News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 13 czerwca 2025...

Started by dana, June 13, 2025, 03:30:36 AM

Previous topic - Next topic

dana

jest alarm... rowniez w jerozolimie...
ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

dana

rzecznik cahalu teraz podaje, ze zidentyfikowano rakiety z iranu, ze cahal pracuje nad przechwyceniem ich, ze ochrona nie jest stuprocentowa i nalezy sluchac zalecen i nie wychodzic z obszaru chronionego, az do odwolania...

zeby ten rzecznik cahalu mnie widzial... otwarte drzwi na balkon, bo goraco nawet teraz, ja sobie siedze przy compie z kawa i odpowiadam na pytania moich spadkobierczyn (bo spadkobierca oczywiscie w wojsku), czy jestem ok... nu, jestem ok... slyszalam duzo odglosow eksplozji, one tez... jedna w jerozolimie, druga w moshavie w dolinie jordanu...  ;D  ;D  ;D

dana

lipniaczek

...gdybyś otworzyla takie B&B na oglądanie irańskich rakiet, to gdzie istnieje większe ryzyko wypadku - na Twoim balkoniku czy w drodze do lub z balkoniku z powrotem do swego domowego zacisza...

Statystycy znają odpowiedź, ale siedzą cicho...

???

dana

hahahahaha... pojecia nie mam... nie bardzo moge sie poruszac z powodu moich problemow kregoslupa, wiec nie zastanawiam sie nawet...  ;D

dana

duzo alarmow... silne wybuchy... tym razem troche zatrzesly sie sciany... 😃

dana

okolo 100 rakiet polecialo na israel z iranu w poprzednim alarmie... jest kilka spadkow w calym gush dan... rzecznik cahalu podkresla, zeby nie publikowac ani udostepniach lokalizacji i dokumentacji spadkow rakiet 'poniewaz wrog monitoruje te publikacje w celu poprawy swoich mozliwosci uderzenia. okazcie odpowiedzialnosc, nie udostepniajcie lokalizacji online!'...

jest kilku lekko rannych... 

Agnieszka T

Pisz pisz kochana ja tu z zapartym tchem wszystko czytam. Jak zwykle dziękuję za to co robisz. Niech Bóg błogosławi Izrael.  :)

dana

hahahahaha... jeszcze pisze, ale pewnie zaraz padne... od 3 nad ranem przy compie... w moim wieku...  ;D  ;D  ;D

dana

rzecznik cahalu jeszcze milczy, ale jest pare zdjec ze spadkow iranskich rakiet w israelu...

dana

abu ali:
'iranskie gwardie rewolucyjne: rozpoczeto operacje 'obietnica prawdy 3'...

'iranskie gwardie rewolucyjne: zgodnie z zaleceniami najwyzszego przywodcy, przeprowadzilismy precyzyjna i znaczaca odpowiedz. zaatakowalismy dziesiatki celow, osrodki wojskowe i bazy lotnicze.
odpowiedz jest czescia operacji 'obietnica prawdy 3'...

nu, tymczasem cahal nie przestaje bombardowac w iranie... nie mam pojecia, co iranczycy trafili u nas, bo mamy tylko kilka zdjec bez podania gdzie, rzecznik cahalu napewno nie poda informacji, ale znajac 'najwyzszego przywodce' to troche watpie w te 'osrodki wojskowe i bazy lotnicze'... 😃

teraz podaja, ze hel ha-avir atakuje najwazniejsza i najwieksza baze lotnicza iranu w miescie hamadan...

wszyscy wyzsi ranga iranscy urzednicy mieszkajacy w pethouse'ach zostali zaatakowani...

krotsza droga do allaha nie? 😃

precyzyjna likwidacja w teheranie... prosto w okno...

w gazie tez sie bombarduje...

dana

miedzy jednym alarmem a nastepnym, miedzy wiadomosciami, zebralam wam pare roznych postow, ktore pojawily sie dzisiaj na stronach spolecznosciowych jeszcze przed shabbatem...

yinon magal:
'zwroccie uwage, z moich rozmow z najwyzszymi urzednikami wynika, ze:
1. wydarzenie dopiero sie rozpoczyna.
2. bedzie cena.
3. zniszczylismy natanz.
4. zlikwidowalismy zespol naukowcow (najprawdopodobniej pierwsza dziesiatke), to sparalizuje wszystkich ich naukowcow.
5. nie bylo decyzji, zeby nie likwidowac szczebla politycznego, poszlismy na dostepne cele.
6. bardzo ciezko zaszkodzilismy ich programowi nuklearnemu.
7. zmienilismy rownowage sil miedzy nami.
8. zaszkodzilismy dwom wyraznym zagrozeniom:
a. atomowemu
b. celom balistycznym i to zajmie troche czasu.
9. oni odpowiedza, my odpowiemy im.
10. osiagniecia w tej chwili sa lepsze, niz planowano.
11. sa zolnierze w roznych miejscach poza israelem.
12. wydarzenie wplynie na gaze, przyspieszy zwyciestwo i uwolnienie porwanych i z boska pomoca doprowadzi do kapitulacji hamasu.
13. slub avnera zostanie przelozony.
14. to do teraz'...

limor semimyan darash, profesor na uniwersytecie hebrajskim:
'i dzisiaj, moze bardziej, niz kiedykolwiek, musimy powiedziec: jest jeden przywodca, ktory walczyl, aby zapobiec zamienieniu iranu w panstwo nuklearne w ciagu okolo 20 lat i zrobil to wbrew stanowisku wysokich ranga w systemie bezpieczenstwa i rzadow wiekszosci zachodnich panstw. i jest jeden przywodca, ktory jest w stanie zakonczyc to zadanie i ustanowic to historyczne wydarzenie: benjamin netanyahu'...

erel segal, dziennikarz kanalu 13, radia 103 fm i israel hayom:
'on podniosl caly narod z otchlani i porazki, wszczepil mu sile psychiczna, by stawic czola powaznemuniebezpieczenstwu.
zrobil to w kraju demokratycznym, w ktorym jego jedyna bronia do zjednoczenia narodu za nim byla sila jego perswazji. i byl w stanie to zrobic dzieki unikalnemu polaczeniu swoich cech – magnetycznego przywodztwa, sily wyrazenia, zarazajacej odwagi serca, najwyzszej pewnosci siebie, glebokiego poczucia historii i niezachwianej wiary w los swojego narodu'.
david ben gurion o churchillu.
dotyczy to rowniez benjamina netanyahu.
cala jego misja byla tego ranka'...

shimon riklin, prezentor program 'riklin & co' na kanale 14:
'netanyahu stanal na wysokosci godziny – zmienia sytuacje panstwa israel, rozbija iran i zmienia oblicze bliskiego wschodu. swiat z podziwiem sledzi za malym panstwem, ktore osmiela sie zaprowadzic porzadek – czego nie odwazaja sie zrobic duze panstwa w europie. jestesmy dopiero na poczatku drogi i to nie bedzie latwe – ale narod israela zyje'...

yonathan urich, doradca strategiczny, byly rzecznik premiera netanyahu:
'2015, minelo juz dziesiec lat. premier benjamin netanyahu wyjezdza do kongresu, zeby walczyc o nasze zycie, przeciwko niebezpiecznemu porozumieniu nuklearnemu z iranem. slysze go mowiacego przeciwko owczesnemu prezydentowi us obamie, z eli wieselem na widowni, przed potretem moshe rabenu i mysle o dziadku, ktorego pobili nazisci i o babci, ktora glodowala na syberii i mowie sobie, tak po cichu, ze ten zyd podnosi nasz status do wysokosci, o ktorej nie czytalem w ksiazkach. z boska pomoca zrobimy i zwyciezymy'...

michael dvorin, adwokat:
'jednej nocy, kiedy cale panstwo israel wstrzymalo oddech, historia zostala napisana od nowa. w chirurgicznym, prewencyjnym uderzeniu, jednym z najwiekszych, jakie znalismy, usunieto, miejmy nadzieje, zagrozenie egzystencjalne dla naszego narodu.

w czasie, kiedy ten olbrzym przygotowywal sie do ogromnym zadan, misji swojego zycia, bohaterowie deep state prawnego zmusili go do zmarnowania cennych zasobow czasu w przybyciu do sadu, zeby zadawac mu pytania, ktore bardziej mowia o nich, niz o nim.

jak liliputy w opowiesci guliwera, byli zajeci wiazaniem go tysiacami malych sznurow 'konfliktu interesow', 'przeciekow' i sfabrykowanych 'sledztw'.

ale dzisiaj w nocy, kiedy bylo potrzeba, ten olbrzym wstal. rozdarl ich nedzne sznury, jakby byly pajeczynami, nie zdezorientowal sie, nie spuscil oczu z pilki – i dzieki stanowczym decyzjom on prowadzi do ocalenia krolestwa.

historia zapamieta przywodce, ktory stanal w obliczu egzystencjalnego zagrozenia i miejmy nadzieje, ze je pokona. na was, prawnych liliputow, ktorzy sprzeciwiaja sie czasami zwolnic go 2 godziny przed koncem jego zeznan, on nawet nie wysilil sie splunac'...

david friedman, amerykanski ambasador w israelu:
'To all those saying America should not go to war for Israel, consider this: Israel just went to war for America. Successfully. Americans woke up this morning to a safer USA.'...

hallel bitton rosen:
'nie ma innego niz on'...

yinon magal zamieszcza zdjecie zlikwidowanych dowodcow gwardii rewolucyjnych i podpisuje je: szukamy dziesiatego do minyanu'... 😃 😃 😃

dana

wg israelskich mediow, mamy po atakach iranu 22 rannych, w tym 2 w stanie ciezkim...
podaja nawet lokalizacje..

tel aviv...

ramat gan...

rosh ha-ayin...

gush dan...

sily ratunkowe podczas alarmu...

dana

tymczasem cisza... mam nadzieje, ze ta noc przespie...  :D  :D  :D

laila tov...  :)