News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 29 lipca 2025...

Started by dana, July 29, 2025, 02:54:25 PM

Previous topic - Next topic

dana

dzisiaj popisala sie holandia... zawiadomila, ze zabroni wjazdu ministrom ben gvirowi i smotrichowi i bedzie dzialac do ograniczenia handlu z israelem... wg holenderskich mediow, postanowiono wywrzec presje na israel, zeby zakonczyl wojne w strefie gazy... ambasador israela w holandii zostal wezwany na rozmowy na szczeblu ministerialnym...

zakonczyc wojne w gazie i pozostawic hamas u wladzy, zeby nam zrobil kolejny 7 pazdziernika, tak? nie widzicie, ze hamas zrobil z gazy jeden ogromny sklad broni z niekonczacymi sie tunelami, z niewyobrazalna iloscia wyrzutni, rakiet i inna bronia, znajdujace sie w budynkach cywilnych? nie rozumiecie, ze tam nie ma 'niezaangazowanych'? nie widzielisce zdjec i nagran z 7 pazdziernika?

bede sobie ogladac holandie z jej hamasnikami i innymi terrorystami na jej ulicach z daleka, z israela... bedzie tam wesolo...

juz od lat mowie, jakie to szczescie, ze zdazylam sama dobrze poznac europe i pokazac ja moim dzieciom, jak jeszcze byla europa, z jej bogata kultura, zanim stala sie islamska... i od lat mowie, ze lezki nad nia nie uronie...

itamar ben gvir:
'nawet jak zabronia mi wjazdu do calej europy, bede dalej pracowal na rzecz naszego panstwa i zadal, zebysmy zniszczyli hamas i bede popieral naszych bojownikow. ci, ktorzy stosuja przemoc, mordercy i gwalciciele, ci sa naszymi wrogami. ale europa jak europa, ten, ktory jest atakowany, ten jest winien. w miejscu, w ktorym terror jest tolerowany i terrorysci zostaja przyjeci z pozdrowieniami, zydowski minister z israela nie jest chetnie widziany, terrorysci sa wolni, a zydzi bojkotowani'...

bezalel smotrich:
'to, czego w holandii i innych panstwach europejskich nie rozumieja, ze dla mnie o wiele wazniejsze niz wjazd do holandii jest to, zeby moje dzieci i moje wnuki i moje prawnuki i wszyscy zydzi na swiecie mogli bezpiecznie zyc w panstwie israel przez kolejne dekady i stulecia.

w holandii i w europie zydzi nie zyli bezpiecznie w ubieglym stuleciu i jesli sadzic wg europejskiej hipokryzji, poddaniu sie jej przywodcow klamstwom radykalnego islamu, ktory ja opanowuje i rosnacego antysmityzmu – zydzi nie beda mogli tam zyc bezpiecznie rowniez w przyszlosci.

poswiecam moje zycie przyszlosci i bezpieczenstwu israela i bede to nadal czynil wedlug mojej najlepszej oceny, nawet jesli to oznacza stawianie oporu calemu swiatu. i jak powiedzial niezyjacy premier menachem begin, jesli ktokolwiek na swiecie skrzywi nos – to niech ma krzywy nos'...

smotrich przypomina slowa begina z jego przemowienia w knesset w roku 1981, kiedy niemiecki minister krytykowal zamiar israela zaanektowac judee i samarie:

gideon saar, minister spraw zagranicznych, wydal dzisiaj oswiadczenie w jezyku angielskim dla mediow miedzynarodowych, w ktorych powiedzial miedzy innymi:
'International pressure on Israel during these critical days of negotiations for a ceasefire and hostage deal has already caused Hamas to harden its positions. We are witnessing a distorted campaign of international pressure against Israel in recent days, and this campaign fuels antisemitism. The second goal of that distorted campaign is to impose a Palestinian terror state on Israel. Israel will not be the Czechoslovakia of the 21st century. We will not sacrifice our very existence to appease countries.'...

geert wilders:
'Never compromise with evil. Destroy Hamas completely and ignore the useful idiots of the EU. Hamas is responsible for the famine and hell in Gaza, and no one else. If they want peace, they should surrender and free the hostages.

Stay strong #Israel millions of us support you! 💪'...

ty zawsze popierasz israel, ale niestety, jestes tylko jednym z bardzo nielicznych glosow w europie...
ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

rzecznik cahalu:
'wczoraj (poniedzialek) przekazano zawiadomienie dowodcy dowodztwa centralnego o zamiarze skonfiskowania i zburzenia mieszkania, w ktorym mieszkal terrorysta abed masri w aqqaba. 

terrorysta razem z innymi terrorystami, przeprowadzil zamach strzelecki na skrzyzowaniu mehola 11 sierpnia 2024 roku. w zamachu zamordowano yonathana deutscha i jedna osoba zostala ranna'...

'sily cahalu w dowodztwie poludniowym, pod kierownictwem amanu i shabaku, kontunuuja dzialania przeciwko organizacjom terrorystycznym w calej strefie gazy.

na obszarze khan younis sily 36 dywizji zlikwidowaly w ostatnich 24 godzinach szereg terrorystow i kierowaly atakami z powietrza na cele terrorystyczne. w jednym z atakow zniszczono sklad srodkow bojowych i zidentyfikowano wtorne eksplozje wskazujace na obecnosc duzej ilosci amunicji w budynku.

jednoczesnie sily 98 dywizji kontynuuja rozszerzanie walk w polnocnej strefie, na obszarach sajayya i zeitoun. sily dzialaja w celu zniszczenia infrastruktur terrorystycznych i uderzaja w zdolnosci ogniowe i wystrzeliwania pociskow wroga.

w polnocnej strefie gazy sily 162 dywizji i 99 dywizji dzialaja w celu niszczenia infrastruktur terrorystycznych nad i pod ziemia. w ciagu ostatnich 24 godzin sily ladowe zlikwidowaly szereg terrorystow.

w ciagu ostatnich 24 godzin hel ha-avir zaatakowal dziesiatki celow terrorystycznych w calej strefie. miedzy celami: terrorysci, budynki wojskowe, wyrzutnie, sklady broni, tunele bojowe i inne infrastruktury terrorystyczne'...

atak na sklad srodkow bojowych i wtorne eksplozje zidentyfikowane po ataku...

'w ostatnich tygodniach hamas opublikowal falszywe twierdzenia o celowym glodzeniu w gazie.

na nagraniu z 25.7.25 widac uzbrojonych terrorystow hamasu, ktorzy brutalnie pladruja pomoc humanitarna wprowadzona do strefy gazy i uniemozliwiaja dotarcie jej do ludnosci cywilnej.

wbrew klamliwym twierdzeniom hamasu, ze sa to sily zabezpieczajace, mowa jest o terrorystach hamasu, ktorzy przybyli w celu pladrowania pomocy humanitarnej od mieszkancow gazy.

nawet jesli pomoc dostarczana jest do gazy – hamas rabuje ja na wlasne potrzeby calkowicie ignorujac mieszkancow strefy gazy'...

dana

israelskie ministertwo spraw zagranicznych:

Israel Foreign Ministry
@IsraelMFA

Unlike his brother standing by his side, Muhammad Zakariya Ayyoub al-Matouq suffers from cerebral palsy.

But BBC, CNN, Daily Express, and The New York Times spread a misleading story using a picture of a sick, disabled child to promote a narrative of mass starvation in Gaza — playing into the hands of Hamas's propaganda war.

Without proper disclosure.
Without medical context.
Without journalistic ethics.

holenderska ambasadorka w israelu zostala wezwana do ministerstwa spraw zagranicznych na naganna rozmowe po decyzji rzadu holenderskiego o zakazie wjazdu dla smotricha i ben gvira...

abu ali:
'dir balah, centralna strefa: uzbrojeni czlonkowie hamasu przejmuja kontrole nad ciezarowka pomocy'...

'francuska agencja informacyjna donosi, ze w najblizszych dniach rowniez francja dolaczy sie do zrzutu pomocy humanitarnej nad strefa gazy'...

'kanclerz niemiec friedrich merz na konferencji prasowej z krolem jordanii abdullahem: 'uznanie panstwa palestynskiego to jeden z ostatnich etapow rozwiazania dwupanstwowego. teraz nie jest na to czas.
zrzucanie zywnosci nad strefa przekazuje: jestesmy tutaj, zeby pomoc'.
##
wedlug sky news, niemiecka pomoc ma byc jutro zrzucona nad strefa we wspolpracy z jordanskimi silami powietrznymi.

wyglada na to, ze wszyscy chca wziac udzial w kampanii pr zrzucania pomocy humanitarnej nad strefa'...

a tymczasem onz twierdzi, ze zrzucanie pomocy nad gaza nie jest dobrym pomyslem, bo 'zabija gazanczykow'... 😃 😃 😃

rzecznik cahalu:
'dzisiaj wczesniej (wtorek) bojownicy brygady kfir dzialajacy w poludniowym khan younis, przeprowadzili rajdy na miejsca, w ktorych przechowywano duzo srodkow bojowych.

wsrod znalezionej broni: magazynki, granaty, amunicja, sprzet do nurkowania i mundury bojowe. sily kontynuuja dzialania na obszarze khan younis w poludniowej strefie gazy w celu zlokalizowania i zniszczenia terrorystycznych infrastruktur hamasu.

dana

dana

nie tylko w jerozolimie... rakieta wystrzelona z jemenu zostala przechwycona przez hel ha-avir...

dana

premier brytanii: 'uznamy panstwo palestynskie we wrzesniu'...

jasne... 'panstwo', ktore nie ma okreslonych granic, wlasnej waluty, w ktorym zadna panstwowa instytucja nie funkcjonuje, ktore nie moze sie samo utrzymac, ktore nie ma stolicy, ktore uzaleznione jest od israela i ktore w rzeczywistosci jest tworem terrorystycznym, oplacajacym terror i terrorystow... nu, uznawajcie...

wasz upadek, w moich oczach przynajmniej, rozpoczal sie wraz z mandatem w owczesnej palestynie, poprzez wasz white paper w roku 1939, potem zawracanie statkow z zydowskimi uciekinierami z posrotem do nazistowskich lap, lub w najlepszym przypadku osadzanie ich w obozach na cyprze za kolczastym drutem  i jestem pewna, ze to 'uznanie' nie jest waszym ostatnim popisem... nic z wielkiej brytanii nie pozostalo i patrzac na ulice brytyjskie wlasnie powstaje u was panstwo islamskie...

netanyahu do starmera w dzisiejszej rozmowie telefonicznej:
'panstwo palestynskie bedzie panstwem jihadystycznym, ktore zagrozi zarowno nam jak i wam i tego nie bedzie'...

bezalel smotrich dzisiaj w sprawie osadnictwa w gazie:
'wzywam premiera do podjecia decyzji, do odwagi. zydowska historia stoi za toba i na twoich barkach. mamy pelne poparcie administracji usa, mowie to z pelna swiadomoscia i to jest tylko nasza decyzja'...

abu ali:
'hamas odpowiada w oficjalnym oswiadczeniu na slowa ministra smotricha w sprawie wznowienia osadnictwa israelskiego w strefie gazy:
'oswiadczenia syjonistycznego, faszystowskiego ministra smotricha, w ktorym publicznie wzywa do ponownej okupacji strafy gazy i wznowienia tam projektu osadniczego, stanowia wyrazna grozbe kontynuowania zbrodni ludobojstwa i przymusowe wykorzenienie naszego narodu. one wyraznie ujawniaja bezwstydny, kolonialny charakter rzadu okupacji i jego calkowite ignorowanie prawa miedzynarodowego i rezolucji onz.

hamas wzywa panstwa arabskie, spolecznosc miedzynarodowa i onz do wziecia odpowiedzialnosci prawnej i moralnej oraz podjecia dzialan w celu powstrzymania polityki okupacyjnej, ktora doprowadzi do eksplozji'...

tak... hamasniki sa mistrzami swiata w odwracaniu kota ogonem... maja hucpe mowic o ignorowaniu prawa miedzynarodowego przez israela... gush katif zostal im oddany dokladnie 20 lat temu, ponad 7000 zydow zostalo wtedy doslownie wyrzuconych z ich domow, bo obiecano nam pokoj... pokoju nie otrzymalismy, za to od tych 20 lat nieustanne ostrzeliwanie israela tysiacami rakiet i potem 7 pazdziernika... oczywiscie wg nich to nie bylo lamanie prawa miedzynarodowego, 7 pazdziernika to nie bylo wg nich ludobojstwem... ponowne osadnictwo w gush katif wg nich doprowadzi do eksplozji? bo nie doprowadzili do eksplozji 7 pazdziernika?

netanyahu dzisiaj wczesniej do rodzin porwanych:
'wlasnie zakonczylem kolejna konsultacje w sprawie uwolnienia naszych porwanych. wczoraj odbylo sie posiedzenie, przedwczoraj bylo posiedzenie, dzien wczesniej rowniez bylo posiedzenie. od powrotu delegacji z qataru nie ustajemy probowac.

jest jedna wielka przeszkoda i wszyscy o tym wiedza – to hamas. on upiera sie w swojej odmowie. prezydent trump powiedzial to, witkoff powiedzial to, my mowimy to, kazdy, kto zna fakty, wlacznie z mediatorami, wszyscy to wiedza. nie odpuszczamy. kontynuujemy robic wszystko, co w naszej mocy, taka czy inna droga. jestesmy zobowiazani do przywrocenia ich'...

spotkanie z czlonkami delegacji negocjacyjnej...

zeitun przed i po...

dana

pajac nie zatrzymuje sie nawet na chwile... 2 jego ostatnie wpisiki w odstepie godziny:
'ten rzad poprowadzil nas od najbardziej sprawiedliwej wojny na swiecie do politycznej katastrofy. porazka goni porazke. premier zniknal ze sceny politycznej, bezuzyteczny minister spraw zagranicznych i ministrowie, ktorzy narazaja zolnierzy cahalu za kazdym razem, kiedy otwieraja usta'...

'bezuzyteczny minister spraw zagranicznych'? mam ci przypomniec twoje 'zarciki' przy otwartym mikrofonie, kiedy byles ministrem spraw zagranicznych w pierwszej czesci twojego i oszusta rzadu? jakie jeszcze osiagniecia jako minister spraw zagranicznych wtedy miales?

netanyahu zniknal ze sceny politycznej? szurnelo cie doszczetnie pajacu? ty zniknales ze sceny politycznej juz ponad 2 lata temu, zniknales rowniez z pozycji 'przewodniczacego opozycji', jedyne miejsce na ktorym mozna cie znalezc to na twoim twitterze... 😃 😃 😃 i jak bog da i israelski wyborca umozliwi, to w roku 2026 znikniesz rowniez z knesset...

'wiec teraz ekstremistyczny rzad probuje nas przyzwyczaic do idei aneksji polnocnej strefy gazy. co to oznacza? to oznacza, ze nasze pieniadze beda uzyte na edukacje dzieci w gazie, budowe szpitali w gazie, nasze pieniadze naprawia drogi w gazie, nasze pieniadze doprowadza wode i prad do gazy. co zrobic, to jest znaczenie aneksji – my placimy rachunki.

pamietajcie tylko, ze istnieje alternatywa: zakonczenie wojny, przywrocenie porwanych, wyjscie z gazy, przekazanie zarzadzania nia egiptowi i prawdziwe zwyciestwo nad hamasem'...

powiedz mi pajacu, ile mozna z tymi twoimi manipulacyjkami i demagogia?
1. idz i poczytaj troche o historii gazy... kiedy i kto nia rzadzil i kiedy nalezala do narodu zydowskiego...
2. w gush katif nie bylo ani jednego araba i w ewentualnie zaaneksowanym terenie gazy rowniez nie bedzie ani jednego araba...
3. jesli, daj bog, plan donalda the first sie uda, to w calej gazie ledwo znajdziesz paru arabow...
4. nasze pieniadze pojda na przywrocenie gush katif do tego, czym byl 20 lat temu: kwitnaca czescia eretz israel, produkujacym kwiaty i owoce, ktore wzbogacaly kase panstwowa...
5. nie ma zadnej innej alternatywy, juz napewno nie takiej w twojej wersji:
a) jak chcesz przywrocic naszych porwanych? pogadasz z hamasem i go przekonasz? 😃 😃 😃
b) wyjdziesz z gazy i pozostawisz tam hamas, ktory jak nic zgodzi sie na wladze egipska?
c) z tym egiptem zarzadzajacym gaza to juz ci pisalam i powtarzam: egipt nigdy nie zechce zarzadzac gaza... nie chcial rowniez w przeszlosci... nie chcial po wojnie 6-dniowej, chociaz bylismy gotowi oddac mu ten syf, jaki tam panowal i zagrozil beginowi, ktory chcial mu oddac gaze przy podpisywaniu tej umowy pokojowej, ze albo umowa, albo upor israela do oddania mu gazy...
d) co to jest wg ciebie 'prawdziwe zwyciestwo nad hamasem'?

ja wiem, ze ty nie nalezysz do najmadrzejszych, lagodnie mowiac, ale moze masz troche wyobrazni? wiec wyobraz sobie spokoj w otef israel... nie ma szturmowania naszej granicy tam, nie ma balonow podpalajacych i wybuchowych, nie ma nieustannych alarmow i rakiet i mieszkancow otef zyjacych latami w schronach... wyobraz sobie czyste powietrze bez dymu spalanych opon, nie ma spalania naszych pol i lasow, nie ma powtorki 7 pazdziernika i w koncu mieszkancy otef moga bezpiecznie wrocic do ich odbudowanych osiedli i domow... mozesz to sobie wyobrazic, pajacu?

dana

mike huckabee, amerykanski ambasador w israelu, na jego twitterze:
'I'm sitting in Begin Center in heart of Jerusalem waiting to make a speech and the sirens went off just now. But the auditorium is actually the bomb shelter so the show will go on!  Another typical day in Israel. The Israel haters will never understand.

But those who stand with Hamas are sick.'...

dr. eli david, badacz ai, wykladowca, przedsiebiorca i inwester, nalezy do 100 najbardziej wplywowych kont x:
'This is the first famine in history where only children are starving, next to overweight adults. How is that possible? Meanwhile, millions of children are starving in Sudan, Yemen, Mali, Niger, Chad, Burkina Faso, and Madagascar, but nobody cares, because Jews are not involved.'...

yoseph haddad, israelski arab, dzialacz spoleczny i chyba najlepiej broniacy israel na swiecie:
'662 days ago, they didn't complain that they were hungry - they came into our homes and brutally murdered, raped, kidnapped, and slaughtered us... and those "uninvolved" people in Gaza went out to celebrate and welcome the kidnapped with lynchings and abuse.
This is the truth, and no fake news campaign will obscure it. No one will be allowed to change the narrative, and if necessary, I will memorialize  October 7th with new documentation every day!!'...