News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Klaser

Started by lipniaczek, December 16, 2016, 08:43:17 PM

Previous topic - Next topic

lipniaczek

...nevim to...
???

The Portuguese Synagogue in Amsterdam, for which foundations were laid in 1671, was dedicated in August 1675. It was constructed by "master builder" Elias Bouman. The dedication services were elaborate with a choir and orchestra participating; they went on for six consecutive days.

The synagogue is 125 feet long and 95 feet wide, accommodating more than 1,500 worshipers.

The Ark, which occupies the entire width of the nave, is made of Brazilian wood and crowned with the tablets of the Law. The Portuguese synagogue soon became a landmark and even today belongs to the city's historical sights.

dana

Quote from: kasiak on March 10, 2017, 09:52:04 PM
Czy te obrazki na znaczkach przedstawiają znaczenie imion?

nie, to sa symbole kazdego plemienia... te znaczki to 12 plemion israela... jak wejdziesz w wikipedie to znajdziesz opis kazdego wraz z ich symbolami...
ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

kasiak

To już sobie poczytałam. Człowiek uczy się przez całe życie... To niemal jak powieść sensacyjna: zaginione plemiona Izraela.  ;)

lipniaczek

...Polacy maja herby... a u mnie w drzewku balaganu narobil jakis Tatar - podobno... ale nikt nie szukal rodziny za granica... jeszcze sie okaze, ze to jakies terrorysty...
???

kasiak

E tam. Pewnie to Azja, syn Tuhaj - Beja. Masz waść dwie ryby?

lipniaczek

lipniaczek

lipniaczek

lipniaczek

lipniaczek

dana

Quote from: kasiak on March 11, 2017, 02:57:55 PM
To już sobie poczytałam. Człowiek uczy się przez całe życie... To niemal jak powieść sensacyjna: zaginione plemiona Izraela.  ;)

dokladnie... a teraz to sie znajduje te zaginione... beta israel w etiopii... bney menashe w indiach... i imigruja do israela... ci z etiopi to sama mecyja... przepiekna aliya...

dana

w keren hayesod to ja pracowalam 24 lata... :D :D :D

ale nic nie przebije w moich oczach tego posteru keren hayesod...