News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Mam ochote na cos pysznego

Started by lipniaczek, December 16, 2016, 10:15:00 PM

Previous topic - Next topic

kasiak

Gregor, Wielki Piątek, post, a ty takie apetyczne zdjęcia dajesz... Niemal oblizałam monitor.  ;D

Ale wracając do tego risotto - jak z proporcjami dyni do ryżu? (Ja też używam Carnaroli)  :)

gregorcgn

@kasiak, ja tak na oko :-) :-) Male Hokkaido na ca. 200 Gr. ryzu.

Zdjecia byly bezmiesne  ;D ;D ;D wiec postne.
Dzisiaj robie Seezunge/ lemon sole a po polsku to chyba sola dover. Bedzie krotko pieczona pod grilem, 8 minut,  frytkowane kapary i buerre noisette z cytryna, pietrucha i swiezym imbirem i zielonymi grilowanymi szparagami.

i taki jest wynik;-) . Ryba byla smaczna :-) :-)

kasiak

Mniam, mniam...  :P

Dzięki za risotto! Jak spotkam hokkaido, to sobie zrobię. Na razie w naszym sklepie widziałam dynię piżmową, ale nie wiem, co by z nią zrobić...

gregorcgn

tak jak patrze na zjdecia to hyba ta dynia pizmowa to Butternut. Obierz, pokruj w duza kosteka i z oliwa, fluer de sel okol0 20-25 mit w piekarniku. mozesz uzyc tez do risotto albo  do tego tahini z cytryna, czosnkiem i troche wody i  masz wspanialy creme. albo z greckim joghurtem i ziolami....  duzo morliwosci.

dana

ty powinienes otworzyc restauracje gourmet gregor...
ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

kasiak

Dzięki, Gregor. Jesteś nieoceniony!   :-*

kasiak

A tu jest mój sos wielkanocny do jajek i wędlin:

dana

a co tam jest oprocz szczypiorku?

ja robie do jajek sos ze smietany, musztardy, cukru i pare kropel soku z cytryny....

kasiak

Ja robię tak:
3-4 ugotowane na twardo żółtka ucieram z sokiem z 1 cytryny, dodaję szklankę śmietany 18% (albo pół na pół z majonezem), 2 pęczki szczypiorku, czubatą łyżeczkę utartej na miazgę cebuli, 1 łyżeczkę chrzanu, 1 łyżeczkę musztardy, 1 łyżeczkę cukru pudru (to do smaku - w zależności od tego, ile było tego soku z cytryny), sól do smaku, trochę posiekanej natki pietruszki. Na koniec dodaję posiekane białka jajek. Trzeba to schować na 2 - 3 godziny do lodówki, aby sos dojrzał. Ja go robię zwykle wieczorem, a rano jest już na wielkanocne śniadanie. Objętościowo wychodzi ok. 1/2 litra, czyli porcja "imprezowa". Jest rewelacyjny.  :)

dana

lipniaczek

...a u mnie zaraz na stol wjezdza wolowinka de la Dana...
:)

dana

mam nadzieje, ze bedzie wam smakowac... :)

lipniaczek

...same komplementy - dzieki... (a ja sobie jeszcze podskubalem po deserze)
:-*

kasiak

Trzeba by to najpierw zjeść u kogoś, bo nie wiadomo, jak to ma smakować...  ???