News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 29 stycznia 2018...

Started by dana, January 29, 2018, 02:46:37 PM

Previous topic - Next topic

dana

mnie sie podoba bardzo tej polski glos:

'Wydaje mi się, ze zabrakło w ostatnich latach wydarzenia czy gestu ze strony polskich polityków, który przekazałby Izraelczykom: ,,Byli wśród nas i tacy, którzy was skrzywdzili, za co przepraszamy. Niektórzy z nas również czują się przez was pokrzywdzeni. Usiądźmy i o tym otwarcie porozmawiajmy".'

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,22955747,dziennikarka-z-izraela-o-sporze-przelala-sie-czara-goryczy.html#Z_MT
ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

lipniaczek

...ja bym sie zapytal, dlaczego politycy nie potrafia zachowywac sie jak normalni ludzie... ale czy dziennikarzom zalezy na uzyskaniu odpowiedzi na to pytanie?...
???

robert1973

Quote from: tomek on January 29, 2018, 09:59:25 PM
W Polsce antysemityzm jest marginalny i abstrakcyjny dla większości.
chyba zyjemy w dwóch roznych swiatach

Quote from: dana on January 29, 2018, 10:54:33 PM
mnie sie podoba bardzo tej polski glos:

'Wydaje mi się, ze zabrakło w ostatnich latach wydarzenia czy gestu ze strony polskich polityków, który przekazałby Izraelczykom: ,,Byli wśród nas i tacy, którzy was skrzywdzili, za co przepraszamy. Niektórzy z nas również czują się przez was pokrzywdzeni. Usiądźmy i o tym otwarcie porozmawiajmy".'

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,22955747,dziennikarka-z-izraela-o-sporze-przelala-sie-czara-goryczy.html#Z_MT

i o to chodzi
mi tyz sie podoba

tomek

Quotechyba zyjemy w dwóch roznych swiatach
To możliwe. Polska nie jest jednolitym krajem. Napisałem "abstrakcyjny", bo statystycznie rzecz ujmując przeciętny Polak nigdy nie spotka Żyda. To, co tkwi w świadomości społecznej to echa minionych czasów. Moim zdaniem w Polsce większa jest niechęć wobec Niemców i Rosjan ale nie ma na to określenia analogicznego do słowa antysemityzm i może dlatego się o tym zbyt często nie mówi. Uważam, że nadużywa się słowa antysemityzm rozciągając je czasem na na akty zwykłego wandalizmu i głupoty. Ostatnio, za sprawą reportażu, głośno jest o polskich "neonazistach", którzy w jakichś krzakach świętowali urodziny Hitlera. Kurczę oceniajmy zjawiska używając skali! Czy ten wybryk kilku debili jest dowodem na nazizm Polaków? Statystyki!!!! Nasz kraj liczy 38 mln mieszkańców. Potrafisz wymienić akty nienawiści wymierzone w Żydów? Jakieś pobicie? Atak na synagogę? We Francji, Niemczech, Szwecji owszem. Ale tam nie ma antysemityzmu, bo to termin zarezerwowany dla Polaków.
Jeżeli chcielibyśmy oceniać narody na podstawie tego, jak myślą i co robią kibice klubów piłkarskich i nacjonaliści to oczywiście jesteśmy antysemitami. A może oceniajmy narody na podstawie tego, jak myślą i co robią jego elity? Lekarze, artyści, naukowcy... I tu znajdą się rasiści ale będzie to margines. Taki sam margines jak w innych krajach naszego regionu. Nie jesteśmy żadnym chlubnym ani niechlubnym wyjątkiem. Mieliśmy tylko to szczęście a dla niektórych nieszczęście, że obcowaliśmy z narodem żydowskim bliżej niż inni przez prawie 1000 lat i odcisnęło to na nas pewne piętno. Piętno, które z każdym rokiem traci swoje znaczenie.

viocarus

Panie Tomku. Twierdzi pan, że w Polsce i w śród polaków, nie ma antysemityzmu i nienawiści do żydów. Proszę, niech pan założy sobie jarmułke i niech pan przejdzie się spacerkiem po peryferiach jakiegokolwiek miasta w Polsce. Przekona się pan wtedy o przyjaźni polsko -  izraelaskiej, o której chcee pan tak pięknie przekonywać na forum.

tomek

Quote'Wydaje mi się, ze zabrakło w ostatnich latach wydarzenia czy gestu ze strony polskich polityków, który przekazałby Izraelczykom: ,,Byli wśród nas i tacy, którzy was skrzywdzili, za co przepraszamy. Niektórzy z nas również czują się przez was pokrzywdzeni. Usiądźmy i o tym otwarcie porozmawiajmy".'

Lapida i ludzi myślących tak jak on żaden polski gest dobrej woli nie przekona do porzucenia przekonania, że Niemcy zbudowali obozy zagłady w Polsce, bo Polacy bardzo chcieli im pomóc w mordowaniu. Do minionego piątku politycy izraelscy nie formułowali oczekiwań w tym zakresie a była okazja. Tydzień wcześniej w przyjaznej atmosferze podejmowali polskiego prezydenta, który w Jerozolimie powiedział: "Polska zawsze sprzyjała Izraelowi i nadal będzie sprzyjać". Ambasador Izraela znała treść ustawy, która za kilka dni miała być głosowana. W ustawie znalazły się zapis "nie dotyczy działalności naukowej i artystycznej" dodany rok temu po rozmowach z ambasador Izraela.

Zadam proste pytanie. Czy ambasador Izraela w Polsce przekazała treść polskiej ustawy do izraelskiego MSZ?

tomek

Quote from: viocarus on January 30, 2018, 10:47:45 AM
Panie Tomku. Twierdzi pan, że w Polsce i w śród polaków, nie ma antysemityzmu i nienawiści do żydów. Proszę, niech pan założy sobie jarmułke i niech pan przejdzie się spacerkiem po peryferiach jakiegokolwiek miasta w Polsce. Przekona się pan wtedy o przyjaźni polsko -  izraelaskiej, o której chcee pan tak pięknie przekonywać na forum.

Nie napisałem, że go nie ma tylko, że jest marginalny. Zdecydowanie protestuję przeciwko słowom "jakiegokolwiek miasta". Są dzielnice do której nie potrzeba jarmułki, żeby dostać w zęby i są takie dzielnice, w których nikt nie zauważy nie tylko jarmułki ale i nawet Ciebie. W rewanżu mogę zaproponować przejście się w jarmułce po peryferiach Brukseli lub Paryża. Wcześniej jednak proponuję ubezpieczyć swoje zdrowie i życie. Albo mogę zaproponować założenie kobiecie hidżabu i przejście się tymi polskimi peryferiami. A dla mężczyzny może też być szalik w kolorach klubu piłkarskiego z innego miasta. Peryferia miast nie lubią "obcych". To nie jest stricte antysemityzm tylko niechęć do wszystkiego, co obce.

tomek

i taka mała uwaga na temat przyjaźni...

W Jerozolimie w dzielnicy Mea Shearim mieści się Dom Polski. Zbudowali go dla polskich pielgrzymów polscy żołnierze z armii Andersa w czasie wojny. Zanim powstało Państwo Izrael. Od tamtych czasów wokół rozrosła się dzielnica ortodoksyjna. Dom Polski ma w oknach siatki z drutu ponieważ okoliczni mieszkańcy regularnie wybijali w nim szyby w oknach.

Puśćmy wodze fantazji i odwróćmy sytuację.

W Warszawie wybudowano Dom Żydowski. Wybita szyba. Antysemityzm!!!

dana

Zadam proste pytanie. Czy ambasador Izraela w Polsce przekazała treść polskiej ustawy do izraelskiego MSZ?

nie mam pojecia tomku... ale to jest oczywiscie prawdopodobne...

dana

Quote from: tomek on January 30, 2018, 11:13:11 AM
i taka mała uwaga na temat przyjaźni...

W Jerozolimie w dzielnicy Mea Shearim mieści się Dom Polski. Zbudowali go dla polskich pielgrzymów polscy żołnierze z armii Andersa w czasie wojny. Zanim powstało Państwo Izrael. Od tamtych czasów wokół rozrosła się dzielnica ortodoksyjna. Dom Polski ma w oknach siatki z drutu ponieważ okoliczni mieszkańcy regularnie wybijali w nim szyby w oknach.

Puśćmy wodze fantazji i odwróćmy sytuację.

W Warszawie wybudowano Dom Żydowski. Wybita szyba. Antysemityzm!!!

to nie jest dobry przyklad tomku... 1. praktycznie kazdy dom mieszkalny w israelu na kraty na oknach... nie na tych wysokich pietrach, ale na pierwszych 3-4 kazdy dom, moj tez... 2. w mea shearim mieszka grupa bardzo radykalnych zydow, ktorzy nie zatrzymuja sie tylko na takich chrzescijanskich domach jak dom polski, ale rzucaja kamieniami i brudnymi pieluchami w policje, wieszaja kukly zolnierza cahalu i cala reszta ich ohydnych 'dzialan'... to nie jest przyklad na zachowanie sie ogolu israelczykow i mieszkancow mea shearim...

tomek

Dano, w pełni się zgadzam z Twoją ostatnią wypowiedzią.

Quoteto nie jest przyklad na zachowanie sie ogolu israelczykow

I tak samo ja twierdzę, że incydenty typu spalenie kukły Żyda przez marginalny w Polsce ruch nacjonalistów, czy wypisanie antysemickich haseł na transparencie trzymanym przez kibiców klubu piłkarskiego to nie jest przykład na zachowanie sie ogólu Polaków.

dana

napewno nie... ale to jest przyklad na ten antysemityzm w polsce... nie pamietam, czy policja wtedy zareagowala... i to widzimy nie tylko w polsce tomku... w niemczech tego jeszcze wiecej... tylko farsztejst... niemiecki antysemityzm mnie tak ani nie dziwi specjalnie, ani nie boli tak, jak ten polski... bo ten polski to moj... rozumiesz? ja sie tam urodzilam i wychowalam, ja oczekuje od polski duzo wiecej, niz od niemcow... niemcy nie przezyli tego, co przeszli polacy podczas tej strasznej wojny... polacy powinni wiedziec lepiej...

w israelu, po zamachu jakims, kiedy ludzie stoja wokol i patrza na tych rozwalonych ludzi, na kawalki ludzkiego miesa na szybach wystawowych, na drzewach, krzycza wtedy 'smierc arabom'... zrozumiale w takiej sytuacji? zrozumiale... jesli policja takich indentyfikuje, np droga kamer obserwacyjnych, to oni sa zabierani na przesluchanie, bo takie okrzyki sa zabronione w israelu... ty rozumiesz roznice?

tomek

Rozumiem różnicę Dano.
Trochę przycicha już w Polsce ten temat ale znalazłem ciekawą wypowiedź dość kontrowersyjnego naszego polityka w odpowiedzi na słowa Lapida.
Quote- "Panie Lapid.... Niech Pan spojrzy na mapę... Rok 1933... Trzy miliony Żydów żyje na terytorium Rzeczpospolitej. Czyli tylu, ilu w Niemczech, Francji, Szwajcarii, Belgii, Holandii, Austrii, Węgrzech, Włoszech, Jugosławii, Bułgarii, Grecji, Danii, Litwie, Łotwie i Estonii razem wziętych" - napisał na Facebooku Paweł Kukiz.

- "Zadał Pan sobie pytanie: dlaczego akurat Polskę umiłowała Żydowska Diaspora? Bo "wiedziała, że część Polaków będzie ich mordować"? Pan oszalał?"

- "Niemcy to bardzo praktyczny naród i nazistowską, bandycką eksterminację ludności żydowskiej realizowali tam, gdzie tej ludności było najwięcej" - wyjaśniał.

Zdaniem Kukiza "w każdej nacjii i w każdym narodzie znajdą się bandyci, zwyrodnialcy i dewianci, którzy okres wojny wykorzystają albo po to, by spełniać swe dewiacje, po to by się bogacić, albo z innych, obcych mu względów". Lider Kukiz'15 podkreślił, że "generalizowanie i stawianie Polaków na równi z niemieckimi nazistami jest zbrodnią".

- "I mówię to ja, Paweł Kukiz, który wybaczył mimo iż Żyd-komunista zamordował mu dziadka, a ojca wysłał na Syberię. Który uwielbia Singera, kocha twórczość Etgara Kereta a wiersze Brzechwy przypominają mi tatę, bo zawsze czytał mi je do snu" - napisał.

https://wiadomosci.wp.pl/kukiz-odpowiada-izraelskiemu-politykowi-pan-oszalal-6214874893420673a

dana

lapid nie przestaje bredzic i wg mnie robi to z powodu jego wewnetrznej polityki israelskiej... idiota kompletny...

niemcy to narod bardzo praktyczny, jak wiemy wszyscy (moja matka jak bywala w niemczech przechodzila ulice zawsze na czerwonym swietle i jak jej kiedys zwrocilam uwage, ze samochod ma wiecej blachy niz ona, to mi powiedziala: nienawidze tego deutsche ordnung - niemieckiego porzadku)... mordowanie zydow bylo swietnie zaplanowane, z wykazami ile gazu, gdzie, jak, zeby bylo jak najbardziej wydajne i oszczedne... obozy zbudowali ladnie w polsce, choc oczywiscie nie tylko w polsce, ale najwiecej w polsce z prostego i logicznego niemieckego myslenia: w polsce bylo najwieksze skupisko zydow w europie (rosji europejskiej nie biore pod uwage) i oczywiscie oszczedzili sobie w ten sposob transport 3 milionow zydow polskich do np francji czy belgii czy wloch... to wszystko... slowa lapida, ze niby wiedzieli, ze polacy beda mordowac zydow, to dalszy ciag podlosci lapida w tym temacie... nikt tego nie wiedzial, daje glowe, ze sami polacy, ktorzy zamordowali potem zydow, tez nie wiedzieli, ani nie planowali tego... wojna wyciaga z ludzi co najgorsze, jak powiedziala moja matka...
lapid by dobrze zrobil, jakby w koncu sie zamknal...

robert1973

Quote from: tomek on January 30, 2018, 10:28:11 AM[/size]
Quotechyba zyjemy w dwóch roznych swiatach
To możliwe

Raczej pewne

Quote from: tomek on January 30, 2018, 10:28:11 AM
statystycznie rzecz ujmując przeciętny Polak nigdy nie spotka Żyda

wlasnie,
nie widzieli, nie znaja
ale zydzi to................
i moglbym ci tu calutka litanie wymienic

Potrafisz wymienić akty nienawiści wymierzone w Żydów? Jakieś pobicie? Atak na synagogę?

jeszcze tylko tego brakuje,
ale spokojnie
oni dopiero sie rozkrecaja

Jeżeli chcielibyśmy oceniać narody na podstawie tego, jak myślą i co robią kibice klubów piłkarskich i nacjonaliści to oczywiście jesteśmy antysemitami. A może oceniajmy narody na podstawie tego, jak myślą i co robią jego elity? Lekarze, artyści, naukowcy... I tu znajdą się rasiści ale będzie to margines. Taki sam margines jak w innych krajach naszego regionu.

kibole i elity to jeden narod
i nalezy go ocenieac jako calosc
wazne jest to jak spoleczenstwo walczy z takimi zjawiskami jak antysemityzm
a nie probuje zamiatac temat pod dywan
twierdzac ze to tylko taki sam margines jak w innych krajach

byc polakiem i byc rasita, antysemita
po potwornosciach XX wieku
to hanba i wstyd