News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 23 grudnia 2016...

Started by dana, December 23, 2016, 11:04:15 AM

Previous topic - Next topic

dana

- jamal zahalka, przewodniczacy partii bal'ad wchodzacej w sklad wspolnej listy arabskiej, ustosunkowal sie do zaaresztowania ghattasa: 'jeszcze nigdy publiczna osoba nie zostala zaaresztowana w taki sposob. parlamentarzysta ghattas stawil sie na przesluchanie jak zadano i odpowiada na kazde pytanie i nie ma potrzeby do zaaresztowania go. ten areszt jest arbitralny i msciwy, poniewaz policja, netanyahu i minister erdan chca zdjecie arabskiego parlamentarzysty w kajdankach. ten areszt jest krokiem politycznym i nie potrzebny dla sledztwa'... naprawde zahalka? jak pamietamy, jego kuzyn azmi bishara, zalozyciel twojej partii, kiedy poczul, ze zaraz bedzie w wiezieniu za zdrade panstwa, to zwial z kraju...

basel ghattas wczoraj poznym wieczorem w drodze do aresztu...

- nowy porzywodca daash na synaju do israela: 'wasz koniec sie zbliza'...

- partia bal'ad: 'israel wybieral eskalacje przeciwko arabom. to jest bezprecedensowy w surowosci krok, ktory nie ma zadnego uzasadnienia. ten areszt jest nierozerwalna czescia nagonki na dzialalnosc polityczna bal'ad i partii i ruchow arabskich. zatrzymanie parlamentarzysty ghattasa co krok zemsty zrobiony w atmosferze roznacej wrogosci przeciwko spolecznosci arabskiej i dzikiego podzegania, ktore prowadzi premier benjamin netanyahu. trzeba podkreslic: kwestia wiezniow politycznych to kwestia bolaca, ludzka i moralna i na to jest konsensu od sciany do sciany na ulicy arabskiej. w tej sprawie nie akceptujemy debaty syjonistycznej i nie jest mozliwe skompromitowac ghattasa'...

taaaak... to jest jasne... wasza tzw moralnosc pozwala na czczenie mordercow, na pomaganie im w kazdej postaci, na ich obrone... oczywiscie tak dlugo, jak to arabscy mordercy... jak znajdzie sie zydowski morderca arabow, to juz wszystko wyglada inaczej nie? wg was arabom wolno wszystko i maja pozostac bezkarni... nu, to macie pecha... w tym kraju prawo jest rowne dla wszystkich, morderca to morderca to morderca, wszystko jedno czy zyd czy arab... i parlamentarzysta, rowniez nie wazne czy zyd czy arab, ktory przysiega lojalnosc dla panstwa, za pomoc mordercom i terrorystom wlasnie zostaje wsadzony do wiezienia... macie wolna droge do autonomii i gazy... tam taki ghattas nie bylby wogole przesluchany, tylko rozstrzelany na ulicy, bez sadu, i to natychmiast...

- teraz juz wiadomo dokladniej, jak sie odbylo anulowanie wczorajszego glosowania w onz w sprawie osiedli w judei, samarii i wschodniej jerozolimie: netanyahu zadzwonil do donalda the first, ten zadzwonil do al sisi, al sisi dal polecenie jego ambasadorowi w onz i glosowanie zostalo odroczone... 'palestynczycy' dostali szalu i teraz dzialaja nad innym sformulowaniem tego wniosku... hallooo hussajn o... widzisz, jak wyglada wspolpraca???

- sad przedluzyl dzisiaj rano areszt ghattasa do poniedzialku... jego adwokat: 'przedluzenie aresztu nie jest usprawiedliwione, to polityka'...

jasne, jasne...

hanin zoabi byla dzisiaj rrano w sadzie dodac otuchy ghattasowi... :D

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

- poszlam na moja piatkowa kawe z polaniyot, wracam i co widze? nad ranem zlapano sqrwiela z berlina na peryferiach mediolanu, zaczal wrzeszczec allah hu akbar i strzelac i zabito go na miejscu... wszyscy odetchneli z ulga i jak pisza wszelkie gazetkies: 'zakonczyl sie poscig'... taaak... juz spoczywaja na laurach... a ja tak sobie mysle, z mojego czulentowo-balkonowego doswiadczenia: mowicie cala prawde? napewno to on? skad ta pewnosc, ze nie mial wspolnikow? ze sqrwiel pewnie juz zwial z niemiec to pisalam juz nastepnego dnia po zamachu... tak to wlasnie wyglada: policje calej europy maja mniej pojecia co wszystko moze byc niz jakas czulentowa kucharka w israelu... ze sqrwiel nie dzialal sam, to tak pewne, jak ja sie nazywam dana... po tylu latach zamachow w europie, bo przeciez bylo tego juz dosyc, nawet jak nie tyle ile w israelu, niczego, ale to niczego sie nie nauczyli oprocz latania do israela po kazdym zamachu o pomoc... a te betonady w berlinie to juz zupelnie mnie polozyly: ile bylo krytyki na betonady ustawiane w israelu? glowe daje, ze nikt, ale to nikt w calej europie nie bedzie oskarzal tego wloskiego policjanta o jakies 'morderstwo z zimna krwia', nie bedzie twierdzil, ze trzeba go bylo tylko unieszkodliwic, ale nie zabijac... takie oskarzenia sa zarezerwowane tylko dla policjantow i zolnierzy israelskich...

nie daj bog, zeby ktos zobaczyl zabitego terroryste... trza zaslonic koniecznie...

- nu i dawno juz nie bylo porwania samolotu, nie? wiec sie sqrwiele przypomnieli i porwali samolot ze 118 niewinnymi ludzmi w drodze z libii na malte... porywacze w negocjacjach z libia, wypuscili grupe kobiet i dzieci... wprawdzie wiadomo o chaosie panujacym w libii, ale tam wladze lotnisk nie wiedza, ze trzeba sprawdzac, sprawdzac i jeszcze raz sprawdzac? trzeba miec nadzieje, ze tym ludziom nic sie nie stanie, ale pewnosci nie ma zadnej... a tak narzekaja na ostre przepisy na lotniskach israelskich... nu, niech narzekaja, ale potem leca bezpiecznie...

- setki przyjaciol i czlonkow rodziny wzielo dzisiaj udzial w pogrzebie dalii elyakim w herzlii, ktora zginela w zamachu w berlinie... syn dalii pozostal przy ojcu w szpitalu berlinskim, corka przybyla na pogrzeb... na prosbe rodziny nie pozwolono wejsc na cmentarz prasie...

- israel zwroci dzisiaj do autonomii palestynskiej jeszcze 9 cial terrorystow, ktorzy zrobili zamachy w ostatnich roku...

- hizballah dzisiaj ustosunkowal sie do likwidacji inzyniera hamasowskiego mohameda al zouari w tunisie: 'odciski palcow israelskich, cala odpowiedzialnosc spada na israelskiego wroga'...

ooo juz jest wyrazna poprawa... wrog israelski a nie syjonistyczny... git... to niech ta odpowiedzialnosc na nas spada... co zrobicie w takim wypadku? zaatakujecie nas?

dana

zamach nozowniczy w efrat w gush etzion: terrorysta wdarl sie do domu, dzgnal nozem mezczyzne okolo lat 50 i uciekl...
ranny w stanie srednim zostal przewieziony do szpitala shaarei tzedek w jerozolimie i cahal rozpoczal poscig za sprawca..

dana

- niby piatek, do tego dzien przed chanuka i bozym narodzeniem, wiec wszyscy powinni byc zajeci wlasnie pieczeniem paczkow i gotowaniem barszczu z uszkami... ale spokoju nam oczywiscie onz nie da... po tym, jak egipt ostatecznie usunal sie z glosowania nad rezolucja onz w sprawie osiedli w judei, samarii i wschodniej jerozolimie, 4 inne panstwa zglosily ochote do glosowania: nowa zelandia, malezja, wenezuela i senegal... glosowanie ma sie odbyc jeszcze dzisiaj wieczorem o godzinie 21 czasu israelskiego i tym razem, jak sie obawiamy w israelu, ta rezolucja bedzie przeglosowana, bo hussajn o i kerry the dranstwo postanowili tuz przed ich odejsciem, 'pokazac' israelowi i netanyahu i po prostu w najlepszym wypadku, wstrzymac sie od glosowania... nie jak zawsze postawic veto, tylko wlasnie wstrzymac sie i w ten sposob umozliwic przeglosowanie tej ohydnej, jednostronnej rezolucji...

hussajn o na oskarzenia, ze dziala przeciwko israelowi: 'nie promujemy rezolucji przeciwko osiedlom'... aha... ale obiecujecie wstrzymanie sie od glosowania 'palestynczykom' nie?

gdybym miala cos do powiedzenia, to w takim wypadku przede wszystkim usunelabym israel z onz i natychmiast potem zaanektowala strefe c, ktora i tak w duzej czesci pozostalaby w israelu... naftali bennett ma racje: w strefie c zyje miedzy 50-80 tysiecy arabow i nie ma tam zadnych arabskich miast... kiedys bylismy gotowi, dla tego urojonego pokoju, zrobic gest w stosunku do arabow i przyjac spowrotem do israela 180 tysiecy tzw 'uchodzcow palestynskich'... wiec te 80 000 to nie 180 000... dac im albo obywatelstwo, albo prawo rezydencji, rozciagnac israelska jurysdykcje na te tereny i zakonczyc ta cala historie raz na zawsze... i zostawic w koncu onz i jej wszystkie organizacje, ktore pod plaszczykiem neutralnosci sa od pierwszej do ostatniej antyisraelskie... prawie 70 lat zmagania sie z tymi 'uchwalami' wystarczy, nie?

dwoch mszczacych sie za ich wlasne niepowodzenia kolesiow...

- amerykanski senator lindsey graham: 'jesli onz poprze ta rezolucje, zaczne dzialac w kierunku zaprzestania pomocy finansowej dla tej organizacji'...

zrodlo polityczne w israelu: 'prezydent obama i sekretarz stanu keryy stoja razem z palestynczykami w tym spisku przeciwko israelowi w onz. mowa jest o podstepie majacym na celu wymuszenie polityki obamy na trumpie zanim bedzie mial wplyw. To opuszczenie israela, obama lamie polityke dziesiatek lat w ktorych usa bronia israela'...

denerwujace bardzo, ohydne, ale hussajn o po pierwsze doklada jeszcze jedna kleske do jego prezydentury i... za 4 tygodnie juz go nie ma, a israel bedzie dalej kwitl i robil, co uwaza za najlepsze... jak wiadomo nam zydom nie od dnia dzisiejszego, ze staramy sie ulagodzic swiat dlugo, czasem za dlugo, ale jak poczujemy noz na szyji, to nie ma litosci wiecej...

- fox news donosi, ze israel znow poprosil trumpa o pomoc przed glosowaniem...

lipniaczek

...jako osoba wierzaca w zwiazek przyczynowo/skutkowy zastanawiam sie, co teraz pierdyknie na swiecie... ONZ zaklada stryczek na szyje swiatu, a swiat mysli, ze to zaproszenie do tanca hula... wszystko wina ocieplenia klimatu...
???

dana

tak tak... mam nadzieje, ze z tym global warming donald the first tez zrobi porzadek...

lipniaczek

...dziwne, ze Egipt nie moze wycofac tej rezolucji, skoro sam ja zaproponowal...
???

dana

cahal okraza teraz i zamyka wioske arabska w gush etzion w ramach poszukiwania terrorysty z dzisiejszego zamachu...

dana

ameryka nie postawila veta, brytania, francja i hiszpania byly za  i rezolucja przeciwko israelowi przeszla...

git... przezyjemy i to...

lipniaczek

...teraz wystarczy tylko nie ugiac sie pod presja... i isc dalej zgodnie z planem...
8)

kasiak

Quote from: dana on December 23, 2016, 09:28:10 PM
ameryka nie postawila veta, brytania, francja i hiszpania byly za  i rezolucja przeciwko israelowi przeszla...

git... przezyjemy i to...

Taka postawa świata to niby nic nowego, ale jednak jest to przykre. Utwierdza mnie to w przekonaniu, że polityka to jedno wielkie bagno...

lipniaczek

...banda fanatykow wierzacych w two-state solution... teraz zaspiewa ich lewacki chor w Izraelu...
???

dana

zwyczajnie poparli ta terrorystyczna autonomie, kompletnie zignorowali uklady oslo, ich wlasna rezolucje 242, dalej negujac zwiazek israela z jego historycznymi ziemiami...

arabowie zrozumieli, ze nie moga nas pokonac militarnie, wiec probuja w sposob dyplomatyczny... ale jak wiadomo, taka rezolucja nie jest niczym wiecej, niz formalnoscia...
absolutnie powinnismy opuscic ta zdegenerowana, skorumpowana instytucje...

ban ki moon sam to przyznaje...

https://www.youtube.com/watch?v=diBmo_0-R7Q

dana

saeb erekat juz wrzeszczy w ekstazie cos o 'wielkim zwyciestwie'...

powiedz mi habibi... co sie u ciebie w tej autonomii zmienilo od wczoraj? nagle bedziecie mogli sie sami utrzymac bez pomocy swiata i israela? naprawicie wasz system wodny? stworzysz prace dla twojego 'narodu'? powiedz mi habibi co zrobisz, jesli israel jutro w odpowiedzi na wasza niesamowita wprost hucpe z tym lataniem po swiecie, ze nie wspomne terroru jaki oplacacie, wycofa pozwolenia na prace i wejscie do israela dla twoich 70 tysiecy 'obywateli'? jak przestanie ci dostarczac prad? jak przestanie leczyc za darmo twoj 'narod'? co zrobisz habibi, ty i twoj szef, jesli israel przestanie troszczyc sie o wasze bezpieczenstwo, po prostu zamknie wszystkie przejscia do strefy a i b? jak sobie dacie rade z hamasem? tak jak sobie 'daliscie rade' w gazie?

bo ja tylko czekam na ten hamas u ciebie, saeb... wtedy israel przylozy jak trza, bo napewno nie zgodzi sie na druga gaze kolo kfat saby i ben guriona... wiec co za zwyciestwo?

lipniaczek

Quote from: dana on December 23, 2016, 10:04:21 PM
zwyczajnie poparli ta terrorystyczna autonomie, kompletnie zignorowali uklady oslo, ich wlasna rezolucje 242, dalej negujac zwiazek israela z jego historycznymi ziemiami...

...co sie robi, kiedy druga strona lamie wczesniejsze umowy?... umowa dalej obowiazuje?...
???