News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 2 czerwca 2018...

Started by dana, June 02, 2018, 12:54:24 PM

Previous topic - Next topic

dana

shabbat, wiec cisza w wiadomosciach byla, az do teraz... mimo ramadanu i postu, maja dalej niespozyta ochote i sily na proby mordowania zydow:

- zolnierze udaremnili dzisiaj w poludnie probe zamachu samochodowego w hevronie... rzecznik cahalu podal, ze terrorysta probowal przejechac traktorem zolnierzy stojacych na punkcie kontrolnym kolo maarat ha-machpela... z pierwszego sledztwa wynika, ze terrorysta przybyl z duza predkoscia do zolnierzy, ktorzy rozpoczeli procedure zatrzymania podejrzanego, podczas ktorej terrorysta uciekl, potem zawrocil i probowal ponownie przejechac zolnierzy... na tym etapie zolnierze wystrzelili w jego kierunku i zabili go... nie ma rannych wsrod zolnierzy... nie znaleziono przy terroryscie zadnej innej broni...

- usa zawetowaly rezolucje zaproponowana przez kuweit w sprawie 'stworzenia miedzynarodowego mechanizmu obronnego na granicy israelsko-gazanskiej w celu ochrony palestynczykow i zatrzymanie uzycia nadmiernej sily przez cahal'... 10 panstw zaglosowalo za ta rezolucja:  francja, rosja, szwecja, chiny, kuweit, wybrzeze kosci sloniowej, gwinea, kazachstan, peru i boliwia...  wstrzymaly sie od glosu: brytania, polska, holandia i etiopia...

israelski ambasador w onz dany danon i amerykanski ambasador w onz nikki haley...

- prezydent egiptu al sisi zostal zaprzysiezony dzisiaj na druga kadencje...

- znow pozary scierniska kolo kibucow kisufim i karmia w otef gaza spowodowany zapalajacym latawcem...

- w gazie rozpoczal sie pogrzeb zabitej we wczorajszych rozruchach na granicy israelsko-gazanskiej razan najar...
hamas zapowiada konferencje prasowa w sprawie jej smierci...

- 'palestynscy' czlonkowie spoleczenstwa lgbt wzywaja do bojkotu parady gay pride, ktora ma sie odbyc w tel avivie 8 czerwca: 'jesli wezmiesz udzial w tej paradzie, poprzesz twoja rozsamoscia, cialem i pieniedzmi ukrywanie rzeczywistosci palestynskiej okupacji, apartheidu i kolonizacji.  tel avivska parada chce zamienic ciebie w ambasadora israelskiego. wzywamy inne spolecznosci, miedzynarodowych dziennikarzy, artystow, drag queens, przedsiebiorstwa, agencje turystyczne, filmowcow i turystow do bojkotu tej parady'...

taaaak... zapomnieliscie podac ilosc arabskich homoseksualistow, ktorzy zwiali z autonomii i gazy przed ewentualna kara smierci do tel avivu wlasnie, gdzie zyja sobie spokojnie i bez zadnego niebezpieczenstwa...

- antysemicka karykatura w gazecie arabskiej wychodzacej w londynie asharq al awsat, ktora pokazuje zydow z dlugimi nosami, ktorzy na 'rozlewaniu krwi arabskiej' zarabiaja coraz wiecej pieniedzy... zaraz pod karykatura al awsat zamiescila zdjecie netanyahu i liebermana dla tych, ktorzy moze czegos nie zrozumieli...

der stürmer bylby dumny...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

musze przyznac, ze w syrii chyba kompletny chaos... informacje sa tak sprzeczne, ze trudno sie w tym wszystkim polapac... wycofywanie sie wojsk iranskich rozpoczelo sie juz w czwartek i ma byc zakonczone w najblizszych dniach... hizballaki podobno skoncentrowaly sie kolo hermonu w posterunku syryjskich i w mundurach syryjskich... po wczesniejszym oswiadczeniu assada, ze w syrii nie ma zadnych wojsk iranskich, tylko paru doradcow, teraz iran oswiadcza, ze nie maja w poludniowej syrii zadnych doradcow... syryjski minister spraw zagranicznych powiedzial dzisiaj, ze 'usa musza wycofac swoje sily z bazy tanaf w poludniowej syrii; i dodal, ze 'twierdzenia israela ze w syrii istnieja stale bazy iranskie, to absolutne klamstwo'...

i iranczycy i hizballaki i syryjczycy zaprzeczaja, ze wogole jest jakies porozumienie miedzy rosja a israelem o wycofanie sie sil iranskich i hizballah z granicy israelsko-syryjskiej... nu, zobaczymy, kiedy sie do tego wszystkiego ustosunkuje israelski rzad i cahal...

- po pogrzebie 'sanitariuszki' razan najar rozpoczely sie rozruchy na granicy israelsko-gazanskiej... cahal zawiadomil, ze ten przypadek zostanie zbadany...

- sily cahalu uniemozliwily dzisiaj probe zniszczenia infrastruktury bezpieczenstwa przy plocie granicznym w poludniowej strefie gazy... zolnierze zidentyfikowali bande terrorystow, ktora przedarsla sie przez plot i otworzyli w ich kierunku ogien, zmuszajac ich do ucieczki na tereny gazy... nie ma rannych wsrod zolnierzy...

bomba rurowa i granat rzucone dzisiaj na sily cahalu w ramach 'pokojowych demonstracji'...

- i nastepny pozar kolo kibucu nir am w otef gaza...

- 'palestynski' zwiazek oporu: 'sa israelskie przygotowania do ataku w strefie gazy, odpowiemy  ostro, jesli taki bedzie'...

- jeszcze pare zdjec z dzisiejszej proby zamachu kolo maarat ha-machpela, ktore udostepniono teraz...

lipniaczek

...mapa Izraela na czapkach sanitariuszy - znaczy ze co?...
???

dana

pojecia nie mam, co tam wypisali... ale przeciez ta mapa to caly israel... nu, pokazuja, co w rzeczywistosci chca... dodaje im to animuszu... :D :D :D

dana

- tak wyglada u hamasu 'zawieszenie broni', ktore tak dumnie oglosili po jednym dniu bombardowania israelskiego i 'wielkiego ciosu' jak nam zadali:  od godzin poludniowych 12 zespolow strazackich i 4 samoloty gasnicze pracuja nad ugaszeniem pozaru w rezerwacie przyrody kolo kibucu karmia w radzie okregowej hof ashkelon w otef gaza... tymczasem splonelo tam miedzy 2000 a 3000 dunamow przyrody...  pozary w lesie kolo kibucu kisufim i na sciernisku kolo kibucu nir am, ktore wybuchly rano, rowniez od zapalajacych latawcow, zostaly juz opanowane...

haim yelin, parlamentarzysta z ramienia partii yesh atid, byly przewodniczacy rady okregowej eshkol i mieszkaniec kibucu nahal oz w otef gaza: 'israel musi wrocic do precyzyjnych likwidacji, od dowodcow brygan w gore, jednoczesnie dajac ludnosci cywilnej mozliwosc wejscia do israela do pracy. to tylko kwestia czasu do nastepnej rundy miedzy hamasem, organizacjami terrorystycznymi w gazie i cahalem'...

karmia i nir am dzisiaj...

- jens stoltenberg, sekretarz generalny nato, powiedzial w wywiadze do der spiegel, ze jesli israel zostanie zaatakowany przez irano, nato nie przyjdzie mu z pomoca: 'israel jest partnerem, ale nie czlonkiem nato i gwarancje bezpieczenstwa nato nie dotycza israela'... 

halloooo jens... prosilismy o jakas pomoc nato? prosilismy kiedykolwiek kogokolwiek podczas jakiejs naszej wojny o jakas obrone nas? alez facet jestes zadufany...

- 90 tysiecy israelczykow odwiedzilo dzisiaj parki narodowe i rezerwaty przyrody...

lipniaczek

...NATO nie pomoze? Zydzi pakuja walizki i w panice opuszczaja Izrael...
???

dana

juz stalam przy drzwiach, ale wrocilam do ciebie... :D

dana

- michael oren, byly ambasador israela w onz, dzisiaj parlamentarzysta z ramienia partii kulanu, wymienil sobie zdania z madame ambasador w israelu, helene de gal, znana z jej milosci do israela, jak i jej panstwa....

mozesz byc pewna madame, ze oren przeczytal dokladnie ta rezolucyjke... kazde jego slowo to prawda i to cie zabolalo, to podsuniecie ci pod nos, kim wlasciwie jestescie... popieracie przeciez takie ciagle nie?

- nowy wloski minister spraw zagranicznych matteo salvini zawiadomil, ze bedzie dzialal w kierunku wydalenia 500 tysiecy uchodzcow nie majacych wiz...

nu nu... wlochy maja po dziurki od nosa i zaczynaja sprzatac...

dana

dana

dana

cahal przeszukuje teraz teren w radzie okregowej eshkol, sprawdzajac, czy spadly rakiety...

dana

jeszcze nie oswiadczenie oficjalne rzecznika cahalu, ale mowa jest jak widac o pociskach mozdzierzowych, ktore spadly na otwarte tereny...

jak nic powiedza, ze to 'odpowiedzi na zabicie sanitariuszki i strzelanie dzisiaj do pokojowych demonstrantow'...

dana

rzecznik cahalu teraz potwierdza: 2 rakiety, jedna zestrzelona przez iron dome, druga spadla na otwarte tereny... nie ma rannych, nie ma szkod...

dana

iron dome w akcji... zaraz dostana w skore, potem poleci oskarzenie, ze zlamalismy to zawieszenie broni, ktore oglosil hamas jednostronnie i 'zabawa' zacznie sie od poczatku...

karmia dzisiaj... te drzewa wszystkie byly posadzone reka czlowieka... czeka sie dziesiatki lat, az wyrosna... to sa sqrwysyny...

dana

mieszkancy okregow eshkol i shaar ha-negev zostali poproszeni teraz o pozostanie w bliskosci ochronnych miejsc...

nu, a ja wlasnie slyszalam samoloty nad glowa... dostana w dupska zaraz...