News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 4 lutego 2018...

Started by dana, February 04, 2018, 09:45:30 AM

Previous topic - Next topic

dana

co sie posmialam dzisiaj rano, to moje... okazuje sie, ze kontrolerzy miasta ashdod, ktorzy wczoraj rozdawali mandaty karne dla wlascicieli otwartych w sobote sklepow, to nie arabowie i nie druzowie, tylko wlasnie zydzi... zydowscy kontrolerzy pracujacy w imieniu zarzadu miasta w shabbes... teraz czekam, kto da mandat karny zarzadowi miasta... :D :D :D

- jak podaje 'palestynska' agencja prasowa wafa, mahmoud de autonomia zalecil wczoraj swojemu rzadowi przygotowac plan 'zerwania wszystkich wiezi z israelem'...

aha... ja mam nadzieje, ze israel nie bedzie protestowal, ze ladnie dostosuje sie do tego 'zerwania' i w koncu pokaze mahmoudowi, jak to wyglada bez israela... ale kompletnie dostosowac sie... nie ma pradu, nie ma wody, nie ma pomocy lekarskiej i 100 tysiecy arabow autonomii traci prace w israelu... tam sie w tempie zrobi gaza no 2... nu, to jest ostatecznie 'wielki przywodca', ktory dba o swoj 'narod' nie?

- spotkanie miedzy israelskim ministrem finansow kachlonem i premierem autonomii hamdalla, ktore mialo sie odbyc jutro, zostalo odlozone na nieokreslona date...

- napiecie na polnocnej granicy israela wzrasta...

cahal przygotowuje sie do najwiekszych cwiczen spadochronowych w ostatnich latach, ktore ma sie odbyc w polowie tego roku... w cwiczeniach maja wziac udzial rowniez zolnierze specjalnych jednostek...

kuwejcka gazeta al jarida donosi, ze hizballah ma zamiar przeniesc swoje fabryki rakiet w okregi, gdzie znajduje sie wiekszosc druzyjska, zeby usunad podejrzenia z okregow znajdujacych sie pod ich kontrola...

al hayat donosi, ze hamas i inne grupy terrorystyczne w gazie przygotowuja sie do wojny w strefie gazy... hamas uwaza, ze 'wojna wybuchnie w 95% w ciagu najblizszych kilku dniu'...

yoav galant, minister budownictwa: 'nie bedzie takiej sytuacji, w ktorej cywile, i napewno dzieci w tel avivie, haifie lub w kazdym innym miejscu, zostana uderzeni, a my bedziemy siedziec z zalozonymi rekoma. przywrocimy liban do epoki kamienia lupanego ze wszystkim, co to oznacza. nie jestesmy zainteresowani w wojnie i mamy nadzieje, ze zdrowy rozsadek zwyciezy'...

- hamas szacuje, ze israel wykorzysta wielkie cwiczenia na poludniu kraju, zeby zaatakowac strefe gazy w najblizszych dniach i oglosil  ogolny stan alarmowy i ewakulowal wszystkie swoje posterunki i rozstawil punkty kontrolne w calej strefie gazy...

- dzisiaj w nocy cahal zaaresztowal w wiosce burkin jeszcze jednego araba podejrzanego o zaangazowanie w zamordowaniu raziela shevacha w havat gilad i w osobnej akcji w abu dis zasaresztowano 6 arabow podejrzanych o naruszenie porzadku publicznego w piatek, kiedy podpalono samochod israelczyka, ktory wjechal do abu dis pomylkowo...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

- dzisiaj israel rozpoczal rozdawanie infiltratorom z sudanu i erytrei listy zadajace odpowiedzi na ultimatum opuszczenia israela do rwandy w ciagu 60 dni... w liscie stwierdza sie, ze rwanda 'jest krajem o najwyzszym wzrosci gospodarczym w afryce i stabilnym rzadzie'... jeden z infiltratorow, ktory juz jest w rwandzie od pewnego czasu: 'onz wstrzymala pomoc finansowa dla nas. skonczyly mi sie pieniadze otrzymane od israela i nie mam teraz zadnych dochodow. onz dawala 60 dolarow na czynsz i jedzenie. dostalismy tez 200 dolarow od usa na otworzenie interesu, ale to nie wystarcza. otworzylem tutaj rodzaj kafeterii ze sniadaniami, ale to nie wyszlo. onz zaproponowala nam prace w gospodarstwach rolnych, ale to praca fizyczna przez 12 godzin i zarabia sie 2 dolary dziennie. bylo mi lepiej w holot. Rzad placil nam 120 dolarow miesiecznie, dostawalem co chcialem, moglismy pojsc do miasta, bylo mi dobrze. rzad israela nas oszukal'...

aha... dostales 3500 dolarow, a nie jak 60 od onz i rzad israela cie oszukal... nu, jasne, ze ci bylo dobrze w holot... mogles sie obijac i panstwo israel cie niezle utrzymywalo... git... narzekaj sobie dalej... zyjesz i nikt cie nie zabil, ani nie siedzisz w wiezieniu, jak to twierdzi nasze lewactwo...

- netanyahu oskarza sorosa za prowadzenie kampanii przeciwko deportacji infiltratorow z israela...

dana

- yedioth achronot teraz z rozpaczliwym naglowkiem: 'to naprawde nie raj: kraj ktory czeka na proszacych o azyl'...

i oczywiscie dalej, jak sie w rwandzie aresztuje ludzi w nocy (bo niby w innych krajach nie? nieszczesliwa 'bojowniczke o wolnosc palestyny' tez cahal zaaresztowal w nocy, wiec nie beda tam mieli gorzej, niz w israelu, nie?)... ze w rwandzie na niektorych przesluchaniach uzywa sie sily (bo w innych panstwach jest inaczej?), ze tam sie ucisza opozycje (nu nu, to dopiero wyjatek co? tego to nie ma nigdzie na swiecie, tylko w rwandzie)... nu i wszystko okraszone tragicznymi zdjeciami...

proszacy o azyl, drogie yedioth, to oni nie sa wg wszelkich miedzynarodowych praw... przeszli przez conajmniej dwa panstwa, zanim wdarli sie do israela... wdarli sie niegalnie, niezaproszeni, narobili niesamowitego balaganu, zabrali spokoj dnia codziennego mieszkancom poludniowego tel avivu, nikt ich naprawde tutaj nie chce i wy w koncu przestancie prac mozgi normalnie myslacegmu israelczykowi: pozwoli sie in na pozostanie, z tych ponad 30 tysiecy zrobi sie w ciagu paru lat 60 tysiecy, a potem 120 tysiecy, a potem pare milionow... israel nie musi dbac o kazdego szukajacego pracy na tym swiecie... a ze rwanda czeka na nich? oczywiscie... oprocz 3500 dolarow kazdemu z tych infiltratorow w reke, israel placi rwandzie za kazdego jeszcze 5000 dolarow...

zaaresztowana w rwandzie przywodczyni opozycji jako dowod, ze sie ludziom buzie zamyka... tak tak...

- w poludnie rzad zatwierdzil jednoglosnie uznanie havat gilad jako nowego osiedla w judei i samarii...

- lewicowa organizacja 'rabini dla praw czlowieka' zwrocila sie do dowodcy komanda centralnego z zadaniem ograniczenia przejscia adlojady (tradycyjny marsz purimowy) w hevronie grozac zwroceniem sie do sadu, jesli jej zadanie nie bedzie wypelnione: 'mowa jest o demonstracji upokarzajacej, ktora jest platforma dla podzegania i obrazania palestynskich mieszkancow miasta, poniewaz wsrod uczestnikow sa przebrani za figury z religii islamskiej'...

tak tak... w zydowskim miescie nie mozna w purim sie przebierac i maszerowac, zeby nie daj bog nie urazic uczuc 'palestynczykow'... natomiast przedstawienia szkolne, gdzie chlopiec arabski zabija 'zolnierza' cahalu juz nie zyskuja krytyki 'rabinow dla praw czlowieka'...

adlojada w hevronie w ostatnim roku...

lipniaczek

Quote from: dana on February 04, 2018, 09:45:30 AM
co sie posmialam dzisiaj rano, to moje... okazuje sie, ze kontrolerzy miasta ashdod, ktorzy wczoraj rozdawali mandaty karne dla wlascicieli otwartych w sobote sklepow, to nie arabowie i nie druzowie, tylko wlasnie zydzi... zydowscy kontrolerzy pracujacy w imieniu zarzadu miasta w shabbes... teraz czekam, kto da mandat karny zarzadowi miasta... :D :D :D

...to jest lapanie ryb w Szabat...
::)

dana

dana

- jason greenblatt zawiadomil, ze iran przekazuje hamasowi  prawie miliard dolarow rocznie na zbrojenie...

- egipt zaprzecza sprawozdaniom, ze israel od dwoch lat bombarduje regularnie daash na synaju...

git... ja ciebie rozumiem abdel... ty stoisz miedzy mlotem a kowadlem...

tomek

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/mosze-arens-obwinianie-polski-o-holokaust-jest-nieuzasadnione/n209dsq

Pozdrowienia z Eilatu 😃🌴

Nie chce odgrzewać tematu. Po prostu dziś sie pojawił ten wywiad i pomyślałem ze warto wkleić

dana

nie moge czytac artykulow onet, bo zadaja, zebym wykluczyla adbloc, a nie zrobie tego... :D :D :D

moshe arens jest super czlowiek i polityk israelski, to jest pewne...

i nikt, ale to nikt nie obwinia polski o holocaust... wlasnie... nie ma co odgrzewac... u nas juz od wczoraj kompletna cisza, mamy duzo wazniejsze sprawy na glowie... :)

lipniaczek

...a mozna liczyc na to, ze juz sie nigdy nie odgrzeje?...
???

dana

mysle ze mozna... :)

wysmialam dzisiaj jedna stronke, ktora postanowila bojkotowac israelskie produkty i nie poszlam na czas spac... teraz ide... laila tov... :)

dana

nu i tomku mamy nastepny dowod na manipulacyjki mediow... polecialam teraz sprawdzic, co on powiedzial w haaretz w oryginale... ja rzadko wchodze na ich strone, bo to lewacka az do bolu gazeta oczerniajaca israel od rana do wieczora, a ze maja tez angielskie tlumaczenie, to haaretz jest guru wszystkich antysemitow tego swiata...  nie moge przeczytac calego artykulu, bo chca, zebym im za to zaplacila, a ja grosza nie dam na ta gazetkies... ale tu masz moje szybkie tlumaczenie pierwszych zdan wypowiedzianych przez arensa:

'nowelizacja prawa obrony honoru narodowego uchwalona przez polski parlament, ktora glosi, ze kazdy, kto twierdzi, ze polacy byli czescia zbrodni nazistow zostanie ukarany, wywolal ozywiona dyskusje o roli polski podczas holocaustu. kontekstem dyskusji jest pamiec o antysemityzmie, ktory szalal w polsce przed  II wojna swiatowa, kontynuowal fermentacje w latach wojny i nie wygasl po niej, kiedy odkryto, ze nie wszyscy polscy zydzi zostali eksterminowani podczas holocaustu. wazne jest jednak rozroznienie zachowan poszczegolnych polakow lub grup, oraz zachowania polskiego rzadu na uchodzctwie w londynie i armii krajowej podczas wojny'...

to jest to, co moglam przeczytac... przypuszczam, ze rozwinal dalej ten temat o zroznicowaniu i powiedzial rowniez, ze obwinianie polski jest niesprawiedliwe... i dokladnie: NIKT W ISRAELU NIE OBWINIA POLSKI za holocaust... obwinia sie czesc polakow i teraz obwinia sie ta ustawe, ktora napisana jak jest daje mozliwosci zamiatania pod dywan prawdy o udziale czesci polakow w tej zagladzie... nie wszystkich polakow i nie panstwa polskiego... 

a dziennikarze calego swiata sa tacy sami, czyli dawno przestali byc dziennikarzami, tylko wzieli sobie prawo do urabiania opinii publicznej...  ja staram sie jak moge zawsze sprawdzac orginal wypowiedzi...

lipniaczek

...media to bron do walki o ksztalt swiata...
???