News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 21 grudnia 2017...

Started by dana, December 21, 2017, 10:50:32 AM

Previous topic - Next topic

dana

dzisiaj po poludniu czasu israelskiego odbedzie sie glosowanie w onz, ktore ma na celu odrzucenie oswiadczenie donalda the first, ze jerozolima jest stolica israela... jak nam wiadomo, nie powiedzial nic nowego, przynajmniej nam zydom, ale jak widac, przewrocil troche 70-letnia narracje swiatowa...  na dzisiejszym zebraniu generalnym onz usa nie moze postawic weta, ale mimo, ze sprawa jest z gory przegrana dla israela, nikki haley, ambasadorka usa w onz, ladnie uprzedzila wszystkie panstwa czlonkowskie, ze usa zanotuje wszystkie panstwa glosujace przeciwko decyzji donalda, donald to potwierdzil wyjasniajac krotko, ze nie zaakceptuje, ze jakies panstwo bierze miliony od usa, a potem wystepuje przeciwko ameryce... wyglada to bardzo logicznie i dla israela swietnie nie? ale nie dla naszej lewackiej dziennikarki, podobno odpowiedzialnej za sprawy zagraniczne, dany weiss.. otwieram dzisiaj rano tv, zeby obejrzec poranne wiadomosci i slysze dane w reportazu z washingtonu mowiaca o tym glosowaniu i oswiadczeniu trumpa o konsekwencjach dla panstw glosujacych przeciwko decyzji o jerozolimie: 'donald trump zachowuje sie jak bandyta'... rzeczywiscie dana? bandyta? nicha, ze ty lewaczka az do bolu, ale bandyta? stoi w obronie israela, w obronie prawa israela ustanawiac stolice tam, gdzie uwaza ze powinna byc... ty jestes rowniez przeciwko israelowi? ty mi powiedz: jesli ty pomagasz twojej sasiadce przez cale lata i nagle okazuje sie, ze ta sasiadka wygaduje na ciebie do innych, ty bedziesz jej dalej pomagac, czy przestaniesz i wtedy ona bedzie mogla powiedziec o tobie 'bandytka'? nedzny charakterek masz, dana, nedzny...

https://www.youtube.com/watch?v=BE_UaSr6B9w

dana weiss

- minister spraw zagranicznych bahrainu khalid bin ahmed al khalifa,  dal do zrozumienia, ze bahrain bedzie glosowal razem z usa: 'nie ma co walczyc z usa w sprawie drugorzednej, kiedy my musimy walczyc razem przeciwko jasnemu i obecnemu niebezpieczenstwu, jakim jest islamska, faszystowska republika'....

- salman, krol arabii saudyjskiej, zapewnil mahmouda de autonomia, ze jego kraj nadal popiera twierdzenia 'palestynczykow', ze jerozolim jest ich stolica: 'popieramy uzasadnione prawo narodu palestynskiego do ustanowienia niepodleglego panstwa ze stolica we wschodniej jerozolimie'...

- yahya sinwar, przywodca hamasu w gazie, oswiadczyl dzisiaj rano: 'od teraz hamas nie bedzie kontrolowac cywilnych spraw strefy gazy i nie bedzie czescia tego podzialu'... sinwar wyjasnil, ze podzial zaszkodzil hamasowi jako ruchowi oporu i dlatego postanowil 'jako wybor strategiczny z ktorego nie ma drogi powrotnej, zniknac na zawsze ze sceny cywilnej, bez wzgledu na cene'... wg sinwara, hamas zrobil wszelkie niezbedne ustepstwa i jest gotowy do doprowadzenia pojednania do konca... 

aha... cos z tym pojednaniem widac nie bardzo wam idzie... i z tym przejeciem wladzy przez mahmouda de autonomia w gazie tez jakos slabo, nie yaha? jak ty znikniesz z areny cywilnej to ja jestem krolowa angielska...

- partia rzadzaca w afryce poludniowej zalecila rzadowi obnizenie poziomu stosunkow dyplomatycznych z israelem i zamienienia ambasady w tel avivie w 'urzad interesow'... decyzje ta podjeto w ramach 'solidarnosci z ucisnionymi mieszkancami palestyny w swietle amerykanskiego uznania jerozolimy jako stolicy israela'... 

uwielbiam ta logike 'karania' israela za decyzje amerykanskie...  :D :D :D

-  pracownicy teva demonstruja teraz kolo kikar zion w jerozolimie... praca tramwaju nie jest zaklocona...

- ministerka sprawiedliwosci ayelet shaked i minister obrony avigdor lieberman wniosa w najblizsza niedziele do zatwierdzenia poprawke do procedury zapobiegania wjazdu dluznikow 'palestynskich' do israela... dlugi mieszkancow autonomii doszly do ponad pol miliarda shekli tylko w zgloszonych sprawach... ocenia sie, ze zadluzenia arabow autonomii, ktore nie zostaly zgloszone wynosci ponad 2,5 miliarda shekli... prawo umozliwiajace uzyskania zadluzen arabow w stosunku do israelskich wierzycieli przez uniemozliwienie wjazdu do israela istnieje od roku 1998, ale napotykalo na trudnosci ze strony autonomii... wg wprowadzonej poprawki, nie bedzie sie przekazywac nazwisk dluznikow do autonomii, tylko zawiadomi sie dluznika przy jego wjezdzie do israela, ze ma 30 dni na oddanie dlugu zanim zabroni mu sie wjazdu do kraju...

- sily bezpieczenstwa zaaresztowaly dzisiaj w nocy na terenach judei i samarii 11 poszukiwanych arabow...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

Margal

dana

w najlepszym wypadku wstrzyma sie od glosu...

dana

- na pomniku kolo kibucu ramat rachel, postawionego ku czci walk w wojnie wyzwolenczej, arabowie wypisali antysemickie slogany... policja wszczela sledztwo...

- netanyahu zaatakowal teraz onz przed dzisiajszy glosowaniem: 'dzisiaj jest bardzo wazny dzien. wazny w israelu i wazny poza israelem. jerozolima jest stolica israela czy onz to uzna czy nie. zabralo 70 lat, zanim usa uznala to oficjalnie i potrwa jeszcze lata, zanim onz rowniez to uzna, ten dom klamstw. stosunek wielu panstw na calym swiecie na wszystkich kontynental zmienia sie i w koncu do przebije sie przez sciany onz. panstwo israel odrzuta to glosowanie od reki, nawet zanim zostalo przyjete. jerozolima jest nasza stolica, bedziemy kontynuowac budowanie jej i ambsady panstwa, najpierw amerykanska, przeniosa sie do jerozolimy. zapiszcie to, co powiedzialem, bo to sie stanie'...

- hanan ashrawi, znana dzialaczka owp, dzisiaj w wywiadzie dla ynet: 'palestynczycy oczekuja dzisiaj znalcznej wiekszosci, chociaz rezolucja onz ma tylko symboliczne znaczenie. wazna bedzie akceptacja tej decyzji. chcemy uznania palestyny z jerozolima jako jej stolica i bedziemy sie dalej starac o pelne czlonkostwo w onz'...

na pytanie, jaki bedzie nastepny krok autonomii, ashrawi powiedziala: ' o krokach poinformujemy w momencie, kiedy zadecydujemy o naszych priorytetach i dalszych dzialaniach, ale moge wam przyrzec, ze to bedzie trwalo i nie moze byc tylko rzecza jednorazowa, bo uwazamy, ze jest to bardzo powazne, to zniszczylo szanse na pokoj, to zniszczylo wiarygodnosc usa i to wzmocnilo najbardziej radykalny rzad w historii israela, ktory prowadzi do nikad, oprocz rozszerzania osiedli i calkowitego naruszenia praw paletynczykow i praw czlowieka'...

co ty nie powiesz hanan... zniszczylo szanse na pokoj? te negocjacje sa trupem od conajmniej dwoch lat... te proby dojscia z wami do pokoju trwaja juz prawie 50 lat i ladnie odrzucaliscie je ciagle... nagle ci ta rezolucja onz taka wazna? dlaczego nie byla wam wazna rezolucja o podziale palestyny w 1947 roku? ty chcesz wlasne panstwo? ty mi powiedz, jak tam twoje dzieci zyjace w luksusie za granica za pieniadze swiata? nie chca zyc w autonomii, przyszlym, wymarzonym panstwie palestynskim?

dana

las vegas bierze przyklad z israela i instaluje slupki bezpieczenstwa... powoli, ale na pewniaka swiat bierze lekcje bezpieczenstwa u nas...

dana

mahmoud idzie na calego... jego partia owp oswiadczyla, ze 'trump jest jak hitler'...

donaldowi the first to sie napewno spodoba... :D :D :D

dana

tymczasem gadaja...  recep de turcja powiedzial wczesniej, ze ma nadzieje, ze 'usa dostana nauczke od swiata. usa, kolebka demokracji, chce kupic wole panstwa dolarami. panie trump, pan nie moze jupic woli turcji demokratycznej panskimi dolarami, nasza decyzja jest jasna'... recep habibi... turecka demokracja? demokracja? posmialam sie i chyba jeszcze wielu... 

'palestynski' minister spraw zagranicznych riyad al maliki: 'usa znow traca okazje do anulowania ich nieprawnej i prowokacyjnej decyzji. ufamy, ze panstwa glosujace beda opierac sie na naszej historii i na logice opartej na podstawowych prawach czlowieka. mimo okupacji, nie zrezygnowalismy z pokoju za wszelka cene'... 

tak tak riyad... na waszej historii... tej 50-letniej tak? bo dluzszej historii to wy 'palestynczycy' nie macie...

nikki haley: 'glosowanie zmieni sposob, w jaki patrzymy na onz i na panstwa, ktore nie szanuja nas w onz. zapamietamy to, gdzy zostaniemy wezwani do wniesienia ponownego wkladu w onz i zapamietamy to, kiedy panstwa poprosza nas, by placic wiecej i wykorzystywac nasze pieniadze i nasze sily pomocy'...

danny danon przedstawia zwiazek zydow z jerozolima, mowi o terrorze 'palestynskim', ostrzega, ze taka decyzja onz tylko doda checi arabom do kontynuowania przemocy i terroru.. powiedzial nawet, ze 'ci ktorzy sie sprzeciwiaja uznaniu jerozolimy za stolice israela to slepe marionetki na klamstwa palestynczykow', ale to nic nie pomoze... ta sprawa jest przeglosowana, zanim glosowanie sie rozpocznie...

git... mahmoud bedzie mogl znow oglosic, jaki to on jest fantastyczny i jak swiat go popiera...  i to bedzie wszystko...  mnie ciekawi, kto zaglosuje 'wstrzymanie' i co zrobi potem donald the first...

dana

- yahya sinwar, przywodca hamasu w gazie: 'pojednanie sie zawala, poniewaz chca, zebysmy oddali bron oporu i zamkneli nasz tunele'...

no shit yahya... ze sie zawali to nawet ja wiedzialam w momencie, jak oglosiliscie to pojednanie... :D :D :D

- netanyahu: 'dziekuje prezydentowi trumpowi i ambasadorece haley za to, ze staneli kolo israela, prawda wygra w koncu'...

- hamas wzywa do wyjscia jutro na ulice w ramach 'dnia gniewu'...

- jak podaja teraz, israelowi udalo sie przelamac konsensus w eu: wegry i czechy maja sie wstrzymac od glosowania w onz...

nu, ja to chce zobaczyc...

dana

oprocz nikki haley i danny danona gadaja tam tylko reprezentanci panstw muzulmanskich i arabskich... kazdy dokladnie gada to samo, co jego poprzednik... mogliby to sobie oszczedzic i od razu przystapic do glosowania, nie? :D :D :D

dana

wstydu ci ludzie w onz nie maja, klamiac gadkami o roznych miedzynarodowych prawach, ktore wogole nie istnieja... poludniowa afryka wogole przegonila dotychczasowych mowcow zadajac, zeby te panstwa, ktore maja swoje konsulaty i ambasady w jerozolime, natychmiast przeniosly je do tel avivu... ja nie moge... co za hipokryzja i zaklamanie tych panstw...

israel powinien dzisiaj anulowac swoje czlonkowstwo w onz...

dana

135 za, 9 przeciw, 35 panstw wstrzymalo sie od glosu, w tym polska...

niespodzianek nie bylo...  :D

dana

nikki haley: 'onz jest wrogie israelowi. dziwie sie, ze israel nadal pozostaje w tym wrogim ciele'...

nu, ja sie tez dziwie, juz od dawna... i chyba prawie caly israel sie dziwi...

tomek

Gdzie można sprawdzić, jak głosowały poszczególne kraje?

dana

juz daje w nastepnym poscie...

troche trwa zanim zbiore wszystko... :D

dana

- ehud barak, byly, i najgorszy' premier israela, nie przestaje pluc... dzisiaj zaatakowal znow netanyahu nie tylko twierdzac, ze polityka netanyahu doprowadzi do dwunarodowego panstwa, ale nawet zapowiedzial, ze 'tysiace cywili israelskich wyjdzie na ulice w protestach' i ze polityka ta doprowadzi do tego, ze 'wyzsci oficerowie cahalu i shabaku odmowia wykonania rozkazow'...

ehud draniu... ty powinienes byc teraz oskarzony o wezwanie do buntu...

- wyniki glosowania...

biuro netanyahu: 'israel odrzuca rezolucje onz i wyraza zadowolenie z duzej liczby panstw, ktore nie glosowaly za przyjeciem tej rezolucji, panstwa, ktore odwiedzil netanyahu w europie, w afryce i w ameryce lacinskiej. israel dziekuje prezydentowi trumpowi za jego jednoznaczne stanowisko na korzysc jerozolimy i dziekuje panstwo, ktore zaglosowaly razem z israelem, razem z prawda'...

emmanuel nachshon, rzecznik israelskiego ministerstwa spraw zagranicznych: 'li8czba panstw, ktore nie poparly tej rezolucji i tych ktore wstrzymaly sie od glosowania jest znaczaca. nie caly swiat wzial udzial w tym przedstawieniu'...

naftali bennett, minister edukacji: 'rezolucja onz dodaje odwagi terrorowi'...

gilad erdan, minister bezpieczenstwa wewnetrznego: 'historyczny zwiazek narodu zydowskiego do jerozolimy jest silniejszy niz wszystkie decyzje przestraszonych narodow, ktore nie sa gotowe przyznac prawdy – jerozolima jest solica panstwa israel i narodu zydowskiego. palestynczycy groza, narodu glosuja, a my budujemy'...

ayman ouda, przewodniczacy wspolnej listy arabskiej w knesset: 'glosowanie wiekszosci panstwa swiata mimo kampanii naciskow i grozb, to policzek dla polityki donalda trumpa i benjamina netanyahu. jest to jasnym wezwaniem miedzynarodowej spolecznosci o pokoj i prawo narodu palestynskiego do niepodleglego panstwa ze wschodnia jerozolima jako jego stolica. wyglada na to, ze podroze premiera po swiecie sluza przede wszystkim do wymigania sie od przesluchan'...

biuro mahmouda de autonomia: 'glosowanie odzwierciedla przezstrzeganie przez spolecznosc miedzynarodowa praw palestynczykow i wymuszanie i grozby nie zapobiegly temu. bedziemy kontynowac nasze wysilki w onz i w miedzynarodowych organizacjach, zeby polozyc kres okupacji i stworzymy nasze panstwo, ktorego stolica bedzie wschodnia jerozolima. dziekujemy wszystkim, ktorzy poparli ta rezolucje mimo wywieranych na nich naciskow'...

rzecznik mahmouda de autonomia: 'decyzja onz to zwyciestwo palestynskie'...

tak tak... wy macie mase takich 'zwyciestw'...

recep de turcja: 'spoleczenstwo miedzynarodowo pokazalo, ze godnosc i suwerenneosc nie jest do sprzedazy'...

hamas: 'rezolucja ons jest zwyciestwem dla jerozolimy i porazka dla glupoty trumpa'...

- dziennikarze israelscy znalezli nastepny punkt, w ktorym mozna napluc na netanyahu... okazuje sie, ze przy polozeniu kamienia wegielnego pod biblioteke narodowa w jerozolimie, netanyahu obiecal, ze przekaze bibliotece prywatny zbior jego ojca, benziona netanyahu, znanego historyka, badacza historii zydowskiej... po ironicznym dziennikarz najpierw z sarkazmem powiedzial 'widzicie, netanyahu tez umie dawac' i zaraz potem dodal, ze po uroczystosci netanyahu poprosil dyrektora biblioteki, zeby zbior jego ojca byl dobrze strzezony, najlepiej w bunkrze, ktory ma byc zbudowany pod biblioteka... i wtedy zaczela sie krytyka... bo niby jak to netanyahu moze prosic o cos takiego...

a dlaczego nie? jest mu to wyjatkowo drogie... inni darczyncy, dajacy pieniadze lub wartosciowe dla nich przedmioty tez maja rozne prosby, wiem to z doswiadczenia z mojej pracy, wiedza to wszyscy... ale oczywiscie wszystkim wolno i wszystkim wypelnia sie ich prosby, tylko netanyahu jest krytykowany... nie moge juz sluchac tego lewactwa, dla ktorego nie ma juz zadnych granic, nie etycznych, nie moralnych, nie trzymania sie prawdy, wszystko, ale to wszystko jest dobre, jak dlugo mozna kopac netanyahu...