News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Mam ochote na cos pysznego

Started by lipniaczek, December 16, 2016, 10:15:00 PM

Previous topic - Next topic

kasiak

Podam ci przepis:

Składniki:
•   Puree z dyni (jeden słoik ok. 250 ml)
•   Mąka
•   Jajko
Przygotować puree z dyni (obraną ze skórki rozgotować w małej ilości wody i zblendować na puree. Ja zawsze robię to jesienią, gdy dynia jest tania i potem przechowuję w zapasteryzowanych słoikach – wtedy dodaję odrobinę soli).
W misce rozmieszać puree, jajko, mąkę. Mąki trzeba dać tyle, by ciasto miało niezbyt luźną konsystencję, ale też by nie było zbyt gęste, bo kluski będą twarde. Można do niego dodać łyżkę śmietany (ja nie dodaję - trzeba być "fit").
W garnku zagotować wodę, osolić. Nabierać łyżką ciasto (niewielkie porcje – ok. 3 cm) i przy pomocy drugiej łyżki zrzucać na wrzątek. Po zagotowaniu zmniejszyć płomień. Gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia. Można je podawać na słodko, z bitą śmietaną lub na ostro, np. z sosem. Ja uwielbiam je na słodko (z bitą śmietaną niestety już nie jest "fit", za to pyszne).  :P

lipniaczek

dana

brzmi fantastycznie... u nas dynie zawsze w tej samej cenie i sa caly rok... nu, to na nastepny rodzinny obiad, bo na jutrzejszy to juz za pozno... dzieki kasiu... :)
ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

kasiak

kasiak

dana

kasiak

Z okazji nadejścia wiosny upiekłam mufinki. No, powiedzmy, że było to z tej okazji. Tak naprawdę to z łakomstwa. Jeszcze nie próbowałam, bo ciepłe, ale pachną znakomicie.  :P

dana

lipniaczek

...czekaj no zajac, jak Ci zaraz pokaze...
???

kasiak

Lipniaczku, żałuj, że nie mogłeś spróbować mufinek. Są rewelacyjne i bardzo proste w wykonaniu - po prostu wszystko się miesza. Jak będę miała chwilę czasu, to wrzucę przepis.  :)

dana

lipniaczek

kasiak

Muffinki:
W jednej misce mieszamy suche składniki:
- 1 szklankę mąki
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczkę cukru waniliowego lub migdałowego
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 2 łyżki posiekanych orzechów lub wiórków kokosowych
- szczyptę soli. Można dodać rodzynki.

W drugiej misce mieszamy:
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 jajko

Robimy kruszonkę: po 2 łyżki masła, cukru i mąki.

Dodatkowo: np. przecier jabłkowy, wiśnie z konfitury lub jagody.

Suche składniki mieszamy łyżką z mokrymi, nakładamy do foremek na muffinki po łyżce ciasta, na to dajemy owoce (przecier), a na to znowu trochę ciasta i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Wychodzi ok. 14 muffinek.

dana

jak mi tylko keren pozwoli, to je zrobie...  :-*