News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 22 stycznia 2017...

Started by dana, January 22, 2017, 12:07:50 PM

Previous topic - Next topic

dana

- pulkownik z komanda polnocnego zostal zawieszony na tydzien po tym, jak wlamano sie do jego samochodu i ukradziono z niego dokumenty, sklasyfikowany i zakodowany telefon wojskowy... policja wojskowa rozpoczela sledztwo...

- po piatkowym otwarciu minharot harel (tuneli harel), ktore mialy skrocic podroz jerozolima-tel aviv do 35 minut, dzisiaj po probnej jezdzie: poltory godziny stania w korkach...

- dzisiaj ma sie odbyc debata w knesset nad zaanektowaniem maale adumim, mimo prosby netanyahu odlozyc glosowanie na 3 miesiace... 

- israel katz, minister transportu, ma przedstawic dzisiaj na posiedzeniu rzadu, jego plan polityczny 'inicjatywa israelska... wg niego israel musi podjac szeroko zakrojona inicjatywe jednoczesnie z zaanektowaniem maale adumim i zbudowac port w gazie i linie kolejowe z polwyspu arabskiego do morza srodziemnego, oraz swobodna budowe w jerozolimie, judei i samarii dal wszystkich czesci spolecznosci...

a po co ta linia kolejowa z polwyspu arabskiego do morza srodziemnego? na nasz koszt?

- netanyahu na otwarciu posiedzenia rzadu dzisiaj pogratulowal donaldowi the first i dodal: 'doceniam jego gleboka przyjazn dla israela i zadeklarowana gotowosc do walki z radykalnym islamskim terrorem z cala sila. bede rozmawial z nim dzisiaj wieczorem i wyjasnie jasno, ze zatrzymanie iranskiego zagrozenia i grozby wynikajacej z podpisanej umowy nuklearnej jest dalej najwyzszym celem panstwa israel'...

- przed posiedzieniem rzadu dzisiaj:

israel katz, minister transportu: 'trzeba rozciagnac suwerennosc na caly obszar jerozolimy i dodac do granic miasta 150 tysiecy ludzi zyjacych w przyleglych osiedlach. koordynacja z administracja amerykanska jest konieczna dla otrzymania poparcia dla tego rodzaju procesow. jest szansa zmienic stosunek administracji do suwerennosci israela i wlasnie takie posuniecie bedzie mozliwe'...

uri ariel, minister rolnictwa: 'mam nadzieje, ze bedzie mozna przylaczyc maale adumim do obszaru israela w krotkim cczasie. wg mnie administracja trumpa oczekuje tego i przyszedl czas zeby to zrobic nie z powodu administracji, ale dla dobra obywateli panstwa israel'...

avigdor lieberman, minister obrony: 'nie ma szans na dojscie do zobowiazujacego porozumienia miedzy israelem a palestynczykami. do rozwiazania konfliktu mze dojsc tylko w ramach kompleksowego rozwiazania w regionie. usa powinno stworzyc koalicje anty-terrorystyczna razem z israelem i umiarkowanymi panstwami arabskimi'...

- komisja planowania i budowy w urzedzie miasta jerozolimy zatwierdzial dzisiaj rozdanie pozwolen na budowe okolo 560 mieszkan w dzielnicach ramot i ramat shlomo, ktore znajduja sie poza tzw zielona linia...

- itzchak herzog, przewodniczacy opozycji, zlozyl dzisiaj rano w sadzie najwyzszym petycje przeciwko kontynuacji pracy netanyahu jako ministra komunikacji z powodu 'konfliktu interesow' w zwiazku ze sledztwem w sprawie netanyahu-mozes...

- sily bezpieczenstwa zaaresztowaly dzisiaj w nocy na terenach judei i samarii 4 poszukiwanych arabow...

========

wczoraj w nocy ogladalam jeszcze troche fox news przekazujace wiadomosci z tych protestow kobiet... i potem tez greg gutfeld show... poplakalam sie ze smiechu z pierwszych minut i tutaj dla was, rowniez do posmiania sie... :D :D :D

https://www.youtube.com/watch?v=gDdtmOJx8_s

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

- mahmoud de autonomia spotkal sie dzisiaj w ammanie z krolem jordanii abdullahem i debatowali o przeniesieniu ambasady amerykanskiej z tel avivu do jerozolimy... wg zrodel 'palestynskich na konferencji prasowej po spotkaniu mahmoud de autonomia powiedzial, ze uzgodnil z krolem szereg krokow, ktore zostana podjete, jesli ambasada rzeczywiscie zostanie przeniesiona do jerozolimy: 'to co sie dzieje wokol przeniesienia ambasady do jerozolimy jest bardzo wazne dla krola i bardzo wazne dla nas. nie bedzie wyjscia z koordynowania i zaostrzenia punktow miedzy jednym a drugim, zeby walczyc z krokami, ktore jesli beda podjete, beda mialy powazne konsekwencje'... jednoczesnie krol i mahmoud podkreslili waznosc koordynacj z administracja donalda the first i kongresem, zeby wytlumaczyc konsekwencje decyzji, ktore narusza status quoe w jerozolimie na bezpienczenstwo i pokoj w okregu...

aha... znow puste gadanko i naprezanie nieistniejacych bicepsow... ja juz widze, jak abdullah rezygnuje z poparcia i milionow dolarow pomocy amerykanskiej...

- a tymczasem coraz wiecej poglosek o tym, ze donald the first ma zamiar jutro oglosic o przeniesieniu ambasady amerykanskiej do jerozolimy... na oficjalnej stronie state department dotyczacej stosunkow usa-israel w tej chwili znajduje sie taki tekst:

https://www.state.gov/r/pa/ei/bgn/3581.htm

czyli cos sie przygotowuje... mahmoud... for your information...

- gabinet polityczno-bezpieczenstwa odrzucil dzisiaj w poludnie jednoglosnie glosowanie w komitecie ministerialnym w sprawie zaanektowania maale adumim az do rozmowy netanyahu – trump...

- zahava galon, przewodniczaca skrajnie lewicowej partii meretz ostrzega dzisiaj przed 'cywilna rewolucja', jesli w tel avivie nie bedzie utrzymany status quo i nie bedzie pozwolenia na otwarcie 160 sklepow podczas shabatu...

- donald the first ustosunkowal sie do protestow who is who in hollywood: 'myslalem, ze byly wybory, dlaczego oni nie wybierali?'...

donald... ty zamiast im pytania zadawac, zadaj im jedno jedyne: gdzie ich obietnice, ze opuszcza ameryke, jesli ty wygrasz wybory?

- w gazie zakonczono kurs policjantow 'bezpieczenstwa narodowego'...

lipniaczek

...to jest szansa dla Izraela, zeby szybko i ostro zaprowadzic porzadek - z ta administracja kazdy musi pokazac, ze potrafi liczyc przede wszystkim na siebie...
???

lipniaczek

...lewactwo nie dotrzymuje zadnych obietnic - to jest obiecane...
???

lipniaczek

...spodziewam sie, ze Donald mowi w rozmowie z Bibi: jak macie wymarzona strategie do realizacji w regionie, to mam do was zaufanie i robcie swoje - pomozemy Wam, jak bedziecie w tarapatach...
???

dana

w tej chwili bialy dom zawiadomil oficjalnie, ze rozpoczynaja sie debaty nad przeniesieniem ambasady usa do jerozolimy...

oczywiscie mamy natychmiast komentarze naszych lewicowych dziennikarzy, ze nawet jak donald the first przeniesie ambasade do jerozolimy, to budowa budynku potrwa conajmniej 5 lat...

na szczescie slucham tez i czasami radia, przewaznie jak jade samochodem, co zrobilam dzisiaj po poludniu i wyglada na to, ze w rzeczywistosci nie potrzeba nie tylko 5 lat, ale nawet nie pol roku: przede wszystkim amerykanie maja w jerozolimie 3 konsulaty, jeden we wschodniej czesci miasta, dwa w zachodniej i z tych dwoch jeden budynek, polozony w armon hanatziv, tuz przy tzw zielonej linii, jest ogromny, doskonale zabezpieczony i moze byc w przyslowiowe 5 minut zamieniony na ambasade...

nu i oczywiscie istnieje rowniez rezydencja zakupiona juz cale lata temu w eleganckiej jerozolimskiej dzielnicy talbiyeh...

dana

zapomnialam o jeszcze dwoch miejscach 'amerykanskich' w jerozolimie...

tzw teren allenby, polozony na rogu ulicy hevron i poczatku tayelet, ktory od lat stoi i czeka na ambasade amerykanska...

i hotel diplomat, z calym teren wokol niego, ktory kiedys byl zamieniony na tymczasowe mieszkania dla nowych imigrantow, a teraz zostal kupiony przez rzad amerykanski i moze byc przebudowany na ambasade... znajduje sie w jerozolimskiej dzielnicy arnona, 5 minut jazdy samochodem od konsulatu amerykanskiego...

innymi slowy, jest wybor i naprawde nie trzeba bedzie czekac 5 lat, jesli donald the first podejmie decyzje...

lipniaczek

...lewicowy dziennikarz = klamca... nie slyszal o mozliwosciach budowlanych Trumpa?...
???

dana

lipniaczek

...powinien poczytac o Nehemiaszu... powinien przynajmniej znac wlasna historie...
;)

dana

donald the first i netanyahu rozmawiali ze soba dzisiaj wieczorem, ale jedyne, co przekazal dziennikarzom donald to ze 'rozmowa byla bardzo mila'...

a w moich patriotach w czesci zwanej 'zapalic swiatlo', gdzie kazdy z panelistow opowiada, co wg niego jest do pochwalenia ze zdarzen dnia, erel segal, prowadzacy ten program powiedzial dzisiaj: 'teraz zapalcie mi swiatlo, ale nie wiem, jakie swiatlo mozna jeszcze zapalic bo odejsciu obamy'... :D :D :D

sar

Quote from: lipniaczek on January 22, 2017, 08:52:52 PM
...lewicowy dziennikarz = klamca... nie slyszal o mozliwosciach budowlanych Trumpa?...
???

pewno nie oglądał Kevina samego w Nowym Yorku ... :()

http://www.youtube.com/watch?v=icjJo5s3F2U

pzdr
Witek  ;)

dana

lipniaczek

...on nie zna prawdziwego Trumpa, tylko slyszal o nim z mediow... podejmowanie walki z Trumpem nie konczy sie dobrze...

https://www.youtube.com/watch?v=MMKFIHRpe7I

dana

nie moge w to uwierzyc... :D :D :D

moze to trzeba bylo pokazac madonnie?  :()