwasnych... obrac, zetrzec na tarce o grubych oczkach...

forme 26 cm wylozyc pergamentem, boki posmarowac maslem... a potem idzie warstwami: szklanka tej suchej mieszanki, polowa jablek, znow szklanka suchej mieszanki, druga polowa jablek, i sok z jablek ktory ci zostal w misce rozlac rowno lyzka po calej powierzchni... ostatnia szklanka tej mieszaniny... za kazdym razem wyrownywac powierzchnie... na ta ostatnia sucha warstwe zetrzec na tarce 170 g masla, rowno rozlozyc... do pieca na okolo godzine... ja pieke w temperaturze 200 stopni i wyjmuje, jak ma zloty kolor... daj ciut przestygnac, posyp cukrem pudrem, zrob sobie kawe i zaczynaj jesc... :D :D :D

DanaKalinka

Super! Sofort zrobie!! Pozdrawiam serdecznie!  :-*

dana