News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 29 stycznia 2018...

Started by dana, January 29, 2018, 02:46:37 PM

Previous topic - Next topic

dana

yedioth achronot zaserwowaly nam dzisiaj 'dobra' wiadomosc: 'w israelu wiecej ludzi choruje na raka, ale mniej umiera'...   ja sie was pytam: czy my jestesmy normalnym narodem?

- nastepny skandalik: jakis dziennikarzyna opublikowal tajne nagranie sprzed 9 lat, w ktorym slychac krzyczaca na jakiegos pracownika sare netanyahu... i natychmiast zaczely sie spekulacje, czy ona jest normalna, moze potrzebuje pomocy psychologa, ze jakoby rozsiewa terror w domu premiera, ze zachowuje sie jak dyktator... sam netanyahu wczoraj odniosl sie do tego nagrania: 'czy nikt z was w ostatnich 9 latach nie podniosl glosu na kogos?'...  paru normalniejszych dziennikarzy zareagowalo z trafna krytyka: nagranie to nie ma zadnego znaczenia politycznego... sami sobie podstawiamy noge, bo tajne nagranie to tajne nagranie i jesli sie je ujawnia, mozemy stracic zrodla informacji... nie ma granicy na nagonke na rodzine netanyahu'...

a ja mysle, widzac komentarze pod tymi artykulami, ze narod israela jest juz zmeczony tymi 'sensacjami'... zaufanie do mediow spada praktycznie z tygodnia na tydzien... a lewica nie rozumie wogole, co robi... to samo z tymi cotygodniowymi demonstracjami lewicy, ktore zaczely sie w petah tikvie, przeszly do tel avivu, teraz sie rozdzielily, bo many naftali i eldad yaniv sie poklocili, wiec naftali zebral w sobote w petah tikvie AZ 250 osob, a yaniv w tel avivie jakies 1000 i oni tez nie widza, ze grzezna w tym blocie, ktory sami stworzyli...

- netanyahu odal sie dzisiaj rano z krotka wizyta do moskwy i teraz spotkal sie z putinem...

- dzisiaj rano odbylo sie w knesset pilne posiedzenie parlamentarneh rady spraw wewnetrznych w sprawie deportacji infiltratorow z udzialem ministra spraw wewnetrznych, arie deri the ganev, ktory jest odpowiedzialny za realizacje deportacji to rwandy... deri the ganev otworzyl posiedzenie mowiac, ze 'w ostatnich tygodniach wzrosla kampania pomocy dla infiltratorow i przyszedl czas na rozbicie razacych klamstw. potepiam zjawisko potaniania holocaustu. pozostawimy uchodzcow i wydalimy szukajacych pracy. kazdy, kto zlozyl wniosek o azyl do 31 grudnia i wniosek ten nie zostal jeszcze rozpatrzony, nie bedzie deportowany'... podczas bardzo burzliwej debaty yoav kish (likud), przewodniczacy rady, usunal z sali  na krotki czas r parlamentarzystow z lewicowych partii meretz i 'obozu syjonistycznego' i parlamentarzyste orena hazana z likudu... podczas usuwania tamar zandberg (meretz), ta krzyknela 'jestescie przyjaciolmi nazistow' i potem w koncu dyskusji 'wyjasnila': 'demagogia kisha przekroczyla wszystkie czerwone linie i powtarzam, ze powiazania rzadzacej partii z partiami antysemickimi i nazistowskimi w europie to hanba dla panstwa israela i hanba dla rzadu israela. nie moz byc, ze ten rzad uzywa dmagogi holocaustu, kiedy mu wygodnie jednoczesnie, retroaktywnie przygotowuje ludobojstwo w rwandzie, utrzymuje kontakty z negujacymi holocaust w polsce i przyjmuje antysemitow z austrii'... 

alez ty klamiesz bezczelnie zandberg... to wy wlasnie uzywacie holocaustu w sprawie tych deportacji rekrutujac ocalalych w israelu do waszej kampanii klamstw... rzad nie utrzymuje zadnych kontaktow z nazistowskimi partiami w europie... nie ma zadnego ludobojstwa w rwandzie i nikt w polsce nie neguje holocaustu, bo go kazdy polak doswiadczyl na wlasnej skorze... ale wam, skrajnemu lewactwu, kazde klamstwo dobre, nie? szkoda, ze ci pozwolili wrocic na sale obrad...

tamar zandberg i amir ohana z likudu...

- hizballah ustosunkowal sie do wczorajszego ostrzezenia rzecznika cahalu: 'ten artykul jest rodzajem nonsensu i prowokacji opublikowanej tylko przez kogos, kto jest tchorzem. hizballah jest jest dzisiaj silniejszy i ma mozliwosci zniszczyc israelska armie. israel jest regionalnie i miedzynarodowo odizolowany i spiny medialne, ktore z niego wychodza, maja na celu ukryc jego niepowodzenia'...

- autonomia palestynska zawiadomila, ze premier indii modi odwiedzi ramalle w przyszlym tygodniu...

- w zwiazku z nowym prawem w polsce w sprawie holocaustu, minister edukacji naftali bennet nakazal przydzielenie dwoch godzin lekcji na temat ;zaangazowanie spolecznlosci lokalnych, w tym polski, w zagladzie narodu zydowskiego i obowiazkowych lekcji o 'znalezienie i deportowanie zydow do obozow zaglady wymagalo wspolpracy z lokalna spolecznoscia, ktora sama byla przesladowana przez nazistowski rezim'... bennett dodal: 'termin polskie obozy zaglady nie jest dokladny, poniewaz to byly niemieckie obozy zaglady na ziemi polskiej. ale to fakt historyczny, ze wielu polakow pomagalo w mordowaniu zydow, donosilo, wydawalo i sami mordowali podczas i po holocauscie. nie mozna ignorowac faktu, ze jest wielu polakow, ktorzy wspolpracowali z nazistami i musimy zadbac o to, zeby israelscy uczniowie znali rzeczywistosc, jaka miala miejsce'...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

tomek

Reakcja Benneta zakrawa na histerię. Wczesniej Lapid, o którym mówią u nas  ze jest kandydatem  na premiera.  Netanyahu tez wypowiada sie w bardzo ostrym tonie. W naszych gazetkies publicyści krytykują co prawda obecny kształt ustawy (ona jest teraz skierowana do senatu wiec moze sie jeszcze zmienić) ale z drugiej strony są zdumieni reakcjami polityków izraelskich. To nie są słowa troski o to co sie dzieje u przyjaciół. Wychodzi na to, że ostatnie dwadzieścia lat, kiedy Polska jest postrzegana jako jeden z najbardziej proizraelskich państw swiata mozna sobie wsadzić do kosza. Ta proizraelskosc to nie moje słowa tylko słowa z naszych gazet. Zupełne niezrozumienie intencji naszego ustawodawcy jakie stoi byc moze u podstaw oskarżeń płynących z Jerozolimy bardzo źle wróży przyszłości.. ustawy mozna poprawiać ale pod taką presją to polski rząd sie tylko usztywni i nie zmieni jednej joty. Mnie osobiście dziś bardzo zabolała krytyka Polski ze strony gazet niemieckich. Nie dlatego że krytykują tylko dlatego, że mowią tym samym językiem co w Izraelu. Po Niemcach czekamy teraz na krytykę ze strony Francji i Rosji. Świetna okazja żeby Polaczkom przywalić.

Tu artykuł, który oddaje gęstniejącą atmosferę: http://www.rp.pl/Dyplomacja/180129367-Haszczynski-Izrael-i-polskie-obozy-Trzeba-rozbroic-te-bombe.html

A tu o babci Lapida, którą "zabili Polacy": https://wpolityce.pl/polityka/378720-izraelski-polityk-utrzymuje-ze-jego-babcie-zamordowali-polacy-ale-historia-jego-rodziny-jest-inna

lipniaczek

...w tym wypadku Polska powinna byc w stanie sie obronic...
???

dana

dlaczego uwazasz, ze reakcja bennetta jest histeryczna? wg mnie nie... chce, zeby mlodziez w szkolach dostala wiecej informacji w zwiazku z ta obecna burza... ta mlodziez slucha wiadomosci przeciez, sa wsrod niej wielu sfaradyjczykow, ktorych rodzice lub dziadkowie przybyli z panstw arabskich i moze potrzebuja dodatkowych informacji na temat zaglady... lapid i nie tylko lapid, kazdy przywodca kazdej partii w israelu uwaza sie za kandydata na premiera, szczegolnie wlasnie z partii lewicowych, jaka w rzeczywistosci, mimo zapewnien lapida, ze on centrum, jest rowniez i yesh atid... nie ma, przynajmniej w tej chwili, nikogo sposrod israelskich politykow, ktory zagraza pozycji netanyahu... on sie wyraza ostro? gdzie? bo nie zauwazylam... natomiast przeczytalam artykul, w ktorym doslownie przyznaja israelowi racje...
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,161770,22953887,galopujacy-major-izrael-ma-racje-ze-tupnal-noga-w-sprawie.html#Z_MT

ja ci cos powiem... ja wiem, ze ja jestem politycznie niepoprawna, ale tak juz jest... przez kogo polska jest postrzegana jako jeden z najbardziej proisraelskich panstw na swiecie? przez polske? bo nie tak bardzo przez israel... antysemityzm i antyisraelizm ma sie w polskim spoleczenstwie calkiem dobrze... polska jako panstwo glosuje w onz przeciwko israelowi w najbardziej zaklamanych rezolucjach, a w najlepszym przypadku wstrzymuje sie od glosu... chcesz mi powiedziec, ze panstwo, ktore doskonale zna historie zydow, wie, ze stolica zydow od zawsze byla jerozolima i wstrzymuje sie w glosowaniu w takiej rezolucji w onz jest przyjacielem israela? wstrzymujac sie od glosu staje po stronie 'palestynczykow' pomagajac im w ich klamstwach... po stronie 'palestynczykow' uprawiajacych morderczy terror przeciwko zydom w israelu i oplacajac tych siedzacych w wiezieniach i rodziny terrorystow... tamto przyjazne panstwo...  nie mysl, ze mysle tak o polsce tylko... israel nie ma przyjaznych im panstw, oprocz usa i mikronezji... taka jest prawda... wszystkie inne maja swoje interesy pokazujac ich sympatie do zydow... jakby nie bylo, israel pomaga gdzie moze, rowniez jego zagorzalym wrogom... kto leczy rannych syryjczykow? cos slyszales? bo ja nie... israel leczy... kto nawet podczas ostrzeliwania israela rakietami wprowadza do gazy 1500 ciezarowek z zywnoscia i towarami dziennie? egipt? jordania? nie... israel... egipt i jordania i autonomia maja mase przyjaciol na swiecie, ktorzy ich popieraja, w tym polske...

wiem, ze kazdy z nas widzi swoja strone tego obecnego problemu i trudno, zeby bylo inaczej, prawda? ty widzisz zadania i presje israela, ja widz, w koncu, nareszcie, ze ten israel przestaje dawac sie kopac... caly swiat pluje na nas od lat o wszystko, absolutnie o wszystko, rowniez o to, co robia wszystkie inne panstwa, ale niby im wolno, a israelowi nie... i israel milczal, nie protestowal... byle tylko ten swiat nas kochal... nu, ten swiat zydow nie kochal nigdy i nigdy nie bedzie kochal i w koncu jest rzad israela, do ktorego to doszlo i teraz nie daje sie kopac i odpowiada... rowniez polsce, temu niby przyjaznemu panstwu, w ktorym siedzi taki omar faris, oczernia israel i w ktorym takiego zaprasza sie do szkol, zeby mogl zatruwac mozgi polskiej mlodziezy...

caly ten swiat ma podwojny standard: dla israela i dla siebie... jakie panstwo przyjeloby ostrzeliwanie z sasiednich terenow? israel reaguje po 80 rakietach dziennie... po ilu rakietach zareagowalaby np francja. jesli by belgia czy niemcy zaczeli ja ostrzeliwac? po 2? po 5? ilu cywilow zginelo w afganistanie i iraku z rak koalicji zachodniej? i to sa panstwa, ktore nie ostrzelaly nawet jedna rakieta usa, australii i reszty tych aliantow... jakies sledztwa miedznynarodowe? potepienie z onz? raport goldstone'a? ale jak w gazie ginie 1500 osob, wiekszosc terrorystow, wielu z cywilow, bo ich hamas uzywa jako ludzkiej tarczy, to wtedy wrzask na calym swiecie przeciwko israelowi i w tej tak bardzo przyjaznej nam polsce artykuly z tytulem 'israel zadny krwi'... tak wyglada podwojny standard tego swiata... i jak mowi moja przyjaciolka: gdyby nie ten podwojny standard, komunisci, faszysci, nowi liberalowie, zadufane w sobie pompatyczne tylki nie mieliby zadnych standardow... 

te linki ktore podales: wyjasnilam juz wczoraj, ze israelowi nie chodzi o te 'polskie obozy'... ze w polsce wybrali mowic tylko o tym, co nie zgadza sie z prawda, to ich sprawa... a co do babci lapida, to mnie zupelnie nie interesuja jego klamstwa czy nie w sprawie jego rodziny... jedyne co mnie interesuje, to jego niebywale wprost klamstwo, ze 'byly polskie obozy koncentracyjne'...

lipniaczek

...ja tu nie widze nic poza lewacka nagonka na prawicowe rzady w Polsce...
...co za szok, ze znowu Polakow kontroluje sie za pomoca emocji... powinna byc na to ustawa...
???

dana

nie wiem dokladnie, kto to w polsce rozdmuchuje do takich rozmiarow... widze tylko juz przypominanie maskr 'zydowskich' jak koniuchy, chociaz tam na okolo 120 tych partyzantow zydow bylo tylko 30, ale oczywiscie 'zydzi mordowali'... bedzie tego teraz duzo wiecej w najblizszym czasie... ale oczywiscie polska przyjazna zydom i antysmityzmu tam nie ma...

git...  ja mam w polsce mase przyjaciol, znam mase normalnie myslacych polakow... nie mam zamiaru zmienic mojego zdania o polsce i polakach jakie mam od zawsze, tylko z powodu tej czesci antysemickiej... chca tracic swoje zycie na nienawisc i podzeganie przeciwko zydom? ich problem... ja nie tam gdzie oni...

lipniaczek

...cos doprowadzilo tez do tej koniecznosci zmiany status quo i do poprawek w ustwie... taki glupi (doslownie) przyklad:

Polska najbardziej morderczym krajem na swiecie
http://www.annefrankguide.net/en-US/bronnenbank.asp?oid=20747

znamy sile mediow spolecznosciowych i poglebiajaca sie glupote ludzka - to trzeba regulowac
???

tomek

Jeżeli reakcja Benneta nie jest histeryczna to jest polityczna. Skoro uważa, że wiedza młodzieży w tym temacie jest niska to mógł te dwie godziny dołożyć do programu nauczania już dawno temu. Zrobił to jednak teraz niewątpliwie w reakcji na uchwalenie ustawy odległym o 3000 km państwie. Dolał tym samym oliwy do ognia. Jest to nic innego, jak akt polityczny nastawiony na efekt w postaci głosów przy najbliższych wyborach.
Wybacz ale nie wierzę, by młodzież izraelska śledziła losy ustawy w Polsce i dlatego potrzebuje dodatkowej wiedzy, by mieć swoje zdanie w tej sprawie. Polska młodzież, gdy szuka dodatkowej wiedzy nie czeka aż minister edukacji da jej jedynie słuszną wykładnię prawdy. Jeśli temat ją interesuje to znajdzie sama odpowiednią literaturę.
Artykuł, który podałaś jest zupełnie niereprezentatywny dla tego, jak odbierane są izraelskie słowa w Polsce. Gazeta Wyborcza reprezentuje poglądy lewicowe a te mają obecnie w PL niszowe znaczenie. Co ciekawe w tym artykule jest zagnieżdżony film, w którym wypowiadają się politycy rządowi i warto ich posłuchać. Są w szoku. Wiceminister sprawiedliwości mówi, że ustawę konsultował z ambasador Izraela! Rok temu!! i nie było żadnych uwag do minionego piatku! Minister edukacji mówi (i tak jest rzeczywiscie), że jest odznaczony za dialog żydowsko-chrześcijański i że jest przyjacielem Żydów a teraz jest w szoku.
Sytuacja polityczna w Polsce jest skomplikowana i społeczeństwo jest bardzo podzielone w ocenie rządu ale w przypadku tej ustawy, która mogłaby być lepsza, bardziej precyzyjna, 90% Polaków stanie po stronie rządu, także Ci, którzy na PiS nie mogą patrzeć z innego powodu.
Smuci mnie, że nie uważasz, by Polska była proizraelska. Tym bardziej, że teraz będzie już tylko gorzej. Powiem tak: Od czasów Wałęsy każdy polski prezydent odwiedzał Izrael. Niektórzy kilkukrotnie. Podobnie było z premierami. W Polsce odnawia się synagogi i cmentarze żydowskie. W Kościele Katolickim organizuje się co roku Dzień Judaizmu. Miasta organizują dni kultury żydowskiej. Powstało Muzeum Żydów Polskich. Na uniwersytetach powstają wydziały hebraistyki. Posądzana o antysemityzm wpływowa religijna stacja radiowa zerwała kontakty z kontrowersyjnymi publicystami i zatrudniła żydowskiego doradcę. Zapanowała moda na żydowskość i izraelskość... Nie musisz tego wszystkiego wiedzieć ale my to w Polsce widzimy. I myśleliśmy, że ktoś tam w Jerozolimie o tym wie i docenia. Tymczasem to, co się wydarzyło to katastrofa. W Polsce już znów zaczyna się słyszeć głosy, że Żydzi nas nienawidzą i zawsze nas nienawidzili.

tomek

A to, że przyczajony antysemityzm podniesie teraz głowę to pewne. To właśnie antysemici najbardziej skorzystają na słować izraelskiego prezydenta, premiera, ministrów, polityków i dziennikarzy, którym się wydaje, że atak jest teraz najlepszym sposobem rozwiązania tego konfliktu.

lipniaczek

...w takim razie trzeba zalozyc #ratujmyprzyjaznpolskoizraelska...
::)

tomek

Dana podała jako przykład braku przyjaźni tytuł artykułu "Izrael żadny krwi"...
W Polsce jest wolność prasy. Autorzy artykułów i własciciele mediów mają swoje poglądy. Są w Polsce takie gazety, które wg mnie prezentują wysoki poziom merytoryczny ale są też brukowce. Tak to już jest w demokratycznym kraju i jestem pewien, że tak samo jest w Izraelu. Nie znam tak dobrze hebrajskiego by poszukać artykułów izraelskich opluwających Polskę ale zdziwiłbym się gdyby takich w ogóle nie było. A przecież się jako państwa przyjaźnimy? Tydzień temu nasz prezydent bawiąc w izraelu (jak to nasi mają w zwyczaju) podkreslał to kilkakrotnie.

lipniaczek

...dzisiaj duzo polityki dzieje sie za zamknietymi drzwiami - wyodrazmy sobie, ze po cichu przyznano, ze atakowanie polski bylo polityczne i nic nie znaczy... nic nie warte sa pozostale slady w mediach (srednia statystyczna nie zmienila sie znacznie)... nasze biznesy, turystyka i prace naukowe beda sie posuwac tak jak zawsze, a krew sie zagotuje jeszcze z roznych powodow nie raz... Wojny miedzy nami nie bedzie, najwyzej wyleci jakas szyba...
???

lipniaczek

#mojababciatez

(mapka interaktywna, gdzie wrzucamy lokalizacje naszych krewnych lub znajomych o ktorych wiemy, ze dawali schronienie uciekajacym przed mordem Zydom)

tomek

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/izraelski-posel-ktory-wywolal-kryzys-z-polska-wszyscy-sa-wspolwinni/4c5cjyf

"Dlaczego obozy działały w Polsce? Ponieważ Niemcy wiedzieli, że przynajmniej część lokalnej społeczności będzie im w tym pomagać" Yair Lapid

lipniaczek

...facio cieszy sie, ze znalazl sposob na wygranie wyborow - czy naprawde tak trudno to zrozumiec?...
???

#lewactwoniszczy