News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Izrael i sztuka

Started by lipniaczek, January 09, 2017, 08:01:20 PM

Previous topic - Next topic

dana

pewnie sprawa nozek... musze sie dowiedziec...  :D
ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

lipniaczek

...bo nie jest zbyt zdrowy na dluzsza mete?...
???

dana

nie, to jakas historia z rozszczepionym kopytkiem czy nie rozszczepionym... nie chce pisac o czym nie wiem dokladnie... dowiem sie... :D

kasiak

Przecież króliki nie mają żadnych kopytek. Mają śliczne łapki z malutkimi pazurkami. Nie można jeść zwierzątka z łapkami?
A jeśli chodzi o zdrowotność mięsa, to króliczki Lipniaczku są bardzo zdrowe. Zobacz, co one jedzą: zieleninę i warzywa. Lubisz pasztet z królika? Moja mama robi fantastyczny.  :P

lipniaczek

... kroliczek pyszny jest - to sie zgadza... gdyby byl niepotrzebny, to bysmy go znali z wykopalisk... i nie mialby futerka tylko luski...
???

kasiak

Al :)e Lipniaczku, łuski są potrzebne rybie do koszerności. Króliczek jest ssakiem i za jego niekoszerność musi odpowiadać coś innego.

lipniaczek

...gdyby byl wykopany, to bylby gadem - moze nawet latajacym... ale juz przestaje Cie straszyc...
;D

kasiak

Myślisz, że dinozaury byłyby koszerne? Czulent z tyranozaura?  ;)

lipniaczek

...to jest kroliczek bez futerka...
;D

kasiak

Tak. Oto, co może wyrosnąć z twojego króliczka, jak będziesz go karmić żywnością z GMO.  ;D

Ale odbiegliśmy w króliczych podskokach od tematu, którym jest "Izrael i sztuka".  :-[

kasiak

A przy szabacie - obraz Maurycego Gottlieba "modlący się żydzi" (obraz zaginiony, reprodukcja na pocztówce z 1918r).

dana

to nie jest zaginiony obraz... znajduje sie w muzeum tel avivskim...

http://www.tamuseum.org.il/collection-work/8224

kasiak

Podałam za: http://www.zwoje-scrolls.com/zwoje26/text12p.htm

Mossad odnalazł i wywiózł do Izraela?  :()

Bo słyszałam, że wywieźli fragment jakiejś ściany z freskami żydowskiego artysty. Ale szczegółów nie pamiętam.  ;)

dana

pojecia nie mam... nigdy nie slyszalam, zeby byl zaginiony... ale jak mowi haifska: ju newer nou... :D

a co do freskow schulza to polska i israel maja rozne zdania na ten temat... tez typowe  nie? :D

kasiak

Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale te freski były zagrożone - więc całkiem dobrze, że je uratowali. Ciekawa tylko jestem, jak oni je wywieźli - tego nie da się schować w torbie podróżnej. Może z bagażem dyplomatycznym?...  ;)

Mnóstwo rzeczy zostało zniszczonych nie tylko w latach wojny, ale również po wojnie.  :(