News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 23 kwietnia 2025...

Started by dana, April 23, 2025, 02:56:04 PM

Previous topic - Next topic

dana

ogromny pozar szaleje kolo szosy no 6... duzo osiedli jest ewakuowanych... straz pozarna walczy z ogniem, ktory zbliza sie rowniez do jerozolimy... duzo drog zostalo zamknietych...

teraz opublikowano, ze barak tzach, 45, mieszkaniec petah tikvy, ojciec czworga dzieci, zginal w ataku rekina w haderze... jak podaja, w drodze do domu z pracy zatrzymal sie w haderze, zeby nurkowac...

yehi zichro baruch... 

o godzinie 03:58 nad ranem rozlegl sie alarm w wielu miejscowosciach na polnocy kraju: kiryat bialik, kiryat motzkin, haifa, kiryat ata, kiryat yam, nahariya, acco, zvulun i wiecej...

rzecznik cahalu troche pozniej:
'po uruchomieniu alarmow w haifie, krayot i zachodniej galilei, jedna rakieta zostala wystrzelona z jemenu. przeprowadzono proby przechwycenia i rakieta zostala zestrzelona z powodzeniem. alarmy zostaly uruchomione zgodnie z polityka'...

spory w naszym rzadzie... o wszystko chyba... o tego ronena bar'a, ktory wciaga caly kraj w niesamowita sytuacje i rzad powinien od pierwszej chwili po prostu powiedziec sadowi najwyzszemu, ze decyzja o jego usuniecie podjeta zostala zgodnie z prawem i ten  sad nie ma zadnego uprawnienia do omawiania tego... o rekrutacje ortodoksow... o dalsza walke w gazie... o negocjacje z hamasem...

a wczoraj na posiedzeniu gabinetu jeszcze w sprawie pomocy 'humanitarnej' dla gazy... i tak poszlo, wg sprawozdan:
- katz, minister obrony: nie bedzie wprowadzenia zadnej pomocy wojskowej, ktora wzmacnialaby hamas. pomoc bedzie rozdzielana przez zolnierzy cahalu albo przez amerykanskie firmy.
- eyal zamir, szef sztabu generalnego: zolnierze cahalu nie beda rozdawac pomocy humanitarnej i nie bedzie glodzenia strefy.
- ministrowie: czym to sie roznie od tego, co powiedzial hertzi, a ty go krytykowales?
- smotrich, minister finansow: co to znaczy? wypelniacie rozkazy. jesli mowicie, ze nie mozecie, to mozna was zastapic.
- wyzszy oficer: sa plany dystrybucji w calej strefie.
- levin, minister sprawiedliwosci: slucham? nie mowilismy o skoncentrowaniu ludnosci na jednym obszarze w celu jej ochrony?
- netanyahu: slychac tu rozne opinie. spotkajmy sie w czwartek, zeby podjac decyzje.

smotrich po tym posiedzeniu:
'nie mam zadnych zastrzezen do szefa sztabu generalnego. krytykuje premiera, ktory nie egzekwuje polityki szczebla politycznego wobec cahalu.

wprowadzenie pomocy logistycznej dla hamasu jest krokiem, w ktorym nie wezme udzialu, kropka!

zrodlo polityczne: 'nie ma jeszcze decyzji o wprowadzeniu pomocy humanitarnej do gazy. szczebel polityczny poinstruowal system bezpieczenstwa i cahal do pozbawienia hamasu kontroli nad pomoca humanitarna w kazdej sytuacji, jaka moze sie w przyszlosci wydarzyc'...

eyal zamir zostal poproszony o przedstawienie planu w sprawie pomocy dla gazy do czwartku...

ja w ogole nie rozumiem, ze sie o tym dyskutuje... do gazy nie powinno sie wprowadzic nawet jednego kilograma maki... trzymaja tam naszych porwanych, zagladzaja ich, bez pomocy lekarskiej, pod ziemia... alianci przekazywali jakas pomoc niemcom podczas wojny? rosjanie pod stalingradem dostarczali niemcom zywnosc i lekarstw? wtf?

dzisiaj rano policjanci ze stacji netivot znalezli przy wjezdzie do miasta torbe z napisem po arabsku, a w niej ladunek wybuchowy... saperzy policji zneutralizowali ladunek, a wstepne sledztwo wskazalo, ze torba zostala pozostawiona przez terrorystow podczas ataku 7 pazdziernika...

sily bezpieczenstwa ujawnily setki srodkow bojowych, ukrytych w sklepie z damska odzieza w hevronie... podejrzany zidentyfikowal sily, probowal zamkac sklep i uciec, ale w koncu zostal zaaresztowany...

proces netanyahu... eli tzipori, dziennikarz znajdujacy sie na rozprawie:
'adwokat hadad: co wiesz na temat stosunkow miedzy milchenem a lapidem?
netanyahu: wiedzialem. dal mu sporo cygar.
hadad: co wiedziales o pracy lapida u milchena?
netanyahu: laczyla ich scisla wiez. wszyscy wiedza, milchen zeznal o nim i o sobie, ze netanyahu nie pomogl mu w niczym. wiedzial, ze nie zwraca sie do mnie w sprawach osobistych. do mnie sie nie zwracaja, ale do innych tak (mial na mysli lapida)'... 

nie moge sie doczekac, kiedy wezwa pajaca na zlozenie zeznan w tym procesie...

wladze wiezienne podjely niedawno decyzje o wywieszeniu w wiezieniach zdjec przedstawiajacych ogromne zniszczenia w strefie gazy, jako czesc wojny psychologicznej przeciwko 'palestynskim' wiezniom, a szczegolnie tym, ktorzy brali udzial w masakrze 7 pazdziernika...

abu ali:
'przewodniczacy autonomii palestynskiej mahmoud abbas w prrzemowieniu wygloszonym przed centralna rada autonomii palestynskiej:
ci, ktorzy doprowadzili do katastrofy (nakba) przejecia strefy w roku 2007, pozwolili israelowi zlikwidowac strefe gazy.

hamas musi uwolnic porwanych, zeby rozwiac twierdzenia israela w sprawie kontynuowania wojny.
hamas musi zakonczyc swoje rzady w strefie gazy i przekazac bron autonomii palestynskiej.
hamas powinien zamienic sie w partie polityczna pod legitymacja panstwa palestynskiego'...

u nas teraz donosza, ze potem mahmoud de autonomia powiedzial jeszcze:
'uwolnijcie zakladnikow, wy synowie psow, oddajcie nam bron i zakonczcie swoje rzady w gazie'...

jasne mahmoud... wszyscy dobrze rozumiemy, ze to nie z milosci do israela i nie w trosce o naszych porwanych, tylko o twoim marzeniu przejecia wladzy w gazie po wojnie... nu, to sie nie stanie...

uczniowie z rady okregowej asher i kierownictwo rady, wzieli dzisiaj rano udzial w wydarzeniu obchodow yom hashoah ve-gvura, ktore rozpoczyna sie dzisiaj wieczorem...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

ten ogromny pozar sie rozszerza na inne tereny... 120 zespolow strazackich, samoloty i helikopter gasniczy walcza z ogniem... coraz wiecej miejscowosci jest ewakuowanych... szosy zamknietem, praca pociagu miedzy jerozolima a tel avivem wstrzymana... masa wezwan policji do 'otworzenia oczu' i ewakuowania sie, nawet jak tylko ten ciezki dym dochodzi do domow i nie przybywac do miejsc pozaru, zeby nie przeszkadzac walczyc z ogniem... probuja nie dopuscic do zblizenia sie pozaru do szosy jerozolima-tel aviv... zaczeli mobilizowac straz pozarna z calego kraju... netanyahu przybyl do kwatery dowodzacej walka z tym ogromnym pozarem...

ewakuuja konie z moshavu mesilat zion...

dana

nie mowi sie o niczym innym, tylko o tym ogromnym pozarze... teraz dowodztwo frontu domowego dolaczylo brygade bojownikow do pomocy strazakom... wiekszosc czlonkow zespolow medycznych, to wolontariusze zaka i ichud hatzala, ultraortodoksi, tak oczerniani przez naszych oszolomow...

netanyahu w kwaterze, a raczej w namiocie dowodczym, gdzie prowadzi sie akcje walki z pozarem...

szosa no 6...

kolo beit shemesh...

miedzy beit shemesh a moshavem eshtael...

konie uciekaja przed pozarem w eshtael...

pozar na obszarze eshtael sfotografowany z gory...

ewakuacja moshavu mesilat zion...

dana

einav tzangauker, matka porwanego matana, juz zupelnie stracila zmysly... dzisiaj walnela na jej twitterze:
'z moich wczorajszych rozmow z wyzszymi urzednikami dowiedzialam sie dwoch rzeczy: netanyahu znow idzie do umowy czesciowej selekcji, ktora porzuci porwanych, pozostajacych w tyle.

netanyahu planuje osobista zemste na mnie za moja krytyke. on celowo planuje pozostawienie samego w niewoli mojego matana, mimo ze dzisiaj on nie jest sam. chory obywatel z dystrofia miesniowa zostanie pozostawiony w tunelu, zeby umrzec sam jako zemsta na jego matce, ktora krytykuje.

w wieczor yom ha-shoah moj syn przechodzi shoah juz poltora roku. glowa panstwa zydowskiego moze go uratowac i wybiera, zeby tego nie zrobic – bo on chce sie na mnie zemscic.
taka jest prawda'... 

tzangauker... prawda jest taka, ze chcacy obalic netanyahu wykorzystuja ciebie dla ich celow politycznych... prawda jest taka, ze ta twoja 'krytyka' zrobila z twojego syna glownego przedstawiciela propagandy hamasu... prawda jest taka, ze to hamas decyduje, kogo zwalnia, a nie netanyahu i zwolni matana jako ostatniego, bo go potrzebuje do tej twojej nieustajacej 'krytyki'... jesli go wypuszcza, to przestaniesz z tymi niesamowitymi wprost oskarzeniami i krytyka i tego nie chca... ty doprowadzilas do tego, ze twoj syn stal sie tak wazna karta dla hamasu...

i jeszcze jedno tzangauker... z calym zrozumieniem, a naprawde je mam, dla twojej strasznej sytuacji jako matki porwanego, niewinnego niczemu syna, nie oczekuj duzo sympatii od trzezwo myslacych ludzi, kiedy twoja 'krytyka' to zdanie 'umyje ubikacje uzywajac netanyahu'... 

dana

pierwsze doniesienia o zamachu kolo elon moreh... terrorysci otworzyli ogien w kierunku israelczyka, ktory zostal ranny...

dana

ten ogromny pozar na duzych obszarach kolo jerozolimy nie zostal jeszcze opanowany...

hamas opublikowal niedawno znak zycia od omri mirana, 48, ktory zostal porwany z kibucu nahal oz 7 pazdziernika...

cahal opublikowal dzisiaj kolejne sledztwo o tym, co dzialo sie 7 pazdziernika w kibucu ein ha-shlosha w otef...

rzecznik cahalu:
'cahal i shabak zaatakowaly w nocy zgromadzenie terrorystow, ktorzy znajdowali sie w kompleksie dowodzenia i kontroli hamasu i jihadu islamskiego, utworzonego na terenie, na ktorym wczesniej znajdowala sie szkola 'yaffa' w miescie gaza.

kompleks dowodzenia i kontroli sluzyl terrorystom do planowania i przeprowadzania dzialan terrorystycznych przeciwko obywatelom israela i silom cahalu.

przed atakiem podjeto kroki w celu zminimalizowania ryzyka wyrzadzenia krzywdy cywilom, w tym uzycie precyzyjnej broni, obserwacje z powietrza i dodatkowe informacje wywiadowcze'...

'cahal kontynuuje kampanie w celu uniemozliwienia odbudowy hizballah, atakujac cele zaangazowane w probach odbudowy organizacji i terrorystow naruszajacych porozumienia i zajmujacych sie dzialalnoscia terrorystyczna zagrazajaca mieszkancom panstwa israel.

od poczatku porozumienia miedzy israelem a libanem, zlikwidowano ponad 140 terrorystow stanowiacych zagrozenie, na obszarze calego libanu.

w ostatnim tygodniu dziesiatki dronow hel ha-avir dzialaly pod kierownictwem skrzydla wywiadu i dowodztwa polnocnego i zlikwidowal w sposob ukierunkowany 9 terrorystow, ktorzy promowali dzialalnosc terrorystyczna w libanie. glownym z nich byl zastepca dowodcy jednostki 4400, terrorysta hassan ali nasser, ktory pracowal nad przywroceniem zdolnosci wojskowych hizballah.

ponadto zlikwidowano szereg terrorystow zajmujacych sie dzialalnoscia terrorystyczna. wczoraj (wtorek) zlikwidowano terroryste z organizacji terrorystycznej jama'ah al islamiyah husseina izzata muhammada atwi, a w ciagu ostatniego tygodnia zlikwidowano szereg terrorystow z jednostki sily radwan, dowodcow band i innych terrorystow hizballah.

jeszcze zaatakowano ponad 40 infrastruktur terrorystycznych i srodkow bojowych hizballah w poludniowym libanie, ktore stanowily zagrozenie i naruszenie porozumienia.

sily cahalu w dowodztwie polnocnym kontynuuja misje ochrony osiedli galilei i beda dalej dzialac w celu usuniecia kazdego zagrozenia dla panstwa israel i jego obywateli, jednoczesnie zapobiegajac odbudowy hizballah'...

likwidacja dowodcy bandy w systemie operacyjnym hizballah...

likwidacja zastepcy dowodcy jednostki 4400...

dana

teraz podaja, ze w zamachu kolo elon moreh nie bylo rannych...