News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Klaser

Started by lipniaczek, December 16, 2016, 08:43:17 PM

Previous topic - Next topic

lipniaczek

S Class Submarine, 1959
The navy's flotilla of submarines was established in 1959 and included two outdated submarines purchased from the British navy's surplus. These submarines, with all their limitations, served as a first step for Israel's young navy. One of them, the INS (Israeli Naval Ship) Tanin, participated in a daring operation during the Six Day War.

lipniaczek

T Class Submarine, 1967
Based on its experience to that point, it was decided that the navy should acquire newer submarines, the T Class, which were also British-made. The first in the series, the INS Dakar, sank en route to Israel with its entire crew of 69 onboard. The cause remains a mystery to this day. The navy subsequently decided not to purchase any more used submarines, but rather to order new ones.

lipniaczek

Gal Class Submarines, 1975
The Gal Class Submarines were manufactured in Britain to the Israeli navy's specifications. The first in the series arrived in Israel in 1975. The submarines in this series were very stealthy and reliable.
Today, the Israeli navy operates new, sophisticated submarines. Some of the most innovative parts are manufactured in Israel. The navy has made great strides since the initial decision to incorporate submarines into its fleet, largely thanks to the first generations of visionary divers who forged the way.

dana

coraz lepiej, nie? :)
ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

Dana3

Witam wszystkich po długiej przerwie,
chcę dołączyć się do bogatej kolekcji Lipniaczka, wprawdzie znaczek okolicznościowy z okazji 50-lecia zjednoczenia Jerozolimy był już pokazany, ale moja wersja to koperta ze znaczkiem i specjalnymi pieczęciami (w oryginale złota czcionka).
Zakup tej koperty wiąże się z krótką historyjką. Kierując się podpowiedzią Dany wybrałam się razem z mężem na "polowanie" na pocztę przy ulicy Jaffo. Przywitał nas przyjemny chłodek z klimy (na zewnątrz powyżej 30C). Przy pierwszym okienku była wystawiona właśnie taka koperta. Z uwagi na mój angielski wysłałam męża na zakupy. Nie było kolejki dopiero przy czwartym okienku. Urzędująca tam miła pani poproszona o sprzedaż okolicznościowej koperty odpowiedziała zdecydowanie że takich nie ma. Mój mąż chciał już zrezygnować z zakupu ale ja namówiłam go do ponownej rozmowy z miłą panią z okienka nr 4. Po dłuższej negocjacji udało się nakłonić panią do opuszczenia swojego miejsca tak aby pofatygowała się do okienka nr 1. Następnie pani zniknęła bez słowa na zapleczu. Nasza cierpliwość była wystawiona na próbę ale wytrzymaliśmy i tym sposobem staliśmy się posiadaczami kilku takich pamiątkowych kopert. ;)

dana

:D  ja mam gdzies w papierach koperte ze znaczkami wydana z okazji historycznej wizyty prezydenta egiptu sadata w jerozolimie... :)

lipniaczek

dana

to byl wyjatkowy wojskowy i polityk israela...  nalezy mu sie...

lipniaczek

dana

lipniaczek

dana

jak fajny stempelek... :)

lipniaczek