News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 25 lipca 2018...

Started by dana, July 25, 2018, 11:27:20 AM

Previous topic - Next topic

dana

- ogromny kamien, ktory wypadl z czesci kotelu dwa dni temu, zostal teraz usuniety za pomoca dzwigu i przekazany do przechowania...

- z syrii donosza o ponad 100 zabitych w serii samobojczych zamachow w miescie sweida na poludniu syrii, wykonanych przez daash...

- 100 oficerow druzyjskich przylaczylo sie do specjalnego forum tej spolecznosci dzialajacej do zmiany prawa narodowego, ktore twierdzi, ze to prawo zrobilo z nich obywateli drugiej kategorii: 'rzucili nas psom, historia ich oceni'...

general rezerwy anuar saad: 'jestem zly na druzyjskich parlamentarzystow'...

kapitan rezerwy marwan haj: 'bylem pewien, ze to dowcip'...

- rosja potepia zestrzelenie syryjskiego mysliwca i twierdzi, ze 'nie bylo zadnej prowokacji'...

moze nie bylo, w israelu mowi sie, ze mogla byc to pomylka pilota... tylko ze israel nie moze wziac takiego ryzyka na siebie, lot z tej bazy do israela trwa doslownie pare minut, pilot byl ostrzezony w 4 jezykach, rowniez w arabskim i rosyjskim i nie zareagowal... tak to wyglada na granicy, z ktorej chca nas zaatakowac...

- w najblizszych tygodnia jerozolimski instytut sprawiedliwosci zlozy w biurze prokuratora w miedzynarodowym trybunale w hadze prosbe o otwarcie sledztwa kryminalnego przeciwko mahmoudowi de autonomia i ismaila haniye w sprawie popelnienia przestepstw przeciwko ludzkosci... wg tej prosby 'obaj przywodcy odpowiedzialni sa za szereg naruszen praw czlowieka, tortury i maltretowanie narodu palestynskiego w gazie i autonomii palestynskiej. ismail haniye, szef biura politycznego hamasu, regularnie wykorzystuje szeroko i systematycznie tortury i nielegalne zabijanie przez wewnetrzne sily bezpieczenstwa hamasu'... instytut podkresla, ze wniosek o wszczecie dochodzenia przeciwko haniye jest kontynuacja zawiadomienia przez sad w hadze w styczniu 2015 roku o istnieniu wstepnego badania majacego na celu ustalenie, czy otworzyc pelne dochodzenie o 'zbrodniach popelnianych na terenach palestynskich'...

dodatkowo instytut zada rozpoczecia sledztwa przeciwko mahmoudowi de autonomia za zbrodnie przeciwko ludzkosci w okresie od czerwca 2014 roku do kwietnia 2018 roku... zbrodnie zawieraja miedzy innymi brutalne pobicia, dyktatorskie aresztowania, psychologiczne tortury i izolacje...

taaaak... sad w hadze doskonale wie, ze hamas jest organizacja terrorystyczna i sledztwo wstepne zabiera mu 3 lata i wynikow jeszcze nie ma?

- 1000 pracownikow unrwa w gazie dostali dzisiaj listy zwalniajace z powodu 'ciezkiej sytuacji finansowej w organizacji'...

- jak podaja wiadomosci kan 'czlonkowie frakcji likudu zblizonych do premiera stwierdzili na zamknetych spotkaniach, ze jesli protest spolecznosci lgbt potrwa do otworzenia zimowej sesji knesset, prawie napewno doprowadzi to do rozwiazania koalicji w ciagu dwoch tygodni i do nowych wyborow'...

- pierwszy na dzisiaj pozar w kibucu gvar'am wywolany balonem zapalajacym...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

jest niesamowicie goraco, pewnie dlatego nawet nie maja sil podawac jakichs wiadomosci...
w jerozolimie u mnie na termometrze w cieniu w tej chwili 37 plus i 47% wilgotnosci... w tej avivie 35, ale 70% wilgotnosci,  w tverii 43, nad morzem martwym 46, w eilacie 45 stopni, ale tylko 12% wilgotnosci...

mam za godzine odebrac keren z przedszkola i wlasnie zbieram cala moja energie do tego, a w anglii 33 plus i kaza ludziom zostawac w domach... :D :D :D

dana

dana

jeszcze nic nie wiadomo, ale sa pierwsze reakcje internautow:

goraco dzisiaj
zaczelismy
kontynuujemy
trzeci dzien pod rzad
pewnie znow przypadkowo

ja wam mowie...

dana

jednostka cahalu zostala niedawno ostrzelana z terenow gazy, jeden zolnierz zostal lekko ranny... teraz w odpowiedzi cahal bombarduje pozycje hamasu w calej gazie...

dana

- o godzinie 17 rozlegla sie nastepna syrena alarmowa na golanie... cahal zidentyfikowal wprawdzie wystrzelenie pocisku z terenow syrii, ale tymczasem jeszcze nie zlokalizowano gdzie upadl pocisk... poszukiwania trwaja nadal i koncentruja sie teraz w wodach kinneret...

- w gazie ogromne i gwaltowne protesty zwolnionych pracownikow unrwa, kilku z nich probowalo sie podpalic... jutro beda strajkowac wszystkie instytujce unrwa...

- netanyahu spotka sie w najblizszych dniach z przestawicielami spolecznosci druzyjskiej w israel w zwiazku z ich protestem przeciwko prawu narodowemu...

- masa pozarow dzisiaj w calym kraju spowodowanych niesamowitym upalem...

las ahihud w galilei...

nirit w centralnym israelu...

'tylko' 2 pozary spowodowane zapalajacymi balonami w otef gaza...

moshav zohar...

nahal ha-besor...

dana

- jak podaja teraz, zaraz po ostrzelaniu zolnierzy, cahal odpowiedzial bombardowaniem artyleryjskim... to dalej trwa, teraz doszlo bombardowanie hel ha-avir i wyglada na to, ze potrwa jeszcze jakis czas...  po stronie hamasu jest tymczasem 4 zabitych i nieokreslona liczba rannych...

hamas naruszyl to zawieszenie broni, co bylo jasne od samego poczatku, nie bylo tylko jasne, czy naruszy je po 2 dniach czy po tygodniu... nu, to mieszkancy otef gaza znow spedza noc w schronach...

- doniesienia o silnym wybuchu na wyzynie golan...

dana

syrena alarmowa teraz w otef gaza: yad mordechai, netiv ha-asara...

dana

- rzecznik cahalu: 'zaatakowalismy 7 posterunkow hamasu wzdluz granicy gazy w dpowiedzi na ostrzelanie jednostki cahalu przez terrorystow w poludniowej czesci strefy gazy'...

- jakies jeszcze nie sprawdzone doniesienia teraz o  ogniu artyleryjskim cahalu na 2 pozycje wojskowe w okregu kuneitra na golanie...

- minister obrony lieberman teraz na posiedzeniu razem z wyzszymi oficerami cahalu i urzednikami systemu bezpieczenstwa w sprawie sytuacji na poludniu kraju...

mnie niepokoi, ze teraz pisza 'wyjatkowy incydent na granicy z gaza'... lekko ranny zolnierz to 'wyjatkowy incydent'? bo w zeszlym tygodniu 'wyjatkowy incydent' to bylo zabicie israelskiego zolnierza...

dana

- teraz podaja o dwoch rakietach grad, ktore spadly w kinneret... najprawdopodobniej wystrzelone przez daash, a nie przez armie syryjska...

- brygady al aksy w gazie maja wkrotce wydac oswiadczenie w zwiazku z wydarzeniami na granicy z israelem...

dana

- teraz to wydarzenie na granicy nazywaja juz 'zamachem przyciagania': zolnierze zostali wezwani do rozproszenia rozrabiajacych kolo plotu granicznego i wtedy snajper gazanski otworzyl do nich ogien... na miejsce przybyli natychmiast wezwani zolnierze givati i doszlo do duzej wymiany ognia... 

aha... to to sie nazywalo dotychczas 'otwarciem ognia i jeden zolnierz lekko rany'... jak cahal zacznie ukrywac prawde przed spoleczenstwem, to to bedzie bardzo, bardzo zle...

- jak podaje teraz radio darom (radio poludnia), terror balonow zapalajacych trwa, chociaz w duzo mniejszych ilosciach i sa pozary... ale mimo doniesien z otef gaza, media krajowe zadecydowaly mowic o tym mniej, az do calkowitego zatrzymania terroru balonow... jak donosi zrodlo z knesset, minister do spraw bezpieczenstwa wewnetrznego gilad erdan dal takie zalecenia uwazajac, ze taka metoda moze doprowadzic do zakonczenia tego terroru... 

jesli to prawda, to erdan powinien jeszcze dzisiaj powedrowac do domu... trudno mi uwierzyc w ta informacje, bo ostateznie mieszkancy otef gaza mowia i dochodzi to do calego spoleczenstwa... pozar to nie igla w stogu siana, to sie widzi i to na duza odleglosc...

- jihad islamski teraz: 'rozwazamy mozliwosci odpowiedzi. bombardowanie bedzie odpowiedziane bombardowaniem'...

- hamas, ktorego 4 czlonkow zginelo w dzisiejszym bombardowaniu gazy: 'zakres israelskiej eskalacji w gazie i celowy atak na bojownikow ruchu oporu odzwierciedla intencje israela do zabijania. to pokazuje, ze israelskie przywodztwo jest zbrodnicze i nie mozna milczec w swiete jego zbrodni. opor nie zrezygnuje z obowiazku ochrony narodu palestynskiego i odpowiedzi'...

dana

i nastepny alarm w otef gaza: zikim, karmia...

lipniaczek

..."zlo, ktore znamy" przepoczwarza sie w nowa forme... tajny komputer musi przekalkulowac...
???

dana

- cahal teraz potwierdza: 'zaatakowalismy przy pomocy drone'ow wyrzutnie rakiet w syrii, z ktorej wystrzelono wczesniej dwie rakiety na tereny israela i zaatakowalismy artyleria okrego, z ktorego strzelano'...

- teraz netnayhu na posiedzeniu z wyzszymi czynnikami w systemie bezpieczenstwa...

dana

cahal bada teraz ten drugi alarm w otef gaza... ten pierwszy okazal sie falszywy...