News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 23 stycznia 2017...

Started by dana, January 23, 2017, 10:17:15 AM

Previous topic - Next topic

dana

- troche wiecej informacji o wczorajszej rozmowie donald the first- netanyahu: donald zapewnil netanyahu, ze 'pokoj miedzy palestynczykami a israelem moze tylko byc osiagniety w bezposrednich rozmowach i ze 'usa bedzie scisle wspolpracowac z israelem w celu osiagniecia tego celu'... spotkanie obu przywodcow odbedzie sie na poczatku lutego, ostateczny termin bedzie uzgodniony w ciagu najblizszych dni... urzednik zarzadu miasta jerozolimy podal, ze architekci bialego domu juz sprawdzaja w jerozolimie tereny, na ktorych bedzie mozna umiescic ambasade amerykanska, chociaz ta wiadomosc nie zostala oficjalnie potwierdzona...

nu nu, jaka zmiana... juz nie scisla wspolpraca z 'palestynczykami'...

a israelczycy jak israelczycy... taki szyld umieszczono w jerozolimie... :D

- jibril rajoub, czlonek centralnego komitetu fatahu, ostrzega: 'przeniesienie ambasady do jerozolimy oznaczas dla nas wypowiedzeniem wojny przeciwko muzulmanom. nie moze byc,  zeby usa dala zydom klucz do swietych dla chrzescijan i muzulmanow miejsc w jerozolimie. jesli ktos u was mysli, ze nie bedzie w zwiazku z tym konsekwencji popelnia ogromna pomylke. mowa jest o niebezpiecznym kroku, ktory nie doprowadzi do stabilnosci w tereni. to krok, ktory zaprzecza uchwalom onz i polityce usa od roku 1967. Nie mamy zamiary powiesic bialej flagi – nie dla netanyahu i nie dla trumpa'...

wow wow wow... jibril... i netanyahu i donald the first juz trzesa portkami ze strachu... a ja po prostu was podziwiam: grozicie usa? wy? grozicie nam? wy? co zrobicie? jak nic w prostescie odmowicie przyjmowania pomocy amerykanskiej... albo moze ustanowicie jakies sankcje przeciwko usa? macie masa mozliwosci... :D

- sheikh muhammad ahmad hussein, wielki mufti jerozolimy, dzisiaj rano: 'mowa jest o przekroczeniu czerwonej linii jesli chodzi o religie. jerozolima ma ogromne znaczenie religijne, kulturowe i historyczne. kazda zmiana jaka bedzie zrobiona w obecnej sytuacji zakloca rownowage i stwarza zaklocenia, ktore moga sie przerodzic w przemoc. jerozolima znajduje sie pod okupacja. kazde panstwo, ktore umieszcza swoja ambasade w jerozolimie popiera ta okupacje i w rzeczywistosci nrusza miedzynarodowe uchwaly, ktore ustanowily, ze jerozolima jest okupowana. jerozolima nie jest ziemia israela, to okupowana ziemia palestynska w sensie religijnym i rowniez wg uchwal miedzynarodowych i dlatego usa lub inne panstwo nie moga przeniesc swoich ambasad do tego miasta'...

just you watch muhammad, just you watch...

- mieszkancy amony wznawiaja swoja walke po tym, jak obiecane przez rzad rozwiazanie coraz bardziej wyglada na niemozliwe i oskarzaja netanyahu i bennetta o wprowadzenie ich w blad...

- sily bezpieczenstwa zaaresztowaly dzisiaj w nocy na terenach judei i samarii 13 poszukiwanych arabow...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

- saeb erekat powiedzial teraz w wywiadzie dla ynet, ze jesli ambasada amerykanska bedzie przeniesiona do jerozolimy, autonomia anuluje uznanie israela i zacznie dzialac do usuniecia israela z onz: 'plo nie moze kontynowac uznania israela, jesli wschodnia jerozolima bedzie zaanektowana'... jeszcze dodal: 'rzad israelski dostosowuje sie do linii partii nacjonalistycznych, rasistowski i populistycznych w europie i w usa przeciwko arabom i muzulmanom, ci ludzie  mowia o wojnie przeciwko wartosciom i pojeciom arabow i muzulmanow. mam nadzieje, ze trump nie zrobi tego i prosze go nie robic tego. prosimy go o sprowoanie i przyprowadzenie palestynczykow i israelczykow spowrotem do stolu negocjacji'...

saeb... ja rozumiem twoj bol, ale farsztejst habibi... prawo jerozolimy, podstawowe prawo w israelu, ustanowiono po wojnie 6-dniowej jeszcze w roku 1967, ze jerozolima jest niepodzielna stolica israela... naprawde macie pecha, ze w calej historii jerozolima byla zawsze miastem zydowskim i zawsze stolica zydow... wasz twierdzenia, ze jerozolima ma byc stolica jakiego tam panstwa 'palestynskiego' narodzila sie po tej wojnie w 67 roku... i jak wiadomo wszystkim, do tej wojny jordania okupowala jerozolime i zydzi nie mogli dojsc do ich swietych miejsc... teraz poszliscie dalej i uwazacie, ze i kotel i har ha-bait i cale stare miasto jest wasze... nu, ale wy twierdzicie duzo roznych dziwnych rzeczy... dzialaj na rzecz usuniecia israela z onz, bo to wiekszosci israelczykow bardzo sie spodoba, a moj rzad jakos nie moze sie zdecydowac na ten krok... w zyciu nie dostaniecie starego miasta, w najlepszym wypadku pare peryferyjnych dzielnic arabskich, ale i tu mam watpliwosci, czy arabowie ze wschodniej jerozolimy zgodza sie na to, bo ostatecznie co macie im do zaofiarowania? ale mozesz byc pewien, ze bedziemy sledzic z najwyzszym zainteresowaniem i ze smiechem wasze proby usuniecia nas z onz... tymczasem nie jestescie nawet pelnymi czlonkami tej skorumpownej organizacyjki i jestem pewna, ze nowa ambasadorka us w onz bedzie wetowac kazda anty-israelska uchwale... szanse macie marne, ale przeciez znani jestescie z tych waszych postanowien, ktore najwyzej moga zaszkodzic wam, bo co zrobisz, habibi, jak w odpowiedzi na wasze anulowanie uznania israela israel anuluje uznanie autonomii???

- israelscy arabowie protestuja przeciwko burzeniu nielegalnie zbudowanych domow w um al hiran, kalansua i reszcie sektora arabskiego: konwoj zlozony z conajmniej 200 samochodow w drodze do jerozolimy jedzie po szosie no 6 z predkoscia 20 km na godzine, korkujac cala ta centralna szose...

protest protestem, ale jak israelska policja pozwala tym israelskim arabom na flage 'palestynska' jest mi zupelnie niezrozumiale...

sar

Quote from: dana on January 23, 2017, 10:17:15 AM

a polacy jak to polacy -> zaczęli szukać i znaleźli

pradziadek Jareda KUSHNERA (zięć i gł. doradca Donalda the first)
- Nachman KUSZNER to obywatel RP, mieszkaniec NOWOGRÓDKA (to miasto od Mickiewicza)
sprzedawcy czapek.
Córka jego  wyszła za Josefa Berkowitza z Kostrzyna nad Odrą.
Oboje trafili do USA i zmienili nazwisko na KUSHNER.

pzdr
Witek  ;)

dana

hahahahahahaha.... zaraz widac, ze polscy zydzi to byla i jest wszedzie elita... :D

sar

Quote from: dana on January 23, 2017, 12:01:18 PM
protest protestem, ale jak israelska policja pozwala tym israelskim arabom na flage 'palestynska' jest mi zupelnie niezrozumiale...

jak patrzę na TE fury to musi bida tam aż piszczy u tych beduinów  :()

pzdr
Witek  ;)

dana

to jeszcze nic... zebys widzial, co sie dzieje w tej 'okupowanej' gazie... jakie hotele luksusowe, restauracje, parki wodne... te przepelnione polki sklepow spozywczych...
pokazuja dziennikarzom 2-3 zburzone dzielnice, ktorych nie chca odbudowac, zeby byly 'dowody', jak jest grupa dziennikarzy, to stawiaja tam pare bab zalamujacych rece i yallah, idzie propaganda...

a te domy naprzeciwko mojego balkoniku? ty i ja razem nie moglibysmy sobie pozwolic na takie domy... nu i na przesadzenie ogromnych palm... :D :D :D

dana

- panstwo zlozylo dzisiaj w sadzie najwyzszym odpowiedz na petycje rodziny terrorysty yacouba abu alkiyana, ktory zabil w zamachu samochodowym ereza levi w um al hiran: panstwo prosi o odrzucenie petycji rodziny alkiyana, poniewaz 'jest to naruszenie porzadku publicznego'... panstwo wyjasnia, ze w dzien po tym zamachu policja zgodzila sie na natychmiastowe oddanie ciala terrorysty rodzinie, ale z zastrzezeniem warunkow, ktore utrzymaja porzadek publiczny... rodzina alkiyan nie zgodzila sie na te warunki, ktore wyznaczaly termin pogrzebu, ograniczenie ilosci uczestnikow i bez politycznych przemowien... wg policji, sa dowody na to, ze wydarzenie bylo zamachem, ktory mial na celu uderzenie w sily bezpieczenstwa znajdujace sie na miejscu, w przeciwienstwie do twierdzen rodziny...

arabowie demonstruja przed budynkiem knesset dzisiaj, z udzialem parlamentarzystow ze wspolnej listy arabskiej oczywiscie...

- netanyahu w odpowiedzi na zadania natychmiastowego przylacznia maale adumim do terenow israela i rozciagniecia tam prawa israelskiego: 'to nie czas na dyktanda i nie czas na niespodzianki. to jest czas na dyplomacje i odpowiedzialne decyzje'... bennett: 'to jest czas na dzialanie, a nie na wymowki'...

naftali... te pare tygodni nic nie zmieni... a lepszego zonglera dyplomatycznego jak netanyahu nie znajdziesz... jakby nie bylo, przeprowadzil nas przez 8 lat hussajna o...

dana

w gazie dzisiaj podwojna radosc: swietowano dzisiaj dzien solidarnosci z uwiezionymi w israelu terrorystami 'palestynskimi' i rowniez zwolnienie z wiezienia raeda sallaha, przywodcy ruchu polnocnego skrzydla islamskiego w israelu, takiej kuzynki hamasu...

witek... nie ma zadnych ruin na tych zdjeciach i wszyscy wygladaja na dobrze odzywionych... :D :D :D

sar

Quote from: dana on January 23, 2017, 05:29:43 PM

witek... nie ma zadnych ruin na tych zdjeciach i wszyscy wygladaja na dobrze odzywionych... :D :D :D

wystarczy w google wpisać => hotels gaza palestine i zaznaczyć :grafika"
i ukazuje się  pełny obraz nędzy i rozpaczy  :()

pzdr
Witek  ;)

kasiak

Poszłam sar za twoją radą i obejrzałam sobie hotele w Gazie. Ale się uśmiałam czytając "rewievsy". Dam tu fragmencik jednego: " 5. In the morning around the dirty swimming pool a man was shouting so loud in his phone and talking dirty words in Arabic from close distance to us, we discovered later that he is a manager in this place! Simply don't go to this place it's a nightmare." Większość atrakcji hotelowych była zamknięta z powodu braków w dostawach prądu. Zastanawiam się, po co ci ludzie tam jeżdżą? Chyba w ramach szkoły przetrwania...  :()

robert1973

Quote from: sar on January 23, 2017, 12:10:53 PM
Quote from: dana on January 23, 2017, 10:17:15 AM

a polacy jak to polacy -> zaczęli szukać i znaleźli

pradziadek Jareda KUSHNERA (zięć i gł. doradca Donalda the first)
- Nachman KUSZNER to obywatel RP, mieszkaniec NOWOGRÓDKA (to miasto od Mickiewicza)
sprzedawcy czapek.
Córka jego  wyszła za Josefa Berkowitza z Kostrzyna nad Odrą.
Oboje trafili do USA i zmienili nazwisko na KUSHNER.

pzdr
Witek  ;)

http://www.forbes.pl/jared-kushner-kim-jest-ziec-donalda-trumpa-,artykuly,210277,1,1.html

nie wiem ile w tym prawdy
ale pasuje do tescia

dana

tez nie wiem ile w tym prawdy... nu, beda im wlazic w zycie, bo przeciez chca go zniszczyc... ale nicha... on sobie da swietnie rade...

dana

- sad najwyzszy nakazal zwrocic rodzinie cialo terrorysty abu alkiyana bez zadnych ograniczen i oswiadczyl: 'beduini szanuja prawo'...

aha... szanuja prawo... mamy zamordowanego policjanta...  nu, to zobaczymy...

- jak podaja, administracja hussajna o przekazala autonomii palestynskiej 221 milionow zawiadamiajac kongres tylko pare godzin przed zaprzysiezeniem nowego prezydenta...

sar

lipniaczek

Quote from: robert1973 on September 16, 1974, 02:23:27 AM
http://www.forbes.pl/jared-kushner-kim-jest-ziec-donalda-trumpa-,artykuly,210277,1,1.html

...z artykulu wieje groza - i ten punkt kulminacyjny:

Para zerwała w 2008 roku. Przyczyną była ponoć religia. Rodzinie Kushnerów nie podobało się, że Ivanka jest prezbiterianką. Dwójka się jednak zeszła, a przed ślubem w następnym roku córka Donalda Trumpa przeszła na judaizm.

Po prostu dramat...
???