News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 26 kwietnia 2026...

Started by dana, April 26, 2026, 02:36:28 PM

Previous topic - Next topic

dana

po opublikowaniu w new york times informacji, ze prezydent herzog zadecydowal nie udzielic netanyahu ulaskawienia, teraz przekazano z rezydencji prezydenta:
'jak juz kilkakrotnie wyrazal sie w przeszlosci, prezydent panstwa itzhak herzog uwaza dojscie do porozumienia miedzy stronami w sprawie premiera netanyahu za rozwiazanie godne i wlasciwe. negocjacje w sprawie porozumienia sa niezbedna czescia w probie doprowadzenia stron do uzgodnien.

dlatego prezydent uwaza, ze sluszne jest, zeby na poczatku, przed debata o prosbie o ulaskawienie, wyczerpac procedure, ktora moze doprowadzic do sformulowania porozumienia miedzy stronami, poza murami sadu'...

taaaak... podjecie tej 'decyzji' zajelo ci pare miesiecy... wolno myslisz, prezydencie tej lewackiej czesci narodu israela... 'porozumienie miedzy stronami', czyli miedzy netanyahu i prokuratura... i ty w to wierzysz? grasz w rece prokuratury, ktora chce usunac netanyahu od wladzy... torujesz sobie polityczny powrot na lewice po zakonczeniu kadencji jako prezydent... niepotrzebne jest ulaskawienie, bo tymczasem, po latach tego sfabrykowanego procesu jeszcze prokuratura nie zdolala nic udowodnic... znaczy sie udowodnila swoje klamstwa, manipulacje i inne machlojki... wiec ulaskawienie od czego? nu, ale bylo jasne od poczatku, ze taka bedzie ta twoja 'decyzja': puste slowa... aaaa... zwrociles sie juz do netanyahu i prokuratury? myslisz, ze narod jest glupi?

gali baharav miara, 'doradca' prawny rzadu do rzadu: 'dzisiejsza debata musi zakonczyc sie przyjeciem decyzji operacyjnej w sprawie wdrozenia obowiazku rekrutacji'...

rzad zatwierdzil nominacje:
- tzipi hotovely na stanowisko szefa narodowego systemu informacyjnego...
- doron cohen na stanowisko komisarza sluzb panstwowych...
- general w rezerwie nati cohen na stanowisko szefa narodowego systemu dygitalnego...

burza na posiedzeniu rzadu w sprawie wycieku daty ataku na iran przez kanal 12:
- yossi fuchs, sekretarz rzadu: 'rowniez shabak i odpowiedzialny za bezpieczenstwo systemu bezpieczenstwa sa w wydarzeniu, to delikatna sprawa'...
- yoav kisch, minister edukacji: 'co sie dzieje ze sledztwem?! zeby to sie nie rozwodnilo!!'...
- wiceminister almog cohen: 'to moglby byc zmasowany atak przeciwko amerykanom'...
- netanyahu: 'to nie tylko atak na amerykanow, to zniszczenie operacji! i przekazanie khamenei ostrzezenia i ich systemom obronnym przed naszymi atakami. to najbardziej przestepczy wyciek jak znam od dziesiecioleci. jest badany w sposob bardzo powazny. to wyrzadzilo szkody, jak falszywy przeciek o 'koach 100' '...

netanyahu na posiedzeniu rzadu o libanie:
'naruszenia hizballah w rzeczywistosci niszcza zawieszenie ognia'...

wiec mielismy kolejna probe zamordowania donalda the first... 'demokrata' amerykanski, do tego nauczyciel... w usa jak w israelu: lewactwo nie przestaje oskarzac prawicy o przemoc, ale sami to robia... donald i netanyahu stoja lewactwu koscia w gardle... szkoda tylko, ze nasze sily bezpieczenstwa odpowiedzialne za zycie i zdrowie premiera nie dzialaja tak sprawnie i szybko, jak zrobili to amerykanie... u nas takich rzucajacych koktajlami molotowa w rezydencje premiera, zrzucajacymi flary na jego prywatny dom lub probujacy sila wedrzec sie do jego jerozolimskiego mieszkania lub nawolujacych do zamordowania go najwyzej przesluchuje sie 'for the show' i natychmiast zwalnia do domu...

netanyahu na jego twitterze, po angielsku:
'Sara and I were shocked by the attempted assassination of President
@realDonaldTrump
 last night in Washington, DC. We are relieved that the President and the First Lady are safe and strong. We send our wishes for a full and speedy recovery to the wounded police officer and salute the US Secret Service for their swift and decisive action.'...

avichay adraee, rzecznik cahalu w jezyku arabskim:
'PILNE OSTRZEZENIE DO MIESZKANCOW POLUDNIOWEGO LIBANU
⭕️powtarzamy, ze podczas okresu porozumienia o zawieszeniu ognia cahal kontyuuje utrzymywac swoje pozycje w poludniowym libanie w obliczu trwajacych dzialan terrorystycznych organizacji hizballah.
⭕️powtarzamy i ostrzegamy, ze w obawie o wasze bezpieczenstwo i bezpieczenstwo czlonkow waszych rodzin i az do odwolania, nie wolno wam przemieszczac sie na poludnie od linii wiosek pokazanych na mapie i ich okolic.
⭕️dodatkowo zblizanie sie do obszarli rzeki litani, wadi salhania i saluki jest zabronione.
⭕️ponadto nie wolno przekraczac lub powracac do nastepujacych wiosek: al-bayadah, shama, tayr harfa, abu shash, al-jabein, naqoura, zahira, mutwara, yaroun, umm tuwa, al-zulutiya, bustan, shihine, marwahin, ramia (bint jbeil), bayt lif, salhana, aita al-shaab, hunein, al-tayri, rashaf, maroun al-ras, bint jbeil, ain ebel, kawkaba, at tiri, blida, mahiba, mays al-jabal, qalaa dibin, hula, markaba, tallousa, bani hayyan, rab al-thalathin, adaysa marjayoun, kafr kila, al-tayyiba (marjayoun), deir siryan, qantara, alman (marjayoun), adshit al-qusayr, al-qusayr, mseytbeh, labouneh, iskandariyya, sham'a, jijim, ad-dahira, jarin, khirbet al-silf, khiyam, salib, mazra'at sarda, majdal zoun

abu ali:
'zrodla libanskie donosza, ze cahal niedawno wysadzil w powietrze cala dzielnice w wiosce aytarun w poludniowym libanie kolo granicy (naprzeciwko avivim).'...

'samoloty bojowe cahalu atakuja teraz w wiosce zutar al sharqiya w poludniowym libanie'...

'iran: na murze pamieci odslonietym w miescie mashhad ardehal (kolo miasta kashan, na poludnie od qom), wsrod zdjec shahidow pojawilo sie zdjecie kogos, kto wyglada jak mojtaba khamenei, nowego najwyzszego przywodce.
nie jest jasne dlaczego...'...

ataki w zutar al sharqiya w poludniowym libanie...

cahal wysadza w powietrze dzielnice w aytarun...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

mielismy niedawno dwa alarmy na polnocy kraju...

rzecznik cahalu:
'13:30 | sily brygady poludniowej i jednostki yahalom w dowodztwie dywizji gaza dzialaja w na obszarze poludniowej strefy gazy, na wschod od zoltej linii, w celu oczyszczenia obszaru z infrastruktur terrorystycznych.

podczas dzialania operacyjnego sily zniszczyly podziemna trase ofensywna o dlugosci okolo 800 metrow, w ktorej znajdowaly sie pokoje do przebywania, sprzet wojskowy i srodki bojowe, w tym kamizelki wojskowe i rakiety terrorystycznej organizacji palestynskiego jihadu islamskiego'...

zniszczenie podziemnej trasy w strefie gazy...

poludniowa brygada w strefie gazy...

'14:03 | cahal zaatakowal w nocy budynki wojskowe wykorzystywane przez hizballah w poludniowym libanie.

zaatakowane budynki byly uzywane przez hizballah do promowania linii terrorystycznych przeciwko silom cahalu i panstwu israel.

w dodatkowym dzialaniu wczoraj (shabbat) sily 146 dywizji zlokalizowaly wyrzutnie z czterema lufami.

w nocy hizballah wystrzelil dwa drony wybuchowe w kierunku sil cahalu dzialajacych w poludniowym libanie, na poludnie od linii przedniej obrony. oba drony spadly na otwarte tereny, nie bylo ofiar wsrod naszych sil.

mowa jest o razacym naruszeniu porozumienia o zawieszeniu ognia przez hizballah'...

atak na budynki wojskowe hizballah w poludniowym libanie...

'14:24 | po uruchomieniu alarmow o wdarciu sie wrogich dronow na kilku obszarach na linii konfrontacji, hel ha-avir przechwycil trzy bezzalogowe drony zanim przekroczyly na terytorium kraju.

alarmy zostaly uruchomione zgodnie z polityka'...

dana

sad najwyzszy wydal wyjatkowe orzeczenie, ktore nakazuje rzadowi nakladanie sankcji na heredim, ktorzy nie zrekrutowali sie do wojska, w takich dziedzinach jak mieszkalnictwo, edukacja, transport i wiecej...
w orzeczeniu napisano miedzy innymi:
'policja musi pomoc cahalowi i rozpoczac egzekwowanie obowiazku rekrutacji rowniez wobec haredim. nie mozna pogodzic sie z przeslaniem unikania dzialan skierowanych wlasnie przeciwko tym, ktorzy probuja udaremnic egzekwowanie prawa za pomoca szerokiego naruszania porzadku.

to nie droga sadu dawac orzeczenia operacyjne tego rodzaju (sankcje), ale dystans miedzy normalna i akceptowalna sytuacja a miedzy obecnym stanem rzeczy – jest nie do pokonania. nie ma wyjscia. robimy to z ciezkim sercem, bardzo ciezkim'...

aha... co z egzekwowaniem tego prawa i sankcjami przeciwko wymigujacym sie od rekrutacji zydami swieckimi i arabami?
'z bardzo ciezkim sercem'... z bardzo ciezkim od radosci sercem teraz juz wy dajecie rozkazy policji i przejmujecie kolejne stanowisko, czyli jestescie juz tez ministrem bezpieczenstwa wewnetrznego, ktoremu podlega policja israela...

kiedy w koncu ten moj prawicowy rzad powie temu zgnilemu sadowi najwyzszemu 'stop'?

nu i mamy polityczne wydarzenie, ktorego kazdy zdrowo myslacy israelczyk oczekiwal juz od dluzszego czasu:
biuro oszusta wydalo nastepujace oswiadczenie:
'byly premier naftali bennett i byly premier yair lapid, oglosza pierwszy krok w procesie naprawienia panstwa israel: polaczenie partii 'yesh atid' i partii 'bennett 2026' w jedna polaczona partie polityczna pod kierownictwem bylego premiera naftali bennetta.

ten krok jednoczy blok naprawy, kladzie kres wewnetrznym walkom i umozliwia skoncentrowanie wysilkow na zdecydowanym zwyciestwie w nadchodzacych wyborach i poprowadzenie israela do niezbednej poprawy'... 

pajac zadowolil sie krotkim zdaniem:
'dzisiaj wieczorem o godzinie 20:10 byly premier naftali bennett i ja odbedziemy specjalna konferencje prasowa'...

2 tygodnie temu w sondazu kanalu 14 zrobionego przez shlomo filbera, pajac nie przeszedl progu wyborczego... w ostatnim tygodniu dostal 4 mandaty... oszust dostal cale 10 mandatow, a te partie arabskie 11 mandatow... sam likud ma w tej chwili 35 mandatow, bez partii koalicyjnych...

ale: znow obaj 'bracia' razem... znow oszust zapewnia sobie stolek premiera, a pajac zapewnia sobie polityczne przezycie swojej partyjki... i jak nic znow wezma do siebie te zjednoczone dla wyborow arabskie partie, w tym partyjke ra'am, filie bractwa muzulmanskiego, jak to zrobili juz raz tworzac ten 'rzad uzdrowienia i naprawy', bo nawet ta zjednoczona partia nie ma dostatecznie duzo mandatow... za to zarozumienia nie brakuje im...

dana

rzecznik cahalu zawiadomil o smierci kolejnego zolnierza:
sierzant idan fooks, 19, z petah tikvy, bojownik 77 batalionu formacji saar mi-golan, polegl w bitwie w poludniowym libanie...

yehi zichro baruch... 

w tym samym wydarzeniu oficer bojowy i trzech bojownikow zostalo ciezko rannych, jeden bojownik zostal srednio ranny i jeszcze jeden lekko ranny... zostali odwiezieni do szpitala, a ich rodziny powiadomione...

idan zginal od ekplozji drona hizballah...

dana

rzecznik cahalu:
'16:26 | hel ha-avir z powodzeniem przechwycil podejrzany cel powietrzny zidentyfikowany na obszarze, na ktorym dzialaja sily cahalu w poludniowym libanie.

cel nie przekroczyl terytorium kraju. zgodnie z polityka nie uruchomiono alarmow'...

'17:26 | hel ha-avir z powodzeniem przechwycil kolejny podejrzany cel powietrzny zidentyfikowany na obszarze, na ktorym dzialaja sily cahalu w poludniowym libanie.

cel nie przekroczyl terytorium kraju. zgodnie z polityka nie uruchomiono alarmow'...

'17:35 | cahal zaatakowal z powietrza i ogniem artyleryjskim terrorystow i infrastruktury wojskowe uzywane przez hizballah do promowania linii terrorystycznych przeciwko silom cahalu i panstwu israel, na polnoc o linii przedniej obrony.

wsrod zaatakowanych infrastruktur: bandy wystrzelan, promujace linie terrorystyczne przeciwko silom cahalu i panstwu israel, zaladowana i gotowa do wystrzalu wyrzutnie, sklad srodkow bojowy i budynki wojskowe. ponadto zaatakowano terrorystow, ktorzy zostali
zidentyfikowani w budynku wojskowym z ktorego dzialali i dodatkowego terrorysty, zidentyfikowanego na motocyklu'...

ataki na wyrzutnie i terrorystow hizballah w poludniowym libanie...

uciekaja z poludniowego libanu...

publikuja zdjecie tego zamachowca na zycie donalda the first, mowia, ze jest nauczycielem i nazywa sie cole allen, ale jak babcie kocham... moj czulentowski, wyczulony na terrorystow nos mowi mi, ze tak nie wyglada przecietny amerykanin...

JONATAN B

zamiast nazwy ביחד - bejachad (razem, w jedności)
powinni się nazywać ביחף - bejachef (na bosaka)

a logo mnie powaliło z nóg - bereszit Benet (na początku był Benet)
dawno nie widziałem takiej buty i pychy

JONATAN B

JONATAN B

proszę sprawdź Dana czy nie popełniłem błędu w tłumaczeniu

;D  ;D  ;D

dana

oszust i pajac dali swoje oswiadczenie... jak powiedzial yaacov bardugo, komentator polityczny kanalu 14: 'jakby te oswiadczenia wsadzic w poligraf, to byl przyrzad eksplodowal od tych klamstw'... rowniez ich odpowiedzi na pytania dziennikarzy to bylo jedno wielkie klamstwo...

oszust nie byl gotowy odpowiedziec na pytania, czy sie zobowiazuje do utworzenia rzadu bez partii arabskich... jeszcze opowiedzial nam jakas historyjke, ze to wlasnie netanyahu chcial utworzyc rzad z arabska partia ra'am, 'bo spotkal sie z abbasem 3 razy i przekonywal mnie, jaki to jest wielki przywodca arabski'...

pajac sie rozpedzil i wychwalajac to nowe zjednoczenie opowiedzial nam, ze 'utworzylismy juz razem inne rzady'... bo niby bylo wiecej, niz tej jeden nieszczesny rzad, ktory przeczyl rok i jeszcze chwilke?

nie byli gotowi powiedziec, jakie stanowisko zajmie w tym rzadzie oszusta pajac, ale zaprosili do 'zjednoczenia' rowniez gadi eizenkota... o lajdaku nie powiedzieli slowa... 😃

a kanal 14 juz zaprezentowal nam sondaz zrobiony dzisiaj po wczesniejszym oswiadczeniu o zjednoczeniu partyjek oszusta i pajaca i wyglada to tak:

ilosc mandatow:

podzial na bloki: prawica – 64 mandaty, lewica – 45, partie arabskie – 11

przydatnosc na premiera:

to co ja widze z tego sondazu, to ze to 'zjednoczenie' doprowadzilo do zwiekszenia mandatow tych dwoch partii, a pajaca do przezycia politycznego, ale mimo to nie maja potrzebnej do wygrania wiekszosci, nawet z partiami arabskimi... licza na to, i rowniez to powiedzieli, ze 'jest conajmniej 7 mandatow na prawicy, ktore przejda do nas'...

trzeba miec tylko nadzieje, ze israelczycy nie maja krotkiej pamieci i pamietaja dobrze wszystkie obiecanki tamtego 'rzadu zmiany i wyzdrowienia', zero osiagniec, oddanie suwerennych wod terytorialnych hizballakom, miliardow tej partyjce ra'am i carte blanche dla ortodoksow...

aaaa... nowa, zjednoczona partia nazywa sie 'beyahad' czyli razem... 😃 😃 😃

dana

Quote from: JONATAN B on April 26, 2026, 08:14:32 PMa logo mnie powaliło z nóg - bereszit Benet (na początku był Benet)
dawno nie widziałem takiej buty i pychy

nie bereshit, ale bereshut - pod przewodnictwem/kierownictwem...  :-*

dana

Quote from: JONATAN B on April 26, 2026, 08:19:24 PMproszę sprawdź Dana czy nie popełniłem błędu w tłumaczeniu

;D  ;D  ;D

nie nie, przetlumaczyles dobrze... boso... ale wedlug mnie powinno sie uzyc wyrazenia 'krol jest nagi'...  ;D  ;D  ;D