News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Israel na wlasna reka

Started by gregorcgn, March 23, 2017, 04:27:42 PM

Previous topic - Next topic

gregorcgn

Jak dlugo bedziesz w Israel/ Jerusalem? Co macie w planach? Moze moge/ mozemy cos podpowiedziec.

Dana3

Dużo już zwiedziliśmy,byliśmy w Izraelu 4 razy(3 razy z grupą wycieczkową,1- sami z synem w grudniu 2016 r.było wtedy święto Chanuka)  ,teraz będzie to 5 raz.
Bazą wypadową będzie Jerozolima (oczywiście będziemy mieszkać w dzielnicy żydowskiej),chcemy pojechać autobusem do Tel Avivu-tu nie mamy większych planów.
Jeżeli masz coś co moglibyśmy tam zobaczyć,chętnie skorzystamy z Twojej wiedzy. Chcemy pojechać do Ein-Gedi,wykąpać się w Morzu
"solonym"(wg.Dany):))
W Jerozolimie chcielibyśmy pójść do Knesetu,Parku Archeologicznego,zwiedzić i obejrzeć pokaz laserowy w Twierdzy Dawida.To główne nasze plany ,ale mile
widzielibyśmy inne podpowiedzi.
Lubimy się powłóczyć po ulicach i uliczkach miasta,wypić kawę i porozmawiać z ludźmi.
Czy orientujesz się jakie są możliwości wynajęcia auta  w Jerozolimie na 1-2 dni.

`

dana

sprobuj wypozyczalnie samochodow best: yafo street 159...
ja musialam wynajc na pare dni, jak moj samochod byl w naprawie... przyjechali po mnie i potem byli gotowi odstawic mnie tez do garazu... dobra obsluga...
ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

Dana3

Super,
a my będziemy nocować na Yaffo Street 44:))

dana

to po drodze wejdzcie na shuk machane yehuda... kto nie byl na tym rynku, nie byl w jerozolimie...  :D

Dana3

Na Machne Yehuda zajrzeć i zrobić zakupy to miły obowiązek , przy okazji odwiedzić poznanego specjalistę od wszelakich przypraw-Chaima:))
Właśnie rozmawiałam z synową ,która wspomniała ,że jak pójdziemy do Kneset to po drodze spotkamy  park różany.
Dano,czy znasz dokładną jego lokalizację ?

gregorcgn

Ten ogrod nazywa sie Wohl Rose Park i jest przed Kneset. Jak jestes twarze do Kneset,  idz na prawo i jakies 30 metrow dalej masz pare stopni i wejscie do ogrodu.

co moge jeszcze polecic?
1. St. James Cathedral w Armenskij dzilenicy. Godziny otwarcia 06:30-07:30 i 15:00-15:40, ale lepiej zapytaj sie na miejscu. naprawde warto obejzec
2. Tower of David: wspanialy pokaz,
3. nie weim czy bylas juz na dachach jerozolimskich? warto,
4. wytwornia czerwonej tahin, : Al Jebrini tahini factory, znajduje sie w poblizu Damascus Gate, ta ulica nazywa sie chyba Ibn Jarah, napewno znajdziesz.
5. spacer po Yemin Moshe. cudowna pitoreskowa dzielnica, mlyn Montefiori
6. Zedekiah's Cave, miedzy Damascus i Herodot´s Gate, czasami sa tam koncerty. bardzo dobra akustyka.
7. Machane Yehuda ale moze tez juz po zamknieciu, calkowicie inna atmosfera, muzyka, mlodzi ludzie, caly obszar Beit Yakov St/Agripas St jest wieczorem/ w nocy wspanialy.
8. spacer po Nachlaot
9. Ticho House, wystawa i potem kolacja w restauracji. czesto Live music.

i.......  moze jest co dla ciebie/was. Nie wiem co ciebie interesuje, co widzialas a czego nie?

TelAviv ma tez duzo do zaoferowania. ty musisz decydowac co was interesuje.

1. przechadzka wzdluz plaz od Carmel Market do Jaffa
2.  albo Carmel Market , podobny jak Mechuda ale zez calkiem inny, przed rynkiem zawsze gra i spiewa Miri Aloni. Potem Shenkin St do Rothschild Blv, i w poblizkie uliczki obejzec domy Bauhaus, moze kawa na Blv albo Shenkin i obserwowac ludzi :-)
3. Neve Tzedek i Florentin, wspaniale dzielnice, duzo gelerii, kawiarenek, malych wspanialych indywidualnych sklepow. Studenci, artysci, hipster... mieszanka miedzy poludniowa Francja, NY SOHO, berlinskim Kreuzberg
4. Jaffa.... najstarsza czesc TLV.
szkoda, ze nie nocujesz w TLV. wieczorem, noca zyje to miasto bardzo intensywnie.

Dana3

Bardzo dziękuję,informacji mnóstwo.
Jedziemy we trójkę ja ,mąż i nasz najmłodszy syn, na 10 dni.Starsi synowie z żonami i dziećmi niestety tym razem zostają w swoich domach.
Może kiedyś pojedziemy jeszcze raz całą rodziną.
W Jerozolimie niektóre miejsca odwiedziliśmy poprzednimi razami.(Wzgórze Świątynne ,synagoga Hurwa,dachy  i mury Jerozolimy, Zedekiah's Cave,
miasto Dawidowe,,Tunel Rabinacki, Muzeum Księgi,Yad Vashem i inne).
Na pewno będziemy mogli więcej zobaczyć,bo słońce w czerwcu zachodzi później.
A na nocne imprezy w Tel Avivie chyba już nie miałabym siły (nie te lata), na Machane Yehuda czemu nie ... :))

dana

dzisiaj taksowkarze na lotnisku ben gurion doszli do porozumienia: taksowki przy normalnym wygodnym wyjsciu z lotniska (pietro g) biora normalna cene, ale jesli zejdziecie na drugie pietro, tam sa znizki o 12%....

Dana3

Shalom,
tym razem Dana3(tymczasowo) na Jerozolimskim balkoniku

dana

ale super wygladasz!!!! boczna ulica od yaffo...  :-*

duzo przyjemnosci wam wszystkim...

Dana3

Wczoraj wracając z pod Kotelu, przy Bramie Jafskiej oglądaliśmy spektakl na murach z okazji 50 lecia odzyskania Jerozolimy.
Był naprawdę piękny, zrobiony z wielkim rozmachem.
Hallelujah śpiewali wszyscy, my też

dana

gregorcgn

@Dana3, wrociliscie juz? Jak bylo, opowiadaj, pokaz pare zdjec.

dana

obiecala napisac, pewnie musi odpoczac po urlopie, jak to zawsze jest... :)