News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 10 lutego 2018...

Started by dana, February 10, 2018, 09:07:24 AM

Previous topic - Next topic

dana

eskalacja na polnocy kraju...  o godzinie 4:305 obudzila mnie pierwsza syrena alarmowa... potem w szybkim tempie jeszcze chyba dwie... po mniej wiecej godzinie jeszcze 3 syreny alarmowe na golanie wokregu doliny beit shean i golanu...

to co podaja w tej chwili: bezzalogowy samolot iranski wdarl sie nad ranem w granice israela i zostal zestrzelony przez helikopter apache... to wywolalo pierwsze syreny... w odpowiedzi niecala godzine potem samoloty hel ha-avir zaatakowaly w syrii... rzecznik cahalu: 'cahal przy pomocy samolotow wojennych zaatakowal cele iranskie na terytorium syrii, ktore stanowily elementy w wystrzeleniu iranskiego drona w glebi syrii. podczas ataku wystrzelono rakiety przeciwlotnicze na samoloty hel ha-avir. piloci jednego z samolotow zmuszeni byli do opuszczenia samolotu, wyladowali na terenie israela i zostali przewiezieni do szpitala. cahal widzi surowo naruszenie suwerennosci israela, sledzi wypadki i jest w pelni przygotowany do kontynuowania dzialalnosci zgodnie z decyzja i potrzeba'... 

mieszkancom golanu i galili pozwolono wyjsc ze schronow i polecono wrocic do rutyny zycia codziennego... zamkniete so drogi dojazdowe do miejsca, gdzie spadl israelski samolot...

na miejscu sa sily policji i strazy pozarnej, ktora gasi plonocy samolot... cahal bada teraz szczatki dronu iranskiego w celu ustalenia, jakie mial zamiary i czy byl uzbrojony...  cahal rowniez rozpoczal juz badania, czy israelski mysliwiec f-16 zostal trafiony przez rakiety syryjskie, przez odlamki, czy tez piloci zostali zmuszeni do opuszczenia go z powodu awarii technicznej... w kazdym razie samoloty hel ha-avir znajdowaly sie w obszarze powietrznym israela...

jak podaja teraz, obaj piloci znajduja sie w szpitalu rambam w haifie, jeden jest w stanie lekkim, drugi na sali operacyjnej i nie ma tymczasem zadnej informacji o stanie jego zdrowia...

jak podaja zrodla w cahalu, to nie pierwszy raz, kiedy z syrii wdziela sie malat (bezzalogowy samolot) w obszar powietrzny israela, ale to pierwszy raz, kiedy taki malat poslany jest przez iran z syrii i przez niego kierowany... w tej chwili w kirya w tel avivie (kirya – glowna kwatera rzadowa i cahalu) posiedzenie ministrow,i dowodcow wojskowych i wywiadu w celu oceny sytuacji i podjecia decyzji o dalszych dzialaniach...

w ciagu pisania tej calej informacji jeszcze trzy syreny alarmowe na golanie...  jak widac, jeszcze to sie nie skonczylo... obszar powietrzny israela od shefayim na polnoc zostal zamkniety dla wszystkich lotow...

israelski f-16, ktory spadl kolo kibucu hardof...

iranski malat...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

i jeszcze dwie syreny alarmowe... z teheranu podaja, ze 'syria jest odpowiedzialna za zestrzelenie israelskiego samolotu'... podobno wystrzelono w kierunku samolotow hel ha-avir 25 rakiet przeciwsamolotowych... 

cahal atakuje teraz baze iranska na wschod od damaszku i na polnocnym golanie syryjskim, co moze wytlumaczyc te ostatnie syreny alarmowe... syreny bylo slychac rowniez w akko...

dana

jak podaja w tej chwili ze szpitala, jeden z pilotow jest lekko ranny, drugi w ciezkim stanie... ich rany spowodowane byly podczas opuszczania samolotu...

dana

teraz wstrzymano wszystkie odloty z ben guriona...

jak podaja, w ostatniej godzinie hel ha-avir zaatakowal okolo 10 baz iranskich w syrii... z syrii podaja przechwyceniu niektorych rakiet wystrzelonych w cele i rowniez twierdza, ze zestrzelili jeden malat israelski...

jest duzy ruch samolotow israelskich nad syria... i teraz zalecono mieszkancom golanu otworzyc schrony i nie oddalac sie od nich za bardzo...

wg naszego korespondenta wojskowgo rony daniela, ta historia potrwa jeszcze pare godzin...

dana

ben gurion wrocil do rutyny... samoloty odlatuja i przylatuja...

cahal podaje, ze zaatakowal 12 celow syryjskich i iranskich w syrii...

z parkow narodowych i rezerwatow przyrody podaja, ze israelczycy wedruja i zwiedzaja, jak zawsze...

na golanie kontynuuja rutyne dnia codziennego... tylko bardzo okreslony teren jest tam zamkniety dla cywili...

dana

rzecznik cahalu podaje teraz podaje, ze israelski f 16 spadl w wyniku ostrzeliwania syryjskiego podczas ataku hel ha-avir w sryii i piloci opuscili samolot po zidentyfikowaniu blokady przeciwlotniczej na ich samolocie... (nie wiem, czy dobrze to przetlumaczylam... po prostu zidentyfikowali, ze syryjczycy celuja w nich)...

al jazeera podaje, ze loty z bazy wojskowej w syrii zaatakowanej przez israel zostaly kompletnie wstrzymane...

dzisiaj na golanie...

w haifie, w katzrinie i w dodatkowych mijescowosciach otwieraja schrony... nie jest to zalecenie cahalu, tylko inicjatywa miejscowa...

w kirya juz znajduje sie szef sztabu generalnego, minister obrony i wyzsze dowodztwo cahalu, netanyahu ma przybyc w kazdej chwili... 

ciekawe, co postanowia... duzo mozliwosci to ja, kucharka czulentu, nie widze... albo dojda do wniosku, ze iranczycy i syryjczycy zrozumieli, albo to pojdzie dalej... co jest jasne w israelu, to ze nie mozna pozwolic iranowi zaczac walczyc z israelem z terenu syryjskiego... wszystko, co bylo w ostatnich dwoch tygodniach zaczyna byc jasne: wizyta netanyahu w moskwie, wizyta netanyahu na golanie dwa dni temu, ostrzezenia wysylane w kierunku syrii, libanu, hizballah... 

za to cholernie denerwuja mnie nasi dziennikarze, ktorzy od rana powtarzaja 'co przezywaja mieszkancy golanu, to mozemy sobie tylko wyobrazic'... tak tak... mieszkancy golanu wprawdzie sluchaja wiecej wiadomosci dzisiaj i sledza zalecenia cahalu, ale do jasnej anielci nie przezywaja nic innego, niz przezywaja mieszkancy otef gaza dzien w dzien praktycznie... co za wybiorczosc niesamowita...

dana

jak podaja teraz, israel zwrocil sie do rosji o natychmiastowas interwencje rosyjska w celu zatrzymania eskalacji na polnocy i zaznaczyl rosjanom, ze wszystkie israelskie ostrzezenia przed umacnianiem sie iranu w syrii zmaterializowalyu sie... jeszcze powiedziano rosji, ze iran powoduje niestabilnosc w okregu, w ktorej rowniez rosja nie jest zainteresowana...

israel zawiadomil rowniez usa...  netanyahu tymczasem zalecil ministrom nie wypowiadac sie w sprawie tego, co sie dzieje na polnocy, zeby nie pogarszac sytuacji...

ze szpitala rambam podaja, ze stan ciezko rannego pilota, jest wprawdzie pod respiratorem i w spiaczce klinicznej, ale ustabilizowany... rodziny obu pilotow znajduja sie kolo swoich synow...

wojskowe zrodlo w syrii: 'bedziemy kontynuowac ataki przeciwko kazdej probie israela uderzyc w nasza ziemie'...

nu, tylko tym razem nie israel zaatakowal, tylko wy i ostrzelaliscie nasze samoloty w obszarze powietrzym israela...

ambasador israela w moskwie: 'dzialalnosc iranu w syrii musi sie skonczyc'...

dana

teraz nastepny atak israelski w syrii...

to sie chyba tak szybko nie skonczy...

dana

syryjczycy podaja, ze zestrzelili 6 rakiet israelskich skierowanych na cele na poludnie od damaszku... donosza rowniez, ze w pierwszym dzisiejszym ataku israelskim sa zabici...

jak podaje rony daniel, w cahalu juz wiedza, co sie stalo dzisiaj w tym israelskim samolotem: wszystkie systemy obronne samolotu przestaly dzialac i teraz bada sie to dokladnie i zaczynaja sie debaty i narady...

a tymczasem nie zapomina sie w israelu o dwoch dodatkowych frontach...  gaza moze zareagowac na eskalacje na polnocy i w autonomii wizytuje premier indii modi i mahmoud de autonomia ma zamiar poprosic go o poparcie miedzynarodowego posrednictwa w konflikcie israelsko-'palestynskim'...

a na bardziej spokojnym froncie... we wczorajszym sprawozdaniu z otwarcia olimpiady nbc ladnie wyciela z mapy israela wyzyne golan, judee i samarie...

dana

tak to wyglada w israelu... sprawdzaja i badaja szczatki samolotu w towarzystwie ciekawskich jak zawsze israelczykow i inni, ktorzy nie maja zamiaru zaniechac ich shabatowych planow i wedruja na golanie i nie tylko... trzeba powiedziec, ze mielismy mase szczescia: piloci zyja i samolot spadl tuz kolo osiedla... tylko mozna sobie wyobrazic co by sie dzialo, jakby spadl tam na jakis dom... my naprawde zyjemy calkiem normalnie w tej nienormalnej sytuacji... niedlugo przyjda moi spadkobiercy z dwoma rozrabiaramy i bedziemy miec normalny, rodzinny obiad sobotni... :D

dana

- syria teraz: 'atak cyber zakloca dzialanosc mediow w panstwie...

- dowodca gwardii rewolucyjnych: 'iran moze zlikwidowac wszystkie amerykanskie bazy wojskowe i moze sprowadzic pieko rezimowi syjonistycznemu'...  iranska rada bezpieczenstwa: 'zestrzelenie samolotu bojowego – jasne ostrzezenie dla israela'...

moze i mozecie, ale lepiej nie probujcie... to moze sprowadzic pieklo na caly iran...  i ostrzegac nas nie trzeba: wiemy dobrze, ze jak dojdzie do wojny, to dojdzie rowniez do duzych strat po stronie israela...

hizballaki w orgii radosci: 'tutaj zniszczylismy wasza elitarna jednostke – damaszek 10/2/18'... nu, nie tak znow cala jednostke, tylko jeden samolot...

- liban: 'syria zestrzelila ponad 70% wystrzelonych dzisiaj israelskich rakiet...

hmmm... pozwolicie, ze watpie w te wasze informacje... ale poczekamy na informacje z cahalu, git?

- w etzba ha-galil (palec galilei albo galilee panhandle) znaleziono rakiete wystrzelona dzisiaj rano na israel...

dana

- iranczycy przescigaja sie teraz w oswiadczeniach... rzecznik iranskiego msz w zwiazku z zestrzeleniem iranskiego drona: 'israel klamie. israelscy przywodcy klamia, zeby wybielic ich zbrodnie w regionie'... a w iranskiej tv podaja, ze 'twierdzenia israela o zestrzeleniu drona jest absurdalne, nasza obecnosc w tym regionie jest tylko dla potrzeb doradczych'...

jasne... te wasze bazy wojskowe to budynki mieszkalne doradcow i te wieze obserwacyjne, to zwykle biura...

- liban oswiadczyl, ze zlozy skarge w onz, zeby ostrzegli israel przed uzywaniem obszaru powietrznego libanu...

- rosja ostrzega: 'wszystkie strony musza przestrzegac suwerennosci syrii'...

a u nas teraz cisza... nie ma alarmow, nie ma nowosci... pewnie czekaja, az sie skonczy posiedzenie w kirya...

tomek

Z niepokojem obserwuję to, co się u Was dzieje. Nasze gazety też o tym pisza. Mam nadzieję że sytuacja się za jakiś czas uspokoi.

dana

ja mam wlasnie coraz silniejsze uczucie, ze zrobi sie z tego wojna...

dana

- i nastepny arab uzbrojony w noz zostal teraz zatrzymany na punkcie kontrolnym kolo maarat hamachpela w hevronie...

- saperzy policyjni i sily ratownicze dzialaja teraz kolo kibucu hardof, gdzie spadl rano israelski f-16 w celu wykonania planowanego wybuchu... wjazd do kibucu i okoliczne szosy dalej zamkniete i policja prosci wszystkich nie zblizac sie do tego okregu i sluchac zalecen sil bezpieczenswa...

- cahal wzmacnia swoje sily na golanie...

- zakonczylo sie specjalne posiedzenie dla oceny sytuacji, ktore odbylo sie w kirya w tel avivie...