News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

shabbat shalom...

Started by dana, December 16, 2016, 03:51:45 PM

Previous topic - Next topic

dana

shabbat shalom dziewczyny kochane...  :-*
ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

shabbat sie zaczal...

arabska dzielnica sheikh jarrah, jedna z pierwszych arabskich dzielnic zbudowana poza murami starego miasta... zydzi przed rokiem 1948 kupili tam duzo gruntow i rowniez juz zbudowanych domow, z ktorych byli ewakuowani lub sami uciekli, kiedy jordania podczas wojny niepodleglosciowej zdobyla ta czesc miasta i okupowala ja do 1967 roku... dzisiaj toczy sie niemalo procesow przez zydow chcacych zwrotu ich mienia...

w dzielnicy znajduje sie glowna kwatera policji jerozolimskiej, jak rowniez piekne centrum zbudowane dla arabow przez jerusalem foundation, gdzie mieszcza sie przychodnie lekarskie, zlobki i dzienne swietlice dla starych arabow... zatrudnieni w tym centrum sa tylko arabowie, bo to bylo jednym z glownych celow budowy: stworzyc miejsca pracy dla  arabskich mieszkancow jerozolimy...

dzisiaj piyut unetaneh tokef, ktory wlasciwie spiewa sie w rosh hashana i yom kippur, ale zamieszczam go dzisiaj z powodu smierci hanocha albecka wczoraj w wieku lat 84, ktory zaspiewal go pierwszy w nowej aranzacji i do muzyki yaira rosenbluma i zostal w tej wersji zadedykowany dla 11 czlonkom kibucu beit ha-shita, ktorzy zgineli w wojnie yom kippur... hanoch spiewal go razem z czlonkami znanego zespolu kibucowego gevatron...

https://www.youtube.com/watch?v=sEVnlVRmYTk

DanaKalinka

Shabat shalom Dana z upalnego juz od paru dni Hamburga! Wczoraj bylo 38,teraz juz 21 godzina i 30 stopni! W Jeruzalem jakos lepiej znosze te upaly a tu straszne duszno...Jutro "shabatowa" kolacja w restauracji chinskiej,,,60 lat strzelilo jak nic!!! ;D :-*Ucalowania dla dziewczynek i pozdrowionka dla reszty rodzinki!

dana

bo w jerozolimie sucho...

nu, mazel tov i pieknego swietowania, kochana...

shabbat shalom...  :-*

DanaKalinka

dana

dana

pieknego shabbatu moi drodzy...

dzisiaj dzielnica zydowska na starym miescie w jerozolimie... przepiekna, z niebywala historia, kompletnie zrujnowana przez jordanczykow po wojnie wyzwolenczej i przepieknie odbudowana po wojnie 6-dniowej... mieszka tam dzisiaj okolo 5000 zydow i spacer po niej to nie tylko przyjemnosc, ale i nauka historii zydow w jerozolimie doslownie na kazdym kroku... to miejsce, gdzie chodzi sie po historii... jak napisal slynny zydowski podroznik benyamin ben yona z tudeli, znany jako benyamin me-tudela w hebrajskim (jego imieniem nazwana jest jedna z ulic w jerozolimskiej dzielnicy rehavia) w jego ksiazce podrozy w roku 1173: 'i zydzi marza pod wieza davida na pograniczu panstwa'...

i piekna, stara piosenka, do ktorej slowa napisala rachel shapiro i muzyke fantastyczny yair rosenblum  i spiewa ja ilanit...

shir shel yom holin – piosenka dnia codziennego...

jesli mam struny one wibruja
jesli jest we mnie obawa, ona jest prawie odslonieta
jesli jest we mnie milosc, jest mowiona cicho
jesli mam korzenie, one wydluzaja sie powoli

ty widzisz jak nagle przechodzi mnie drzenie
wiatr czesto zmienia kierunek
probowalismy odejsc ale ja wiem
zostajemy rok po roku

w twoich pokojach slonce rysuje
linie i pasy swiatla na scianach
dla ciebie kazdego ranka zbieram
male szczegoly, male radosci dnia codziennego

czy ty sluchasz, czy mi odpowiesz
moze w twoich uszach wlasciwie jest mi odpowiedziec
czy ty sluchasz, moze jestes podobny do mnie
w twojej twarzy odzwierciedla sie nagle moja twarz

czy ty sluchasz, czy mi odpowiesz
moze w twoich uszach wlasciwie jest mi odpowiedziec
czy ty sluchasz, moze jestes podobny do mnie
w twojej twarzy odzwierciedla sie nagle moja twarz

jesli mam struny one wibruja
jesli jest we mnie obawa, ona jest prawie odslonieta
jesli jest we mnie milosc, jest mowiona cicho
jesli mam korzenie, one wydluzaja sie powoli

ten codzienny dzien to dzien zyczliwosci
i w jego zyczliwosci pisane sa do ciebie te slowa
wez moja reke teraz pogodzilam sie
w takim codziennym dniu nasze drogi sie spotykaja...

https://www.youtube.com/watch?v=_Sx3he4ABw0

agnieszka

Spokojnego, radosnego szabatu😊 pozdrawiam serdecznie z Sopotu😊

DanaKalinka

Shabat Shalom Dana! Moja ukochana dzielnica Jeruzalem gdzie kocham przechadzac sie jak to Dana piszesz po Historii i ja dotykac!  :-*

dana

:D

shabbat shalom danusiu...  :-*

dana

Quote from: agnieszka on August 02, 2019, 10:06:20 PM
Spokojnego, radosnego szabatu😊 pozdrawiam serdecznie z Sopotu😊

uzywaj zycia i morza agnieszko... shabbat shalom...  :-*

dana

shabbat...

dzisiaj dzielnica talpiot mizrach, czyli wschodni talpiot, albo jak sie rowniez czesto uzywac armon hanatziv, czyli palac gubernatora: w tej dzielnicy mieszkal gubernator brytyjski w okresie mandatu, potem zdobyli ta dzielnice jordanczycy w wojnie wyzwolenczej i dzielnica zostala odbita w wojnie 6-dniowej... w palacu gubernatora onz zrobila sobie glowna kwatere na bliskim wschodzie i wprawdzie gubernator juz tam nie mieszka, ale to dzielnica, w ktorej ja mieszkam... :D

tak bylo...

a tak wyglada dzisiaj... bohaterzy z onz, ktorzy nam moralizuja, zabarykadowali sie tam niezle ze strachu przed zamachami...

fot. freeyoni

i piekna piosenka w yiddish oyfn veg shteyt a boym – na drodze stoi drzewo,  napisana przez itzika mangera, zydowskiego poete, w warszawie w roku 1938...

https://www.youtube.com/watch?v=tWC82o00im0

agnieszka

Spokojnego, dobrego szabatu :)
"Będę ci życzył pokoju.
Ze względu na Pana, Boga naszego,
będę szukał dobra twego" (Ps 122, 8-9)
Serdecznie pozdrawiam :) miałam dołączyć jeszcze piosenkę Sarit Hadad "Father have mercy", ale mój komputer znów strajkuje

DanaKalinka

wow,nie wiedzialam zem odwiedzila byla dzielnice gubernatorska a na dzisiaj Dany!! :-*
Shabat Shalom kochana ! :-*

dana

shabbat shalom dziewczyny kochane...

bedzie na przyszly raz, agnieszko...  :-*