News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 6 kwietnia 2018...

Started by dana, April 06, 2018, 10:03:26 AM

Previous topic - Next topic

dana

- unia europejska wzywa 'palestynczykow' i israel do 'odpowiedzialnego zachowania i wtrzemiezliwosci, zeby nie bylo powtorki z wydarzen w ostatnim tygodniu'... 

fredka... w ostatnim tygodniu zginelo 18 osob, w tym okolo 12 to byli terrorysci... zaden kraj nie pozwolilby na szturmowanie jego granic... ty moze zacznij wzywac wszystkie strony w syrii do 'odpowiedzialnego zachowania i wstrzemiezliwosci', bo tam ginie 18 osob co godzine chyba i to jakos ciebie nie  martwi, nie? tylko wlasnie ta organizacja terrorystyczna, ktora dziala na granicach israela...

- sami obeid, dziennikarz gazanski: 'jedyne rozwiazanie to dostanie niebieskiego dowodu osobistego'... (to israelski dowod osobisty)

- administracja amerykanska do gazanczykow: 'wzywamy przywodcow protestow do wyjasnienia demonstrantom, ze nie powinni lamac porzadku, powstrzymac sie od przemocy, utrymac dystans od plotu granicznego i nie zblizac sie do niego w zadnym wypadku'...

tak tak... jak nic usluchaja...

- tymczasem w gazie przygotowuja 'starozytna' bron i maja zamiar zrzucac kamienie w israelskich snajperow...

nu, kazdy idiotyzm dobry, jesli mozna w ten sposob pokazac 'bohaterstwo'... trudno uwierzyc, czym sie zajmuje prawie cala spolecznosc gazanska...

- israelskie ministerstwo ochrony srodowiska poslalo na granice z gaza 10 zespolow, ktore maja chronic otef gaza przed konsekswencjami podpalenia tysiecy opon przez gazanczykow... rowniez zespoly strazy pozarnej znajduja sie na miejscu... general yoav mordechai, koordynator dzialan rzadowych na terenach, wyslal list do swiatowej organizacji zdrowia zadajac 'zajecia stanowiska przeciwko ekologicznej katastrofie'...

jasne... zaraz zajma stanowisko i powiedza, ze israel ma dzialac 'z powsciagliwoscia'...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

juz w kilku miejscach na granicy rozpoczely sie starcia i podpalanie opon...

bedzie 'wesolo' dzisiaj...

dana

tymczasem jeszcze nie ma zbyt duzo tych 'demonstrantow', ale zaraz po poludniowych, piatkowych modlitwach znajdzie sie ich tam cala masa... planuja podpalenie 10 tysiecy opon, uzycie luster do oslepienia snajperow israelskich i uzycie tych przygotowanych 'starozytnych' katapult...

rzecznik cahalu, general brygady ronen manelis: 'nie jestesmy zainteresowani w zaklocaniu demonstracji, ktore odbywaja sie w glebi strefy gazy. nawet dym z dziesiatek tysiecy podpalonych opon nie zmieni obrazu i jestesmy przygotowani na to, hamas poniosl kleske operacyjna, ale interpretuje reakcje miedzynarodowa na jego dzialania jako poparcie dla kontynuowania tych dzialan'...

otworzyli 'szpital polowy' czerwonego polksiezyca...

dana

nasi poludniowi sasiedzi zajeci sie prowokacjami i zamachami, budowaniem tuneli i tworzeniem prymitywnej broni przeciwko israelczykom, ale my sie nie zatrzymujemy nawet na chwilke... i chyba w tym nasze najwieksze zwyciestwo... 

nowa hala pamieci (heichal ha-zikaron) dla poleglych zolnierzy cahalu, ktora zostala zainaugurowana w zeszlym roku i znajduje sie przy wejsciu na wojskowy cmentarz na gorze herzla w jerozolimie, zostala zalaczona do listy kandydatow na jednym z najbardziej prestizowych konkursow na najpiekniejszy budynek na swiecie na rok 2018, ktory organizuje brytyjski krolewski zwiazek architektow co dwa lata... 

na tej liscie znajduje sie rowniez 'palestynskie muzeum' w bir zeit... przy jego otwarciu 2 lata temu nie bylo w srodku nawet jednego eksponatu...

dana

modlitwy sie skonczyly, podpalanie opon sie rozpoczelo... juz jest 6 rannych od strzalow cahalu, kilku rannych od gazu lzawiacego...

szpital polowy first class.... :D

dana

rzecznik cahalu podaje, ze od godzin porannych gwaltowne rozruchy maja miejsce w 5 punktach w gazie wzdluz granicy z israelem, w ktorych biora udzial tysiace 'palestynczykow'... cahal uzywa srodkow do rozpraszania tlumow zgodnie z przepisami dotyczacymi otwartego ognia... do tej pory cahal strzelil do ponad 10 glownych podzegaczy, ktorzy zblizyli sie do plotu granicznego... rzecznik podal jeszcze, ze cahal nie pozwoli na uszkodzenie infrastruktury bezpieczenstwa i plotu, ktore chronia obywateli israela i bedzie dzialam przeciwko brutalnym uczestnikom zamieszek i zaangazowanych w nich terrorystow...

blisko plotu granicznego sa... widze, ze nasi nie oszczedzaja wody i ze do chlopakow tymczasem ten dym nie dochodzi, ale u arabow niebo czarne... git...

i nastepna 'maska' przeciwko dymowi i gazowi lzawiacemu...   :D

coraz to nowe zdjecie z tego szpitala polowego... :D

dana

- wyzszy hamasnik, mahmoud al zahal, przybyl do jednego z punktow zamieszek na granicy z gaza i zawiadomil swiat, israel i jego ciocie, ze 'jesli israel uderzy w glab gazy, my uderzymy w glab israela'...

- przedstawicielstwo praw czlowieka w onz wezwalo israel do powstrzymania sie od 'nadmiernego uzycia sily przeciwko palestynskim demonstrantom'...

aha... nie wezwaliscie 'palestynskich demonstrantow' do nie palenia opon, co zagraza calemu okolicznemu srodowisku i mieszkancom gazy i otef gaza i do nie uzywania przemocy? nie? nu, git... wzywajcie israel ile chcecie...

- pogoda piekne, swieto i shabbes i ponad 50 tysiecy israelczykow znajduje sie teraz nad kinneret... niektore plaze zostaly zamkniete z powodu przepelnienia...

dana

nu, to jest pierwszy zabity wg doniesien al quds...  cahal odpowiada ostra amunicja w kilku miejscach na granicy z gaza... okolo 40 arabow jest rannych w tej chwili, w tym 5 w stanie ciezkim... wg zrodel arabskich rannych jest conajmniej 80 osob...

wg cahalu rozpalono tymczasem ograniczona ilosc opon z powodu wiatru, ktory unosi dym w kierunku gazy... szacuje sie, ze jesli wiatr zmieni kierunek, 'demonstranci' podpala duze ilosci przygotowanych opon...

sily strazy pozarnej pod ochrona cahalu rozstawily wozy strazackie i dmuchawy w poblizu granicy z gaza, jako czesc zmiezenia sie z demonstracjami...

sprzet inzynieryjny wojsk inzynieryjnych cahalu rowniez znajduja sie na miejscu, aby uniemozliwic wdarcie demonstrantow na teren israela w okregu starego przejscia karni...

na miejscu znajduja sie dowdca oddzialu technologi i logistyki cahalu, general dywizji aharon haliva i dowodca frontu domowego general dywizji tamir yadai, ktorzy monitoruja dzialania cahalu...

pala zdjecia saudyjskiego nastepcy tronu... wiedza, jak sobie zapewnic arabska milosc... :D :D :D

dana

cahal podaje, ze od godzi porannych w 5 punktach wzdluz granicy z gaza trwaja zamieszki, w ktorych bierze udzial okolo 10 tysiecy arabow... po poludniu bylo pare prob przekroczenia plotu gtanicznego pod oslona dymy z palacych sie opon i rowniez pare prob zamachow, w tym rzucanie ladunkow wybuchowych...  jest drugi zabity podczas tych 'pokojowych' demonstracji...

cahal kolo granicy...

dana

yahya sinwar, przywodca hamasu w gazie: 'oblezenie i glod nie zwrocilo ludnosci gazy przeciwko oporowi. gaza przywroci kwestie palestynska na arene polityczna. zrobimy wszystko, zeby odstraszyc i zastraszyc israel'...

im tam nienawisc juz zupelnie rozum odebrala...

dana

trzeci zabity na granicy z gaza... czesc z demonstrantow probowala przedrzec sie przez plot graniczny do israela... rzucaja kamienie i butelki molotowa w sily bezpieczenstwa pod zaslona dymu z palacych sie opon...  kilku z wyzszych hamasnikow przyszlo na punkty zborne... yahya sinwar w obozie namiotow na wschod od khan younis: 'gaza nie bedzie glodowala i nie zrezygnuje z narodowego przedsiebiorstwa. jesli wybuchniemy, ten wybuch bedzie prosto w twarz israela'...

zolnierze cahalu dzisiaj na granicy israelsko-gazanskiej...

dziennikarze czekaja na jakies dowody na 'zbrodnie wojenne israela'...

israelska straz pozarna i zbiornik z woda na granicy z gaza dzisiaj...

dana

juz 4 zabitych... oni oszaleli kompletnie... przeciez wiedza dobrze, ze nie maja szans... polnocna brygyada dywizji gaza poinformowala sily w terenie, ze dziesiatki lewicowych aktywistow jada autobusem w kierunku plotu granicznego z gaza, zeby demonstrowac tam przeciwko cahalowi i wezwac zolnierzy do odmowy rozkazow...  zolnierze zostali poproszeni o zatrzymanie tych aktywistow i powstrzymanie ich od dotarcia do okregu przygranicznego, ktory zostal zamkniety na rozkac dowodcy poludniowego komanda i ogloszony zamknieta strefa wojskowa...

woda i specjalne wentylatory po stronie israelskiej...

i znow przyprowadzili araba na wozku inwalidzkim...

zblizaja sie do plotu granicznego pod oslona dymu...

dana

i juz 5 zabity....
a tymczasem w syrii dzisiaj 27 zabitych na peryferiach damaszku...

dana

juz 6 zabitych...

mimo to cahal zadowolony z dzisiejszych demonstracji... dzisiaj demonstrowalo tylko miedzy 10 a 20 tysiecy arabow, a nie okolo 40 tysiecy jak w zeszlym tygodniu, uniemozliwiono przedarcie sie na tereny israela i uszkodzenie plotu granicznego, nie ma wielu zabitych, jak w zeszlym tygodniu i cahal wprawdzie nie powiedzial tymczasem jak, ale zawiadomil, ze nie pozwoli, zeby takie demonstracje przerodzily sie w cotygodniowe... wg oceny cahalu, dzisiejsze wydarzenia byly duzo slabsze, niz w ostatni piatek... 

nie doniesiono rowniez do tej pory o rozruchach w judei i samarii, do czego bardzo dazy hamas...

cahal pozostaje na miejscu, proby zamachow i przedarcia sie do israela beda kontynuowane...

hamas oglasza zwyciestwo, bo w mediach sie o nich mowi... git... oni przeciez zawsze zwyciezaja, nie?

dana

- juz jest 7 zabity na granicy z gaza...

- w yaffo demonstracja arabow powiewajacych flagami 'palestynskimi' w poparciu demonstrujacych na granicy z israelem gazanczykow... 

tak tak... zle im w israelu... nu, ja bym ich zidentyfikowala i odebrala wszystkie uslugi socjalne, tak na rok... niech poczuja, jak wyglada zycie w gazie... moze im wpadnie asimon do glowy...

- mahmoud de autonomia znow wzywa rade bezpieczenstwa w onz do 'zapewnienia ochrony narodowi palestynskiemu'...

- gazanskie ministerstwo zdrowia wzywa do dostarczenia im lekarstw i sprzetu medycznego, ktorego zaczyna im brakowac z powodu ostatnich wydarzen...

nu mahmoud... masz okazja pokazac, jak ty dbasz i ochranisz twoj 'narod'... poslij im troche lekarstw...

- jeszcze troche zdjec z dzisiejszego dnia przy granicy z gaza...

to mi sie wyjatkowo spodobalo: wielki bohater ukrywa sie za przygotowanymi oponami przed wojskowym pojazdem cahalu...