News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 3 czerwca 2025...

Started by dana, June 03, 2025, 01:28:10 PM

Previous topic - Next topic

dana

cahal zawiadomil dzisiaj rano o smierci kolejnych zolnierzy: pierwszy sierzant
pierwszy sierzant lior steinberg, 20, z petah tikvy, sanitariusz bojowy w kompanii rotem, 9 batalion w brygadzie givati, polegl w bitwie w polnocnej strefie gazy...
pierwszy sierzant ofer barhana, 20, z yavne, sanitariusz bojowy w kompanii rotem, 9 batalion w brygadzie givati, polegl w bitwie w polnocnej strefie gazy...
pierwszy sierzant omer van gelder, 22, z maale adumim, dowodca oddzialu w kompanii rotem, 9 batalion w brygadzie givati, polegl w bitwie w polnocnej strefie gazy...

yehi zichram baruch...

zgineli od wybuchu podlozonego ladunku wybuchowego w miejscu, w ktorym znajdowalo sie ich bardzo duzo... operacja ratowania odbywala sie pod ogniem, w ktorym rannych zostalo jeszcze paru zolnierzy...
ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

hamas powtarza dzisiaj jego wczorajsze klamstwo i twierdzi, ze cahal otworzyl ogien na gazanczykow przybywajacych do osrodka dystrybucji pomocy humanitarnej w tel sultan w rafiyah, w wyniku czego zginely 23 osoby i ponad 200 zostalo rannych...

tym razem rzecznik cahalu zareagowal szybciej:
'podczas przemieszczania sie tlumow na uregulowanych drogach do kompleksu dystrybucji, w odleglosci okolo pol kilometra od kompleksu, sily cahalu zidentyfikowaly szereg podejrzanych idacych w kierunku sil i zbaczajacych z drog dojscia.

sly oddaly strzaly ostrzegajace, a kiedy nie oddalili sie, oddano kolejne strzaly w poblizu kilku podejrzanych, ktorzy zblizali sie do sil.

znane sa doniesienia o ofiarach, szczegoly wydarzenia sa badane.

cahal umozliwia cywilnej firmie amerykanskiej (ghf) dzialac niezaleznie w rozdzielaniu pomocy dla mieszkancow gazy i zapobiegac dotarcia jej do hamasu.

sily cahaly nie uniemozliwiaja mieszkancom gazy dojscia do kompleksow dystrybucji pomocy. strzaly przeprowadzono okolo pol kilometra od kompleksu dystrybucji w kierunku pojedynczych podejrzanych, ktorzy zblizali sie do sil w sposob, ktory narazal ich na niebezpieczenstwo'...

proces netanyahu: dzisiaj rozpoczelo sie krzyzowe przesluchanie netanyahu przez glowna oskarzycielke yehudit tirosh i prokuratora do spraw podatkowych i gospodarczych okregu centralnego yonathana tadmora...

eli tzipori, dziennikarz sledczy znajdujacy sie na kazdej rozprawie w tym procesie:
'sedzia bar am gani tadmora: 'to tak nie dziala' po kolejnym glupim pytaniu tadmora – 'czy przygotowales sie do przesluchania i czy wiedziales, o co bedziesz przesluchiwany?'.
wszystkie pytania tadmora dowodza tylko, ze prokuratura nie ma zadnych dowodow, tylko powietrze. co za zgorzknialosc i korupcja!'...

tymczasem przylapano tadmora na kilku klamstwach, ktory dostal nagane od sedziow... to krzyzowe przesluchanie ma zajac dlugie tygodnie, bo prokuratura zrobi wszystko i jeszcze troche, zeby cos, cusik, udowodnic netanyahu, co oczywiscie znow sie nie uda...

powiedzialabym, ze netanyahu wyglada na rozbawionego tymi pytaniami prokuratury... 😃 😃 😃

rzecznik cahalu:
'zespol bojowy brygady golani, pod dowodztwem 36 dywizji, dziala w poludniowej czesci khan younis.

w ostatnich tygodniach sily dzialaja w celu zniszczenia infrastruktur terrorystycznych nad i pod ziemia i likwidacji terrorystow z organizacji terrorystycznych w strefie.

do tej pory zlikwidowano szereg terrorystow i zniszczono dziesiatki infrastruktur terrorystycznych, w tym podminowane szyby i podziemne trasy'...

dzialalnosc zespolu bojowego brygady golani w poludniowym khan younis...

gaza dzisiaj...

dana

doslownie nie do uwierzenia, co wyprawia ta prokuratura... nasze dziennikarzyny oczywiscie dalej probuja nam wmowic, jak to prokuratura 'udawadnia' netanyahu jego wszystkie 'przestepstwa', ale zdrowo myslacy czlowiek w israelu juz tylko sie pyta, dlaczego my mamy placic za ten chuliganski, klamliwy i sfabrykowany proces...

eli tzipori z sali sadowej podczas krzyzowego przesluchania netanyahu przez prokurature:
'skorumpowana prokuratura przesluchuje netanyahu w sprawie lalki bugs bunny, ktora dostala jego zona od arnona milchena 30 lat temu.
teczka 1000 zamienia sie w teczke bugs bunny – co za hanba i co za skandal prokuratury, ktora juz dawno spadla z pasow i sprowadza premiera w srodku wojny w sprawie najmniejszego z drobiazgow.
tak sie dzieje, kiedy nie ma dowodow – wiec przesluchuja dla pozy i zeby zadowolic media z dlifmanem* na czele – barbarzynca, ktory zaatakowal/popchnal kobiete i otrzymuje immunitet od prokuratury'...

* tak tzipori nazywa tego dziennikarzyne, tube prokuratury aviada glickmana... gra slow: dlifman jest poleczeniem slowa lehadlif – wyciekac informacje i jego nazwiska...

jest mi calkowicie niezrozumiale, dlaczego sedziowie w tym procesie nie walneli dzisiaj piescia w stol i nie powiedzieli prokuraturze 'dosyc'...

za 10 dni syn netanyahu avner ma sie ozenic... juz od paru dniu oszolomy lewackie obiecuja zaklocic slub tego calkiem prywatnego czlowieka, ktorego wlasciwie nie widac w zyciu publicznym, ktory nie zabiera glosu w sprawach politycznych... obiecuja wedrzec sie do miejsca, w ktorym bedzie odbywal sie slub... wg nich avner nie ma prawa brac slubu w tak drogim i pieknym miejscu, jesli juz koniecznie musi, to niech zrobi to w salonie willi jego rodzicow, bo sie mu zapomnialo, ze w gazie mamy jeszcze 58 porwanych... bo niby inni israelczycy nie biora slubu rowniez podczas wojny? samo nazwisko 'netanyahu' doprowadza ich do szalu... policja juz sie przygotowuje do tego...

dana

rzecznik cahalu:
'zespol bojowy brygady givati, pod dowodztwem 162 dywizji, dziala na obszarze jabalii w polnocnej strefie gazy w ramach operacji 'rydwany gideona'.

sly brygady zlikwidowaly w ostatnich tygodniach wielu terrorystow, zlokalizowaly i zniszczyly bron ukryta w domach mieszkalnych na obszarze i zniszczyly infrastruktury terrorystyczne nad i pod ziemia, w tym szyby tuneli i podziemne trasy.

podczas jednej z dzialalnosci w ostatnich dniach, bojownicy zidentyfikowali szereg terrorystow dzialajacych na obszarze. sily skierowaly drony hel ha-avir, ktore zamknely kolo i zlikwidowaly terrorystow'...

zespol bojowy brygady givati w jabalii...

dana

ben tzion macales, geoanalityk i dekoder obrazow satelitarnych:
'mapa kontroli sil cahalu w strefie gazy – 3 czerwca 2025 roku.

sily cahalu utrzymuja kontrole w strefie na okolo 48% jej calkowitej powierzchni.

ciezki ciezar manewror ladowych w strefie gazy w ramach operacji 'rydwany gideona' dzieli sie na dwa:
na polnocy strefy na obszarze beit lahiya i w obozie uchodzcow jabalia. mozna zauwazyc, ze dzialalnosc przenosi sie rowniez do obrzeza beit hanoun i miasta jabalia.

na poludniu strefy, tam skoncentrowano sie na oblezeniu khan younis z poludnia, ze wschodu i z polnocy. w tych wszystkich sektorach nastapil znaczny postep w przejmowaniu otwartych terenow i peryferii miasta. dzialalnosc obejmuje zniszczenie calej infrastruktury terrorystycznej i budynkow znajdujacych sie pod kontrola bezpieczenstwa cahalu.

wiele terenow w obu sektorach zostalo zamienionych w pyl'...

dana

dana

rzecznik cahalu:
'po uruchomieniu alarmow w hispin i ramat magshimim o godzinie 21:36 zidentyfikowano 2 rakiety  wystrzelone z syrii na terytorium kraju, ktore spadly na otwarte tereny'...

dana

teraz alarmy na wielu obszarach israela....

jeden o godzinie 21:57... 

drugi o godzinie 22:00...

dana

cahal przechwycil jedna rakiete wystrzelona z jemenu...

dana

cahal zaatakowal niedawno artyleria obszar w poludniowej syrii po wystrzeleniu rakiet syryjskich na terytorium israela...

podczas przeszukiwan terenow na golanie, znaleziono odlamki syryjskiej rakieto kolo ramat magshimim...

i odlamki rakiety przechwytujacej w modi'in...

dana

i na zakonczenie dnia abu ali przekazuje nam dobra wiadomosc... 😃 😃 😃
'pasazerowie statku 'madleen' (w drodze do gazy z greta) donosza o dronie lecacym nad nimi'...

jak powiedzial lindsey graham, amerykanski senator: 'mam nadzieje, ze greta umie plywac'... 😃