News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Israel na wlasna reka

Started by gregorcgn, March 23, 2017, 04:27:42 PM

Previous topic - Next topic

gregorcgn

Hallo,
na  Erec Israel byl bardzo interesujacy i z wielome informacjami watek. Po rozmowie z Dana postanowilem zalozyc tutaj podobny watek. Mam nadzieje, ze bedzie tel tal lichnie odwiedzany i pelen informacji. Israel jest stosunkowo malym krajem ale ma bardzo duzo do zaoferowanis. Jest tez krajem, ktory moze wypelnic wiele urlopow i chyba prawie wszystkie zaintersowania. Obojetnie, czy ktos jedzie tam z powodow religijnych, zdrowotnych, kulinarnych, historycznych,  sportowych, przyrodniczych, wedrowek........ dla kazdego ma ten cudowny kraj cos do zaoferowania.

Chetnik podziele sie moimi informacjami, napewno inni tez to zrobia, a mili mieszkancy Israela dopelnia jeszcze to forum specjalnymi informacjami.

Wazne jest, aby odpowiedziec na pytanie, potrzebne sa informacje, co, kiedy, dlaczego, na jak dlugo:
1. napiszcie co was w podrozy interesuje: Religie? Przyroda? Miasta? Wedrowki? Wino? Kulinornosc?.....
2. Jedzenie: sami gotujecie czy wolicie restauracje i kawiarnie
3. gdzie nocujecie i co wolicie? Hotel? B&B? Mieszkanie? Kibbutz?
4. jak wyglada wasz calkowity budget? Macie wyobrazenie, ile ma kostowac nocleg na jedna osobe?
5. w ile osob jedziecie
6. chcecie wynajac samochod czy porusczac sie autobusem/pociagiem/Sherut
7. sa juz jakies Hotele, czesci programu zarezerwowane?
8. co oczekujecie od tej podrozy/Israela.

Ja bede sie straralna pytania odpowiedzec, Dana i inni napewno tez pomoga. Jedyna prosba: mozecie, jezeli to mozliwe, nazwy miejscowosci czy interesujacych punktow pisac po angielsku.
Powoli bede wpisywal w ten watek rozne linkii, ktore zawieaja informacje czy sa stronami dla mnie interesujacymi.

Pozdrawiam,

Gregor

dana

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

kasiak

Witaj Gregor, miło cię znowu widzieć. Do Izraela się na razie nie wybieram z powodu braku finansów na ten cel. Mam jednak nadzieję, że odwiedzisz też wątek kulinarny i rzucisz jakiś fajny przepis.  :)

lipniaczek

...jak obiecasz ze go zrealizujesz i pokazesz fote...
;D

kasiak

No coś ty, Lipniaczku. Przecież to Gregor robi niesamowite zdjęcia kulinarne. Pewnie ma lepszy aparat niż ja i nie zapomina zrobić zdjęcia zanim potrawa zniknie ze stołu. Mnie to niestety zdarza się nagminnie.

Dana3

Lada dzień polecę na urlop do Izraela.Jerozolima będzie naszą "bazą".Mam pytanie,czy jadąc autobusem z Jerozolimy dojadę do centrum Tel avivu?
Jaki nr autobusu tam jedzie?

dana

pojecia nie mam, jaka trasa w tel avivie jedzie ten autobus, bo moze moznaby poprosic szofera, zeby sie gdzies zatrzymal, ale dojedziesz napewno do glownej stacji autobusowej i stamtad masz juz autobusy do kazdego miejsca w tel avivie...

Dana3

https://www.youtube.com/watch?v=28WbOW1WUn8
Proszę,obejrzyjcie ten klip.Jeżeli ktoś wie gdzie jest ten taras widokowy z lunetą,
napiszcie jak tam trafić :))

dana

Dana3

czekam z niecierpliwością :))
już się tam widzę :))

dana

jedyne co mi sie udalo znalezc, to ze ten taras znajduje sie na dachu yeshivat esh ha-tora, 2 minuty od kotelu, i niestety dwa rozne adresy: ulica ha-tamid 6 i ulica ha-kotel 1...
bedziesz musiala na miejscu sie zapytac...

Dana3

Dano,
Bardzo dziękuję.
Spróbujemy znaleźć to miejsce,a z takimi  "namiarami"od Ciebie na pewno się uda.
Moi panowie już szykują  się do robienia zdjęć.Zaczynamy pakować walizki (zostało tylko 3 tygodnie).

dana

gregorcgn

ta yeshiva jest latwo znalezc. Jak stoisz plecami do Kotel to widzisz ten taras widokowy. Wychodzisz z Kotel schodami na przeciwko meskiej czesci i skrecasz na lewo. Wstep na dach jest/byl platny w poblizu masz jeszce jeden taras z widokiem na Kotel. On jest na "Free Kitchen for the Needy" i moze ne jest tak wysoko jak ten na Yeshiva ale tez piekny widok.

Dana3

Super,na pewno skorzystamy z Twoich podpowiedzi
Statyw i komplety baterii do aparatów kupione,lista rzeczy potrzebnych prawie zrobiona,
a za 2 tygodnie "witaj Jerozolimo" :D