News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 25 grudnia 2017...

Started by dana, December 25, 2017, 10:00:55 AM

Previous topic - Next topic

dana

nu, to dostalismy 2 prezenty na gwiazdke: guatemala zawiadomila, ze idzie w slady usa i prezydent guatemali zawiadomil, ze zalecil jego ministerstwu spraw zagranicznych rozpoczac kroki do przeniesienia ambasady guatemali z tel avivu do jerozolimy i donald the first zawiadomil, ze skraca finansowanie onz o 285 milionow dolarow ... :D :D :D

- sekretarz generalny ligi arabskiej ahmed abu gheit zawiadomil, ze powoluje komisje pod jego kierownictwem z udzialem ministrow spraw zagranicznych jordanii, egiptu, arabii saudyjskiej i autonomii palestynskiej, ktorej celem bedzie okreslenie polityki walki w kwestii jerozolimy... wg wyzszych urzednikow w ramalli, kairze i ammanie, decyzja o utworzeniu tej komisji powstala glownie na tle fiaska 'palestynskiego' w walce z usa i z powodu obawy jordanczykow o ich pozycje jak kustosz swietych miejsc w jerozolimie... wyzszy urzednik jordanski: 'to wysoka komisjakierowana przez sekretarza generalnego ligii arabskiej, ktora wlasciwie zabiera z rak palestynczykow polityki walki arabskie z deklaracja trumpa w sprawie jerozolimy. palestynczycy poniesli calkowite fiasko w walce o opinie publiczna, abu mazen skomplikowal nasze stosunki z trumpem i w koncu zostalismy, znow, z populistycznymi, demagogicznymi, rozwscieczonymi i pustymi wypowiedziami prezydenta turcji erdogana'...

chyba mahmoud strzeliles sobie w noge... ulica arabska w egipcie, jordanii i saudii nie wybuchla, jak to sobie marzyles... poparcia tak naprawde to nie masz wsrod twoich braci, bo ... donald the first po twoich bunczucznych oswiadczeniach przestal sie interesowac pokojem miedzy israelem a toba, przynajmniej w najblizszym okresie...  bedzie interesujaco obserwowac, co teraz zrobisz... aha... najpierw oczywiscie oglosisz to twoje 'panstwo pod okupacja'... wtedy dojda napewno jeszcze kroki israelskie... bedzie super interesujaco... i z twoim przyjacielem recepem jak widac tez nie wyglada nadzwyczajnie w swiecie arabskim...  :D :D :D

- cahal zatrzymal dzisiaj w nocy podczas najazdu na wioske kusra 7 arabow podejrzanych o zaangazownie w atak na wycieczke bar mitzvy...

- lior horev, zewnetrzny doradca policji, ktory musial ustapic z jego stanowiska z powodu podejrzen o przecieki, zawiadomil dzisiaj na jego twitterze, ze zalecenia policji w sprawie sledztw netanyahu 1000 i 2000 zostana podane w ciagu dwoch tygodni i 'beda zawierac nowe informacje, ktore spowoduja trzesienie ziemi'... horev rowniez przewiduje nowe wybory na maj, w ktorych likud 'wezmie udzial pod nowym kierownictwem'...

- sily bezpieczenstwa zaaresztowaly w nocy na terenach judei i samarii 22 poszukiwanych arabow...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

- policja odpowiedziala na twierdzenia liora horeva: 'horev nie mial dojscia do materialow sledztwa netanayu. Jak policja wielokornie podkreslila w przeszlosci, zaden doradca zewnetrzny nie ma dojacia, i nie mail dojscia do dokumentow sledztwa, i juz napewno nie w dziedzinie, do ktorej nawet wysocy urzednicy policji nie maja. dezinformacja, nie ma zwiazku miedzy publikacja a rzeczywistoscia'...

- deszcz, ktory zaczal padac wczoraj, teraz juz sie skonczyl... poziom kinneret podniosl sie po raz pierwszy od ostatniego maja o 1.5 centimetra i na hermonie spadl snieg...

dana

- yahya sinwar, przywodca hamasu w gazie, powiedzial dzisiaj, ze kassem suleimani, dowodca sil al quds w gwardiach rewolucyjnych irany, obiecal przywodztwu hamasu, ze gwardie rewolucyjne beda popierac hamas i udosteniom mu wszelskie srodki do walki o jerozolime...

- w judei i samarii gniew z powodu decyzji frontu domowego o zaprzestaniu, mimo napietej tam sytuacji, finansowania samochodow oficerow bezpieczenstwa, co oznacza, ze od przyszlego tygodnia front domowy nie bedzie zaangazowany w kupno i utrzymanie samochodow oficerow bezpieczenstwa... dotychczas komando frontu domowego uczestniczylo w utrzymaniu i zakupieniu samochodu, jak rowniez kontrole pojazdow raz na piec lat...

- oren hazan, parlamentarzysta likudu, dolaczyl sie dzisiaj rano do demonstrantow kolo wiezienia nafta, ktorzy protestowali przeciwko odwiedzinom wiezniow bezpieczenstwa, jak sie ladnie nazywa terrorystow siedzacych w wiezieniach israelskich, przez ich rodziny mieszkajace w judei i samarii i zablokowali wjazd do tego wiezienia...  hazan do rodzin: 'wasze ohydne usmiechy wymazemy z waszych twarzy'... teraz hamas zwoluje konferencje prasowa kolo przejscia beit hanoun w zwiazku z tym wydarzeniem...

nu, i co macie zamiar zrobic, sinwar? :D :D :D

- majdi al khalidi, starszy doradca mahmouda de autonomia, powiedzial dzisiaj, ze 'jestesmy rozczarowani decyzja guatemali o przeniesieniu ambasady do jerozolimy. mowa jest o decyzji nielegalnej i niewaznej. bedziemy walczyc przeciwko tej decyzji drogami dyplomatycznymi i politycznymi'...

jakimi to drogami dyplomatycznymi i politycznymi, majdi? bo tego  juz nie powiedziales... znow puste gadki, bo tak naprawde, to nic nie mozecie zrobic... kazde panstwo ma prawo do zadecydowania, gdzie bedzie zlokalizowana jego ambasada..

lipniaczek

...dyplomacja arabska: wasze bezpieczenstwo jest w zasiegu naszej reki...
???

dana

dana

- norwegia zawiadomila, ze przestaje finansowac organizacje promujace bds... 

mahmoud... petla twojego dzialania zaciska ci sie na szyji, habibi... pocieszam sie tylko, ze konta w bankach szwajcarskich masz zapelnione i nie bedziesz glodowal... :D :D :D

- jordania tez sie zdenerwowala na guatemale: 'prowokacja absurdalna'... abdullah... absurdalne jest zachowanie sie twojego waqf na har ha-bait...

- sad przedluzyl areszt dla ahed tamimi, jej matki nariman i jej kuzynki nour tamimi o 4 dni... 

super... troche posiedzi, to moze nastepnym razem nie zacznie wymierzac policzkow zolnierzowi cahalu...

- organizacja regavim donosi, ze organizacja uawc pomagajaca autonomii w rolnictwie oglosila, ze zasadzi tysiace drzew w stategicznych punktach strefy c w judei i samarii, ktora jest pod pelna kontrola israela... plan ich przewiduje sadzenie drzew miedzy innymi w okregu maaleh adumim, miedzy jerozolima a ramalla,  w gussh etzion i innych miejscach... finansowac ma je norweska organizacja popierana przez norweska partie pracy... uawc popiera bds...

nu, nie wiem, czy wam sie to uda po dzisiejszym oswiadczeniu rzadu norweskiego, i oczywiscie israel napewno sie na to nie zgodzi....

- dzisiaj wieczorem rozpoczyna sie w knesset debata i glosowanie nad prawem zalecen i przypuszcza sie, ze potrwa okolo 45  godzin...

ujjj... naszym parlamentarzystom czasie sie zdarza pracowac... :D :D :D

tomasz

Quote- deszcz, ktory zaczal padac wczoraj, teraz juz sie skonczyl... poziom kinneret podniosl sie po raz pierwszy od ostatniego maja o 1.5 centimetra i na hermonie spadl snieg...

Dana, ludzie mieszkający na terenach w miarę bezpiecznych jeśli chodzi o ilość wody, jak Polska na przykład, nie do końca zdają sobie sprawę jak ważna to jest informacja dla Izraela :)
Napisz kiedyś więcej jak to jest w kraju, w którym od tysięcy lat woda jest cenna jak krew, płynie praktycznie jedna rzeka i to jeszcze trzeba się nią dzielić z niebyt przyjaźnie nastawionymi sąsiadami  :)
Napisz jak do każdego krzaczka w kibucach na Negevie podciągnięty jest wężyk z wodą, w tamtych stronach odsalaną wodą morską.

Mnie bardzo cieszy informacja o deszczu i śniegu na Hermon  :D

Pamiętam, jak w 2012 byliśmy w tamtych stronach i spadło wtedy naprawdę dużo śniegu, i ludzie o mało nie tańczyli z radości. Jeden gość zapakował śnieg na pickupa, zapytaliśmy go po co
- chcę zabrać do domu i pokazać dzieciom, jeszcze nie widziały - odpowiedział z uśmiechem od ucha do ucha

A Druzowie na Wzgórzach Golan mieli niezłą zabawę w budowanie igloo   :D

dana

sprawdze, czy uda mi sie znalezc to, co pisalismy na starym forum erec israel... jak nie znajde, to cos napisze nowego... :)

tomasz

Ojej, to Ty pisalaś na Erec Israel ? Dlaczego tam się nic nie dzieje od maja ?  Czasami fajne strony internetowe się "wypalają" ?  :-[

dana

nie bylam tam sama... o wodzie wlasnie pisal inny admin... jakis problem tam jest z wyszukiwarka... glowna strona ma wszystkie ciekawe artykuly dalej, nie dziala tylko forum ereca... :)

dana

znalazlam pare linkow tomaszu... zaczne powoli wklejac w zakladce versatile israel... w shabes zaczne, bo nie mam teraz tyle czasu... :D

lipniaczek

...czy informacje z turystycznej szufladki forum Ereca przepadly na zawsze?...
???

dana

tak... wraz z zamknieciem forum znikl ten watek, niestety...