News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 29 stycznia 2018...

Started by dana, January 29, 2018, 02:46:37 PM

Previous topic - Next topic

tomek

a to co piszą o Lahav Harkov - dziennikarce relacjonującej działalność Knessetu dla izraelskiego dziennika "The Jerusalem Post" - , która na Twitterze powtarza w nieskończoność:

"polskie obozy śmierci, polskie obozy śmierci" ("Polish death camps Polish death camps Polish death camps Polish death camps Polish death camps Polish death camps Polish death camps...)

to nieprawda? To jak sprawa polskich obozów smierci jest oczywista czy nie jest? Bo najpierw był Lapid, potem Harkov... To nie są jacyś bezimienni "antypolani" to są osoby z nazwiska i imienia. Poseł do Knesset i sprawozdawczyni prac Knesset dla opiniotwórczej gazety izraelskiej!!! O co Wam Kochani Izraelczycy chodzi? Może właśnie o to, żebyśmy się zgodzili na polskie obozy śmierci?
Sorry Dana, własnie przeczytałem wypowiedź byłego polskiego ambasadora o liście Lapida do swojego syna, gdy ten pojechał do Auschwitz: "Synu, jedziesz do Polski, patrz na ludzi. Ci zwykli ludzie to są ci, którzy brali udział w mordowaniu nas, mordowaniu Żydów w czasie II wojny światowej".
Mówisz o polskim antysemityźmie. A może zacznijmy mówić o izraelskim antypoloniźmie?

lipniaczek

...trzeba sobie zawsze zadawac pytanie: kto na tym zbija kapital i czyim kosztem...
???

dana

tomku... nie mam twittera... to ona mowi... jak napisales: jest demokracja i kazdy ma prawo powiedziec co chce, nawet jak to klamstwo i to swinskie klamstwo...

TO NIE JEST STANOWISKO RZADU, TO NIE JEST STANOWISKO KNESSET, TO NIE JEST STANOWISKO SPOLECZENSTWA ISRAELSKIEGO, TO NIE JEST ZDANIE ZADNEGO NORMALNIE MYSLACEGO CZLOWIEKA!!!

nie wiem, czy jerusalem post jest opiniotworcza... wiem ze yedioth i maariv jest... jak babcie kocham... ty mowisz, ze w polsce jest demokracja i wlasciciele gazet i autorzy artykulow maja swoje opinie, a nie dajesz tego samego israelskim dziennikarzom? ona to zamiescila rowniez w jerusalem post, czy tylko na jej twitterze?

nie wiem nic o tej wypowiedzi ojca do syna... sa rozni ludzie i roznie reaguja na holocaust... mnie nikt czegos takiego nie uczyl, moja matka zawsze kochala polske i polakow, mimo wszystkiego, co przeszla w polsce podczas zaglady... jak dla ciebie wypowiedz jakiejs dziennikarki na jej twitterze i wypowiedz jakiegos ojca  oznacza jakis israelski antypolonizm, ktory wogole nie istnieje w israelu, to ja ci juz nie jestem w stanie nic wytlumaczyc i wyjasnic...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

kasiak

Na ten antypolonizm to sami sobie zapracowaliśmy wśród wielu narodów. Jesteśmy jako naród megalomanami (już choćby to znane z literatury: "Polska Chrystusem narodów", "Polska Winkelriedem narodów") i protekcjonalnie, jeśli nie pogardliwie traktujemy inne nacje. Widoczne jest to w potocznej mowie - Czesi to Pepiki, mają śmieszny język, więc nie można ich brać na poważnie, Rosjanie to Ruski, ciągle piją, Żydzi to żydki, lichwiarze itd. Ja ciągle spotykam się z opiniami wśród moich znajomych, że dobrze, że "trochę" żydów zginęło w czasie wojny, bo wiecie jak to było  "wasze ulice, nasze kamienice". (To "trochę" jest nagminnie powtarzane, jakby holokaust nie chciał ludziom przejść przez gardło). Więc nie mówcie, że w Polsce problemu antysemityzmu nie ma. Widzieliśmy to 11 listopada w Warszawie.
A przed chwilą oglądałam program w TVN 24, mądrzy ludzie, w tym była ambasador w Izraelu stwierdzili, że ta ustawa zniszczy to wszystko, co budowali przez wiele lat. A poza tym jest wadliwa choćby z tej przyczyny, że nie będzie można swobodnie prowadzić badań.

dana

- po spotkaniu z putinem netanyahu na spotkaniu z dziennikazami: 'israel nie zaakceptuje obecnosci precyzyjnych rakiet. jesli zajdzie potrzeba, bedziemy dzialac w libanie. w syrii znajdujemy sie na linii przelomowej: czy iran umocni sie tam czy zostanie zatrzymany. powiedzialem putinowi, ze jesli to nie bedzie zatrzymane, bedziemy dzialac w jego zatrzymaniu. w rzeczywistosci juz dzialamy'... netanyahu odniosl sie tez do roznych publikacji wg ktorych syria grozila atakiem na lotnisko ben gurion, jesli israel znow zrobi operacje na terenie turcji: 'zawsze bierzemy pod uwage wszystkie czynniki i rozwazenia w okolicy. kto probuje teraz zmienic status quo w syrii i libanie to jeden czynnik – iran, ktory aktywnie probuje rozgonic ten okregi i zamienic syrie w kolonie wojskowa. rozmawialem z putinem rowniez w sprawie umowy nuklearnej z iranem i przekazalem mu nasze zastrzezenia, ktore w wiekszosci sa zastrzezeniami, ktore slyszalem od trumpa. nie wiem jakie bedzie stanowisko rosji, ale zrozumieli, co sie stanie, jesli jesli poprawki do tej umowy nie beda wprowadzone'...

- jordanski krol abdullah: 'miedzynarodowa spolecznosc musi wypelnich swoja odpowiedzialnosci i ochronic prawa paletynczykow, arabow, muzulmanow i chrzescijan w jerozolimie'...

aha... ktos im zagraza tutaj? im i ich prawom? bo co ja widze, to ograniczenie praw zydow...

- autonomia palestynska ostro skrytykowala pierwsze zatwierdzenie prawa, ktore pozwoli cahalowi i policji israelskiej zatrzymac ciala terrorystow: 'to prawo przedstawia ogromne naruszenie podstawowych praw czlowieka i kolektywna kare israelskiej okupacji przeciwko palestynskiemu narodowi i rodzinom shahidow'...

mahmoud... tylko powiedz hamasowi, zeby zwrocil ciala israelskich zolnierzy i dwoch zywych israelczykow (to przetrzymywanie wg ciebie nie jest naruszeniem podstawowych praw czlowieka, jak rozumiem) i natychmiast dostaniecie spowrotem ciala waszych shahidow...

- dzisiaj wieczorem starcia miedzy silami bezpieczenstwa i arabami w wiosce joyous w judei i samarii... wg zrodel arabskich jest jeden ranny od uderzenia cahalowskim jeepem...

lipniaczek

#alkomat
...piles - nie prowadz pojazdow mechanicznych*...

#bzduromat
...czytales wiesci - nie prowadz dyskusji miedzynarodowych*...

???

*nie dotyczy rozrywki na internecie

dana

jest duzo prawdy w tym, co piszesz kasiu... :(

lipniaczek

Quote from: kasiak on January 29, 2018, 09:30:17 PM
A przed chwilą oglądałam program w TVN 24, mądrzy ludzie, w tym była ambasador w Izraelu stwierdzili, że ta ustawa zniszczy to wszystko, co budowali przez wiele lat. A poza tym jest wadliwa choćby z tej przyczyny, że nie będzie można swobodnie prowadzić badań.

...niech zgadne - pani ambasador lewaczka...

#politykomat

???

https://www.balconik.com/index.php?topic=595.msg6589#msg6589

tomek

kasiak nie osłabiaj mnie
jesteśmy pogardliwi i protekcjonalni bo nazywamy Czechów Pepikami a Rosjan Ruskimi? Rosjanie nazywają nas pszekami a ukraińców chachłami no i co z tego? Amerykanie śmieją się z nas w polish jokes a w Argentynie na prostytutki mówią Polki... W Polsce antysemityzm jest marginalny i abstrakcyjny dla większości. 11 listopada widzieliśmy nieudany efekt chwilowego romansu rządzacej prawicy z ruchami narodowymi ale w Polsce bije się na ulicy muzułmanów a nie Żydów. I nie dlatego, że wyssaliśmy z mlekiem matki niechęć do muzułmanów tylko dlatego, że rząd postanowił nie realizować zobowiązań poprzedniej ekipy wobec UE w sprawie przyjęcia uchodźców i tak manipulował informacjami w całkowicie mu posłusznych mediach publicznych, że zaczęliśmy się bać "obcych"!!! Jakby 7 tys ludzi mogło zagrozić 38 milionom. Podczas, gdy Izrael ma kilka milionów muzułmanów w swoich granicach sam będąc kilkakrotnie mniej licznym od Polski.
My Polacy jesteśmy mistrzami bicia się w piersi, czego Ty jesteś pięknym przykładem. Ach jak my krzywdzimy wspaniały naród rosyjski nazywając ich ruskimi. I nie, w Rosji nie ma problemu alkoholizmu a kobiety wcale nie utrzymują tam swoich niepracujących za to pijących mężów. Te reportaże rosyjskie to z pewnością nasza polska robota.
Idę spać. Dobrej nocy wszystkim. Mam nadzieję, że do jutra nieco emocje w Izraelu opadną. Ustawa nie będzie zmieniona. Sposób, w jaki została potraktowana zagranicą nie daje polskiemu rządowi żadnych możliwości ruchu.

lipniaczek

...nie zalamuj sie Polsko... rozliczenie sie z przeszloscia nie zabije Cie... najwyzej bedzie mniej pomnikow...
???

#elityposzukiwane

lipniaczek

dana

ja na serio teraz lipniaczku: wg mnie rozliczenie, wziecie na siebie odpowiedzialnosci nie tylko za tych ratujacych, ale rowniez za tych mordujacych, przyniesie prawdziwa poprawe stosunkow miedzy israelem i polska... i tylko to... zydzi, szczegolnie ci jeszcze zyjacy ocaleni, nie sa w stanie zrozumiec tego wybielania ciaglego... nie moga tego wybaczyc... to co oni przeszli, rowniez z rak czesci polakow, to trauma ich calego zycia...

lipniaczek

...ale to trzeba zalatwiac na poziomie elit intelektualnych (Urszula) - polityka nie jest droga...

#draintheswamp

lipniaczek

Quote from: dana on January 29, 2018, 09:31:16 PM

- jordanski krol abdullah: 'miedzynarodowa spolecznosc musi wypelnich swoja odpowiedzialnosci i ochronic prawa paletynczykow, arabow, muzulmanow i chrzescijan w jerozolimie'...

aha... ktos im zagraza tutaj? im i ich prawom? bo co ja widze, to ograniczenie praw zydow...

...wlasnie - niech spolecznosc miedzynarodowa zareaguje na ograniczanie praw Zydow w Izraelu... wtedy na pewno wygra Lapid...
???

dana