News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 18 stycznia 2017...

Started by dana, January 18, 2017, 11:04:30 AM

Previous topic - Next topic

dana

- zamach samochodowy dzisiaj rano na negevie podczas gwaltownych rozruchow w nie uznanej wsi beduinskiej um al hiran, w ktorym zginal oficer policji erez levi, 34...  sily policji przybyly rano do wioski w celu zburzenia nielegalnie postawionych budynkow... na miejsce przybyl rowniez ayman ouda, przewodniczacy zjednoczonej listy arabskiej... terrorysta, ktory wg sprawozdan policji nalezal do ruchu islamskiego, wjechal w grupe policjantow zabijajac jednego i raniac jeszcze kilku i zostal zastrzelony na miejscu przez sily bezpieczenstwa... ouda zostal ranny lekko w glowe... mieszkancy zaczeli obrzucac kamieniami policjantow i rowniez zaczeli strzelac z lekkiej broni...

erez levi

meirav lapidot, rzeczniczka policji: 'sily policji tylko przybyly na miejsce i jeszcze nawet nie rozpoczely burzenia, kiedy terrorysta wjechal w grupe policjantow. to zamach terrorystyczny, dokladnie taki sam, jak widzielismy w jerozolimie. rozruchy zaczely sie po zamachu'...  na zarzut, ze policja uzyla kul rugera odpowiedziala, ze 'policja israelska nie uzywa gumowych kul w zadnym wydarzeniu i juz napewno nie w takim jak dzisiaj. najprawdopodobniej ouda zostal ranny od kamieni demonstrantow. Proponuje, zeby pozwolic na zbadanie tego wydarzenia i opublikujemy wyniki, jak tylko je bedziemy miec'...

https://www.youtube.com/watch?v=fI-ghULvcfc

ayman ouda: 'policja rzucila sie na mnie brutalnie'...

hmmm... na zdjeciach jakos tej brutalnosci nie widac, za to widac, jak ty im przeszkadzasz w ich pracy...

brat terrorysty twierdzi, ze zabity nie byl terrorysta, tylko nauczycielem. on nic nie zrobil, tak sobie wystrzelili do niego'...

taaaak, od tego nic nie robienia zginal policjant...

michal ramati, dzialaczka jerozolimska, ktora rowniez byla na miejscu: 'policja zaczela strzelac w kierowce zanim uderzyl w policjantow'...

rzeczywiscie?  to w jaki sposob zginal ten policjant? a nawet jesli, to mieli czekac, az bedzie wiecej ofiar?

ahmad tibi rowniez znalazl sie na miejscu: 'to jest oczywiscie wzrost poziomu zachowania sie policji przeciw arabom. nawet jesli protestuja w sprawie ich prawa o dach nad glowa, policja strzela i uderza w nich. wzywam miedzynarodowe spoleczenstwa o zapewnienie ochrony mniejszosci arabskiej w israelu po tym brutalnym, dyskryminujacym i agresywnym ataku'...

ahmed... jak burzy sie nielegalnie postawione zydowskie domy to to juz nie jest wg ciebie brutalny, dyskryminujacy i agresywny akt, prawda? i przestac grac ta karte arabska w stosunku do beduinow, bo to nie arabowie..

hanin zoabi: 'to jest deportacja. to sa ludzie, ktorzy bronia swoich domow, swojej ziemi. badzcie ludzmi. zapomnijcie, ze jestescie syjonistami, zapomnijcie, ze jestescie zydami, zapomnijcie, ze to palestynczycy. kontynuujecie podzeganie przeciwko parlamentarzystom. zawsze jest zielone swiatlo do zabijania arabow. policja klamie, sa swiadkowie'...

jasne, ze sa swiadkowie, zawsze sa... jak ouda  znalazl sie tam o 6 nad ranem? wyjechal z haify o 3 na wycieczke? jaka ich ziemia? a ty z nazaretu? przyjechaliscie razem, zeby sie wam w drodze nie nudzilo?

tibi i zoabi

gilad erdan minister bezpieczenstwa wewnetrznego: 'to ciezkie wydarzenie dla naszych sil, terrorysta ktory nalezy do ruchu islamskiego pedzil w kierunku naszych sil w celu zabicia jak najwiekszej ilosci policjantow, zanim jeszcze rozpoczelo sie wyburzanie. mam nadzieje, ze ten dzien nie zamieni sie w dzien symbolizujacy zmiane stosunku beduinow do panstwa, ale jesli tak, parlamentarzysta ouda ma w tym duzy udzial. on tam byl zeby wzniecic ogien i wezwac do przemocy'...

skad ci dzialacze i ouda wiedzieli o godzinie przybycia policji w celu zburzenia domow???

- gilad erdan teraz to czlonkow wspolnej listy arabskiej: 'od dzisiejszych porannych wydarzen slysze coraz wiecej wezwan podzegajacy, ktore znieksztalcaja obraz te3go, co sie wydarzylo. wzywam parlamentarzystow ze wspolnej listy arabskiej – zatrzymajcie podzeganie. kazde oswiadczenie teraz moze miec powazne konsekwencje w terenie. wezcie odpowiedzialnosc i przestanie podsycac i rozpalac ogien'...

- israelska administracja ziem rozpoczela teraz, po zakonczeniu starc w um al hiran burzenie nielegalnie postawionych budynkow...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

wznowione starcia w um al hiran...

jamal zahalka ze wspolnej listy arabskiej: 'nie bylo zadnego zamachu, policjant zginal od kul policjantow'...  taaaaak...

dana

- gilad erdan, minister bezpieczenstwa wewnetrzego, wezwal doradce prawnego rzadu mandelblita otworzyc sledztwo przeciwko przewodniczacemu wspolnej listy arabskiej aymanowi ouda w sprawie podzegania do przemocy i przeszkadzanie policjantom w wykonaniu i obowiazkow, w zwiazku ze starciami podczas ewakuacji wioski arabskiej um al hiran...

- fatah i hamas uzgodnili na konferencji w moskwie stworzenie wspolnego rzadu... jednoczesnie w ramalli premier autonomii hamdallah powiedzial, ze fatah nie rzadzi w gazie...

tak tak... te wspolne rzady to znamy juz z wielu postanowien... nie rzadzicie w gazie mahmoud? to chcecie dwa panstwa, prawda? teraz juz calkiem otwarcie... git... mozecie chciec...

dana

- jak podaja teraz, podczas burzenia domow w um al hiran kilku parlamentarzystow ze wspolnej listy arabskiej probowalo sie przedostac do wioski i napotkalo na 'zywy mur' policjantow... doszlo do starcia i parlamentarzysci oskarzaja teraz policje, ze 'bito nas w dolna czesc ciala'... obecni na miejscu arabscy parlamentarzysci: jamal zahalka, hanin zoabi, ahmad tibi, aida touma-suleiman, osama saadi powiedzieli policjantom: 'przeszkadzadzie nam w wykonaniu naszej pracy jako czlonkowie knesset. nie pozwolimy wam zniszczyc um al hiran, dlaczego nie pozwalacie nam wejsc?'...  oficer policji w odpowiedzi: 'mamy obowiazek, wy i ja, chronic was i nie mozemy tego zrobic ze wzgledu na wasze zachownie. dajcie nam szanse, jestesmy w tej samej lodzi' i uslyszal: 'nie jestesmy w tej samej lodzi. jak nie dacie nam wejsc, wejdziemy na sile'...

nie jestescie w tej samej lodzi? to co robicie w knesset???

ahmad tibi

aida tuma suleiman

hanin zoabi: to jest ten ,dach nad glowa'???

konie jak widac tez dostaja ochrone

- policja zrobila rajd na dom terrorysty, ktory zabil ereza levi i znalazla tam gazety z informacjami o zamachach i daash... jego syn zostal wziety na sledztwo...

- mahmoud de autonomia zadzwonil do aymana oudy i pytal o jego zdrowie...

mahmoud... ayman wlazl o wlasnych silach do ambulansu i nie grozi nic jego zyciu, w przeciwienstwie do tej ciezko rannej zolnierki w zamachu twojego ostatniego 'bohatera'...

dana

teraz podaja detale nocnych negocjacji z beduinami i co im zaproponowano:

1. dunam ziemi dla kazdego domu matki beduinskiej (jak wiadomo beduini maja kilka zon)
2. dunam ziemi dla kazdego 18-latka
3. panstwo zgodzilo sie trzymac dunam ziemi rowniez dla malych dzieci (5 lat...)
4. odszkodowanie finansowe...

o co sie te nocne negocjacje rozbily? beduini zazadali rowniez dunama ziemi dla kazdej przyszlej zony ktora sprowadza z autonomii palestynskiej (jak wiadomo, beduini masowo zenia sie z kobietami z autonomii, w tel sheva , beduinskim miasteczku na negevie, mieszkaja dwie siostry ismaila haniye)..

lipniaczek

...aha - gratisowa ziemia dla arabskich przyszlych zon w ilosciach niewiadomych... calkiem naturalna potrzeba...
???

kasiak

W ten sposób to rozdadzą żonom cały Izrael...  ???

dana

teraz w wieczornych wiadomosciach gilad erdan powiedzial, jakie ogromne odszkodowania dostaja beduini za te ich nielegalnie postawione domy na panstwowej ziemi... 10 razy wiecej, niz ewentualnie dostana mieszkancy amony...

to jest po prostu nie do uwierzenia...

dana

- minister obrony lieberman przedluzyl kadencje szefa sztabu generalnego gadi eizenkota o 4 lata...

eizenkot podczas wizyty w dywizji 91 komanda polnocnego

- prezenterka wojskowego radia galgalatz hen elmaliach zostala w sposob natychmiastowy zwolniona z pracy za umieszczony przez nia na jej fb post, w ktory napisala, ze 'ja tez byl przejechala policjanta jesli chcialby mnie na sile wyrzucic z domu, zeby zbudowac osiedle na ludzi silniejszych ode mnie. i nie mowcie mi o wychowaniu, bo jestem pewna ze kazdy z mojej rodziny zrobilby to samo'... galgalatz: 'nie ma miejsca w galey cahal i w galgalatz dls presenterki popierajacej celowe przejechanie policjanta i dlatego postanowiono zakonczyc calkowicie wspolprace z hen almaliach'...

- dzisiaj po poludniu okolo 900 osob bralo udzial w demonstracjach przeciwko zburzeniu domow w um al hiran w kalansua, shfaram, bakaa al garbiya, sakhnin i um el fahem... w um el fahem powiewano flagami 'palestynskimi' i zablokowano szose 65... 

- setki ludzi wzielo dzisiaj po poludniu udzial w pogrzebie zamordowanego oficera policji ereza levi...

erez i klara levi

kasiak

Quote from: dana on January 18, 2017, 08:26:55 PM
teraz w wieczornych wiadomosciach gilad erdan powiedzial, jakie ogromne odszkodowania dostaja beduini za te ich nielegalnie postawione domy na panstwowej ziemi... 10 razy wiecej, niz ewentualnie dostana mieszkancy amony...

to jest po prostu nie do uwierzenia...

Ale to jest bez sensu, bo zachęca innych do samowolnego stawiania domów gdziekolwiek - jak postawisz i ci zburzą dom, to dostaniesz całkiem fajne odszkodowanie...  ???

dana

nie tylko... to jest przede wszystkim nagroda za bezprawie...

juz od lat stara sie im polepszyc ich byt... domy zostaly na negevie dla nich wybudowane, z woda i pradem i gazem... nie chcieli, bo to koczowniczy narod...
w ostatnich latach nagle w arabskich partiach w israelu zaczeli z nich robic 'palestynczykow', chociaz oni nie sa arabami wogole... zaczeto ich podzegac przeciwko panstwu, popierac w ich protestach... jak to wyglada, to wlasnie widzielismy dzisiaj...

israel wogole powinien zaprzestac ta idiotyczna polityke 'nie zaogniac sytuacji'... zyja w israelu, podlegaja prawu israelskiemu, tak beduini jak i arabowie, maja sie dostosowac, panstwo ma egzekwowac prawo u nich dokladnie tak samo, jak to sie robi w sektorze zydowskim...

lipniaczek

...niektorym oplaca sie robic to, co sie im podoba... prawo jest niesprawiedliwe - szkoda, ze nie mozna tego zaskarzyc...
???

lipniaczek

...po raz kolejny moza bylo zapobiec temu zamachowi... na wyganianie Zydow przygotowuja sie lepiej...
???

dana

nie lipniaczku... nie przygotowuja sie lepiej... po prostu wyrzucani z domow zydzi nie robia zamachow... protestuja, podpalaja opony, trzeba ich czasem wlec na sile, ale nie atakuja sil bezpieczenstwa, nie kamieniami, nie bronia i nie pojazdami...

z gush katif wyrzucili z domow ponad 7000 zydow... byly straszne protesty, byly lzy, rozpacz, zlosc, byly podpalone opony, zamkniete wrota do osiedli, you name it... nie bylo ani jednego rannego czlonka sil bezpieczenstwa, ani jednego... ani jednego strzalu i ani jednego kamienia ze strony tych deportowanych...

lipniaczek

...nie wierze, ze ten zolnierz byl nieostrozny i dlatego dal sie przejechac... komus nie przyszlo do glowy - a powinno... ktos musi byc odpowiedzialny za bezpieczenstwo kazdej akcji... gdzies bylo jakies zebranie i jest zapis z tego zebrania... terrorysta wygral i jeszcze oddadza jego cialo w pelnym powazaniu...
???