News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

codziennik na dzien 1 lutego 2017...

Started by dana, February 01, 2017, 10:36:03 AM

Previous topic - Next topic

dana

wiecie... siedze sobie w wygodnym fotelu, cieplo, kawke sobie zrobilam, wszystkie moje ukochane bibeloty, ksiazki i inne szmoncesy wokol mnie... i tak mysle o tych ewakuowanych rodzinach, w jakiejs zbiorowej sali, bez wygodnego lozka, bez wszystkiego, co potrzebne dla malych dzieci, jak zabawki, zmiana ubran... zadnych praktycznie rzeczy nie zabrali ze soba, nie widzialam ciezarowek wywozacych ich mienie... po prostu straszne, na co ten rzad pozwolil sadowi...

netanyahu obiecuje teraz budowe nowego osiedla tylko dla tych z amony... ale co do tego czasu? jak mozna bylo zostawic ich nawet bez karawana dla kazdej rodziny w innym miejscu? tylko rzucic ich w takie warunki? co sie tutaj dzieje w tym moim kraju, ktory ma chronic zydow?
ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

Quote from: lipniaczek on February 01, 2017, 10:10:48 PM
...Dana: czy ci, co przyszli wykonac wyrok ewakuacji to sa wolontariusze?...
???

skad, to regularni policjanci i wojsko... tam nikt nie chce byc jako wolontariusz... podobno 3 policjantow jak doszli na miejsce i zobaczyli, co sie dzieje, to odmowili wykonania rozkazu... nic wiecej nie podano, zobaczymy, czy beda jakies konsekwencje... nu, ale ja ich rozumiem... zyd wyrzuca z domu zyda... gdzie to sie moze jeszcze zdarzyc, jak tylko wlasnie w israelu? nie mam slow, po prostu nie mam slow...

lipniaczek

...moze rzad mial wycieczke w wehikule czasu i wie, ze niedlugo wszyscy Arabowie pojda sobie gdzies daleko (California?) i wszystko wroci do Zydow?...
???

lipniaczek

...dlaczego rzad nie odmawia - gdyby to sie dzialo w innym kraju w/s do Zydow, to rzad Izraela ostro by protestowal...
???

dana

jasne... ale tutaj sad najwyzszy decyduje wlasnie... wzieli sobie kiedys wladze prawodawcza we wlasne rece... rzad cos postanawia, knesset cos postanawia, a to lewactwo w sadzie najwyzszym anuluje...

moze w koncu ayelet shaked zrobi z tym porzadek, bo juz sie zabrala, chociaz sad oczywiscie nie odda latwo tej wladzy...

lipniaczek

...mi to wyglada na probe zaszachowania rzadu - musisz wykonac decyzje sadu, a jak sie nie podoba to do dymisji... moze zaczac od sprawdzenia, kto finansuje Yesh Din?... takich prawnikow ma narod zydowski, a rzad daje sie wodzic za nos... widocznie jest za co zlapac...
???

dana

yesh din, jak cala reszta tych lewackich organizacyjek, jest oplacana przez organizacje pro-'palestynskie' i obce rzady i jak chcialo sie przykrocic ich dzialalnosci, to lewactwo w knesset i sad najwyzszy nie pozwolili na to... farsztejst... w imie tzw demokracji i wolnosci slowa...

dana

zostaly dwie rodziny w amonie i mlodzi zabarykadowni w synagodze... teraz policja sie za nich zabierze, a jutro zaczna pakowac i ewakuowac mienie mieszkancow amony i demolowac konstrukcje...

laila tov...

robert1973

Quote from: dana on February 01, 2017, 10:11:30 PM
wiecie... siedze sobie w wygodnym fotelu, cieplo, kawke sobie zrobilam, wszystkie moje ukochane bibeloty, ksiazki i inne szmoncesy wokol mnie... i tak mysle o tych ewakuowanych rodzinach, w jakiejs zbiorowej sali, bez wygodnego lozka, bez wszystkiego, co potrzebne dla malych dzieci, jak zabawki, zmiana ubran... zadnych praktycznie rzeczy nie zabrali ze soba, nie widzialam ciezarowek wywozacych ich mienie... po prostu straszne

mozna popierac decyzje sad lub nie
ale ludzi nalezy traktowac z godnoscia

Dano
co sie dzieje z Natanem
nie zaglada na "balkonik" ;)

lipniaczek

Quote from: dana on February 01, 2017, 11:38:21 PM
zostaly dwie rodziny w amonie i mlodzi zabarykadowni w synagodze... teraz policja sie za nich zabierze, a jutro zaczna pakowac i ewakuowac mienie mieszkancow amony i demolowac konstrukcje...
...teraz pora dac megafon w rece rabina, ktory powie: stawiliscie opor, modlitwe, zrobiliscie wszystko zgodnie z zasadami - spisaliscie sie dobrze, dostajecie zaliczenie - teraz do domu (puki jeszcze mozecie w nim mieszkac)...
???

Tomer

link do video o Ilanie Ramonie juz poprawiony, ale ten "zablakany" o dzialalnosci Regavim to dzisiaj akurat calkiem na czasie, oni maja skatalogowane tysiace "palestynskich" naruszen budowlanych, i to nie naciaganych politycznie jak Amona, a czysta anarchie ktora odbywa sie w sektorze arabskim, dlaczego w tamtych przypadkach sad nie dziala z taka energia ? Mam tylko nadzieje ze "ofiara" tych poszkodowanych poprawnoscia polityczna Zydow w swoim wlasnym panstwie nie pojdzie na marne i prawo bedzie egzekwowane z rowna skutecznoscia dla wszystkich

lipniaczek

lipniaczek

...ktos zmienil zasady gry - prawo przechylilo sie na lewo... sedzia kalosz...
???

dana