News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 7 stycznia 2017...

Started by dana, January 07, 2017, 10:28:08 AM

Previous topic - Next topic

dana

ogromne korki na drogach prowadzacych na hermon i zaleca sie mieszkancom israela nie przyjezdzac tam, bo juz jest przepelnienie...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

- doradca mahmouda de autonomia mahmoud al habash : 'wszystko moze sie zawalic, jesli ambasada usa zostanie przeniesiona do jerozolimy. to wypowiedzenie wojny muzulmanow i otworzenie drzwi do szerokich mozliwosci, ktorych nikt nie chce'... dodatkowo inny wyzszy urzedniko w fatahu powiedzial, ze jesli usa rzeczywiscie przeniesie ambasade do jerozolimy, autonomia zazada od panstwa arabskich i panstw muzulmanskich odwolac w protescie ich ambasadorow z washingtonu: to nie jest tylko kwestia palestynska, to kwestia arabska i muzulmanska'...

aha... jestes tego pewien? nu, to zobaczymy, czy donald the first zatrzesie sie ze strachu...  albo jesli nie, to jakie panstwa odwolaja swoich ambasadorow... a co zrobicie, jak donald wam powie, ze w odpowiedzi na wasze grozby od wam wstrzyma resztke tej pomocy finansowej? z wami zawsze jest szalenie interesujaco...  :D

- israelska opozycja nie zatrzymuje sie nawet na chwile... dzisiaj na sobotnich imprezach shabatarbut parlamentarzysci 'obozu syjonistycznego' , yesh atid i meretz wypowiedzieli sie w sprawie sledztwa premiera netnayhau:

sheli yechimovich: 'zbliza sie moment, w ktorym netanyahu bedzie musial sam sie usunac'... 

tzipi livni: 'netanyahu musi zadecydowac, czy jest oligarcha czy premierem'... a bo co tzipi? nie mozna byc i tym i tym? see donald the first...

stav shafir: 'premier jest skorumpowany w szerokim znaczeniu tego slowa'...

zahava galon: 'otrzymywanie miesiecznej renty w wysokosci tysiecy szekli w ciagu dlugich lat od arnona milchina to nie jest prezent od przyjaciela – to jest przeszkadzajacy deal'... zahavcia... netanyahu dostawal od milchina jego ulubione cygara... ty naprawde myslisz, ze netanyahu nie moglby sobie sam pozwolic na kupno takich cygar?

moze tak wszyscy poczekacie na decyzje doradcy prawnego rzadu, ktory zadecyduje, co jest prezentem a co nie? wy juz w tej chwili przegrywacie przyszle wybory...

nu i niesamowita wprost krytyka uzi arada, bylego szefa ray bezpieczenstwa narodowego podczas rzadow netanyahu: 'na glowa naszego premiera znajduje sie chmura. netanyahu nie jest czlowiekiem skromnym, robi to, co co dla niego dobre, dla jego przetrwania i jego politycznej pozycji i zawsze bedzie wolal swoja pozycje polityczne nad interesem publicznym. netanyahu stawia ludzi w sytuacji niemozliwej, na skraju ich granic moralnych. netanyahu wiaze ich i naciage granice ich mozliwosci. jest podejrzenie i watpliwosci w istnieniu zwiazku miedzy nominacjami i stanowiskami, postawcie sie sami na chwile na miejscu mandelblita. on nie moze siedziec w jednym pokoju z netnayahu a potem decydowac w jego sprawach'... 

hallo hallo uzi... czy przypadkowo nie skladaliscie odwolan od nominacji mandelblita i czy ten tak przez was szanowany sad najwyzszy nie odrzucil przypadkiem tych odwolan twierdzac, ze nie ma zadnego problemu w nominowaniu mandelblita? i ty sam byles szefem bezpieczenstwa narodowego przez cale 3 lata pod rzadami netanyahu i wtedy ci nie przeszkadzalo, ze on nie jest 'skromnym czlowiekiem'? to moze wlasnie ty wolales byc wsrod jego wyzszych urzednikow bo robiles to, co dla ciebie dobre? taaaaaak...

arad i netanyahu

dana

kerry the dranstwo: 'przeniesienie ambasady do jerozolimy doprowadzi do wybuchu'...

aha... a twoje przemowienie i ta uchwala onz to bylo wg ciebie ok, tak? git... moze w koncu trzeba doprowadzic do wybuchu, zeby postawic arabow na miejcu, bo z doswiadczenia ostatnich dziesiatek lat jak widac wszystkie proby zalagodzenia, ustepstw, oddawania terenow, wyrzucanie zydow z ich domow, wypuszczanie terrorystow na wolnosc w ramach 'dobrych gestow' nie tylko ze nic nie dalo, ale jeszcze wzmoglo 'apetyt' arabow... teraz jak widac nie tylko roszcza sobie pretensje do wschodniej jerozolimy i starego miasta, ale rowniez i do zachodniej jerozolimy...

kasiak

Quote from: dana on January 07, 2017, 05:49:20 PM
teraz jak widac nie tylko roszcza sobie pretensje do wschodniej jerozolimy i starego miasta, ale rowniez i do zachodniej jerozolimy...

Skromnie powiedziane - przecież roszczą sobie pretensje do całego terytorium Izraela - że nie ma być państwa żydowskiego i żydów w ogóle...

dana

tak... oni po kawalku... jak to zapowiedzial generalissimo de arafat...

lipniaczek

...wielkie zaskoczenie...
...surprise surprise...
...daj im palec - a odgryza reke...
...give someone an inch - and they'll take a mile...
:o

lipniaczek

Quote from: dana on January 07, 2017, 03:54:26 PM

aha... jestes tego pewien? nu, to zobaczymy, czy donald the first zatrzesie sie ze strachu...  albo jesli nie, to jakie panstwa odwolaja swoich ambasadorow... a co zrobicie, jak donald wam powie, ze w odpowiedzi na wasze grozby od wam wstrzyma resztke tej pomocy finansowej? z wami zawsze jest szalenie interesujaco...  :D

...jestes pewna, ze nie przydalabys sie w Waszyngtonie?... jak nie chcesz jechac, to Tweeter powinien wystarczyc...
???

dana

nie mam tweetera... jeszcze mi tego brakowalo...  :()

dana

- w tel avivie na placu rabina kilkutysieczna demonstracja przeciwko podzeganiu i nienawisci i w poparciu dla szefa sztabu generalnego i sedziow w procesie elora azarii, ktora zorganizowal ziv shilon, kapitan w rezerwie, ktory stracil reke podczas operacji tzuk eitan: 'jestem calym czlowiekiem ze wzgledu na jednosc narodu. wolno mysleci i powiedziec wszystko, kazdy z nas popiera cos innego. jest sposob powiedzenia rzeczy spokojnie i z miloscia, a nie przeklinac i bluznic'... w demonstracji wzielo udzial rowniez kilku parlamentarzystow z 'obozu syjonistycznego', yesh atid i z likudu i rowniez rodzina gilada sheara, jednego z 3 porwanych i zamordowanych w roku 2014 chlopcow israelskich...

slynne zdjecie ziva po operacji amputacji jego reki

i dzisiaj

- od dzisiaj w nocy wszystkie loty miedzynarodowe na lotnisku ben gurion przechodza na terminal 3 z powodu przebudowy terminalu 1...

- dziennikarz telewizji arab48 powiedzial, ze okolo 20 000 arabow opuszcza rocznie autonomie palestynska przenoszac sie do usa lub poludniowej ameryki...

lipniaczek

...kariera na lewicy zamiast reki? - lewica poda reke...
???

kasiak

Dziwne jest to wszystko. Przede wszystkim, to tego procesu w ogóle nie powinno być. Zastrzelił terrorystę - i bardzo dobrze. Dobry terrorysta to martwy terrorysta. (Ale ja jestem okropna...  :-[ )

dana

nic nie jestes okropna: jestes normalna i myslisz jak zdrowy psychicznie czlowiek...

The only devils in this story are the two terrorists who started it all.

In fact, the entire saga is merely a minor incident in Israel's long war against Palestinian terrorism -- blown way out of proportion.

The incident should have been handled by quick and sharp disciplinary action at the field level, or settled in criminal arbitration (as suggested by the court but rejected by the prosecution), or plea-bargained to a quick end -- as I argued in these pages last September.

It should have been about "unauthorized shooting in an operational situation," not about murder or manslaughter of a Palestinian terrorist. It should not have been allowed to balloon into a global trial of Israel's morals, with half the country indicted for fanaticism by the wayside.

Unfortunately, the army brass and extreme left-wing politicians made this incident into a grand morality play about the ethics of Israel.

http://www.israelhayom.com/site/newsletter_opinion.php?id=18101

dana

jak podaja teraz, moshe kahlon, minister finansow i przewodniczacy partii kulanu, prowadzi kontakty z przewodniczacym partii 'oboz syjonistyczny' itzchakiem herzogiem w sprawie stworzenia alternatywnego rzadu w wypadku, jesli netanyahu bedzie musial zrezygnowac ze swojej pozycji w zwiazku ze sledztwem w sprawie przyjmowania prezentow... kahlon rozwaza mozliwosc rzadu pod przewodnictwem wlasnym lub herzoga, w zadnym wypadku nie pod przewodnictwem lapida i ma zamiar rozmawiac w tej sprawie z prezydentem rivlinem...

mojshe... ty tak na serio? wprawdzie nie wierze, ze cos wyjdzie z tych sledztw, ale powiedzmy, powiedzmy, ze netanyahu bedzie musial odejsc: ty myslisz, ze likud nie pojdzie do nowych wyborow w takiej sytuacji? ze lewica przejmie wladze ponad glowami wyborcow, ktorzy tej lewicy nie chca? ze w ten sposob ty zachowasz swoja pozycje w rzadzie? bo tymczasem ze wszystkich twoich obiecanek, a przede wszystkim tego glownego o zmniejszeniu cen za mieszkania nici, a nawet wrecz przeciwnie: mieszkania podrozaly w ciagu ostatniego roku... obawiam sie, ze w nastepnych wyborach nie dostatniesz tych 10 mandatow, ktore dostales w ostatnich... a teraz to dopiero spadniesz, bo jednak narod jest za netanyahu... ja bym na miejscu netanyahu wywalila ciebie i twoja partie w tej chwili z rzadu i jakos, nawet zaciskajac zeby, dogadala sie z lapidem...

kasiak

Quote from: dana on January 07, 2017, 11:24:58 PM

It should have been about "unauthorized shooting in an operational situation," not about murder or manslaughter of a Palestinian terrorist. It should not have been allowed to balloon into a global trial of Israel's morals, with half the country indicted for fanaticism by the wayside.

Dokładnie tak powinno być. Tylko dlaczego nie było? Dlaczego co niektórzy uważają, że Cahal powinien być najmoralniejszą armią na świecie? Gdybym mieszkała w Izraelu, to guzik by mnie obchodziło, czy moja armia jest bardziej, czy mniej moralna. Ma być SKUTECZNA - żołnierze samą swoją obecnością powinni odstraszać terrorystów. Bo terroryści powinni wiedzieć, że jak choć trochę wychylą głowę z Gazy, to im tę głowę odstrzelą.