News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 19 grudnia 2016...

Started by dana, December 19, 2016, 10:26:52 AM

Previous topic - Next topic

dana

- po polnocy zamach kolo osiedla halamish w benyamin: israelczyk zostal lekko ranny od strzalow oddanych do niego kolo wioski arabskiej aboud... sily bezpieczenstwa przeszukuja teren...

- zeev elkin, minister ochrony srodowiska, zawiadomil dzisiaj rano, ze rozpoczyna proces usuniecia basela ghattasa ze wspolnej listy arabskiej, z knesset w ramach prawa wydalania: 'wzywam czlonkow knesset do polozenia kresu dzialalnosci parlamentarzystow, ktorzy otwarcie pomagaja terrorowi i popieraja go, w absolutnym przeciwienstwie ich zobowiazan, jakie wzieli na siebie w ramach punktu 7 podstawowego prawa knesset'... 

zahava galon z meretz: 'dzialania parlamentarzysty ghattasa sa powazne i mam nadzieje, ze policja szybko zakonczy sledztwo w tej sprawie, ale natychmiastowa reakcja zeeva elkina, ktory chce wykorzystac pierwsza okazje do zrobienia sadu polowego w ramach prawa wydalalania i usunac cale spoleczenstwo z reprezentacji w knesset jest nie do zaakceptowania. trzeba umozliwic wladzom prawa ich prace bez wmieszania politycznego'...

co ty nie powiesz zahavcia... ale jeszcze 2 dni temu zadalas natychmiastowego usuniecia slomianskiego, nie?

- sily bezpieczenstwa zaaresztowaly dzisiaj w nocy na terenach judei i samarii 6 poszukiwanych arabow...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

- terrorysci ostrzelali z gazy patrol cahalu znajdujacy sie kolo granicy... nie ma rannych... rzecznik cahalu: 'w odpowiedzi na ostrzelanie zaatakowalismy i zniszczylismy przy pomocy czolgu pozycje hamasu w okregu. bedziemy dalej zdecydowanie dzialac w celu zapewnienia bezpieczenstwa panstwa israel'...

- dzisiaj w nocy, w ramach operacji dla znalezienia fabryk do produkcji broni, duze sily pancerne, spadochroniarzy, inzynieryjne i magabu zrobily najazd na jedna z najwiekszych fabryk broni jakie zostaly znalezione w ostatnim roku w judei i samarii, ktora znajdowala sie w odleglosci zaledwie 1 km od kwatery brygady yehuda w okregu przemyslowym w hevronie... podczas przeszukiwan znaleziono piwnice i w niej 15 tokarek do produkcji broni...  wyzszy oficer dywizji yosh (skrot od yehuda ve-shomron = judea i samaria): 'pod istniejacym budynkiem znajduje sie warsztat oswietlony w specjalny sposob, pracuja tam w nocy nad produkcja broni, podczas kiedy caly czas mieszka tam rodzina'... wlasciciel domu i jego syn zostali zaaresztowani i przekazani na sledztwo do shabaku...

- prezydent rivlin otrzymal wyniki badan z ktorych wynika, ze 79% israelczykow jest pewnych, ze politycy israelscy sa odcieci od spoleczenstwa i martwia sie tylko o wlasne interesy, tylko 36% ufa knesset, 36% rzadowi i tylko 35.5% ma zaufanie do mediow... za to cahal dostaje zaufanie od 93% spoleczenstwa israelskiego...  dalej ten raport mowi, ze 53% z przepytanych zydow uwaza, ze arabscy obywatele israela maja mniejsze prawa, niz obywatele zydowscy, 44.5%  wola poparcie finansowe dla osiedli zydowskich, niz dla osiedli arabskich, 59% stwierdzilo, ze sprzeciwiaja sie mianowaniu arabskich ministrow w rzadzie i 72% powiedzialo, ze krytyczne decyzji powinny byc przyjmowane tylko przez wiekszosc zydowska...

- amir perec oznajmil dzisiaj oficjalnie, ze bedzie kandydowal na stanowisko przewodniczacego partii pracy w wyborach, jakie maja odbyc sie w lipcu 2017 roku...

dana

- udaremniono probe zamachu nozowniczego: 17-letnia arabka palestynska przybyla do wejscia do bazy wojskowej kolo qalqilii z nozem w reku i zblizyla sie do znajdujacych sie na miejscu zolnierzy... w odpowiedzi zolnierze strzelili w powietrze i opanowali terrorystke bez strzelenia w jej kierunku...

- komisja do zbadania pracy gabinetu politycznego i bezpieczenstwa zlozyla dzisiaj jej zalecenia na rece premiera netanyahu... miedzy innymi zalecila stworzenie oddzialu w bezpieczenstwie narodowym, ktory bedzie regularnie informowal czlonkow gabinetu i przygotuje ich do debat, jak rowniez poglebi zawodowa wiedze ministrow i wyjasni zadania gabinetu w czasach rutynowych i naglych... bennett: 'zalecenia komisji pomoga w obronie israela'...

- ministerstwo bezpieczenstwa przekazalo wloskim silom powietrznym pierwszy z dwoch samolotow monitorujacych w ramach umowy z wlochami z roku 2012...

- organizacja yesh din zlozyla dzisiaj sprzeciw dla okreslenia dzialki przeznaczonej dla amony jako nieruchomosc opuszczona w ramach umowy osiagnietej wczoraj... sprzeciw zostal zlozony w imieniu wlasciciela okolo 90% z terenu tej dzialki, ktora okreslona jest numerem 38 i zalaczone do sprzeciwu sa zdjecia z powietrza, ktore wg yesh din udawadniaja, ze ziemia byla uprawiana do roku 1997... yesh din twierdzi, ze 'jest to kolejny dowod, ze nieruchomosci, ktore wyznaczylo panstwo w celu udobruchania lamiacych prawo z amony, zupelnie nie sa opuszczone'... oprocz tego yesh din wezwalo prokuratora generalnego do 'wycofania sie z planu przejecia dodatkowych nieruchomosci palestynczykow, zeby przekazac je przestepcom z amony, zrealizowac orzeczenie sadu najwyzszego i pozwolic wlascicielom gruntow powrocic na ich ziemie'... 

taaaak... przestepcy, lamiacy prawo... i oczywiscie, do 1997 ziemia byla uprawiana, jasne... a co w ostatnich 20 latach? juz nie? i biorac pod uwage, ze yesh din powstala w roku 2005, to skad te zdjecia z powietrza? kto je zrobil? wlasciciel jakoby tych ziem wynajal sobie samolocik i moze jeszcze fotografa? i jak juz 10 lat temu bylo glosno o amonie, to dlaczego wtedy nie zglosil sie zaden 'wlasciciel palestynski' do tych ziem?

dana

i znow silne deszcze, tym razem na negewie i w centralnym israelu... opoznienia na natbagu, zalane ulice... w jerozolimie popadalo przez 20 minut i to tez niezbyt silnie, za to zimno bardzo...

gush dan (okreg dan)

petach tikva

w raananie masa zalanych ulic i podaja dluga liste tych, ktore zostaly zamkniete...

herzlia

hermon

dana

-  w ankarze zamordowano dzisiaj wieczorem rosyjskiego ambasadora z wizyta na wystawie zdjec... rosja mowi, ze to akt terroru... morderca podobno krzyczal 'allah hu akbar, my umieramy w aleppo, ty umrzesz tutaj'... zostal zlikwidowany przez sily bezpieczenstwa...

moment zamordowania ambasadora

- ze szwajcarii donosza, ze kilka osob zostalo rannych w strzelaninie kolo centrum islamskiego w zurychu...

ale sie dzieje...

dana

to mamy teraz zamach terrorystyczny w berlinie: ciezarkowa wjechala w ludzi na 'jarmarku bozonarodzeniowym' (weihnachtsmarkt)... jest tymczasem jeden zabity i dziesiatki rannych...

cusik jak ta ciezarowka w nicei... sqrwiele...

kasiak

Quote from: dana on December 19, 2016, 01:24:44 PM

- dzisiaj w nocy, w ramach operacji dla znalezienia fabryk do produkcji broni, duze sily pancerne, spadochroniarzy, inzynieryjne i magabu zrobily najazd na jedna z najwiekszych fabryk broni jakie zostaly znalezione w ostatnim roku w judei i samarii, ktora znajdowala sie w odleglosci zaledwie 1 km od kwatery brygady yehuda w okregu przemyslowym w hevronie... podczas przeszukiwan znaleziono piwnice i w niej 15 tokarek do produkcji broni...  wyzszy oficer dywizji yosh (skrot od yehuda ve-shomron = judea i samaria): 'pod istniejacym budynkiem znajduje sie warsztat oswietlony w specjalny sposob, pracuja tam w nocy nad produkcja broni, podczas kiedy caly czas mieszka tam rodzina'... wlasciciel domu i jego syn zostali zaaresztowani i przekazani na sledztwo do shabaku...

Widać postawili na przemysł zbrojeniowy - wszyscy przecież wytykają im, że nie mają żadnego przemysłu i są na garnuszku Izraela i organizacji międzynarodowych. A oni pewnie chcieli to eksportować do Francji - wystarczyłoby, żeby napisali, że broń została wyprodukowana przez arabów w Judei i Samarii i już by Francuzi kupili. No tak, a tu im Cahal skonfiskował i nici z kontraktu...  ;D ;D ;D

robert1973

to byla ciezarowka na polskich numerach rejestracyjnych

dana

Quote from: kasiak on December 19, 2016, 10:26:29 PM

Widać postawili na przemysł zbrojeniowy - wszyscy przecież wytykają im, że nie mają żadnego przemysłu i są na garnuszku Izraela i organizacji międzynarodowych. A oni pewnie chcieli to eksportować do Francji - wystarczyłoby, żeby napisali, że broń została wyprodukowana przez arabów w Judei i Samarii i już by Francuzi kupili. No tak, a tu im Cahal skonfiskował i nici z kontraktu...  ;D ;D ;D

:D :D :D

dana

Quote from: robert1973 on December 19, 2016, 10:40:55 PM
to byla ciezarowka na polskich numerach rejestracyjnych

tak tak, wiem... ale tez wiem, ze nawet 'sfrustrowany' polak nie zrobilby czegos takiego i boje sie o tego polskiego kierowce... znam sqrwieli...

juz mowa o 9 zabitych...

robert1973

od godziny 16 nie maja z nim kontaktu telefonicznego

dana

nie chce nic wykrakac... ten polski kierowca napewno tego nie zrobil... siedze w tych niemieckich gazetach i widze ten balagan informacyjny...

teraz idiotyzmy, ze 'kierowca zginal w tym wypadku'... my assss jak to byl wypadek... wypadek i jeden zwial? i wszyscy maja siedziec w domu? ta historia zdarzyla sie teraz wieczorem, to co to ma oznaczac, ze nie maja kontaktu z tym polskim kierowca juz od popoludnia? dla mnie to oznacza tylko jedno... nawet nie chce mowic...

trzeba przeczekac, co w koncu niemiecka policja powie... jak ich znam, to beda cedzic informacje, bo sie zwyczajnie boja rozruchow, jak powiedza prawde...

lipniaczek

...no to skonczy sie autostop - wsiadaj bracie hop...
???

dana

- w szwajcarii kolo miejsca strzelaniny znaleziono cialo zabitego dziecka...

- kolo osiedla dolev w benyamin terrorysci ostrzelali autobus... na szczescie nie ma rannych...