News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

chanuka...

Started by dana, December 22, 2016, 02:08:35 PM

Previous topic - Next topic

dana

juz zaraz, za pare dni...

tutaj pare przepisow na latkes troche inne...


latkes z porow


1 kg porow
1 jajko
3 lyzki maki
pieprz, sol

biala czesc pora pokroic na cienkie plasterki i pare minut gotowac w osolonej wodzie, az zmiekna. odcisnac cala wode dokladnie. wszystkie skladniki oprocz orzechow dokladnie wymieszac.
smazyc  z obu stron na goracym tluszczu.





latkes warzywne z salatka z cebuli


latkes:

2 sredniej wielkosci ziemniaki (okolo 600 g)
liscie z polowy wiazanki natki pietruszki, posiekane
3-4 zielone cebulki, pokrojone w cieniutkie krazki
3 liscie mangoldu (niekoniecznie)
2-3 jajka
baharat* sol i pieprz wg smaku
olej do smazenia

* baharat, ktorego pewnie nie ma w polsce, to popularna w israelu przyprawa arabska skladajaca sie ze zmielonych gozdzikow, cynamonu, pieprzu angielskiego i pieprzu czarnego, czasem dodaje sie tez galki muszkatolowej, kardamonu i kolendry... mozna zrobic w domu taka mieszanke i miec zawsze pod reka... dobre dla potraw z kury, wolowiny i do ryzu...




salatka:

czerwona cebula, sredniej wielkosci, obrana
biala cebula, sredniej wielkosci, obrana
3 lyzki grubej soli
sok z polowy cytryny
lyzeczka curry

cebule przepolowic i pokroic na cienskie plasterki... przelozyc do sitka, posypac sola, dobrze wymieszac i pozostawic na godzine-poltora, az do odcedzenia soku cebulowego...  kiedy cebula zmieknie, dobrze przemyc pod woda, dobrze odcisnac, przyprawic sokiem z cytryny i curry, wymieszac i odstawic do lodowki az do podania na stol... 

w czasie kiedy cebula sie marynuje, gotujemy ziemniaki w mundurkach... kiedy miekkie obieramy, potem przy pomocy widelca rozdrabniamy na grube puree... liscie mangoldu gotujemy 2-3 minuty, a zmiekna, potem dobrze odciskamy wode i drobno siekamy...  w misce mieszamy dokladnie puree z jajkami, pietruszka, zielona cebulka i mangoldem, doprawiamy  baharatem, sola i pieprzem...  formujemy rekoma plaskie placki i smazymy na dobrze rozgrzanym oleju okolo 3 minut z kazdej strony, az nabiora zlotego koloru... podajemy z salatka z cebuli...





duze latkes z kartofli i jablek


2 srednie ziemniaki, grubo starte
1 duze jablko, grubo starte
2 jajka
2 lyzki maki
3 lyzki sera jogurtowego
odrobina soli
olej do smazenia
cukier puder i cynamon do posypania...

wymieszac dokladnie wszystkie skladniki i umiescic w lodowce na 10-15 minut...  rekoma uformowac duze placki i smazyc na rozgrzanym oleju z kazdej strony na zloty kolor... posypac cukrem pudrem i cynamonem, podawac z jogurtem lub smietana...








ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

lipniaczek


dana

no way... balkonik to obserwacja, ksiazka, kawa i papieros... nu i kwiatki... :D
ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)