News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 17 lutego 2018...

Started by dana, February 17, 2018, 01:37:39 PM

Previous topic - Next topic

dana

nu, to am israel obudzil sie w ten pochmurny, zimny i w niektorych czesciach kraju rowniez doeszczowy i zalany, do nastepnej 'afery' zwanej aktami 4000... jak widac, doszlo do dziennkiarzy, ze akta 3000 (lodzie podwodne) to juz stracona zupelnie okazja do wsadzenia netanyahu do wiezienia, a akta 1000 i 2000 moga sie skonczyc na 'naruszeniu zaufania', wiec teraz leca do akt 4000: bezeq, pantwowa spolka telefoniczna... glownym podejrzanym w tej sprawie jest shaul elovitch, israelski biznesman, urodzony w polsce, do ktorego nalezy jedna z najwiekszych israelskich firm komunikacyjnych eurocom, ktora kontroluje bezeq i korzysci, jakie dostal w bezeq wzamian za pozytywne sprawozdania o netanyahu...  jak podaja, prokuratura ma w rekach dostateczne dowody na oskarzenie elovitcham wyzszych urzednikow bezeq i nalezacej do nich spolki telewizynej yes, jak rowniez dyrektora generalnego ministerstwa komunikacji shlomo filbera...filber byl 'bliskim wspolpracownikiem' netanyahu i jak policja ustalila, pracowal z bezeq i systematycznie przekazywal tajne dokumenty z ministerstwa do pracownikow bezeq, zeby komentowali zgodnie z interesami ministerstwa...

jak podaja yedioth achronot, policja ma zamiar juz wkrotce wezwac bylych i obecnych wyzszych  urzednikow bezeq do zlozenia zeznan, kto wydal instrukcje dotyczace pozytywnego przedstawiania rodziny netanyahu i jakie to byly instrukcje...

taaaaak... wyniki sledztwa policji w tej sprawie zostaly przekazane do prokuratury juz 3 miesiace temu i teraz wlasnie przypomnialo im sie wrocic do tej sprawy... teraz beda teleskopem szukac, gdzie i co mozna podsunac tutaj netanyahu... moze dostal od elovitcha pare cygar? albo pare butelek szampana? w kazdym razie medai i israelskie lewactwo dzisiaj patrza w swiat z nowa nadzieja... :D :D :D

shaul eloivitch

jerozolima...

nachal  tzeelim dzisiaj rano...

tel aviv...

hadera...

ashdod...

yam ha-melach (morze martwe)...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

moze ktos z glowa powie tym polskim politykom, zeby w koncu sie uspokoili, bo w israelu juz od tygodnia przestano mowic o polskim prawie, a teraz morawiecki w monachium znow palnal jakis idiotyzm i znow oburzenie w israelu i pelno tego w mediach...  nie rozumieja, co robia?

dana

- dzisiaj kolo godziny 16 zaktywizowany ladunek wybuchowy kolo granicy israela ze strefa gazy, ktory byl skierowany na israelski patriol wojskowy z tysiacami israelskich turystow bioracych udzial w impresie 'czerwone poludnie'... rzecznik cahalu podal, ze wojsko odpowiedzialo ogniem artylerii na obserwacyjny punkt jihadu islamekiego na schod od khan younis... nie podano zadnych innych detali...

nu, jeli nie ma zadnych innych detali i nie zaznaczono, ze nie ma rannych, to znaczy, ze sa ranni zolnierze, i na zdjeciu widac, jest tam ambulans...

- wczoraj w nocy israel zwrocil rodzinie cialo terrorysty, ktory zrobil zamach w har adar... dzisiaj po pogrzebie w halchul (okrego hevronu) doszlo do starc z israelskimi silami bezpieczentwa...

dana

teraz sa niepotwierdzone przez cahal doniesienia o 3 rannych zolnierzach w tym incydencie...

dana

zadnych informacji dokladniejszych nie ma i ja sie bardzo, bardzo boje, ze tam sa zabici... nu, trzeba czekac dalej... ale jak widac, sanitariusze mada sa tam i dzialaja...

dana

jedyne co teraz podaja, to ze wybuch nastapil kolo jednostki cahalu, ktorzy przybyla do okregu kolo kibucu ein ha-shlosha z powodu podejrzanej flagi i jest mowa o 'najciezszym incydencie od tzuk eitan;...

nu, mamy zabitych tam... jeszcze nie podaja, jest najprawdopodobniej cenzura tymczasm... najpierw oczywiscie rodziny, ale tak mi to wlasnie tragicznie wyglada..

dana

teraz podaja, ze 2 zolnierzy zostalo ciezko rannych i dwoch innych znajduje sie w stanie srednim i lekkim...rodziny zostaly zawiadomione i wszyscy ranni przewiezieni do szpitala soroka w beer shevie...

ufffff... mam nadzieje, ze to juz dokladna informacja...

robert1973

Quote from: dana on February 17, 2018, 03:53:41 PM
moze ktos z glowa powie tym polskim politykom, zeby w koncu sie uspokoili, bo w israelu juz od tygodnia przestano mowic o polskim prawie, a teraz morawiecki w monachium znow palnal jakis idiotyzm i znow oburzenie w israelu i pelno tego w mediach...  nie rozumieja, co robia?

do nich nic nie dociera, nic
pod ich rzadami ten kraj mial powstac z kolan,
ale jak tak dalej pojdzie
to stana sie grabarzami rzeczpospolitej

lipniaczek

...zwracanie ciala w Szabat to jakas micwa?...
???

dana

w gazie praktycznie wszystkie organizacje terrorystyczne chwala ten zamach na jednostke cahalu i jednoczesnie w tempie oproczniaja ich kwatery i posterunki przewidujac ostra reakcje cahalu...

dana

cahal juz atakuje w kilku miejscach w gazie...

dana

z pierwszego sledztwa cahalu wynika, ze ladunek wybuchowy na granicy gazansko-israelskiej zostal podlozony podczas demonstracji gazanczykow kolo granicy... zolnierze jednostki inzyeniryjnej golani przybyli na miejsce, w ktorym umieszczono flage 'paletynska' i ten ladunek i wtedy on wybuchl...

wczorajsze starcia na granicy z gaza...

zolnierze cahalu w miejscu wybuchu ladunku...

lipniaczek

dana

tak... tylko mur nie ochroni przed rakietami...

dana

w petah tikvie udalo sie many naftali zebrac dzisiaj wieczorem kilkadziesiat osob... bidula... serce mi sie kraje...

a w jerozolimie troche ponad 100 osob demonstruje w poparciu netanyahu...