News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Mam ochote na cos pysznego

Started by lipniaczek, December 16, 2016, 10:15:00 PM

Previous topic - Next topic

dana

wiesz jak to jest: trawa jest zawsze bardziej zielona u sasiada... :D
ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

kasiak

To danie chyba też niekoszerne...  ???

lipniaczek

kasiak

A te ciasteczka już jadalne:

Smakują wybornie - nadzienie z maku i powideł.

dana

kasiak

A jak smakuje... Rewelacja! Nawet moja mama, która ma cukrzycę podjada je, bo się nie może opanować, tamie dobre. A potem zjada grejpfruta, bo ten obniża poziom cukru we krwi. Najlepiej obniżają te zielone izraelskie (piszę to bez głupiego "podlizywania się" - to jest sprawdzone), ale niestety już ich nie ma. Zawsze pojawiają się na początku zimy, a w styczniu już ich nie ma. A u was są?  :)

dana

jutro bede w super, to sprawdze...

daj przepis... bo jak ok dla cukrzykow, to zrobie dla alex, ona moja slodka corka... :)

kasiak

Dana, to nie ciasteczka są dla cukrzyków, tylko te grejpfruty... Ale przepis podaję:

3 szklanki mąki krupczatki
20 dkg margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 dkg drożdży ( nie suszonych, ale w kostce)
2 łyżki cukru
2 żółtka
3/4 szklanki kwaśnej śmietany (18 %) - ja daję prawie cały kubeczek 180g
szczypta soli
można dodać cukier waniliowy lub wanilię
jako nadzienie - gęste powidła lub coś, co lubisz. Ja miałam masę makowo - bakaliową, której zrobiłam za dużo do makowców i trochę zostało. Czasami nadziewam wiśniami z konfitury - musi być coś, co nie wypłynie pod wpływem temperatury (ale się zrymowało).

Drożdże wymieszać z cukrem i śmietaną. Z mąki, proszku, margaryny, żółtek, soli, wanilii, rozpuszczonych drożdży zagnieść ciasto. Wstawić na 2 - 3 godziny do lodówki. Potem rozwałkować kawałkami na grubość ok. 3 mm, wykrawać trójkąty i formować ciastka, nadziewając je powidłami (lub czym innym). Piec ok. 12 - 15 minut w temp. 200 stopni. Ostudzone posypać cukrem - pudrem.  :P

lipniaczek

...niebezpieczne ciasteczka - podawac tylko, jak grejfruty pod reka...
:D

kasiak

No nie przesadzajmy - ciasteczka w sumie nie są takie słodkie: tylko 2 łyżki cukru na 3 szklanki mąki.  ;)

lipniaczek

kasiak

Jak na razie nie opracowano jeszcze metody wirtualnego wysyłania ciasteczek, więc póki co, Lipniaczku, musisz je sobie upiec sam...  ;D

dana

dzieki... jak tylko znajde czas, znaczy sie jak mi keren pozwoli, to robie... :)

kasiak

A ostatnio objadałam się kluseczkami kładzionymi z dyni. Zdjęcie wyszło takie sobie. Zanim ustawiłam właściwą opcję w aparacie, bita śmietana mi się rozpuściła... Ale kluseczki - pycha!  :P

dana

z dyni??? pierwsze slysze... moje spadkobierce uwielbiaja kluski kladzione... po prostu do 'normalnych' dodajesz jeszcze gotowana dynie?

dalas mi pomysl wogole... bo uwielbiaja tez bataty... mozna dodac bataty pewnie tez...