News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 12 lipca 2025...

Started by dana, July 12, 2025, 10:31:55 PM

Previous topic - Next topic

dana

shabbat sie skonczyl, rodzinka rozjechala sie do domow... swietowalismy urodziny mojej slodkiej corki i smiechu bylo dzisiaj wiecej, niz normalnie... 😃 w nocy z czwartku na piatek przypomnialo mi sie, ze nie mam chalki... spadkobierca w wojsku, mial wrocic dopiero w piatek poznym po poludniu, wiec chalki kupic nie mogl... zadzwonilam do sasiadki, ktora ma stala opiekunke w domu i ta opiekunka zaofiarowala sie poleciec do supermarketu i kupila mi ta chalke... zwrocila reszte razem z rachunkiem (! 😃) w torebce plastikowej, a ze akurat robilam sernik, to rzucilam gdzies ta torebke i... pieniadze rozsypaly sie po calej kuchni... gosposia, ktora przyszla w miedzyczasie, zaczela szukac, ale znalazla tylko 15 shekli... powiedzialam, ze jak pozniej bedzie myc podloge w kuchni, to napewno znajdzie... nie znalazla... wiedzialam, ze gdzies te pieniadze musza byc, moze wpadly pod lodowke albo cos w tym rodzaju, nie przejelam sie specjalnie, w koncu to bylo tylko okolo 25 shekli, wiec moglam przezyc...

dzisiaj po obiedzie moja starsza postawila ten sernik na stole, ze swieczka, jak sie nalezy, odspiewalismy happy birthday, solenizantka zaczela kroic ciasto i... w trzech kawalkach sernika znalazla te pieniadze... 😃 😃 😃 nie mam pojecia, jak te pieniadze sie tam znalazly... w kazdym razie moja starsza wnuczka dostala swoj kawalek, nie zjadla, ale zrobila z niego kruszynki... zapytalam sie, co robi i uslyszalam: 'szukam pieniedzy'... jerozolimski gold rush...😃 😃 😃

jak poszli, ja poszlam oczywiscie na balkon z kawa, papierosem i telefonem i wprawdzie shabbat trwal i wiadomosci normalnych nie bylo, ale ile mozna sie dowiedziec z twittera od tych, ktorzy nie przestrzegaja tak bardzo shabbatu i pisza... 😃 wczoraj, zajeta gotowaniem i pieczeniem, tylko zobaczylam naglowek, ze z kongresu poslali ponownie list do roznych organizacyjek israelskich, przypominajac im, ze jeszcze nie przeslali dokladnych sprawozdan od kogo i ile pieniedzy dostali od amerykanskich organizacji i na co dokladnie je zuzyli, bo przeciez jest tajemnica poliszynela juz od conajmniej 3 lat, ze te demonstracje w israelu przeciwko rzadowi i netanyahu, w kazdej absolutnie sprawie, musza byc przez kogos oplacane... i dzisiaj okazalo sie, ze administracja donalda the first wszczyna sledztwo w sprawie finansowania tych lewackich protestow przez american tides foundation... i poszlo tak:
tamir morag, dziennikarz kanalu 14 do spraw politycznych:
'drugi list ostrzegawczy do stowarzyszenia 'niebiesko-biala przyszlosc' i list, w ktorym kongres zawiadomil o wszczeciu sledztwa przeciwko progresywnej fundacji tides, ktory zostal przekazany rowniez israelskiej delegacji przez przwodniczacego izby reprezentantow mike'a johnsona – jednego z najsilniejszych ludzi w washingtonie i jednego z najblizszych do prezydenta trumpa.
znaczenie: johnson popiera ten ruch i towarzyszy mu'...

prof. moshe cohen eliya, ekspert od prawa konstytucyjnego:
'trzesienie ziemi.
ostry list ostrzegawczy wyslany kilka dni temu w imieniu podkomisji kongresu usa do fundacji 'tides' odnosi sie konkretnie do transferow pieniedzy, ktorych dokonala ta antysyjonistyczna fundacja do fundacji kanalowej, ktora przekazywala pieniadze do 'ruchu na rzecz wolnosci informacji' – ruch zalozony przez raviva druckera, prof. yorama rabina i dr. yuvala karniela. obecnie na jego czele stoi przewodniczacy zarzadu, dziennikarz nadav eyal.

w liscie wyraznie stwierdzono: 'fundacja tides przekazala 490 tysiecy dolarow fundacji fmep – fundacja na rzecz pokoju na bliskim wschodzie' – ktora wczesniej wnosila swoj wklad do 'ruchu na rzecz wolnosci informacji w israelu'. i zwroccie uwage na ostry cytat zawarty w oficjalnym liscie kongresu: 'ruch kierowany przez lewicowych ludzi telewizji, ktorzy wykorzystuja swoje platformy, zeby szerzyc propagande anty-netanyahu.' wedlug listu, to pierwszy raz, kiedy pieniadze amerykanskiego podatnika zostaly wykorzystane do finansowania bezposredniej dzialalnosci politycznej przeciwko polityce rzadu netanyahu.

z listu wynika rowniez, ze fundacja tides – utozsamiana wyraznie z antyisraelska linia i wspierana, miedzy innymi, przez george's sorosa – otrzymala od amerykanskiej agencji usaid laczna sume 25 milionow dolarow, ktore zostaly przekazane do organow antyisraelskich. w latach 2007-2024 przekazano w sumie okolo 122 milionow dolarow z usaid (ktora w rzeczywistosci jest ramieniem amerykanskiego deep state na arenie miedzynarodowej) do organizacji utozsamianych z celami wywrotowymi, a nawet wspierajacych hamas.

przyjaciele, cala ta zgnila konstrukcja, ktora byla budowana tutaj przez lata – i doszla do szczytu w okresie protestow – jest bliska zawalenia. wyglada na to, ze w najblizszej przyszlosci beda tacy, ktorzy trafia do amerykanskich wiezien, oskarzeni o przestepcze wykorzystanie funduszy federalnych w celu proby obalenia wybranego rzadu w israelu.

i ostatnim terminem, ustalonym na odpowiedz fundacji tides – znow, dzien upadku bastylii: 14 lipca.

bastylia israelskiego deep state stoi przed upadkiem!'

'nalezy podkreslic, ze nie tylko stowarzyszenia protestow sa podobno zamieszane w podejrzenia kryminalne, zgodnie z dochodzeniami kongresu. rowniez kancelarie adwokackie i biura ksiegowe, ktore podobno byly zamieszane w ta korupcje i swiadczyly profesjonalne uslugi tym stowarzyszeniom, rowniez one moga byc 'zaangazowane', complicit, w naruszenie prawa amerykanskiego.

ostrzegalem w przeszlosci wszystkie kancelarie adwokackie, ktore byly zaangazowane w 'wywrotowe' protesty – zgodnie z ostrym listem amerykanskiego kongresu – ale nie posluchali mojego ostrzezenia.

wszystkie wasze firmy w usa sa teraz w powaznym niebezpieczenstwie. nie posluchaliscie mnie. i teraz za to zaplacicie i to drogo'...

'bardzo ciekawe.
'new israel fund'  w roku 2023 poparl forum wykladowcow na rzecz jurystokracji, grupe 150 wykladowcow, ktorzy skorumpowali badania akademii w imie walki o 'ratowanie demokracji', podczas kiedy w rzeczywistosci dzialali nad obaleniem wybranego rzadu.

jaki bedzie los tych 150 wykladowcow prawa, ktorzy sa czescia tego forum? czy administracja trumpa dojdzie do nich? czas pokaze'...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

wiadomosci rzecznika cahalu w ciagu dzisiejszego dnia :
'sily cahalu z dywizji 98, 36, 162, 143 i 99 kontynuuja dzialania pod kierownictwem amanu i shabaku przeciwko organizacjom terrorystycznym w calej strefie gazy.

sily 98 dywizji dzialaja nadal na obszarze sajayya i zeitoun w miescie gaza. w ostatnich 48 godzinach sily zlokalizowaly i zniszczyly ladunki wybuchowe i posterunki obserwacyjne hamasu i jihadu islamskiego, ktore byly wykorzystywane do zasadzek przeciwko naszym silom.

ponadto, dywizyjne centrum ogniowe kierowalo silami hel ha-avir, ktory zlikwidowal dziesiatki terrorystow dzialajacych na obszarze przeciwko naszym silom.

sily 162 dywizji zaatakowaly w ciagu ostatnich 24 godzin infrastruktury terrorystyczne i zlikwidowaly terrorystow. w ramach dzialan 401 brygady sily zidentyfikowaly dwoch terrorystow z organizacji terrorystycznej hamas i natychmiast po ich zidentyfikowaniu dron zaatakowal i zlikwidowal terrorystow.

sily zespolu bojowego brygady givati dzialaly w ostatnich 24 godzinach na polnocy strefy, na obszarze beit hanoun. jako czesc dzialan operacyjnych sily likwiduja wielu terrorystow i niszcza infrastruktury terrorystyczne, bron i podziemne trasy.

w ostatnich 48 godzinach hel ha-avir zaatakowal okolo 250 celow terrorystycznych w calej strefie gazy. miedzy zaatakowanymi celami, przy pomocy wojsk ladowych: terrorysci, podminowane budynki, sklady broni, wyrzutnie przeciwpancerne, stanowiska snajperskie, tunele bojowe i inne infrastruktury terrorystyczne'...

'cahal zaatakowal i zlikwidowal za pomoca drona, terroryste w systemie przeciwpancernym hizballah na obszarza al khiyam w poludniowym libanie'...

'w ostatniej godzinie cahal zaatakowal dziesiatkami samolotow bojowych hel ha-avir ponad 35 celow terrorystycznych hamasu na obszarze beit hanoun w polnocnej strefie gazy.

miedzy zaatakowanym celami: podziemne infrastruktury terrorystycznej organizacji hamas na obszarze'...

ataki cahalu w beit hanoun...

dana

gaza i miasto gaza dzisiaj...

beit hanoun...

w teheranie na placu 'palestyny': 'nie jestescie juz bezpieczni'...

dana

negocjacje w doha nie ruszaja sie z miejsca... wysoki ranga urzednik polityczny: 'gdyby hamas przyjal propozycje qatarska, mozna byloby dojsc do porozumienia i prowadzic negocjacje w ciagu 60 dni w celu zakonczenia wojny. ale hamas odrzucil ta propozycje, tworzy trudnosci i prowadzi negocjacje wojna swiadomosci w celu sabotowania negocjacji i przedstawienia falszywych informacji'...

bardzo git... nie powinno byc zadnych negocjacji z hamasem, juz napewno nie przy mediacji qataru i zadnego zawieszenia ognia na 60 dni...

nasze oszolomstwo demonstrowalo dzisiaj na skrzyzowaniu karkur... duzo zoltych flag, duzo zoltych koszulek... ale to nie demonstracja o uwolnienie naszych porwanych... na niesionych zdjeciach: gazanczycy... zapalone tam swieczki to nie za naszych poleglych zolnierzy, lub zamordowanych w zamach terrorystycznych w ostatnich dniach... to za tych gazanczykow... nawet skomentowac tego nie mozna...

nuseirat w gazie... cahal wystrzelil tam niedawno flary...

Pini62

Wiem, że się powtarzam, ale to, co robisz jest bardzo ważne.
Polskie media szczują przeciw Izraelowi i ku mojemu zaskoczeniu dołączyły katolickie Więź i Tygodnik Powszechny.
Po aferze z Braunem (byłem w Jedwabnem, widziałem) wszyscy chyba na moment przykucnęli, ale to pewnie minie.
Prawda o życiu jest taka, że problemem jest nie tyle Braun ile ponad milion Polaków, którzy na niego głosowali. Widziałem ich w Jedwabnem - z pozoru normalni ludzie, żadne ogolone osiłki.
Na zdjęciu na wkleić) stragan z patriotycznym chlebkiem ze smalcem (raczej nie gęsim) niecałe 10 metrów od pomnika ofiar.   

dana

tak, wiem, co sie tam dzialo... ale prawde mowiac, nie bylam zdziwiona... ten antysemityzm polski, to zaklamywanie prawdy nie jest nowe, nie?