News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

shabbat shalom...

Started by dana, December 16, 2016, 03:51:45 PM

Previous topic - Next topic

dana

Quote from: agnieszka on September 25, 2020, 08:01:02 PM

pozdrawiam ciepło  :) dzisiaj nowa piosenka, ostatnio mam wrażenie, że ich powstaje mniej... ale i tak jest z czego wybierać :)

nie nie kochana, to tylko nowa wersja... avinu malkeinu to modlitwa z 9 wieku... jest duzo wersji tego i jedna piekniejsza od drugiej... dam na yom kipur jakas...  shabbat shalom kochana...   :-*
ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

DanaKalinka

Shabat Slalom ,aby byl czasem dobrych mysli,o pokoju a nie o niedoli, ze bedzie zbudowana przyszlosc i wzbudzona bedzie nadzieja !Pozdrawiam goraco! :-*

dana

alez oczywiscie... wszystko minie i bedzie git...

po prostu czesc israelczykow zapomina, jak im dobrze w sumie... teraz kryzys, nie jest latwo, ale przeciez juz mielismy gorsze czasy, nie?
nasi politycy sie kloca, ale w sumie narod jest razem, umiem sie smiac dalej, nie tracimy kontaktow z przyjaciolmi, nie jestesmy glodni, mamy dach na glowa i nie jestesmy rozproszeni po calym swiecie i uzaleznieni od innych... jest git..  :-*

dana

shabbat i erev sukkot... bardzo inne to swieto w tym roku... nie ma zapraszania rodziny, przyjaciol i sasiadow do sukki... nie ma zbiorowych modlitw... i wogole jak moza kupowac etrog w masce?

ale przejdziemy i przez to tez... chag sameach israel... chag sameach moi drodzy...

fot. ari kupperstock...

https://www.youtube.com/watch?v=pqNOAsoolMg

agnieszka

Shabbat shalom! Chag sameach  :)

"Albowiem ja wiem, jakie myśli mam o was
- mówi Pan - myśli o pokoju a nie o niedoli,
aby zgotować wam przyszłość
i natchnąć was nadzieją.." (Jer 29, 11)

to nie jest religijna piosenka, ale piękna... wyraża radość i pokój szabatu... Bóg chce, byśmy się weselili  :)
https://www.youtube.com/watch?v=DVQxVpmuLW8

DanaKalinka

Chag Sukkot  sameach! Shabat Slalom!
Radosnego swietowania ,aby zdrowie bylo,serce by sie cieszylo.,by wnusie  dzwonily i babci radosci przymnozyly!!!!! :-*

dana

ale super zyczenia... dzwonia, przysylaja filmiki i zdjecia... gadamy przez zoom albo telefon i mozemy sie widziec... jest git...  :-*

dana

Quote from: agnieszka on October 02, 2020, 11:18:48 PM

to nie jest religijna piosenka, ale piękna... wyraża radość i pokój szabatu... Bóg chce, byśmy się weselili  :)

tak kochana... bardzo ladna i bardzo ja lubie, ale... shlomi shabat, ten ktorego zdjecie pojawia sie na samym poczatku jako pierwsze, zachorowal na corone i jest w szpitalu... :(   

dana

ostatni shabbat sukkot i simchat torah...

dzisiaj trzecia pillbox, znajdujaca sie na rogu ulic derech hevron i rakevet w jerozolimie... zostala zbudowana przez brytyjczykow w roku 1936 podczas arabskich rozruchow 1936-1939, znanych dzisiaj jako 'wielka rewolta arabska' , w celu ochrony drogi prowadzacej z jerozolimy do hevronu i odwrotnie...

i stara piosenka, do ktorej slowa napisal i tez ja spiewa shlomo artzi... muzyke wzial od grupy white plains...

krol swiata

tam w lozku naprzeciw ogromnej sciany, zimnej i taniej
czasami wzdychasz bezglosnie i mimo to
mama tam jest, uwaza, nawet kiedy dorosles

zmienia ci ubrania
mowi: jestes krolem mezczyzn
dla niej mozesz byc
co ci przyjdzie do glowy
naprzyklad krolem zwierzat
albo krolem gor, jesli sie gdzies wspinasz
wstan i badz kim chcesz
poniewaz dla niej ty zawsze bedziesz krolem swiata

'tam jestes zawsze, cokolwiek zechcesz, tylko wybierz'
tak ona mowi i ty pytasz: 'co jeszcze mozna
czym nie bylem, napewno juz nie bede'...

zmienia ci ubrania
mowi: jestes krolem mezczyzn
dla niej mozesz byc
co ci przyjdzie do glowy
wstan i badz kim chcesz
poniewaz dla niej ty zawsze bedziesz krolem swiata

dla niej jestes krolem piosenek
dla nie wszystkim mozesz byc
co ci wpadnie do glowy
wstan i badz kim chcesz
poniewaz dla niej ty zawsze bedziesz
krolem swiata, krolem swiata

https://www.youtube.com/watch?v=xTTCD0U_HJg

kasiak

Dobrego, spokojnego szabatu. U nas od soboty cały kraj w strefie żółtej, czyli w całej Polsce maseczki są obowiązkowe nawet na dworze. Trzymajmy się zdrowo!  :)

agnieszka

Shabbat shalom :)
Pozdrawiam ciepło z Wrocławia, niech będzie dla nas piękny, mimo wszystko...

dana

dokladnie tak moje drogie... czasy zadziwiajace nie? ale przezyjemy to, jestem pewna... tylko uwazajcie na siebie... maski, odstep, jak najmniej przebywac blisko innych... rekawiczki gumowe, jak idziecie na zakupy... i doczekamy konca tego okresu...

shabbat shalom...  :-*

DanaKalinka

Shabat shalom!  Wszystko ma swoj poczatek i swoj koniec  i nic nie trwa wiecznie.Aby ten korona czas zamienil sie  w czas  pelen oczekiwania na te lepsze,piekniejsze  dni ktorych jeszcze nie bylo,dni ktore maja nadejsc z nadzieja na pokoj i milosc ! :-*

dana

lipniaczek