News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 31 stycznia 2018...

Started by dana, January 31, 2018, 11:38:15 AM

Previous topic - Next topic

dana

- dzisiaj w nocy w wieku 94 lat zmarl znany israelski poeta, autor, teksciarz, dziennikarz i filmowiec, bojownik palmachu i laureat nagrody israela... wsrod najbardziej znanych piosenek napisanych przez niego, ktore przeszly do klasyki israelskiej jest bab el wad i ha-reut (przyjazn)... 

https://www.youtube.com/watch?v=JqnjeXWGBxY

- w jego przemowie w kongresie donald the first ustosunkowal sie rowniez do finansowej pomocy z aluzja do 'palestynczykow' proszac kongres o uchwale, ktora pozwoli na przekazywanie 'amerykanskich dolarow' tylko dla naszych przyjaciol, a nie dla naszych wrogow'... z washingtonu donosza, ze donald rozwaza calkowite zaprzestanie pomocy dla unrwa i dla autonomii i rowniez chce zmienic status 'uchodzcow palestynskich' o co walczy israel od lat, ktorzy jako jedyni na swiecie dziedzicza ten tytul z generacji na generacje...

- po raz pierwszy od uznania przez donalda the first jerozolimy, jako stolicy israela, panstwa przekazujace pomoc finansowa dla autonomii spotkaja sie dzisiaj w brukseli na pilnej konferencji zainicjowanej przez norwegie w celu rozwiazania kryzysu w gazie... w konferencji wezma udzial miedzy innymi premier autonomii rami hamdallah, specjalny wyslannik donalda na bliski wschodz jason greeblatt, israelski minister do spraw wspolpracy regionalnej tzachi hanegbi, ministrowie spraw zagranicznych egiptu, maroka i jordanii i federica mogherini...

- nikolay mladenov, specjalny wyslannik onz na bliski wschod: 'gaza stoi u progu kompletnego zalamania'...

nie martw sie... zaraz dostana jeszcze troche pieniedzy na uzbrojenie od eu...

- wspolna lista arabska przygotowala nowe prawo podstawowe 'palestynskie prawo narodowe', ktore ma przedstawic w knesset w przyszlym tygodniu... prawo to zostalo przygotowane przez parlamentarzyste tej parii yousefa jabarina razem z prawnikami arabskimi i zydowskimi zajmujacymi sie prawami czlowieka i pelna jego nazwa ma byc 'israel panstwem demokratycznym, wielokulturowym i egalitarny' i ma byc odpowiedzia na prawo narodowe zainicjowane przez avi dichtera z parii likud...

miedzy innymi prawo stwierdza, ze 'granice israela sa granicami obszaru na ktorym rozciagniete jest prawo israelskie do 5 czerwca 1967 roku', podkresla, ze celem tego prawa jest 'utrwalenie wartosci panstwa israel jako panstwa demokratycznego, wielokulturowego, zachowujacego pelna obywatelska, kulturalna i narodowa rownosc wsrod wszystkich swoich obywateli, opartym na wartosciach godnosci ludzkiej i wolnosci zgodnie z duchem zasad okreslonych w deklaracji praw czlowieka i karcie narodow zjednoczonych'...

jeszcze podkreslono, ze 'panstwo israel jest wspolnym panstwem wszystkich jego zydowskich i arabskich obywateli i wszystkiego jego instytucje i zasoby beda sluzyc w pelni i jednakowo wszystkim obywatelom'... w kwestii hymnu, flagi i symboli prawo to ustanawia, ze 'hymn, flaga i symbole israela beda ustanowione przez prawo wyrazajace rownosc obywateli zydowskich i arabskich'... w sprawie oficjalnego jezyka napisano, ze 'hebrajski i arabski sa oficjalnymi jezykami israela'...

ponadto napisano, ze 'mniejszosc arabskama prawo do efektywnej reprezentacji we wszystkich organach rzadowych pantwa, we wszystkich instytucjach i we wszystkich osrodkach podejmujacych decyzje. ta mn9iejszoc bedzie miala rowniez prawo do unikalnych instytucji w dziedzinie edukacji, kultury i religii i do administrowania tymi instytucjami przez organy wybrane przez obywateli arabskich'...

taaak... w prowokacjach to ta partyjka nie ma rownych... nu, niech przedstawia to ich prawo... ostatecznie jest demokracja i siedza w knesset nie? :D :D :D

-  organizacje 'palestynskie' w gazie planuja zorganizowanie tysiecy arabow do marszu w kierunku granicy z israelem w celu spowodowaniu chaosu jako alternatywy dla powstania gazanczykow przeciwko hamasowi... 

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

- parlamentarna komisja etyki ukarala teraz orena hazana za jego zachowanie w knesset i zawiesila go na pol roku...bedzie mogl brac udzial w glosowaniach, ale nie przemawiac, zadawac pytan i podawac wnioskow... hazan: 'mowa jest o nagrodzie na terrorystow, ktora daje przewodniczacy knesset edelstein, ktory wybral usuniecie jedynego walczacego przeciwko terrorystom w knesset. ta fantastyczna zoabi, ktora zaatakowala policjantow w sadzie i zolnierzy na mavi marmara tez zostala zawieszona na 6 miesiecy, ale mnie jeszcze odebrano tygodniowa zaplate'... hazan, na okreslenie go jako sutenera przez parlamenarzystke michal biran ('oboz syjonistyczny') zapytal sie jej, czy chce prace... biran zostala zawieszona na tydzien... rowniez parlamentarzystka stav shafir z tej samej partii zostala zawieszona na tydzien okreslajac hazana 'skorumpowany'...

6 miesiecy? nie przesadzacie lekko?

- teraz odpowiedz israela na to niejasne polskie prawo: poprawka do prawa przeciwko negowaniu shoah podpisanej przez 61 parlamentarzystow z wiekszosci partii w knesset, ktora stwierdza, ze zaprzeczanie lub umniejszanie zaangazowania w kolaboracje z nazistami lub ich pomocnikow bedzie uwazane za przestepstwo kryminalne... poprawka ta daje rowniez pelna ochrone prawna wszystkim ocalalym, ktorzy opowiedzieli i opowiedza swoja historie i przeciwko ktorym beda podjete prawne kroki w innym kraju...

tomek

Quotezaprzeczanie lub umniejszanie zaangazowania w kolaboracje z nazistami lub ich pomocnikow bedzie uwazane za przestepstwo kryminalne... poprawka ta daje rowniez pelna ochrone prawna wszystkim ocalalym, ktorzy opowiedzieli i opowiedza swoja historie i przeciwko ktorym beda podjete prawne kroki w innym kraju...
bardzo dobra poprawka, tylko ja się pytam dlaczego teraz w samym środku dyplomatycznego sporu z Polską? i odpowiadam: żeby prz...ć Polakom. Tak to zostanie odebrane w naszym kraju. Jako kolejny akt dolewania oliwy do ognia. Poprawka uchwalona za miesiąc takich emocji by nie wzbudziła. Chyba Wam zależy, by tą sytuację podgrzewać.

dana

nie tomku, nie zeby 'prz...ć Polakom'... zeby nie negowac udzialu pojedynczych osob lub grup i zeby chronic ocalalych i innych przed ta kara wiezienia...

prawo juz bylo... teraz tylko poprawka:

http://www.mfa.gov.il/mfa/aboutisrael/history/holocaust/pages/denial%20of%20holocaust%20-prohibition-%20law-%205746-1986-.aspx

przykro mi, ze za ta sytuacje widzisz wine tylko u israela... moglabym rowniez napisac, ze to prawo uchwalono w polsce akurat w miedzynarodowym dniu zaglady, nie? nu, tylko ze ja nie pozwalam sobie na takie oskarzenia polski...

lipniaczek

...problemem jest brak dystansu miedzy emocjami a polityka... to jest dobry temat do wspolnych prac badawczych...
???

dana

problemem jest, jesli takie sprawy polityczne zamienia sie w osobiste...
ja moglabym, jako corka ocalalych, ktora zyla z ojcem krzyczacym co noc 'gestapo gestapo' wziac to prawo bardzo osobiscie... i jestem tez w takiej sytuacji, ze mam pierwsza ojczyzne polske i druga ojczyzne israel, ktore w tej chwili sie kloca... staram sie zachowac objektywnosc, bo moze wlasnie to pomaga mi widziec obie strony...

w kazdym razie nie ma w israelu takiego wybuchu antypolskosci wsrod spoleczenstwa, jak wybuchl w polsce antysemityzm teraz wsrod spoleczenstwa...

lipniaczek

...mam nadzieje, ze diagnoza sie zajma specjalisci...
???

dana

slowo kluczowe to 'dystans'... czasem trudno, to prawda, ale potrzebny...

robert1973

Quote from: lipniaczek on January 31, 2018, 05:39:14 PM
...problemem jest brak dystansu miedzy emocjami a polityka... to jest dobry temat do wspolnych prac badawczych...
???

Quote from: dana on January 31, 2018, 06:21:12 PM
problemem jest, jesli takie sprawy polityczne zamienia sie w osobiste...
ja moglabym, jako corka ocalalych, ktora zyla z ojcem krzyczacym co noc 'gestapo gestapo' wziac to prawo bardzo osobiscie... i jestem tez w takiej sytuacji, ze mam pierwsza ojczyzne polske i druga ojczyzne israel, ktore w tej chwili sie kloca... staram sie zachowac objektywnosc, bo moze wlasnie to pomaga mi widziec obie strony...

w kazdym razie nie ma w israelu takiego wybuchu antypolskosci wsrod spoleczenstwa, jak wybuchl w polsce antysemityzm teraz wsrod spoleczenstwa...

problem polega na tym
ze w polsce rzadza zlodzieje na przemian z idiotami
obecnie u steru wladzy sa ci drudzy
i mamy tego efekty

dana

wojny z tej sprawy nie bedzie, ale miejmy nadzieje, ze wszystko sie zalagodzi...

dana

- usa dopisaly dzisiaj ismaila haniye, przywodce hamasu, to czarnej listy ludzi zaangazowanych w terror: 'haniye jest przywodca biura politycznego hamasu, organizacji, ktora byla zalaczona na czarna liste zagranicznych grup terrorystycznych w roku 1997'...

troche dlugo czekaliscie, ale lepiej pozno, niz wcale...

- hamas juz odpowiedzial: 'mowa jest o nieudanej probie wywrzec nacisk na opor. ten krok nie odstraszy nas od kontynuowania tej drogi w cely wydalenie okupacji'..

- publikacja czarnej listy firm handlujacych z osiedlami israelskimi w judei i samarii zostala pod silna presja usa i israela odroczona na czas nieokreslony...

raport rady praw czlowieka w onz zostal opublikowany dzisiaj i w nim oznaczono kilka firm z roznych krajow handlujacych z osiedlami, bez wymienienia ich nazw... z rady podano, ze zidentyfikowano 206 firm handlujacych z osiedlami twierdzac, ze 'lamanie praw czlowieka jest powszechne i destrukcyjne'... wysoki komisarz zaid bin raed al hussein powiedzial w swoim oswiadczeniu, ze 143 z tych firm sa israelskie, 22 amerykanskie i 19 z innych panstw...

co ty nie powiesz zaid... powszechne i destrukcyjne? sprawdziles moze, kto glownie pracuje w tych firmach w judei i w samarii? nie? nu, pare tysiecy arabow juz stracilo prace po tym, jak niektore firmy z powodu tego waszego bojkotu przeniosly sie w inne miejsca... nie ma watpliwosci, ze bardzo dbacie o zarobki arabskie...

- prokurator generalny i doradca prawny rzadu avihai mandelblit ustosunkowal sie dzisiaj do zarzutow i protestow przeciwko niemu w sprawie sledztw netanyahu i powiedzial,  ze 'jestesmy na ostatniej linii. zrobiono dochodzenia, ktore nie zostaly opublikowane'...

- jak podaja, mahmoud de autonomia postanowil 'spalic mosty' po tym, jak ujawniono podobno plan donalda the first, wg ktorego caly obszar jerozolimy pozostanie pod suwerennoscia israela i najblizsza obecnosc 'palestynska' ograniczona bedzie do wioski abu dis... bialy dom: 'plan nie zostal jeszcze sformulowany'...

widzisz mahmoud, to tak jest, jak sie daje reke, a ten drugi chce najpierw cale ramie, potem noge, a na koncu glowe tez... ty sie ucz od zydow: biora, co im sie daje i ida dalej... :D :D :D

- z gazy podaja, ze podczas prac nad tunelem zginal 'dzialacz' hamasu...

tomek

Quotezeby nie negowac udzialu pojedynczych osob lub grup i zeby chronic ocalalych i innych przed ta kara wiezienia...
Nikt niczego nie neguje ani nikogo o nic nie oskarża. Ustawa nie weszła jeszcze w życie więc rozmawiamy o jej hipotetycznych skutkach.
I okazuje się, że ustawodawca o tych skutkach wie mniej od polityków izraelskich:

"61 deputowanych w 120-osobowym Knesecie popiera projekt ustawy, na mocy której Polska zostałaby oskarżona o negowanie Holokaustu, jeśli przyjmie nową ustawę o IPN."

Zatem w Izraelu już "wiedzą", że polska ustawa jest po to by negować Holokaust.

"Podjęta przez Polskę próba pisania historii na nowo i zamknięcia ust tym, którzy przeżyli Holokaust, jest zuchwała, szokująca i nikczemna. Nie pozwolimy na to, by kolaboranci chowali się za nazistami i zaprzeczali swej historycznej odpowiedzialności" Icik Szmuly

Polscy posłowie są nikczemni. NI-KCZE-MNI.
Polski prezydent, którego podejmowali w Izraelu tydzień temu też popiera tą "nikczemną" ustawę, więc zapewne też jest nikczemny :)

http://fakty.interia.pl/swiat/news-izrael-jest-wiekszosc-polska-zostanie-oskarzona-o-negowanie-,nId,2516522

Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo.

Boże, strzeż mnie od przyjaciół, z wrogami poradzę sobie sam.

dana

przykro mi tomku, ze w polsce dziennikarze w ten sposob przedstawiaja ta poprawke do istniejacego juz prawa w israelu... wyzej dalam tekst, ktory podano u nas...
nie wiem w jaki sposob polska mialaby byc oskarzona, poniewaz do dnia dzisiejszego zaden rzad w polsce, nie te komunistyczne i nie te pozniejsze kiedykolwiek zaprzeczyly, lub daly do zrozumienia, ze zaprzeczaja istnieniu holocaustu...

z tego co podano u nas w tej chwili w wieczornych wiadomosciach, to polska ma zatwierdzic to prawo jeszcze dzisiaj...

mowisz, ze israel to wrog polski? nu nu...

jeszcze cos... w warszawie chyba planowano jakas demonstracje pod israelska ambasada... odwolano ja i podobno, nie jestem w stanie tego sprawdzic, ta demonstracja przeniosla sie w inne miejsce...

temu twojemu israelskiemu wrogowi nawet do glowy nie wpadlo robic jakies demonstracje pod polska ambasada w tel avivie... nie robiono tez nigdy zadnych demonstracji i w spoleczenstwie israelskim nigdy nie bylo plucia na polske i polakow za popieranie przez polske swinskich uchwal w onz przeciwko israelowi...

so much o twoim israelskim wrogu...

sar

Quote from: tomek on January 31, 2018, 08:21:44 PM

Zatem w Izraelu już "wiedzą", że polska ustawa jest po to by negować Holokaust.

jeśli obecni władcy "reagują" jak reagują na to co się dzieje
na różnej maści marszach czy miejscach (vide Jasna Góra)
jeśli PL MEN "wije się" pytana o sprawców w Jedwabnem itd.
to nie dziwię się że w IL już wiedzą ...

pzdr
Witek  ;)

dana

to slowa w polskiej gazecie... nie bylo slowa o tym u nas, nie bylo slowa o tym w sprawozdaniu o tej poprawce do prawa...

nu, to z serii 'israel zadny krwi'... z tego co widze, to polskie media rozdmuchuja ten antysemityzm... w israelu jest potepienie, tez nie wszedzie, tej nowej ustawy, nie zadnych potepiajacych slow przeciwko narodowi polskiem... przynajmniej nie do teraz...