News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 13 lutego 2018...

Started by dana, February 13, 2018, 10:10:09 AM

Previous topic - Next topic

dana

boker tov... mysleliscie, ze dzisiaj obejdzie sie bez jakiego skandaliku? pomyslcie jeszcze raz... :D :D :D  wczoraj moj premier na posiedzeniu frakcji likudu powiedzial, ze 'jest w kontaktach z amerykanami w sprawie aneksji judei i samarii'... potem z bialego domu wyszlo zaprzeczenie, ze 'nie rozmawiamy o tej sprawie z israelem'... nasze gazetkies, nie wszystkie, nie israel hayom i nie arutz, od razu wyskoczyly z ogromnymi naglowkami 'netanyahu klamie' i 'kryzys w stosunkach israelsko-amerykanskich'... potem wyzszy urzednik bialego domu powiedzial, ze netanyahu zawiadomil ich o inicjatywie aneksji judei i samarii i administracja amerykanska odpowiedziala mu, ze w tej chwili to nie jest dobry pomysl, bo moze zaszkodzic dazeniom donalda w sprawie negocjacji z 'palestynczykami'... nu, tak ze nie znow takie klamstwo, znow za to ten 'skrot myslowy', bo amerykanie owszem zostali poinformowani i odpowiedzieli, wiec kontakty w tej sprawie byly... a dzisiaj rano state department zawiadomil, ze finansowanie przeniesienia ambasady amerykanskiej do jerozolimy jest ich priorytetem i donald chce podniesc pomoc dla israela w roku 2019 o 200 milionow dolarow... tak wyglada ten kryzys??? ale fajnie dokopac jeszcze troche netanyahu, szczegolnie, ze sad najwyzszy odrzucil petycje adwokata fuchsa i stanal po stronie netanyahu, ktory poprosil o jak najszybsze opublikowanie zalecen policji w sprawie jego sledztw, ktore maja byc opublikowane albo dzisiaj, albo jutro... never a dull moment w moim mocarstwie, chyba juz wam to pare razy powiedzialam, nie? :D :D :D

- knesset przeprowadzil dzisiaj w nocy rozciagniecie israelskiego prawa akademickiego na instytucje naukowe w judei i samarii glosami 56:35... prawo to, zwane prawem ariel, anuluje rade wyzszej edukacji, ktora zarzadzala wyzszymi szkolami w judei i samarii i przywraca wladze israelskiej radzie wyzszej edukacji...

uniwersytet ariel...

- wczoraj nasze gazetkies zachlystywaly sie z radosci informacjami, jak to policjanci 'palestynscy' pomogli ocalic od linczu dwoje israelskich zolnierzy w jeninie i jak wspolpraca bezpieczenstwa miedzy israelem a autonomia sie sprawdza... tylko ze ten  zolnierz, ktory byl wypuszczony wczoraj ze szpitala opowiada troche inna historie... ze wlasnie ci policjanci rozpoczeli cala ta historie, oni rozniez zabrali mu bron: 'kto rozpoczal ten atak to w rzeczywistosci byly palestynskie sily bezpieczenstwa. mimo bledu, jaki doprowadzil nas do palestynskiego miasta, sposob w jaki przedstawiono te sily bezpiecczenstwa, ze uratowaly zycie zolnierzy przed linczem, jest  z gruntu bledne'... czlonek rodziny zolnierza dodal: 'zonierze przybyli do punktu kontrolnego palestynczykow i wtedy ci zaczeli caly balagan. zabrali mu bron, pobili ich i wywolali cale zamieszanie, do ktorego przylaczyli sie mieszkancy palestynzcy. to co opisywane jest jako pomoc – nie bylo takiej'...

badanie tego incydentu trwa...

'palestynskie' sily bezpieczenstwa zwrocily dzisiaj rano bron zolnierza do israela...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

egrabrych

No fajnie... ale co u keren izoldy ?!
Wprawdzie byłoby cudownie, gdyby już następnego dnia była całkiem zdrowa... ale doświadczenie życiowe mówi, że to trochę "zbyt piękne", żeby było możliwe.

Zaś w polityce: chyba niełatwo jest przebić to, co było w Polsce - gdzie rano partia rządząca broniła (skutecznie) premier Szydło, a wieczorem tego samego dnia ją zdymisjonowała. Chociaż... stare powiedzenie głosi: "u mojego pana CO GODZINĘ zmiana" - więc to może dlatego :)

lipniaczek

...jak bedzie to wygladac po anexacji - jest mapka?...
???

dana

nie ma oczywiscie... ale mowa jest tylko o strefie c... :D

dana

Quote from: egrabrych on February 13, 2018, 02:14:19 PM
No fajnie... ale co u keren izoldy ?!
Wprawdzie byłoby cudownie, gdyby już następnego dnia była całkiem zdrowa... ale doświadczenie życiowe mówi, że to trochę "zbyt piękne", żeby było możliwe.

Zaś w polityce: chyba niełatwo jest przebić to, co było w Polsce - gdzie rano partia rządząca broniła (skutecznie) premier Szydło, a wieczorem tego samego dnia ją zdymisjonowała. Chociaż... stare powiedzenie głosi: "u mojego pana CO GODZINĘ zmiana" - więc to może dlatego :)

keren izolda jeszcze w domu, nie widac, zeby byla chora, rozrabia niesamowicie, gada jak najeta i nawet jak zadnego zrozumialego slowa jeszcze z siebie nie wydaje, to dokladnie wiadomo, o co jej chodzi...

nie nie... u nas polityka wyglada calkiem inaczej niz w polsce... :D

dana

nie ma duzo wiadomosci i to przez caly dzien... nie lubie tego, bo wtedy zaczynam wlasnie obawiac sie... do tego dochodzi nam to co sie dzialo pare dni temu na polnocy, wiem, ze nad haifa lataja samoloty (israelska poczta pantoflowa), jest 'ruch' na polnocy i wszyscy milcza... jak jeszcze nagle wszyscy zydzi w israelu zaczna byc dla siebie mili, uprzejmi i serdeczni, to juz bede miala pewnosc, ze sie cos zaczyna... :D :D :D

- dzisiaj w sadzie wojskowym w ofer rozpoczal sie proces ahed tamimi, ktora zaatakowala i bila zolnierzy cahalu w nabi saleh w grudniu zeszlego roku... tamimi poprosila o otwarcie procesu przy otwartych drzwiach, ale sedzia, menachem lieberman, zarzadzil przesluchanie za zamknietymi drzwiami wyjasniajac jego decyzje jako krok majacy na celu 'ochrone' tamimi jako nieletniej...  jej adwokat gaby lasky powiedziala na rozprawie, ze poniewaz okupacja nie jest legalna, rowniez ta rozprawa nie jest legalna... na dzisiejsza rozprawe przybyli dyplomaci eu, ale zostali na rozkaz sedziego, usunieci razem z dziennikarzami i ciekawskimi...

nastepna rozprawa odbedzie sie 11 marca...

nu, jak to tak sobie mysle, ze ten sedzia nie ma zamiaru dodawac do 'slawy' tej tamimi, co by niewatpliwie bylo, jesli rozprawa bylaby przy otwartych drzwiach...

- wladze wiezienne odrzucily prosbe parlamentarzysty youseffa jabarina (wspolna lista arabska) o zlozenie wizyty ahed tamimi, bez podania mu uzasadnienia...

- recep de turcja zagrozil dzisiaj grecji, cyprusowi i miedzynarodowym firmom poszukujacym gazu na morzu srodziemnym, zeby 'nie przekraczali granicy i nie naruszali praw turcji'... tureckie okrety uniemozliwiaja statkom doatrcie do wybrzezy cypru, gdzie wloskie przedsiebiorstwo ma rozpoczac poszukiwania gazu...

- wg ocen, zalecenia policji w sprawach 1000 i 2000 przeciwko netanyahu beda ogloszone dzisiaj wieczorem...

dana

nie macie pojecia, co sie w tej chwili dzieje w naszych wiadomosciach... w kazdej chwili maja byc opublikowane te zalecenia policji i dziennikarzyny na kazdym kanale w amoku doslownie: beda powazne oskarzenia, netanyahu bedzie oskarzony w obu sprawach, korupcja na najwyzszym szczeblu, nie moze pelnic wiecej funkcji premiera, juz sie przygotowuje, juz wzial najlepszych adwokatow i zrekrutowal jego sojusznikow, zeby go bronili... ja nie widzialam jeszcze czegos takiego, chyba ze byla wojna... a ci komentatorzy, ktorzy wszystko wiedza: ogromne teczki, nie ma mowy, zeby sie z tego wykrecil, policja i prokuratura so skoordynowane... po prostu nie do uwierzenia...

ja wogole nie rozumiem, jak policja moze cokolwiek zalecic w obliczu faktu, ze i szef policji i oficer prowadzacy sledztwa przeciwko netanyahu zrobili takie niesamowite oskarzenia przeciwko netanyahu przed i w czasie sledztw... udowodniono im klamstwa i kretactwa...

dana

w tej chwili podaja, ze policja zawiadomila adwokatow netanyahu, ze zaleci prokuraturze oskarzenia netanyahu w obu sprawach, 1000 i 2000, o wziecie lapowek i naruszenie zaufania... nie ma jeszcze oficjalnego oswiadczenia, to ma nastapic przed 9 wieczorem i maja wtedy podac pelne zalecenia...

netanyahu ma sie ustosunkowac do tego troche pozniej...

dana

zachlystuja sie teraz doslownie ze szczescia...  jeden z parlamentarzystow likudu powiedzial, ze policja moze zalecic, ale ostatnie slowo ma prokuratura i on jest pewien, ze prokuratura nie oskarzy netanyahu... dziennikarka doslownie zameczyla go pytaniami skad on to wie, na jakiej podstawie, jak on uwaza, ze netanyahu po takich zaleceniach moze wogole zostac jeszcze jeden dzien na jego stanowisku... ta nienawisc do netanyahu bije z kazdego slowa tych dziennikarzy...

mnie naprawde nie obchodza jego cygara, lapowki i cala reszta... nie znam jednego polityka, tak israelskiego jak i w innych panstwach, ktory bylby czysty jak lza... ale wiem jedno: w tej chwili nie ma nikogo w israelu, ktory bylby zdolny do utrzymania naszego panstwa bezpiecznego... cala reszta nie jest mi wazna...

dana

nu... zapomnialam o jeszcze jednym... ta sprawa 2000, to sprawa nie tylko netanyahu, ale rowniez i wlasciciela gazety yedioth achronot... policja w sprawie noni mozesa nie powiedziala ani slowa... i dziennikarze nasi zadowolili sie jednym zdankiem, ze mozes tez 'bedzie musia'l byc oskarzony, ale dziennikarzyny na jego temat nie spekuluja oczywiscie... nu i ten ton... la-pow-kar-stwo po dwie minuty... niesamowite to jest...

dana

jeszcze nie ma oficjalnego zawiadomienia policji, ale dziennikarzyny juz wyliczaja: naruszenie zaufania - 3 lata wiezienia, lapowka - 5 lat wiezienia...

ja wam mowie...

dana

kazdy, ale to kazdy glos, ktory stawia znak zapytania co do decyzji prokuratury i twierdzi, ze nie bedzie zadnego oskarzenia, albo jest zagluszony powtarzajacymi sie oskarzeniami, albo po prostu ucinaja go mowiac uprzejmie 'dziekujemy ze rozmawiales z nami'...

nu, narod israela nie jest glupi...

dana

teraz pokazuja rezydencje premiera i przygotowania do jego reakcji na zalecenia policji i oczywiscie slyszymy: juz wszystko przygotowal, juz jest podium, juz jest mikrofon...

w zyciu bym nie pomyslala, ze lewica moze tak nisko upasc...

lipniaczek

dana

jeszcze pare minut... tlumacze cala reakcje netanyahu, a ta trwala 15 minut... :D :D :D