News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

'cygara'...

Started by dana, January 17, 2017, 02:37:45 PM

Previous topic - Next topic

dana

ciasto na 'cygara'

u nas mozna kupic w super gotowe zamrozone...

310 g bialej maki
1½ szklanki wody (360 mml)
2 lyzeczki oleju kanula
2 lyzeczki octu 5%
1 lyzeczka cornflakes
ciut coli
olej do patelni

wymieszac wszystkie skladniki dokladnie, przykryc i pozostawic w temperaturze pokojowej na okolo 3 godziny... natluscic mala teflonowa patelnie cieniutka warstwa oleju (najlepiej przy pomocy papieru kuchennego) i rozgrzac na malym ogniu...  przy pomocy szczoteczki rozsmarowac ciasto (jest bardzo rzadkie) rownomiernie i cienko na cala patelenke... plat ciasta jest gotowy, kiedy brzegi zaczynaja sie zawijac... wtedy ostroznie przelozyc na papier kuchenny i przykryc, zeby nie wysechl... kiedy wszystkie sa gotowe, ulozyc jeden na drugim przekladajacy kazdy plat papierem pergaminowym wykrojonym wg wielkosci 'lisci cygar', wlozyc do plastikowej torebki i zamrozic do momentu, jak beda potrzebne...

Klasyczne: cygara z miesem i orzeszkami piniowymi

8 'liscie cygar'
200 g mielonego miesa wolowego
50 g mielonego tluszczu baraniego (u nas mozna dostac mielona wolowine juz z baranim tluszczem)
1 lyzka oliwy z oliwek
1 czerwona, drobno posiekana cebula
2 garscie orzeszkow piniowych
1 lyzka posiekanej miety
1 lyzka posiekanej natki pietruszki
1 lyzeczka przyprawy baharat *
sol i pieprz do smaku

*u nas jest gotowa ta mieszkanka z gozdzikow, cynamonu, ziela angielskiego, pieprzu, galki muszkatolowej, kardamonu, kminku i suchej kolendry

usmazyc cebulke w oliwie na zloty kolor... dodac miesa, tluszcz barani, orzeczki piniowe, posiekana miete i natke i baharat... smazyc razem jeszcze 1-2 minuty, dodac sol i pieprz do smaku, zdjac z ognia i ostudzic...  potem kladziemy duza lyzke tej mieszaniny w centrum platu ciasta i zwijamy, konce  sklejamy lyzka maki rozprowadzona w lyzce wody... smazymy w glebokim oleju okolo 2 minut, albo jak cygaro bedzie mialo zloty kolor...

cygara z jarzynami

8 'lisci cygar'
1 zolta cukinia
1 zielona cukinia
1 obrana marchewka
1 kawalek pora o dlugosci 10 cm
garsc grubych kielkow
garsc posiekanej czerwonej kapusty
1 lyzeczka przecisnietego czosnku
1 lyzeczka soji
1 lyzeczka cukru
1 lyzeczka slodkiego sosu chili
½ lyzeczki oleju sezamowego
1 lyzki oleju sojowego

kroimy jarzyny na cieniutkie i dlugie paski... smazymy w oleju sojowym okolo minuty, az do stopnia al dente... przyprawiamy cukrem, soja, slodkim chili, olejem sezamowym i czosnkiem... mieszamy dokladnie wszystko i odstawiamy do przestygniecia...  na srodku kazdego 'liscia' kladziemy czubata lyzke jarzyn i zwijamy w duze cygaro i przyklejamy konce albo za pomoca bialka, albo za pomoca mieszkanki maki z woda... smazymy w goracym, glebokim oleju okolo 3 minut albo az do otrzymania zlotego koloru...

cygara marokanskie

400 g mielonego miesa wolowego
150 g mielonego miesa baraniego
1/3 szklanki oliwy z oliwek
150 g posiekanej cebuli
2 lyzki orzeszkow piniowych
10 'lisci cygar'
1 plaska lyzeczka soli
½ lyzeczki grubo zmielonego chili
szczypta cynamonu
troche grubo zmielonego czarnego pieprzu
¼ lyzeczki kminku
¼ lyzeczki startej suchej kolendry
¼ lyzeczki ostrej papryki

wszystkie przyprawy mieszamy razem...  w patelni rozgrzewamy oliwe i podsmazamy cebule na malym ogniu az bedzie miala lekko zloty kolor... zwiekszamy ogien, dodajemy mieso i smazymy ciagle mieszajac, az do otrzymania drobniutkich kawaleczkow... kiedy cale mieso jest prawie usmazone, dodajemy orzeszki piniowe i przyprawy, mieszamy dokladnie i ewentualnie przyprawiamy jeszcze wg smaku... przekladamy do sitka do calkowitego wystygniecia... na 'lisc cygara' nakladamy czubata lyzke mieszanki miesnej, zwijamy az 'lisc' otacza mieso: polowa 'liscia' otacza nadzienie i druga jest pusta...  terz zwijamy boki z prawej i lewej strony tak, zeby waleczek cygara byl zamkniety ze wszystkim stron i zwijamy az do konca... przed podaniem smazymy w glebokim oleju az beda zlote, osaczamy na papierze kuchennym i podajemy z thina...

cygara z marcepanem

400 g marcepanu
1 lyzka skorki z pomaranczy
ciasto filo pokrojone w kwadraty
troche miodu do polania

wymieszac marcepan ze skorka pomaranczowa, az marcepan troche zmieknie... rolujemy mieszanke marcepanu na waleczki o dlugosci okolo 10 cm, kladziemy na wykrojone plasterki filo i rolujemy w cygara... brzegi zlepiamy przy pomocy maki wymieszanej z woda... smazymy w glebokim oleju az beda zlote... podajemy skropione miodem...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

kasiak

Te ostatnie są dla mnie - uwielbiam "na słodko", a szczególnie marcepan.  :P

Co to jest ten olej kanula? W życiu czegoś takiego nie widziałam, więc przypuszczam, że trudno go będzie dostać. Czy można go czymś zastąpić?

dana

bardzo latwo go dostaniesz... poszlam sprawdzic, bo znalam tylko nazwe kanula... to po prostu olej rzepakowy...

ja uzywam od lat tylko tego, bo to wlasnie lepsze dla cukrzykow...

kasiak

No proszę, a ja już myślałam, że to jakiś egzotyczny rarytas.  ;D

dana